Chapter_34-_Organization_and_Control_of_Neural_Function My Nursing Test Banks

 

1.

The somatic nervous system provides sensory and motor innervation for:

A)

peripheral nerves.

B)

abdominal viscera.

C)

secretory glands.

D)

smooth muscle.

2.

The proteins and other materials used by the axon are synthesized _____ and then flow down the axon through its cytoplasm.

A)

in the cell body

B)

by Nissl bodies

C)

through dendrites

D)

across synapses

3.

Supporting cells of the nervous system, such as Schwann cells, satellite cells, and types of glial cells, function to provide neurons with:

A)

local protection.

B)

control functions.

C)

membrane permeability.

D)

integrative metabolism.

4.

Neurons are characterized by the ability to communicate with other neurons and body cells through:

A)

astrocytes.

B)

axon hillocks.

C)

nodes of Ranvier.

D)

action potentials.

5.

Chemical synapses rely on ____ in order to provide communication between neurons.

A)

diffusion

B)

gap junctions

C)

satellite cells

D)

transmitter molecules

6.

The blood-brain and CSF-brain barriers control the chemical environment of the brain by allowing easy entrance to only a few chemicals that include:

A)

oxygen.

B)

protein.

C)

glutamate.

D)

potassium.

7.

The perception of where a stimulus is in space and in relation to body parts is a function of the:

A)

occipital lobe.

B)

parietal lobe.

C)

hypothalamus.

D)

prefrontal cortex.

8.

The pia mater is a connective tissue sheath that covers the spinal cord and also contains:

A)

spinal fluid.

B)

fibrocartilage.

C)

blood vessels.

D)

segmental nerves.

9.

Which of the following is the neurotransmitter for most postganglion sympathetic neurons?

A)

Enkephalin

B)

Glutamic acid

C)

Catecholamines

D)

Acetylcholine

10.

In contrast to the sympathetic nervous system, the functions of the parasympathetic nervous system include:

A)

sweating.

B)

anabolism.

C)

pupil dilation.

D)

vasoconstriction.

11.

Which of the following substances provides the majority of the fuel needs of the neurologic system?

A)

Glycogen

B)

Glucose

C)

Amino acids

D)

Triglycerides

12.

A 60-year-old woman has been recently diagnosed with multiple sclerosis, a disease in which the oligodendrocytes of the patients central nervous system (CNS) are progressively destroyed. Which physiologic process within the neurologic system is most likely be affected by this disease process?

A)

Oxygen metabolism

B)

Neurotransmitter synthesis

C)

Nerve conduction

D)

Production of cerebrospinal fluid

13.

A neuron has been hyperpolarized. How will this affect the excitability of the neuron?

A)

The neuron will have a membrane potential farther from the threshold.

B)

The neuron will be more difficult to repolarize after firing.

C)

The membrane potential of the neuron will be closer to the threshold.

D)

The neurons excitability will be significantly increased.

14.

A pregnant womans most recent ultrasound is suggestive of spina bifida, and her primary care provider has subsequently order further diagnostic testing. The pathophysiologic effects of this disease are due to:

A)

malformation of the mesoderm.

B)

abnormal closure of the neural tube.

C)

lesions in the dorsal root ganglia.

D)

hypertrophy of the primary vesicles.

15.

Which of the following messages is most likely to be carried by general somatic afferent (GSA) neurons?

A)

The sensation of cold when touching ice

B)

The message to move a finger and thumb

C)

The message to move the larynx during speech

D)

Information about the position of a joint

16.

Which of the following processes is most likely to occur as a result of a spinal reflex?

A)

Peristalsis of the small and large bowel

B)

Control of oculomotor function in changing light levels

C)

Pain sensation from a potentially damaging knee movement

D)

Withdrawal of a hand from a hot stove element

17.

A patient has required mechanical ventilation following a traumatic head injury sustained in a motorcycle crash, during which he sustained damage to his respiratory center. Which of the patients brain structures has been injured?

A)

Brain stem

B)

Midbrain

C)

Diencephalon

D)

Frontal lobe

18.

A patient with a diagnosis of epilepsy has required surgical removal of part of her prefrontal cortex. Which of the following effects should her family and care team anticipate?

A)

Lapses in balance and coordination

B)

Deficits in regulation of the endocrine system

C)

Sensory losses

D)

Changes in behavior and judgment

19.

A patients primary care provider has prescribed a b-adrenergic receptor blocker. Which of the following therapeutic effects do the patient and care provider likely seek?

A)

Reduction in heart rate and blood pressure

B)

Slowing of gastrointestinal motility

C)

Increase in mental acuity

D)

Decreased production of gastric acid

20.

Neurotrophic factors contribute to the maintenance of homeostasis in which of the following ways?

A)

By catalyzing the effects of neurotransmitters

B)

By increasing the sensitivity of receptors on postsynaptic cells

C)

By promoting the growth and survival of neurons

D)

By selectively increasing or decreasing the release of neurotransmitters

Answer Key

1.

A

2.

A

3.

A

4.

D

5.

D

6.

A

7.

B

8.

C

9.

C

10.

B

11.

B

12.

C

13.

A

14.

B

15.

A

16.

D

17.

A

18.

D

19.

A

20.

C

Page 1

Leave a Reply