Chapter_23-_Disorders_of_Ventilation_and_Gas_Exchange My Nursing Test Banks

 

1.

Pleuritic chest pain associated with respiratory movements is usually described as:

A)

bilateral.

B)

localized.

C)

continuous.

D)

substernal.

2.

A man sustained a puncture injury to his chest that caused a tension pneumothorax to form. This is a life-threatening condition because:

A)

expired air exits the bleeding wound.

B)

trapped, inspired air collapses the lung.

C)

the opposite lung hyperinflates.

D)

blebs on the lung surface rupture.

3.

Atelectasis is most commonly caused by:

A)

airway obstruction.

B)

pulmonary embolism.

C)

inflammation of the pleura.

D)

chronic forceful coughing.

4.

Acute onset bronchial asthma causes wheezing and breathlessness as a result of:

A)

airway inflammation.

B)

alveolar collapse.

C)

compression atelectasis.

D)

pulmonary hypertension.

5.

Emphysema is characterized by hyperinflation of the lungs that produces increased:

A)

total lung capacity.

B)

alveolar wall thickness.

C)

a1-antitrypsin enzyme.

D)

submucosal gland hypertrophy.

6.

As a result of hypoxemia and polycythemia, persons with chronic obstructive bronchitis are prone to:

A)

breakdown of elastin.

B)

left-sided heart failure.

C)

pulmonary hypertension.

D)

expiratory airway collapse.

7.

With bronchiectasis, persistent airway obstruction and chronic infection results in bronchial:

A)

dilation.

B)

rupture.

C)

infarction.

D)

thickening.

8.

Cystic fibrosis (CF), the major cause of severe chronic respiratory disease in children, is characterized by:

A)

constipation.

B)

salt depletion.

C)

watery mucus.

D)

high cholesterol.

9.

The adverse effects of emboli on the pulmonary circulation and airways include:

A)

excess surfactant.

B)

area bronchodilation.

C)

local vasoconstriction.

D)

lower lobe consolidation.

10.

The common results of respiratory failure are hypoxemia and:

A)

hypercapnia.

B)

bradycardia.

C)

vasoconstriction.

D)

pulmonary emboli.

11.

A patient with a history of emphysema is experiencing hypoxemia after a taxing physical therapy appointment. Which of the following physiologic phenomena will occur as a consequence of hypoxemia?

A)

Peripheral vasodilation

B)

Necrosis

C)

Hypoventilation

D)

Increased heart rate

12.

An elderly patient who has been restricted to bed by numerous comorbidities for several weeks has been diagnosed with a large pleural effusion. Which of the following treatment modalities is most likely to resolve the patients most recent health problem?

A)

Thoracentesis

B)

Supplementary oxygen therapy

C)

Administration of corticosteroids

D)

Administration of bronchodilators

13.

A motor vehicle accident has resulted in a tension pneumothorax for the driver of the car. Which of the following manifestations is associated with tension pneumothorax?

A)

Audible friction rub over the affected lung

B)

Mediastinal shift

C)

Metabolic alkalosis

D)

Atrial fibrillation

14.

A patient has just been admitted to the postsurgical unit following a below-the-knee amputation. Which of the following measures should her care team prioritize to prevent atelectasis during the patients immediate recovery?

A)

Bedrest and supplementary oxygen by nasal cannula

B)

Administration of bronchodilators by nebulizer

C)

Deep-breathing exercises and early mobilization

D)

Adequate hydration and a high-humidity environment

15.

Which of the following manifestations typically accompanies an asthmatic attack?

A)

Decreased residual volume

B)

Decreased pulmonary arterial pressure

C)

Prolonged inspiration

D)

Hyperinflation of the lungs

16.

A 51-year-old man has been diagnosed with chronic bronchitis after a long history of recurrent coughing. Which of the mans following statements demonstrates a sound understanding of his new diagnosis?

A)

If I had quit smoking earlier than I did, I think I could have avoided getting bronchitis.

B)

Im pretty sure that I first caught bronchitis from the person who has the cubicle next to mine at work.

C)

I read on the Internet that I might have got bronchitis because I was born with an enzyme deficiency.

D)

I think that I probably could have prevented this if I had got in the habit of exercising more when I was younger.

17.

Which of the following individuals is experiencing a disorder of ventilation that has a restrictive rather than obstructive etiology?

A)

A 30-year-old African American man who has been diagnosed with sarcoidosis

B)

An infant whose routine screening is suggestive of cystic fibrosis

C)

An elderly, lifelong smoker who has been admitted to hospital with emphysema

D)

A 16-year-old girl who must limit her activity to prevent asthmatic attacks

18.

Prolonged immobility is implicated in the development of which of the following disorders?

A)

Bronchitis and bronchiectasis

B)

Sarcoidosis and idiopathic pulmonary fibrosis

C)

Atelectasis and pulmonary embolism

D)

Pulmonary hypertension and cor pulmonale

19.

Which of the following is most likely to precipitate an asthmatic attack in a child with a diagnosis of extrinsic, or atopic, asthma?

A)

Pet dander

B)

Cold weather

C)

Stress

D)

Respiratory tract infections

20.

Pain is an expected assessment finding in patients who have which of the following lung diseases?

A)

Asthma

B)

Pleural effusion

C)

Pulmonary arterial hypertension (PAH)

D)

Pleuritis

Answer Key

1.

B

2.

B

3.

A

4.

A

5.

A

6.

C

7.

A

8.

B

9.

C

10.

A

11.

D

12.

A

13.

B

14.

C

15.

D

16.

A

17.

A

18.

C

19.

A

20.

D

Page 1

Leave a Reply