CHAPTER 9: GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE TODDLER My Nursing Test Banks

CHAPTER 9: GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE TODDLER

MULTIPLE CHOICE

1.The period of toddlerhood is from 12 months to:

a.

15 months

c.

24 months

b.

18 months

d.

36 months

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The period of toddlerhood is not from 12 months to 15 months.

B

Incorrect: The period of toddlerhood is not from 12 months to 18 months.

C

Incorrect: The period of toddlerhood is not from 12 months to 24 months.

D

Correct: The period of toddlerhood is a 24 month span from 12 months to 36 months.

PTS: 1 REF: p. 274 Growth and Development of the Toddler

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

2.During the toddler stage, a child will gain approximately how many pounds per year?

a.

1

c.

5

b.

3

d.

7

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: During the toddler stage, a child will not gain approximately 1 pound per year.

B

Incorrect: During the toddler stage, a child will not gain approximately 3 pounds per year.

C

Correct: During the toddler stage, a child will not gain approximately 5 pounds per year.

D

Incorrect: During the toddler stage, a child will not gain approximately 7 pounds per year.

PTS: 1 REF: p. 274 Growth and Development of the Toddler

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

3.Growth rate slows for toddlers due to which of the following causes?

a.

decline in appetite and erratic eating habits

b.

hormonal changes, especially a decline in growth hormone

c.

increased activity levels burning more calories

d.

sleep problems resulting in less sleep per night

ANS: A

Feedback

A

Correct: Growth rate slows for toddlers due to decline in appetite and erratic eating habits.

B

Incorrect: Growth rate for toddlers does not slow due to hormonal changes, especially a decline in growth hormone

C

Incorrect: Growth rate for toddlers does not slow due to increased activity levels burning more calories.

D

Incorrect: Growth rate for toddlers does not slow due to sleep problems resulting in less sleep per night.

PTS: 1 REF: p. 274 Growth and Development of the Toddler

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

4.Most toddlers can climb stairs by how many months?

a.

10

c.

15

b.

12

d.

18

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: Most toddlers can not climb stairs by 10 months.

B

Incorrect: Most toddlers can not climb stairs by 12 months.

C

Incorrect: Most toddlers can not climb stairs by 15 months.

D

Correct: Most toddlers can climb stairs by 18 months.

PTS:1REF:p. 275 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

5.Until myelination of the spinal cord is completed, the child will:

a.

have some difficulty in walking

b.

have difficulty kicking a ball forward without losing balance

c.

experience transitory paresthesia of the legs

d.

have diminished feeling from the waist down

ANS: A

Feedback

A

Correct: The child is not able to walk well until myelinization of the spinal cord is completed.

B

Incorrect: Kicking a ball forward without losing balance is related to increased bone length, muscle maturation, and increased muscle strength. This skill is not related to the complete myelination of the spinal cord.

C

Incorrect: Until myelination of the spinal cord is completed, the child will not experience transitory paresthesia of the legs.

D

Incorrect: Until myelination of the spinal cord is completed, the child will not have diminished feeling from the waist down.

PTS:1REF:p. 275 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

6.All of a childs deciduous teeth usually erupt by how many months of age?

a.

15

c.

24

b.

18

d.

30

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: All of a childs deciduous teeth do not erupt by 15 months of age.

B

Incorrect: All of a childs deciduous teeth do not erupt by 18 months of age.

C

Incorrect: All of a childs deciduous teeth do not erupt by 24 months of age.

D

Correct: All of a childs deciduous teeth usually erupt by 30 months of age.

PTS:1REF:p. 276 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

7.The nurse is assessing a toddler of 18 months to see what skills the child has for dressing himself. The nurse expects to find that a toddler of this age can do which of the following tasks?

a.

put on his shoes

c.

remove his own shoes

b.

tie his own shoelaces

d.

tie others shoelaces

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: An 18 month old child can not put on his shoes.

B

Incorrect: An 18 month old child can not tie his own shoelaces.

C

Correct: An 18 month old child can remove his own shoes.

D

Incorrect: An 18 month old child can not tie others shoelaces.

PTS:1REF:p. 277 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

8.Caregivers ask the nurse at what age their 1-year-old will be able to ride a tricycle. The most accurate response by the nurse would be which of the following?

a.

13 months

c.

18 months

b.

16 months

d.

24 months

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: A 13 month old child can not ride a tricycle.

