Chapter_21-_Control_of_Respiratory_Function My Nursing Test Banks

 

1.

The function of the mucociliary blanket that lines the conducting airways is to:

A)

dehumidify inhaled air.

B)

remove foreign materials.

C)

warm the moving gases.

D)

spread antibacterial enzymes.

2.

Above the glottis that opens and closes for speech, the epiglottis functions to _______ the larynx during swallowing.

A)

open

B)

cover

C)

collapse

D)

constrict

3.

In addition to being the site of gas exchange, the lungs also:

A)

activate vasoactive substances.

B)

contain cells that produce heparin.

C)

empty extra blood volume into the left heart.

D)

use water vapor pressure to inflate alveoli.

4.

Bronchial circulation differs from the pulmonary circulation by providing blood for the:

A)

conducting airways.

B)

alveolar gas exchange.

C)

mediastinum and pleural space.

D)

intrapulmonary pressure balance.

5.

Lung compliance is a measure of the change in ________that occurs with a change in intrapulmonary pressure.

A)

elastic recoil

B)

surface tension

C)

lung volume

D)

vital capacity

6.

Generalized acute hypoxia in lung tissue, when alveolar oxygen levels drop below 60 mm Hg, causes pulmonary:

A)

vasospasms.

B)

hypertension.

C)

emboli formation.

D)

vasoconstriction.

7.

Diffusion of gases in the lung is decreased, as in pulmonary edema or pneumonia, by causing an increase in alveolar:

A)

gas pressure difference.

B)

size and surface area.

C)

anatomic shunting of blood.

D)

capillary membrane thickness.

8.

Respiratory movement of air that does not participate in alveolar gas exchange is known as alveolar dead space. Dead space increases when alveoli:

A)

carbon dioxide level is high.

B)

air supply exceeds blood flow.

C)

contain pulmonary edema fluid.

D)

collapse onto the capillary bed.

9.

The oxyhemoglobin buffer system changes with the metabolic needs of the tissues. When the change causes a shift to the right in the dissociation curve, it is often the result of:

A)

decreased CO2 levels.

B)

increase tissue metabolism.

C)

decreased body temperature.

D)

increase red blood cell volume.

10.

The carbon dioxide content in the blood affects the regulation of ventilation through its effect on the ___________ of the brain.

A)

cerebrospinal fluid pH

B)

peripheral chemoreceptors

C)

afferent impulse regulation

D)

motor and premotor cortex

11.

A patient who is in a room at one atmosphere (760 mm Hg) is receiving supplementary oxygen therapy that is being delivered at a concentration of 50%. What is the consequent PO2?

A)

38,000 mm Hg

B)

More data are needed

C)

380 mm Hg

D)

15.2 mm Hg

12.

A patients recent history of emphysema has resulted in the functional loss of many alveoli. Which of the following physiologic functions is the primary role of type II alveoli?

A)

Facilitation of bronchial circulation

B)

Production of surfactant

C)

Gas exchange

D)

Production of macrophages

13.

Which of the following respiratory pressures is always negative in relation to alveolar pressure?

A)

Airway pressure

B)

Intrapleural pressure

C)

Intrathoracic pressure

D)

Intrapulmonary pressure

14.

A respiratory therapist has asked a patient to breathe in as deeply as possible during a pulmonary function test. Inspiration is normally the result of which of the following phenomena?

A)

Decreased intrapulmonary pressure

B)

Increased airway pressure

C)

Increased intrapleural pressure

D)

Decreased intrathoracic pressure

15.

According to Poiseuille law, airway resistance would be largest in which of the following?

A)

The trachea

B)

A bronchus

C)

A bronchiole

D)

An alveolus

16.

A patient with a history of chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is undergoing pulmonary function testing. Which of the following instructions should the technician provide in order to determine the patients forced vital capacity (FVC)?

A)

Ill ask you to breathe in as deep as you can, and then blow out as much of that air as possible.

B)

Id like you to take a deep breath, and then blow out as much air as you can during one second.

C)

I want you to breathe as normally as possible and Im going to measure how much air goes in and out with each breath.

D)

Breathe normally, and then exhale as much as you possibly can when I tell you.

17.

Completion of a patients pulmonary function study has yielded the following data: tidal volume: 500 mL; inspiratory reserve: 3100 mL; expiratory reserve: 1200 mL; residual volume: 1200 mL; functional residual capacity: 2400 mL. What is this patients inspiratory capacity?

A)

5500 mL

B)

2600 mL

C)

More data are needed

D)

3600 mL

18.

A patient with a diagnosis of community-acquired pneumonia is producing copious secretions that are physically obstructing her airway. Which of the following pathophysiologic processes will result from this condition?

A)

Compensatory vasoconstriction

B)

Ventilation without perfusion

C)

Dead air space

D)

Perfusion without ventilation

19.

Which of the following forms accounts for the greatest percentage of carbon dioxide transport?

A)

Free CO2

B)

Bicarbonate

C)

Dissolved CO2

D)

Attached to hemoglobin

20.

A patient has experienced a bout of coughing after aspirating some of his secretions. The patients coughing was triggered by which of the following?

A)

Sudden ventilation-perfusion mismatch

B)

Sudden rise in PCO2

C)

Signals from receptors in the tracheobronchial wall

D)

Signals from central chemoreceptors

Answer Key

1.

B

2.

B

3.

B

4.

A

5.

C

6.

D

7.

D

8.

B

9.

B

10.

A

11.

C

12.

B

13.

B

14.

D

15.

C

16.

A

17.

D

18.

D

19.

B

20.

C

Page 1

Leave a Reply