Chapter_10-_Disorders_of_Nutritional_Status My Nursing Test Banks

 

1.

The adipocytes in adipose tissue not only serve as a storage sites, they also:

A)

produce linoleic fatty acid.

B)

synthesize triglycerides.

C)

increase glucagon release.

D)

degrade fat-soluble vitamins.

2.

Protein contains nitrogen. A negative nitrogen balance represents:

A)

more protein consumed than excreted.

B)

a reduced need for nitrogen as protein.

C)

more nitrogen excreted than consumed.

D)

less use of nitrogen for protein synthesis.

3.

Natural appetite suppression mechanisms, necessary for food intake control, include :

A)

ketoacid deficiency.

B)

cholecystokinin storage.

C)

decreased blood glucose.

D)

leptin receptor stimulation.

4.

Body weight should be used in combination with other measurements to establish if a person is underweight or overweight. Obesity is indicated by:

A)

female body fat of 20% and 30%.

B)

body mass index (BMI) of 30 to 40.

C)

relative body weight of 70% to 100%.

D)

abdominal fat/ hip ratio of 0.8 to 1.0.

5.

A patient with upper body obesity also has central fat distribution. This body fat configuration places the patient at greater risk for _____________ than a patient with lower body obesity.

A)

osteoporosis

B)

renal disease

C)

cardiometabolic disorders

D)

chronic anemia

6.

As the problem of childhood and adolescent obesity increases, an increase in the incidence of ____________ is occurring in this obese population.

A)

type 2 diabetes mellitus

B)

attention deficit disorder

C)

juvenile rheumatoid arthritis

D)

antibiotic-resistant bacterial infections

7.

A diet deficient in calories and protein causes marasmus, which is characterized by:

A)

discolored hair.

B)

bradycardia.

C)

enlarged liver.

D)

pitting edema.

8.

Protein-calorie malnutrition with loss of lean tissues and muscle mass results in:

A)

respiratory muscle stimulation.

B)

excessive blood cell production.

C)

diarrhea.

D)

increased cardiac contractility.

9.

Similarities between girls or women with anorexia nervosa and bulimia nervosa include:

A)

periodontal disease.

B)

low estrogen level.

C)

electrolyte imbalances.

D)

enlarged parotid gland.

10.

Both binge-eating and bulimia nervosa patients consume excessive amounts of foods secretively. A major difference is that binge-eaters:

A)

remain overweight.

B)

eat when not hungry.

C)

are substance abusers.

D)

experience depression.

11.

A large, high-calorie meal has resulted in the intake of far more energy than a person requires. What will the individuals body do with the excess carbohydrates provided by this meal?

A)

Convert them into glucose and store them in the liver and muscles

B)

Excrete most of the excess polysaccharides through the kidneys

C)

Convert the carbohydrates into amino acids in preparation for long-term storage

D)

Create structural proteins from some of the carbohydrates and store the remainder as triglycerides

12.

Which of the following patients is most likely to be in positive nitrogen balance?

A)

A patient who is receiving treatment for sepsis

B)

A patient whose diagnosis of pneumonia is causing a fever

C)

A woman who has been admitted to the hospital in early labor

D)

A patient who sustained extensive burns in a recent industrial accident

13.

In addition to facilitating bowel movements, a diet that is high in fiber confers which of the following benefits?

A)

Lowering cholesterol and blood glucose

B)

Removing toxins and metabolic byproducts

C)

Lowering blood pressure and resting heart rate

D)

Increasing intestinal absorption of vitamins and minerals

14.

Which of the following statements best conveys the endocrine function of adipose tissue?

A)

Adipose tissue antagonizes the effects of insulin on cell membranes.

B)

Adipose tissue produces ghrelin, which stimulates both appetite and eating.

C)

Adipose tissue produces and secretes cholecystokinin (CCK), which stimulates the hypothalamic feeding center.

D)

Adipose tissue produces leptin, which mediates body weight.

15.

Chronic inflammation as a result of excess adipose tissue is implicated in the etiology of which of the following health problems?

A)

Osteoporosis

B)

Type 2 diabetes

C)

Rheumatoid arthritis

D)

Systemic lupus erythematosus (SLE)

16.

A public health nurse has noted a significant increase in the number of school-aged children who are obese. Which of the following factors is most significant predictor of childhood obesity?

A)

Low socioeconomic status

B)

Low self-esteem

C)

Having obese parents

D)

Living in a rural or inner-city neighborhood

17.

Which of the following measures should a school nurse prioritize in the treatment and prevention of childhood obesity?

A)

Group cognitive therapy

B)

Use of selective serotonin-reuptake inhibitors (SSRIs)

C)

Education on exercise and nutrition

D)

High-protein, low-carbohydrate diet

18.

Which of the following characteristics distinguishes kwashiorkor from marasmus?

A)

Impairment of immune function

B)

Lack of dietary fat intake

C)

High intake of carbohydrates

D)

Impaired pigment synthesis

19.

A frail, 87-year-old female patient has been admitted to a hospital after a fall and has been diagnosed with failure to thrive. Which of the following laboratory values would suggest that the patient may be experiencing malnutrition?

A)

Low prealbumin

B)

High C-reactive protein

C)

High bilirubin

D)

Low fasting blood sugar

20.

Which of the following assessments should be prioritized in the care of a patient with anorexia nervosa?

A)

Serum electrolyte levels

B)

Chest auscultation

C)

White blood cell count with differential

D)

Blood pressure monitoring

Answer Key

1.

B

2.

C

3.

D

4.

B

5.

C

6.

A

7.

B

8.

C

9.

C

10.

A

11.

A

12.

C

13.

A

14.

D

15.

B

16.

C

17.

C

18.

C

19.

A

20.

D

Page 1

Leave a Reply