Chapter_05-_Genetic_Control_of_Cell_Function_and_Inheritance My Nursing Test Banks

 

1.

Triplet codes of three bases are the genetic codes used in transmitting genetic information necessary for:

A)

chromatin formation.

B)

protein synthesis.

C)

enzyme activation.

D)

nucleotide bonding.

2.

Unlike messenger RNA (mRNA) and transfer RNA (tRNA), ribosomal RNA (rRNA):

A)

is produced in the nucleolus.

B)

delivers activated amino acids.

C)

is formed by transcription.

D)

coordinates RNA translation.

3.

Splicing of mRNA during processing permits a cell to:

A)

form different proteins.

B)

increase DNA content.

C)

stop copying DNA onto RNA.

D)

add nucleic acid end pieces.

4.

When an infant is born with gene mutations in his/her cells, the errors may be a result of all of the following except _____________ of base pairs.

A)

deletion

B)

substitution

C)

differentiation

D)

rearrangement

5.

Identifying the genetic sex of a child is based on finding intracellular Barr bodies that consist of:

A)

inactive chromatin material.

B)

male-specific chromosomes.

C)

homologous chromosomes.

D)

excess autosomal material.

6.

Multifactorial inheritance is similar to polygenic inheritance because both involve:

A)

environmental effects on alleles.

B)

multiple alleles at different loci.

C)

predictable somatic allele effects.

D)

homozygous pairing of two alleles.

7.

Crossing over of chromatid segments during meiosis division 1 results in:

A)

spontaneous gene mutations.

B)

initial DNA synthesis.

C)

bivalent X and Y genes.

D)

new gene combinations.

8.

During the transcription process, RNA:

A)

polymerase attaches to DNA.

B)

exon sequences are reversed.

C)

delivers activated amino acids.

D)

reverses redundant base pairs.

9.

The process of gene expression is increased by:

A)

mutation of normal suppressor genes.

B)

induction by an external influence.

C)

repression of internal penetrance.

D)

activation of growth control genes.

10.

Gene therapy, insertion of genes into the genome of multicellular organisms, is accomplished by:

A)

restriction enzymes.

B)

transferring genes.

C)

DNA fragment separation.

D)

cross-over gene exchange.

11.

Which of the following statements is true of genetic mutations?

A)

Errors in DNA duplication are normally irreparable.

B)

Mutations that occur in somatic cells are inheritable.

C)

Mutations may result from extrinsic factors or from spontaneous error.

D)

Errors in DNA replication are most often fatal.

12.

Individual differences in appearance, behavior, and disease susceptibility are a result of:

A)

karyotyping.

B)

mutations.

C)

DNA repair.

D)

a haplotype.

13.

Which of the following statements is true of messenger RNA (mRNA)?

A)

mRNA is produced in the nucleolus.

B)

mRNA provides the template for protein synthesis.

C)

Each mRNA molecule has two recognition sites.

D)

mRNA delivers the activated form of an amino acid to the protein being synthesized.

14.

Prenatal genetic testing that counts the number of Barr bodies in a chromosome is able to determine:

A)

the genetic sex of a child.

B)

susceptibility to hemophilia B.

C)

the presence of fragile X syndrome.

D)

fetal viability.

15.

The gene responsible for a particular congenital cardiac anomaly is said to have complete penetrance. What are the clinical implications of this fact?

A)

The anomaly is a result of polygenetic inheritance.

B)

The heart defect does not result from any other gene.

C)

Multiple alleles contribute to the defect.

D)

All the individuals who possess the gene will exhibit the anomaly.

16.

A dominant genetic trait:

A)

is expressed only in a heterozygous pairing.

B)

is expressed in either a homozygous or heterozygous pairing.

C)

is expressed only in a homozygous pairing.

D)

is expressed in some carriers.

17.

Which of the following methods of genetic mapping focuses on the measurement of enzyme activity?

A)

Hybridization studies

B)

Haplotype mapping

C)

Linkage studies

D)

Gene dosage studies

18.

Which of the following facts underlies the application of RNA interference in the treatment of disease?

A)

Restriction enzymes are able to cleave genetic molecules at predictable sites.

B)

It is possible to produce proteins that have therapeutic properties.

C)

Faulty gene activity that produces unwanted proteins can sometimes be stopped.

D)

Individual differences are attributable to a very small percentage of the genes in the human body.

19.

Although the majority of cellular DNA exists in the cell nucleus, part of the cell DNA is located in the:

A)

mitochondria.

B)

Golgi apparatus.

C)

smooth endoplasmic reticulum.

D)

microfilaments.

20.

Which of the following is an application of recombinant DNA technology?

A)

Production of human insulin

B)

DNA fingerprinting

C)

Gene dosage studies

D)

Somatic cell hybridization

Answer Key

1.

B

2.

A

3.

A

4.

C

5.

A

6.

B

7.

D

8.

A

9.

B

10.

B

11.

C

12.

D

13.

B

14.

A

15.

D

16.

B

17.

D

18.

C

19.

A

20.

A

Page 1

Leave a Reply