B

Incorrect: A 16 month old child can not ride a tricycle.

C

Incorrect: An 18 month old child can not ride a tricycle.

D

Correct: A child can ride a tricycle between 19-30 months.

PTS:1REF:p. 277 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

9.The usual eating patterns of toddlers are to:

a.

eat a lot in the morning and taper off by night

b.

vary widely in amount eaten and in foods liked and disliked from day to day

c.

eat consistently the same amount and type of food day by day

d.

eat only one preferred food at every meal day after day

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The usual eating patterns of toddlers are not to eat a lot in the morning and taper off by night.

B

Correct: The usual eating patterns of toddlers are to vary widely in amount eaten and in foods liked and disliked from day to day.

C

Incorrect: The usual eating patterns of toddlers are not to eat consistently the same amount and type of food day by day.

D

Incorrect: The usual eating patterns of toddlers are not to eat only one preferred food at every meal day after day.

PTS:1REF:p. 276 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

10.Which of the following best describes the term physiologic anorexia?

a.

period of decreased appetite as a result of decreased caloric need

b.

refusing to eat in order to get secondary gains from behavior

c.

not eating, which brings a variety of changes in body function

d.

changes in appetite due to fluctuating eating habits

ANS: A

Feedback

A

Correct: A period of decreased appetite as a result of decreased caloric need best describe the term physiologic anorexia.

B

Incorrect: Refusing to eat in order to get secondary gains from behavior does not best describe the term physiologic anorexia.

C

Incorrect: Not eating, which brings a variety of changes in body function, does not best describe the term physiologic anorexia.

D

Incorrect: Changes in appetite due to fluctuating eating habits does not best describe the term physiologic anorexia.

PTS:1REF:p. 276 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Application

11.Which of the following foods would be best for the toddler?

a.

bacon, fried egg, toast and butter, and whole milk

b.

sliced white turkey breast, green beans, and skim milk

c.

fried chicken leg, potatoes and gravy, and ice cream

d.

hot dog, French fries, and pudding

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: Bacon, fried egg, toast and butter, and whole milk would not be the best foods for the toddler. Measures should be taken to help reduce the amount of fat in the toddlers diet by providing low-fat or skim milk, lean meats, and low-fat products (cheese) in order to prevent childhood obesity.

B

Correct: Sliced white turkey breast, green beans, and skim milk would be the best foods for the toddler because all these items are low in fat.

C

Incorrect: Fried chicken leg, potatoes and gravy, and ice cream would not be the best foods for the toddler because they are high in fat.

D

Incorrect: Hot dog, French fries, and pudding would not be the best foods for the toddler because they are high in fat.

PTS:1REF:p. 276 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Application

12.Toddlers achieve bladder and bowel control during this stage and can typically retain urine up to how many hours before they have to void?

a.

1

c.

4

b.

2

d.

6

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: Toddlers achieve bladder and bowel control during this stage and can typically retain urine for more than 1 hours before they have to void

B

Incorrect: Toddlers achieve bladder and bowel control during this stage and can typically retain urine for more than 2 hours before they have to void

C

Correct: Toddlers achieve bladder and bowel control during this stage and can typically retain urine up to four hours before they have to void

D

Incorrect: Toddlers achieve bladder and bowel control during this stage and can typically retain urine up to four hours, not as long as 6 hours, before they have to void.

PTS:1REF:p. 276 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

13.To avoid overlooking food allergies in the toddler, the nurse would advise the caregivers to add new foods:

a.

one at a time

c.

on the weekends

b.

no more than once a week

d.

during the evening meal only

ANS: A

Feedback

A

Correct: To avoid overlooking food allergies in the toddler, the nurse would advise the caregivers to add new foods one at a time.

B

Incorrect: To avoid overlooking food allergies in the toddler, the nurse would not advise the caregivers to add new foods no more than once a week.

C

Incorrect: To avoid overlooking food allergies in the toddler, the nurse would not advise the caregivers to add new foods on the weekends.

D

Incorrect: To avoid overlooking food allergies in the toddler, the nurse would not advise the caregivers to add new foods during the evening meal only.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

14.The most common reasons toddlers in this country have a potbelly appearance is because of underdeveloped abdominal muscles or:

a.

eating too much at any one given meal

c.

drinking too many sugary drinks

b.

overconsumption of fatty foods

d.

poor nutrition intake or constipation

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The most common reasons toddlers in this country have a potbelly appearance is because of underdeveloped abdominal muscles, not from eating too much at any one given meal.

