Chapter_45-_Structure_and_Function_of_the_Skin My Nursing Test Banks

 

1.

The basal lamina, between the epidermis and dermis, is involved in skin disorders that cause:

A)

blister formation.

B)

conical projections.

C)

prickle cell lesions.

D)

hyperpigmentation.

2.

Cells that form a network to bind and process antigens in the epidermis are known as:

A)

Merkel cells.

B)

reticular dermis.

C)

Langerhans cells.

D)

dermal dendrocytes.

3.

The pilosebaceous unit of the skin consists of:

A)

eccrine secretions.

B)

sebaceous glands.

C)

keratinized plates.

D)

connective tissues.

4.

The _______ are the skin structures that become inflamed in acne.

A)

follicular bulbs

B)

dermal papillae

C)

apocrine glands

D)

sebaceous glands

5.

Unlike hair, nails grow:

A)

strata.

B)

outward.

C)

cyclically.

D)

continuously.

6.

Lichenification is caused by:

A)

epidermal breakage.

B)

repeated scratching.

C)

chronic area pressure.

D)

decreased skin shedding.

7.

In addition to keratinocytes, the epidermis has _____ cells that protect against damage from ultraviolet radiation.

A)

melanocyte

B)

Langerhans

C)

subcutaneous

D)

protein granule

8.

Sebaceous glands secrete sebum, which is a:

A)

skin lubricant.

B)

fibrous protein.

C)

watery secretion.

D)

nutritional source.

9.

The basement membrane between the epidermis and dermis provides for adhesion and serves as a:

A)

selective filter.

B)

nutritional source.

C)

ground substance.

D)

pressure receptor.

10.

Pruritus, a symptom common of many skin disorders, is a(an):

A)

temporary rash.

B)

itching sensation.

C)

nociceptor response.

D)

result of repeated scratching.

11.

Mitosis that results in the production of new epidermal cells occurs in which of the following layers of the epidermis?

A)

Stratum lucidum

B)

Stratum granulosum

C)

Stratum germinativum

D)

Stratum spinosum

12.

Which of the following statements about the structure of the skin is correct?

A)

Nerve fibers originate in the dermis and terminate in the stratum corneum of the epidermis.

B)

All five layers of the epidermis lack a blood supply.

C)

The epidermis is composed of connective tissue.

D)

The dermis is composed of skeletal muscle tissue.

13.

What is physiologic basis for albinism?

A)

Accelerated keratinization

B)

Lack of tyrosinase

C)

Lichenification

D)

Separation of the epidermis from the dermis

14.

Which of the following skin disorders is likely to result from the localized lack of melanin production by melanocytes?

A)

Rash

B)

Bullae

C)

Vitiligo

D)

Melasma

15.

Due to the increasing dryness of her skin in recent years, a 70-year-old woman has needed to reduce the number of baths that she takes. Which of the following factors has resulted in this age-related change in skin function?

A)

Slower keratinization

B)

Changes in sebaceous secretions

C)

Dehydration of epidermal cells

D)

Increased production of bile salts

16.

Dark skin tone is genetically determined and is primarily the result of:

A)

high production of melanin.

B)

dense distribution of melanosomes.

C)

superficial distribution of melanocytes.

D)

high levels of tyrosinase.

17.

Which of the following skin lesions is categorized as a type of blister?

A)

Bulla

B)

Wheal

C)

Nodule

D)

Plaque

18.

A 22-year-old male college student has presented to his campus medical clinic distraught at the emergence of numerous small blisters on the shaft of his penis. On examination, the clinician notes that the lesions are between 2 and 4 mm in diameter and are filled with serous fluid. The clinician would document the presence of:

A)

pustules.

B)

macules.

C)

vesicles.

D)

papules.

19.

Which of the following characteristics differentiates apocrine sweat glands from eccrine sweat glands?

A)

Apocrine secretions contain oils.

B)

Apocrine secretions help maintain skin pH.

C)

Apocrine glands are more numerous and widely distributed than eccrine glands.

D)

Apocrine glands are primarily thermoregulatory .

20.

Most of the bodys hair follicles are paired with:

A)

a Langerhans cell.

B)

an eccrine sweat gland.

C)

a nerve ending.

D)

a sebaceous gland.

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

D

5.

D

6.

B

7.

A

8.

A

9.

A

10.

B

11.

C

12.

B

13.

B

14.

C

15.

B

16.

A

17.

A

18.

C

19.

A

20.

D

Page 1

Leave a Reply