Chapter_25-_Disorders_of_Renal_Function My Nursing Test Banks

 

1.

A characteristic manifestation of polycystic kidney disease is:

A)

massive proteinuria.

B)

renal colic.

C)

alkaline urine.

D)

hypertension.

2.

Of the four types of kidney stones, the formation of magnesium ammonium phosphate (struvite) stones is directly associated with:

A)

hyperuricemia.

B)

hydronephrosis.

C)

high urine calcium.

D)

urinary tract infections.

3.

The most damaging effects of urinary obstruction are the result of _____ and unrelieved obstruction of urine outflow.

A)

urinary stasis

B)

concentrated urine

C)

kidney hyperplasia

D)

renal hypertension

4.

Glomerulonephritis is usually caused by:

A)

vesicoureteral reflux.

B)

catheter-induced infection.

C)

antigen-antibody complexes.

D)

glomerular membrane viruses.

5.

The edema that develops in persons with glomerulonephritis and nephrotic syndrome reflects:

A)

obstruction and reflux.

B)

salt and water retention.

C)

inability to concentrate urine.

D)

decreased glomerular permeability.

6.

The initiating event in the development of nephrotic syndrome is a derangement in the glomerular membrane that causes increased permeability to:

A)

red blood cells.

B)

plasma proteins.

C)

inflammatory cells.

D)

antibody complexes.

7.

Chronic pyelonephritis, a significant cause of renal failure, is most commonly caused by:

A)

viral organisms.

B)

intrarenal reflux.

C)

renal hyperplasia.

D)

abscess formation.

8.

High-risk factors for development of adult renal cell cancer include:

A)

heavy smoking.

B)

inherited renal disease.

C)

adrenal medulla tumors.

D)

anorexia/bulimia disorder.

9.

Which of the following assessment findings is most suggestive of nephrotic syndrome?

A)

Hematuria and anemia

B)

Proteinuria and generalized edema

C)

Renal colic and increased serum sodium

D)

Increased creatinine with normal blood urea nitrogen

10.

The most recent assessment of a patient with a diagnosis of type 1 diabetes indicates a heightened risk of diabetic nephropathy. Which of the following assessment findings is most suggestive of this increased risk?

A)

Microalbuminuria

B)

Hematuria

C)

Orthostatic hypotension

D)

Diabetic retinopathy

11.

An elderly female patient has been hospitalized for the treatment of acute pyelonephritis. Which of the following characteristics of the patient is most likely implicated in the etiology of her current health problem?

A)

The patient was diagnosed with type 2 diabetes several years earlier.

B)

The patient takes a diuretic and an ACE inhibitor each day for the treatment of hypertension.

C)

The patient recently had a urinary tract infection.

D)

The patient has peripheral vascular disease.

12.

Which of the following disorders of renal function primarily affects the proximal and distal tubules?

A)

Chronic pyelonephritis

B)

Polycystic kidney disease

C)

Acute nephritic disease

D)

Renal calculi

13.

An adult patient has been diagnosed with polycystic kidney disease. Which of the patients following statements demonstrates an accurate understanding of this diagnosis?

A)

I suppose I really should have paid more attention to my blood pressure.

B)

Ive always been prone to getting UTIs, and now I know why.

C)

I suppose I should be tested to see if my children might inherit this.

D)

I had a feeling that I was taking too many medications, and now I know the damage they can do.

14.

An infant has been diagnosed with autosomal recessive polycystic kidney disease (ARPKD). Which of the following treatments is the priority in the care of this child?

A)

Rehydration therapy

B)

Total parenteral nutrition

C)

Prophylactic antibiotics

D)

Respiratory support

15.

An obese, male patient with a history of gout and a sedentary lifestyle has been advised by his primary care provider to avoid organ meats, certain fish, and other foods that are high in purines. The care provider is demonstrating an awareness of the patients susceptibility to which of the following types of kidney stones?

A)

Calcium stones

B)

Magnesium ammonium phosphate stones

C)

Uric acid stones

D)

Cystine stones

16.

A patient has recently undergone successful extracorporeal shock wave lithotripsy (ESWL) for the treatment of renal calculi. Which of the following measures should the patient integrate into his lifestyle to reduce the risk of recurrence?

A)

Increased fluid intake and dietary changes

B)

Weight loss and blood pressure control

C)

Regular random blood glucose testing

D)

Increased physical activity and use of over-the-counter diuretics

17.

A young child has been diagnosed with Wilms tumor after his mother discovered an unusual mass, prompting a diagnostic workup. Which of the following characteristics is typical of Wilms tumor?

A)

The tumor is usually asymptomatic.

B)

The tumor is usually self-limiting.

C)

The tumor is usually a secondary neoplasm.

D)

The tumor is usually encapsulated.

18.

Which of the following patient complaints most clearly suggests a need for diagnostic testing to rule out renal cell carcinoma?

A)

Urinary urgency

B)

Hematuria

C)

Oliguria

D)

Cloudy urine

Answer Key

1.

D

2.

D

3.

A

4.

C

5.

B

6.

B

7.

B

8.

A

9.

B

10.

A

11.

C

12.

A

13.

C

14.

D

15.

C

16.

A

17.

D

18.

B

Page 1

Leave a Reply