B

Incorrect: The most common reasons toddlers in this country have a potbelly appearance is because of underdeveloped abdominal muscles, not from overconsumption of fatty foods.

C

Incorrect: The most common reasons toddlers in this country have a potbelly appearance is because of underdeveloped abdominal muscles, not from drinking too many sugary drinks.

D

Correct: The most common reasons toddlers in this country have a potbelly appearance is because of underdeveloped abdominal muscles or poor nutrition intake or constipation.

PTS:1REF:p. 277 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

15.According to Freud, toddlers are in which stage of development?

a.

oral

c.

anal

b.

phallic

d.

cerebral

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: According to Freud, toddlers are not in the oral stage of development. Infants are in the oral stage (birth to 1 year).

B

Incorrect: According to Freud, toddlers are not in the phallic stage of development. Children from 3-6 years are in the phallic stage.

C

Correct: According to Freud, toddlers are in the anal stage of development (1-3 years of age).

D

Incorrect: According to Freud, toddlers are not in the cerebral stage of development. There is not a cerebral stage of development in Freuds psychosexual theory.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

16.The nurse is working with the caregivers of a toddler. In teaching the caregivers about growth and development, the nurse provides information about the fact that depth perception is developing during the toddler years. Since their child is just entering the toddler stage, the caregivers will realize that developing depth perception will affect their child in which of the following ways?

a.

cause the child to have an increased fear of heights and of falling out of bed at night

b.

bring about an unusual sense of dizziness at times

c.

cause the child difficulty in learning to swim and in swimming

d.

put the toddler at risk for frequent falls when learning to walk, run, and climb stairs

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: Caregivers of a toddler will realize that developing depth perception will not cause the child to have an increased fear of heights and of falling out of bed at night.

B

Incorrect: Caregivers of a toddler will realize that developing depth perception will not bring about an unusual sense of dizziness at times.

C

Incorrect: Caregivers of a toddler will realize that developing depth perception will not cause the child difficulty in learning to swim and in swimming.

D

Correct: Caregivers of a toddler will realize that developing depth perception will put their child at risk for frequent falls when learning to walk, run, and climb stairs.

PTS:1REF:p. 277 Physiological Development

OBJ: Cognitive Level: Application

17.The breath sounds of a toddler are especially easily heard through the stethoscope. Which of the following reasons explains this?

a.

The heart makes less competitive noise as it beats.

b.

The body is lengthening and adipose tissues are decreasing.

c.

The alveoli are more elastic in young children.

d.

Children are easily frightened and they breathe more heavily. Children are easily frightened and they breathe more heavily.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The reason the breath sounds of a toddler are especially easily heard through the stethoscope is not because the heart makes less competitive noise as it beats.

B

Correct: The reason the breath sounds of a toddler are especially easily heard through the stethoscope is because the body is lengthening and adipose tissues are decreasing.

C

Incorrect: The reason the breath sounds of a toddler are especially easily heard through the stethoscope is not because the alveoli are more elastic in young children.

D

Incorrect: The reason the breath sounds of a toddler are especially easily heard through the stethoscope is not because children are easily frightened and they breathe more heavily.

PTS:1REF:p. 279 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

18.If a toddler seizes or loses consciousness, the tongue may obstruct the airway. This obstruction by the tongue is even more likely at this age because:

a.

the tongue is large in proportion to the size of the mouth

b.

children do not have as great a muscle control as adults

c.

younger children gag more easily than older children and adults

d.

the airway is smaller in the toddler than in the adult

ANS: A

Feedback

A

Correct: If a toddler seizes or loses consciousness, the tongue may obstruct the airway. This obstruction by the tongue is even more likely at this age because the tongue is large in proportion to the size of the mouth.

B

Incorrect: If a toddler seizes or loses consciousness, the tongue may obstruct the airway. This obstruction by the tongue is even more likely at this age, but not because children do not have as great a muscle control as adults.

C

Incorrect: If a toddler seizes or loses consciousness, the tongue may obstruct the airway. This obstruction by the tongue is even more likely at this age, but not because younger children gag more easily than older children and adults.

D

Incorrect: If a toddler seizes or loses consciousness, the tongue may obstruct the airway. This obstruction by the tongue is even more likely at this age, but not because the airway is smaller in the toddler than in the adult.

