Chapter_14-_Mechanisms_of_Infectious_Disease My Nursing Test Banks

 

1.

Although growth rate is variable among types of bacteria, the growth of bacteria is dependent on:

A)

biofilm communication.

B)

availability of nutrients.

C)

an intact protein capsid.

D)

individual cell motility.

2.

Treponema pallidum, the cause of syphilis, is a spirochete bacterium that is spread from human to human by:

A)

tick or lice vector bites.

B)

direct physical contact.

C)

exposure to infected urine.

D)

inhaling airborne particles.

3.

Chlamydiaceae, a rather common sexually transmitted infectious organism, has characteristics of both viruses and bacteria. The infectious form of this organisms life cycle is _______ until it enters the host cell.

A)

an elementary body

B)

adhered to cholesterol

C)

propelled by filaments

D)

encapsulated hyphae

4.

Because dermatophytes are capable of growing _________, the infection is mainly found on cutaneous surfaces of the body.

A)

a powdery colony

B)

in moist skin folds

C)

on cooler tissue

D)

branching filaments

5.

Although both eukaryotes and prokaryotes are capable of causing infectious diseases in humans, eukaryotes are unique because they have a distinct:

A)

organized nucleus.

B)

circular plasmid DNA.

C)

cytoplasmic membrane.

D)

variation of shape and size.

6.

Whatever the mechanism of entry, the human-to-human transmission of infectious agents is directly related to the:

A)

source of contact.

B)

site of infection.

C)

number of pathogens absorbed.

D)

virulence factors.

7.

The course of any infectious disease progresses through several distinct stages after the pathogen enters the host. Although the duration may vary, the hallmark of the prodromal stage is:

A)

tissue inflammation and damage.

B)

initial appearance of symptoms.

C)

progressive pathogen elimination.

D)

containment of infectious pathogens.

8.

Although bacterial toxins vary in their activity and effects on host cells, a small amount of gram-negative bacteria endotoxin:

A)

is released during cell growth.

B)

inactivates key cellular functions.

C)

uses protein to activate enzymes.

D)

in the cell wall activates inflammation.

9.

Serology testing includes the measurement of which of the following?

A)

Antibody titers

B)

Culture growth

C)

Direct antigens

D)

DNA sequencing

10.

Prions cause transmissible neurodegenerative diseases and are characterized by:

A)

a lack of reproductive capacity.

B)

hypermetabolism.

C)

enzyme production.

D)

chronic inflammation.

11.

Which of the following individuals is experiencing a health problem that is the result of a parasite?

A)

A college student who contracted Chlamydia trachomatis during an unprotected sexual encounter

B)

A man who acquired malaria while on a tropical vacation

C)

A hospital patient who has developed postoperative pneumonia

D)

A woman who developed hepatitis A from eating at an unhygienic restaurant

12.

Which of the following traits is characteristic of saprophytes?

A)

They derive energy from decaying organic matter.

B)

They are beneficial components of human microflora.

C)

They have RNA or DNA, but never both.

D)

They are capable of spore production.

13.

A hospital patient was swabbed on admission for antibiotic-resistant organisms and has just been informed that methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) is present in his groin. The patient has a normal core temperature and white blood cell count. This patient is experiencing which of the following?

A)

Infection

B)

Proliferation

C)

Colonization

D)

Inflammation

14.

A 33-year-old patient who is a long-term intravenous user of heroin has been recently diagnosed with hepatitis C. Which of the following portals of entry most likely led to the patients infection?

A)

Direct contact

B)

Vertical transmission

C)

Ingestion

D)

Penetration

15.

A 9-month-old infant has been diagnosed with botulism after he was fed honey. The childs mother was prompted to seek care because of this childs sudden onset of neuromuscular deficits, which were later attributed to the release of substances by Clostridium botulinum bacteria. Which virulence factor contributed to this childs illness?

A)

Endotoxins

B)

Adhesion factors

C)

Exotoxins

D)

Evasive factors

16.

A patient with a long-standing diagnosis of Crohn disease has developed a perianal abscess. Which of the following treatments will this patient most likely require?

A)

Antiviral therapy

B)

Antibiotic therapy

C)

Surgical draining

D)

Pressure dressing

17.

A patients primary care provider has ordered direct antigen detection in the care of a patient with a serious symptomatology of unknown origin. Which of the following processes will be conducted?

A)

Detecting DNA sequences that are unique to the suspected pathogen

B)

Growth of biofilms on various media in the laboratory setting

C)

Quantification of IgG and IgM antibodies in the patients blood

D)

Introduction of monoclonal antibodies to a blood sample from the patient

18.

A patient has begun taking acyclovir, an antiviral medication, to control herpes simplex outbreaks. What is this drugs mechanism of action?

A)

Inhibition of viral adhesion to cells

B)

Elimination of exotoxin production

C)

Antagonism of somatic cell binding sites

D)

Interference with viral replication processes

19.

International travel has contributed to increased prevalence and incidence of nonindigenous diseases by increasing which of the following?

A)

Portals of entry

B)

Sources of infection

C)

Virulence

D)

Disease course

20.

A public health nurse should recognize that sexually transmitted infections (STIs) are typically spread by which of the following mechanisms?

A)

Penetration

B)

Vertical transmission

C)

Direct contact

D)

Ingestion

Answer Key

1.

B

2.

B

3.

A

4.

C

5.

A

6.

C

7.

B

8.

D

9.

A

10.

A

11.

B

12.

A

13.

C

14.

D

15.

C

16.

C

17.

D

18.

D

19.

B

20.

C

Page 1

Leave a Reply