FREE Chapter 01: The Nursing Profession My Nursing Test Banks

Chapter 01: The Nursing Profession

Potter: Essentials for Nursing Practice, 8th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.A nurse uses effective strategies to communicate and handle conflict with nurses and other health care professionals. Which Quality and Safety Education for Nurses (QSEN) competency is the nurse demonstrating?

a.

Informatics

b.

Quality improvement

c.

Teamwork and collaboration

d.

Evidence-based practice

ANS: C

Teamwork and collaboration uses effective strategies to communicate and handle conflict. Informatics includes navigating electronic health records. Quality improvement uses tools such as flow charts and diagrams to improve care. Evidence-based practice integrates best current evidence with clinical expertise and patient/family preferences and values for delivery of optimal health care.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF:11

OBJescribe the purpose of professional standards of nursing practice.

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Management of Care

2.A nurse is employed by a health care agency that provides an informal training session on how to properly use a new vital sign monitor. Which type of education did the nurse receive?

a.

In-service education

b.

Advanced education

c.

Continuing education

d.

Registered nurse education

ANS: A

In-service education programs are instruction or training provided by a health care agency or institution designed to increase the knowledge, skills, and competencies of nurses and other health care professionals employed by the institution. Some roles for RNs in nursing require advanced graduate degrees, such as a clinical nurse specialist or nurse practitioner. There are various educational routes for becoming a registered nurse (RN), such as associate, diploma, and baccalaureate. Continuing education involves formal, organized educational programs offered by universities, hospitals, state nurses associations, professional nursing organizations, and educational and health care institutions.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF:6

OBJ: Discuss the importance of education in professional nursing practice.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

3.A nurse listens to a patients lungs and determines that the patient needs to cough and deep breath. The nurse has the patient cough and deep breath. Which concept did the nurse demonstrate?

a.

Accountability

b.

Autonomy

c.

Licensure

d.

Certification

ANS: B

Autonomy is essential to professional nursing and involves the initiation of independent nursing interventions without medical orders. Accountability means that you are professionally and legally responsible for the type and quality of nursing care provided. To obtain licensure in the United States, RN candidates must pass the NCLEX-RN examination administered by the individual State Boards of Nursing to obtain a nursing license. Beyond the NCLEX-RN, some nurses choose to work toward certification in a specific area of nursing practice.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Analyzing (Analysis)

REF: 6 OBJ: Discuss the characteristics of professionalism in nursing.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

4.A registered nurse is required to participate in a simulation to learn how to triage patients who are arriving to the hospital after exposure to an unknown gas. This is an example of a response to what type of influence on nursing?

a.

Workplace hazards

b.

Nursing shortage

c.

Professionalism

d.

Emergency preparedness

ANS: D

Many health care agencies, schools, and communities have educational programs to prepare for nuclear, chemical, or biological attack and other types of disasters. Nurses play an active role in emergency preparedness. Workplace hazards include violence, harassment, and ergonomics. A person who acts professionally is conscientious in actions, knowledgeable in the subject, and responsible to self and others. There is an ongoing global nursing shortage, which results from insufficient qualified registered nurses (RNs) to fill vacant positions and the loss of qualified RNs to other professions.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF:4

OBJ: Discuss the influence of social, political, and economic changes on nursing practices.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Safety and Infection Control

5.A nurse is an advanced practice registered nurse (APRN) who cares for geriatrics. This nurse is which type of advanced practice nurse?

a.

Clinical nurse specialist

b.

Nurse practitioner

c.

Certified nurse-midwife

d.

Certified registered nurse anesthetist

ANS: A

The clinical nurse specialist (CNS) is an APRN who is an expert clinician in a specialized area of practice, such as geriatrics or pediatrics. The nurse practitioner (NP) is an APRN who provides health care to a group of patients, usually in an outpatient, ambulatory care, or community-based setting. A certified nurse-midwife (CNM) is an APRN who is educated in midwifery and is certified by the American College of Nurse-Midwives. A certified registered nurse anesthetist (CRNA) is an APRN with advanced education in a nurse anesthesia accredited program.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF: 8 OBJ: Describe the roles and career opportunities for nurses.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

6.A patient does not want the treatment that was prescribed. The nurse helps the patient talk to the primary health care provider and even talks to the primary health care provider when needed. The nurse is acting in which professional role?

a.

Educator

b.

Manager

c.

Advocate

d.

Provider of care

ANS: C

As an advocate you act on behalf of your patient, securing and standing up for your patients health care rights. As an educator you explain concepts and facts about health, describe the reason for routine care activities, demonstrate procedures such as self-care activities, reinforce learning or patient behavior, and evaluate the patients progress in learning. Most nurses provide direct patient care in an acute care setting, and this describes the role of provider of care. A manager coordinates the activities of members of the nursing staff in delivering nursing care and has personnel, policy, and budgetary responsibility for a specific nursing unit or agency.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF: 7 OBJ: Describe the roles and career opportunities for nurses.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

7.A nurse must follow legal laws that protect public health, safety, and welfare. Which law is the nurse following?

a.