PTS:1REF:p. 279 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

19.The nurse is working with the caregivers of a 32-month-old child. They are very concerned that their child and one of the childs playmates were discovered undressed. On questioning the children, it was clear that these children had been comparing and inspecting their bodies. The nurse would advise the caregivers that because of their childs stage of development and age, their best response would be:

a.

timely and logical consequences for unacceptable behavior

b.

punishment severe enough to prevent recurrence of behavior

c.

constant one-on-one supervision during all waking hours

d.

matter-of-fact manner by caregivers in responding

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The nurse would advise the caregivers that because of their childs stage of development and age, their best response would not be timely and logical consequences for unacceptable behavior.

B

Incorrect: The nurse would advise the caregivers that because of their childs stage of development and age, their best response would not be punishment severe enough to prevent recurrence of behavior.

C

Incorrect: The nurse would advise the caregivers that because of their childs stage of development and age, their best response would not be constant one-on-one supervision during all waking hours.

D

Correct: The nurse would advise the caregivers that because of their childs stage of development and age, their best response would be matter-of-fact manner by caregivers in responding.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

20.Caregivers share with the nurse a concern that their 34-month-old child may be masturbating. The nurse would do some teaching with the caregivers to help them understand which of the following ideas?

a.

Manipulation of the genitalia and masturbation are a natural, private behavior of toddlerhood.

b.

Masturbation needs to be stopped before the child enters public or private school.

c.

Their child may be overly interested in sex, and this may be a sign of sexual abuse.

d.

Other caregivers will not let their children play with a child who masturbates.

ANS: A

Feedback

A

Correct: Caregivers share with the nurse a concern that their 34-month-old child may be masturbating. The nurse would do some teaching with the caregivers to help them understand that manipulation of the genitalia and masturbation are a natural, private behavior of toddlerhood.

B

Incorrect: Caregivers share with the nurse a concern that their 34-month-old child may be masturbating. The nurse would do some teaching with the caregivers to help them understand that masturbation does not need to be stopped before the child enters school. However, the nurse needs to emphasize that masturbation should be private behavior. Children who openly masturbate are inviting a reaction such as discipline. They may be overwhelmed by their sexual feelings and are asking others to help them channel these feelings into more constructive outlets.

C

Incorrect: Caregivers share with the nurse a concern that their 34-month-old child may be masturbating. The nurse would do some teaching with the caregivers to help them understand that masturbation is a normal part of sexual development. However, if the child engages in activities that mimic adult sexual behavior, an evaluation for sexual abuse should be obtained.

D

Incorrect: Caregivers share with the nurse a concern that their 34-month-old child may be masturbating. Teaching the caregivers that other caregivers will not let their children play with a child who masturbates would not be a helpful item to teach.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

21.The caregivers ask the nurse how to deal with questions of sexuality. Which of the following suggestions would the nurse most likely stress?

a.

Give as detailed an explanation as you can about the subject.

b.

Before explaining anything, find out what the child really wants to know.

c.

Tell the child before he or she finds out from the television or movies.

d.

Talk to your child with one of his or her friends present.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: In response to caregivers questions about how to discuss sexuality with their child, the nurse would not most likely stress giving as detailed an explanation as possible.

B

Correct: The caregivers need to clarify what the child really wants to know before beginning detailed explanations.

C

Incorrect: In response to caregivers questions about how to discuss sexuality with their child, the nurse would not most likely stress telling the child before he or she finds out from the television or movies.

D

Incorrect: In response to caregivers questions about how to discuss sexuality with their child, the nurse would not most likely stress talking to their child with one of his or her friends present.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

22.Which of the following behaviors by caregivers most helps a child internalize a specific gender?

a.

telling boys that big boys dont cry

b.

buying and encouraging wearing the clothing and accessories of the gender

c.

continual rewards for responding in a manner consistent with a specific gender

d.

asking a daughter to do the dishes and a son to mow the lawn

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: Telling boys that big boys dont cry would not be the most helpful behavior for a child to internalize a specific gender.

B

Incorrect: Buying and encouraging wearing the clothing and accessories of the gender would not be the most helpful behavior for a child to internalize a specific gender.

C

Correct: Continual rewards for responding in a manner consistent with a specific gender internalizes that identity.

D

Incorrect: Asking a daughter to do the dishes and a son to mow the lawn would not be the most helpful behavior for a child to internalize a specific gender.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

23.At what age do toddlers spend time engaging in symbolic play and domestic mimicry?

a.

