Chapter_38-_Disorders_of_Special_Sensory_Function My Nursing Test Banks

 

1.

During accommodation, pupillary dilation partially compensates for the reduced size of the retinal image by:

A)

thickening the lens.

B)

contracting the ciliary muscle.

C)

increasing light entering the pupil.

D)

narrowing the palpebral opening.

2.

With aging, progressive inelasticity and thickening of the lens causes which accommodation disorder?

A)

Cataracts

B)

Hyperopia

C)

Presbyopia

D)

Astigmatism

3.

In order to maintain fixation on stable objects during head rotation, compensatory ______ movements occur.

A)

vertigo

B)

nystagmus

C)

conjugate gaze

D)

eyelid vacillation

4.

The red eyes of bacterial conjunctivitis are accompanied by ________, which differentiates it from the red eyes of acute glaucoma.

A)

mydriasis and headaches

B)

blurred or iridescent vision

C)

tearing, itching and burning

D)

cloudy, painful corneas

5.

An acute episode of angle-closure glaucoma is preceded by:

A)

central visual field loss.

B)

prolonged pupil dilation.

C)

corneal surface trauma.

D)

vitreous humor fluid loss.

6.

Diabetic and hypertensive retinopathy are both characterized by the appearance of:

A)

macular edema.

B)

cloudy corneas.

C)

microinfarctions.

D)

intraretinal hemorrhages.

7.

Although both vertigo and dizziness can result from peripheral or central vestibular disorders, vertigo is distinctly different because it causes:

A)

light-headedness.

B)

an illusion of motion.

C)

loss of consciousness.

D)

permanent hearing loss.

8.

One of the causes of conductive hearing loss is:

A)

sudden loud noise.

B)

ototoxic medication.

C)

auditory nerve damage.

D)

excess middle ear fluid.

9.

With otosclerosis, early hearing loss is identified by an inability to hear:

A)

whispering.

B)

ones own voice.

C)

on the cell phone.

D)

in a noisy environment.

10.

In comparison to children with acute otitis media (AOM), those with otitis media with effusion (OME) have:

A)

systemic infection.

B)

earache and fever.

C)

excess middle ear fluid.

D)

sensorineural hearing loss.

11.

Which of the following vision disorders is most likely to have an infectious etiology?

A)

Keratitis

B)

Cataracts

C)

Glaucoma

D)

Macular degeneration

12.

A 78-year-old female patient has been scheduled for outpatient cataract surgery. Which of the following signs and symptoms most likely prompted the patient to initially seek care?

A)

Unilateral redness and purulent exudate

B)

Eye pain coupled with photosensitivity

C)

Bilateral blurred vision and visual distortion

D)

Lack of accommodation and increased intraocular pressure

13.

A 60-year-old patients long history of poorly controlled hypertension has culminated in a diagnosis of retinal detachment. What type of retinal detachment is this patient most likely to have experienced?

A)

Rhegmatogenous detachment

B)

Exudative retinal detachment

C)

Posterior vitreous detachment

D)

Traction retinal detachment

14.

An elderly woman has been diagnosed with macular degeneration following a visit to an ophthalmologist. Which of the womans following statements best demonstrates an accurate understanding of her new diagnosis?

A)

I suppose this goes to show that I should have controlled my blood pressure better.

B)

I think this is something that I might have caught from my husband.

C)

My friend had this problem and a transplant did wonders for her vision.

D)

I suppose that this might be one of those things that happens when you get older.

15.

Which of the following characteristics differentiates open-angle glaucoma from angle-closure glaucoma?

A)

The potential for consequent blindness

B)

Dysfunction of the aqueous humor drainage system

C)

The presence of optic nerve cupping

D)

Infectious etiology

16.

Which of the following visual deficits would be categorized as homonymous hemianopia?

A)

Loss of the same side of the visual field in each eye

B)

Bilateral loss of peripheral vision

C)

Loss of vision in the right side of the left eye and the left side of the right eye

D)

Equal loss of central vision in each eye

17.

Which of the following vision deficits is a clinician justified in attributing to the normal aging process?

A)

Conjunctivitis

B)

Presbyopia

C)

Strabismus

D)

Angle-closure glaucoma

18.

Frustrated by her worsening tinnitus, a 55-year-old female patient has sought care. Which of the following teaching points should the clinician provide to the patient?

A)

I know this can be very difficult to live with, but it normally fades over time.

B)

I will prescribe some medication that will probably help quite well.

C)

This might be a sign of a more serious neurologic problem that we will assess for.

D)

Initially, there are some changes in your diet that you should implement.

19.

A female patient with rheumatoid arthritis has taken high doses of aspirin for several years, a practice that has resulted in damage to her hearing due to the drugs ototoxic effects. What type of hearing loss has this patient experienced?

A)

Conductive hearing loss

B)

Sensorineural hearing loss

C)

Presbycusis

D)

Mixed hearing loss

20.

Which of the following signs and symptoms is most indicative of Mnire disease?

A)

Rotary vertigo and tinnitus

B)

Nausea and vomiting

C)

Progressive hearing loss and frequent falls

D)

Otalgia and recurrent otitis media

Answer Key

1.

C

2.

C

3.

B

4.

C

5.

B

6.

D

7.

B

8.

D

9.

A

10.

C

11.

A

12.

C

13.

B

14.

D

15.

B

16.

A

17.

B

18.

D

19.

B

20.

A

Page 1

Leave a Reply