Code of Ethics

b.

Nurse Practice Act

c.

Standards of practice

d.

Quality and safety education for nurses

ANS: B

In the United States each State Board of Nursing oversees its Nurse Practice Act (NPA), which regulates the scope of nursing practice for the state and protects public health, safety, and welfare. The ANAs Code of Ethics for Nurses: Interpretation and Application (2010) provides a guide (not a law) for carrying out nursing responsibilities to ensure high-quality nursing care and provide for the ethical obligations of the profession. The purpose of a standard of care is to describe the common level of professional nursing care to judge the quality of nursing practice. The Robert Wood Johnson Foundation sponsored the Quality and Safety Education for Nurses (QSEN) initiative to respond to reports about safety and quality patient care by the Institute of Medicine.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF:7

OBJescribe the purpose of professional standards of nursing practice.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

8.A nurse is directing the care and staffing of three cardiac units. The nurse is practicing in which nursing role?

a.

Advanced practice registered nurse

b.

Nurse researcher

c.

Nurse educator

d.

Nurse administrator

ANS: D

A nurse administrator manages patient care and the delivery of specific nursing services within a health care agency. An advanced practice registered nurse has a masters degree in nursing; advanced education in pathophysiology, pharmacology, and physical assessment; and certification and expertise in a specialized area of practice. A nurse educator works primarily in schools of nursing, staff development departments of health care agencies, and patient education departments. The nurse researcher investigates problems to improve nursing care and further define and expand the scope of nursing practice.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF: 9 OBJ: Describe the roles and career opportunities for nurses.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

MULTIPLE RESPONSE

1.A nurse is presenting at an interdisciplinary meeting about the multiple external forces that are influencing nursing today. Which examples should the nurse include? (Select all that apply.)

a.

Health care reform

b.

Threat of bioterrorism

c.

Population demographics

d.

Role of nurse manager

e.

Nursing shortage

ANS: A, B, C, E

Multiple external forces affect nursing today, including health care reform, demographic changes of the population, increasing numbers of medically underserved, need for emergency preparedness, threat of bioterrorism, workplace issues, and the nursing shortage. Role of nurse manager is not an external force affecting nursing, but is one role of the registered nurse.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Analyzing (Analysis)

REF:4

OBJ: Discuss the influence of social, political, and economic changes on nursing practices.

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Management of Care

2.A nurse is teaching the staff about the characteristics of a profession. Which information should the nurse include? (Select all that apply.)

a.

Extended education

b.

Theoretical body of knowledge

c.

Code of ethics for practice

d.

Practice developments

e.

Provision of a specific service

ANS: A, B, C, E

Professions possess the following characteristics:

  An extended education of members and a basic liberal education foundation

  A theoretical body of knowledge leading to defined skills, abilities, and norms

  Provision of a specific service

  Autonomy in decision making and practice

  A code of ethics for practice

Practice developments are not a characteristic of a profession, but are essential for nurses to stay current by gaining new knowledge about the latest research and practice developments.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Analyzing (Analysis)

REF: 5 OBJ: Discuss the characteristics of professionalism in nursing.

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Management of Care

3.A nurse is teaching the staff about Quality and Safety Education in Nursing, which identified six competencies for nursing. Which information should the nurse include in the teaching session? (Select all that apply.)

a.

Informatics

b.

Safety

c.

Health policies

d.

Informatics

e.

Quality improvement

ANS: A, B, D, E

The Robert Wood Johnson Foundation sponsored the Quality and Safety Education for Nurses (QSEN) initiative to respond to reports about safety and quality patient care by the IOM. The QSEN initiative encompasses the competencies of patient-centered care, teamwork and collaboration, evidence-based practice, quality improvement, safety, and informatics. Health policy is health related issues at the government level, not a competency.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF:10 | 11

OBJescribe the purpose of professional standards of nursing practice.

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Safety and Infection Control

4.A nurse wants to become an advanced practice registered nurse (APRN) and have a higher degree of independence. Which advanced roles could the nurse pursue? (Select all that apply.)

a.

Clinical nurse specialist

b.

Nurse manager

c.

Nurse practitioner

d.

Nurse midwife

e.

Nurse anesthetist

ANS: A, C, D, E

The advanced practice registered nurse (APRN) is the most independently functioning nurse. An APRN has a masters degree in nursing; advanced education in pathophysiology, pharmacology, and physical assessment; and certification and expertise in a specialized area of practice. There are four core roles for the APRN: clinical nurse specialist (CNS), nurse practitioner (NP), certified nurse midwife (CNM), and certified RN anesthetist (CRNA). Nurse managers do not require an advanced degree.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Applying (Application)

REF: 8 OBJ: Describe the roles and career opportunities for nurses.

TOP: Nursing Process: Evaluation MSC: NCLEX: Management of Care

Leave a Reply