12 months

c.

18 months

b.

15 months

d.

24 months

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: Toddlers do not spend time engaging in symbolic play and domestic mimicry at 12 months of age.

B

Incorrect: Toddlers do not spend time engaging in symbolic play and domestic mimicry at 15 months of age.

C

Incorrect: Toddlers do not spend time engaging in symbolic play and domestic mimicry at 18 months of age.

D

Correct: Toddlers spend time engaging in symbolic play and domestic mimicry at 24 months of age.

PTS:1REF:p. 281 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

24.At which of the following months of age are toddlers able to acknowledge different points of view?

a.

12

c.

24

b.

18

d.

36

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: Toddlers are not able to acknowledge different points of view at 12 months of age.

B

Incorrect: Toddlers are not able to acknowledge different points of view at 18 months of age.

C

Incorrect: Toddlers are not able to acknowledge different points of view at 24 months of age.

D

Correct: At 36 months of age toddlers can begin to acknowledge different points of view.

PTS:1REF:p. 281 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

25.Which of the following tasks is one of the three major psychosocial tasks of toddlerhood?

a.

gaining self-control

c.

sharing with others

b.

learning to play well with others

d.

finding an identity

ANS: A

Feedback

A

Correct: Gaining self-control is one of the three major psychosocial tasks of toddlerhood. The other two tasks are developing autonomy and increasing independence.

B

Incorrect: Learning to play well with others is not one of the three major psychosocial tasks of toddlerhood.

C

Incorrect: Sharing with others is not one of the three major psychosocial tasks of toddlerhood.

D

Incorrect: Finding an identity is not one of the three major psychosocial tasks of toddlerhood.

PTS:1REF:p. 280 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

26.The nurse is doing some teaching with a toddler, explaining that the child is to take medicine to help him get well and that it is taken once a day until the total amount prescribed is finished (7 days). The mother and the nurse agree that this medicine will be given in the early morning each day. Which of the following statements by the nurse will the toddler understand best?

a.

Your mommy will give you the medicine between 8:00 and 9:00 AM each morning until it is gone.

b.

You will be taking your medicine every morning after breakfast until it is gone.

c.

For a week you will be taking your medicine in the early morning.

d.

Your mommy will give you your medicine every day by 9:00 AM until it is gone.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The nurse is explaining to a toddler that he is to take medicine to help him get well and that it is taken once a day until the total amount prescribed is finished (7 days). The toddler will not understand best the statement Your mommy will give you the medicine between 8:00 and 9:00 AM each morning until it is gone.

B

Correct: The nurse is explaining to a toddler that he is to take medicine to help him get well and that it is taken once a day until the total amount prescribed is finished (7 days). The toddler will understand best the statement

C

Incorrect: The nurse is explaining to a toddler that he is to take medicine to help him get well and that it is taken once a day until the total amount prescribed is finished (7 days). The toddler will not understand best the statement For a week you will be taking your medicine in the early morning.

D

Incorrect: The nurse is explaining to a toddler that he is to take medicine to help him get well and that it is taken once a day until the total amount prescribed is finished (7 days). The toddler will not understand best the statement Your mommy will give you your medicine every day by 9:00 AM until it is gone.

PTS:1REF:p. 283 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

27.The nurse is giving the caregivers general advice on how to talk to their toddler when the child is intrusive and needs redirection. The nurse would advise the caregivers to:

a.

speak as firmly and as loudly as necessary to let the child know that he or she has done something to displease you

b.

send the child to time-out to think about how he or she needs to interact nicely with others without interrupting

c.

let the child know that he or she can have an appointment to talk with the caregiver later and give the child a time

d.

get at eye level with the toddler and touch him or her gently on the shoulder to get his or her attention before speaking

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The nurse is giving the caregivers general advice on how to talk to their toddler when the child is intrusive and needs redirection. The nurse would not advise them to speak as firmly and as loudly as necessary to let the child know that he or she has done something to displease them.

B

Incorrect: The nurse is giving the caregivers general advice on how to talk to their toddler when the child is intrusive and needs redirection. The nurse would not advise them to send the child to time-out to think about how he or she needs to interact nicely with others without interrupting.

C

Incorrect: The nurse is giving the caregivers general advice on how to talk to their toddler when the child is intrusive and needs redirection. The nurse would not advise them to let the child know that he or she can have an appointment to talk with them later and give the child a time.

