Chapter_35-_Somatosensory_Function,_Pain,_and_Headache My Nursing Test Banks

 

1.

The somatosensory system consists of three types of sensory neurons. The special somatic type of afferent sensory neurons has receptors that sense:

A)

muscle position.

B)

visceral fullness.

C)

temperature.

D)

painful touch.

2.

Proprioceptive somatosensory information from the limbs and trunk is transmitted by the:

A)

reflexive networks.

B)

dorsal root ganglion neurons.

C)

anterolateral pathway.

D)

trigeminal sensory neurons.

3.

Full localization, discrimination of intensity, and interpretation of somatosensory stimuli requires processing by the:

A)

somatosensory cortex.

B)

autonomic nervous system.

C)

Ruffini end-organ receptors.

D)

Pacinian corpuscle receptors.

4.

What pain theory proposes that pain receptors share pathways with other sensory modalities and that different activity patterns of the same neurons can be used to signal painful or nonpainful stimuli?

A)

Pattern

B)

Specificity

C)

Gate control

D)

Neuromatrix

5.

Nociceptors are sensory receptors that are activated by:

A)

cortisol.

B)

noxious stimuli.

C)

pressure and touch.

D)

sudden movements.

6.

When a person is stung on the index finger by a bee, the thalamus interprets the pain as:

A)

somewhere on the hand.

B)

a spot on the index finger.

C)

attributable to a bee stung.

D)

similar to a previous bee sting.

7.

Pain assessment is likely to be most challenging when providing care for which of the following older adult patients?

A)

A 90-year-old patient who takes multiple medications for cardiac and respiratory conditions

B)

A 77-year-old man who has sustained burns on the lower part of his body

C)

An 82-year-old woman who has been diagnosed with diabetes and an anxiety disorder

D)

An 87-year-old man with vascular dementia and numerous other health problems

8.

In contrast to acute pain, persistent chronic pain:

A)

serves as a warning system.

B)

raises the pain threshold.

C)

imposes physiologic stresses.

D)

causes secondary reflexive spasms.

9.

The sites of referred pain are determined by:

A)

intensity-coding receptors.

B)

location of the noxious stimuli.

C)

visceral embryonic development.

D)

stimulation that activates C fibers.

10.

Complex regional pain syndrome is characterized by:

A)

repetitious dermatome pain attacks.

B)

trigeminal neuralgia with facial tics.

C)

severe limb pain after amputation.

D)

disproportionate pain with mobility.

11.

An otherwise-healthy patient has been referred to a pain clinic because she claims to experience exquisite pain from the friction of her clothes on her torso. This patient is likely to be diagnosed with which of the following health problems?

A)

Visceral pain

B)

Hypoalgesia

C)

Allodynia

D)

Primary hyperalgesia

12.

A woman has cut her finger while dicing onions in the kitchen, causing her to drop her knife in pain. Which of the following components of this pain signal was transmitted by a third-order neuron?

A)

The neurons between the womans finger and the womans spinal cord

B)

The neurons between the thalamus and the cortex

C)

The neurons between the CNS and the thalamus

D)

The neurons of the efferent pathway that causes muscle contraction

13.

A patient with a diagnosis of lung cancer has developed bone metastases resulting in severe and protracted pain. Which of the following assessment components should the nurse prioritize when assessing the patients pain?

A)

The appearance of grimacing, guarding, or wincing

B)

The presence of changes in vital signs that correspond to pain

C)

The patients subjective report of the character and severity of pain

D)

The results of a detailed neurologic assessment

14.

A hospital patient has been reluctant to accept morphine sulfate despite visible signs of pain. Upon questioning, the patient reveals that he is afraid of becoming addicted to the drug. How can a member of the care team best respond to the patients concern?

A)

You might become addicted, but there are excellent resources available in the hospital to deal with that development.

B)

You should likely prioritize the control of your pain over any fears of addiction that you have.

C)

If you start needing higher doses to control your pain, then well address those concerns.

D)

Theres only a minute chance that you will become addicted to these painkillers.

15.

Which of the following patients may be experiencing the effects of neuropathic pain?

A)

A girl whose playground accident resulted in an arm fracture

B)

A man with pain secondary to his poorly controlled diabetes

C)

An elderly woman with a stage III pressure ulcer

D)

A man whose pain is caused by gastric cancer

16.

Which of the following statements is true of migraine headaches?

A)

Non-pharmacologic treatments and lifestyle modifications can control migraines in most patients.

B)

Surgical treatments for migraines are indicated if pharmacologic treatments are unsuccessful.

C)

Migraines may have a hormonal etiology in some patients.

D)

Opioid analgesics achieve adequate pain control in most patients.

17.

Which of the following pain disorders is a manifestation of a disruption of cranial nerve function?

A)

Trigeminal neuralgia

B)

Complex regional pain syndrome

C)

Phantom limb pain

D)

Temporomandibular joint (TMJ) syndrome

18.

Which of the following characteristics differentiates a migraine with aura from a migraine without aura?

A)

Gastrointestinal involvement in the hours leading up to the headache

B)

A decrease in mood and affect prior to the headache

C)

Lack of response to non-pharmacologic treatments

D)

Visual symptoms that precede the headache

19.

A 44-year-old woman has sought care for the treatment of headaches that have been increasing in severity and frequency, and has been subsequently diagnosed with migraines. Which of the following teaching points should her care provider emphasize?

A)

Weight loss and exercise are very important components of your treatment.

B)

Stopping all of your current medications, even temporarily, should provide some relief.

C)

It would be helpful for you to take control of your diet, sleep schedule, and stress levels.

D)

Your headaches are likely a result of nerve disorder and, unfortunately, cannot be treated successfully.

20.

Which of the following principles should underlie the pain control strategy in the care of a child with a diagnosis of cancer?

A)

Opioids should be avoided in order to prevent liver and kidney insult.

B)

Dosing and timing should aim for a steady serum level of the drug that is chosen.

C)

Doses of analgesia should be given only when the patients pain becomes severe.

D)

Drugs from numerous classifications should be used to maximize pain control.

Answer Key

1.

A

2.

B

3.

A

4.

A

5.

B

6.

A

7.

D

8.

C

9.

C

10.

D

11.

C

12.

B

13.

C

14.

D

15.

B

16.

C

17.

A

18.

D

19.

C

20.

B

Page 1

Leave a Reply