D

Correct: The nurse is giving the caregivers general advice on how to talk to their toddler when the child is intrusive and needs redirection. The nurse would advise them to get at eye level with the toddler and touch him or her gently on the shoulder to get his or her attention before speaking.

PTS:1REF:p. 281 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Application

28.The nurse is preparing to give a 34-month-old toddler who has a persistent cough some cough syrup. Which of the following statements by the nurse would best help the toddler understand why he or she is being given this medicine?

a.

This will help you not to cough your head off.

b.

This medicine will help you feel better and will help your cough go away.

c.

If you take this, you wont have to have a stick in the arm.

d.

The doctor wants you to take this medicine whenever you have a bad cough.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The nurse is preparing to give a 34-month-old toddler who has a persistent cough some cough syrup. The statement by the nurse this will help you not to cough your head off would not best help the toddler understand why he or she is being given this medicine. Avoid use of literal terms like cough your head off when talking with toddlers.

B

Correct: The statement by the nurse this medicine will help you feel better and will help your cough go away would best help the toddler understand why he or she is being given this medicine.

C

Incorrect: The statement by the nurse if you take this, you wont have to have a stick in the arm would not best help the toddler understand why he or she is being given this medicine. Toddlers are unable to work with abstractions and interpret words literally.

D

Incorrect: The statement by the nurse the doctor wants you to take this medicine whenever you have a bad cough would not best help the toddler understand why he or she is being given this medicine.

PTS:1REF:p. 283 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

29.The nurse is working with a family who describes a great deal of frustration because their child is overturning every bucket in the house, including mop buckets with dirty water and paint buckets when they paint, as well as the sand pail in the sandbox. Which of the following statements by the nurse would be best in this situation?

a.

Toddlers do think of every bucket as the same. So if you can turn over one, you can turn them all over.

b.

Perhaps you could explain this to your child a number of times, and this will increase the chances he will understand.

c.

If you pour a bucket of water on the child when he empties your bucket, this will most likely cause him to stop and think.

d.

Print the childs name on the sand bucket and your name on the other buckets to indicate that only the sand bucket is the childs bucket.

ANS: A

Feedback

A

Correct: The following statement by the nurse Toddlers do think of every bucket as the same. So if you can turn over one, you can turn them all over would be best in this situation. In the mind of a toddler, all objects that look alike have the same function and are therefore treated equally.

B

Incorrect: The following statement by the nurse Perhaps you could explain this to your child a number of times, and this will increase the chances he will understand would not be the best choice in this situation.

C

Incorrect: The following statement by the nurse If you pour a bucket of water on the child when he empties your bucket, this will most likely cause him to stop and think would not be the best choice in this situation.

D

Incorrect: The following statement by the nurse Print the childs name on the sand bucket and your name on the other buckets to indicate that only the sand bucket is the childs bucket would not be the best choice in this situation.

PTS:1REF:p. 282 Cognitive Development

OBJ: Cognitive Level: Application

30.Early stages of faith as a foundation for other faith development may occur as early as:

a.

9 months

c.

15 months

b.

1 year

d.

2 years

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: Early stages of faith as a foundation for other faith development do not occur as early as 9 months.

B

Incorrect: Early stages of faith as a foundation for other faith development do not occur as early as 1 year.

C

Incorrect: Early stages of faith as a foundation for other faith development do not occur as early as 15 months.

D

Correct: Early stages of faith as a foundation for other faith development may occur as early as 2 years.

PTS: 1 REF: p. 282 Cognitive Development OBJ: Cognitive Level: Knowledge

31.A mother tells the nurse that she is frustrated by her toddler saying no to everything she says. Which of the following statements by the nurse would be true and most helpful to the mother?

a.

Reform every question so the child will have to say yes to get what she wants.

b.

This is an expression of your childs search for autonomy, and it will usually stop by about 30 months of age.

c.

Walk away from your child when she tells you no, and pay attention when she says yes, so you can modify this behavior.

d.

Start telling the child no whenever she asks you for something so she will get the idea that negativity is not rewarding.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The statement by the nurse responding to a mother who verbalizes she is frustrated by her toddler saying no to everything she says that would be true and most helpful is not Reform every question so the child will have to say yes to get what she wants.

B

Correct: The statement by the nurse responding to a mother who verbalizes she is frustrated by her toddler saying no to everything she says that would be true and most helpful is This is an expression of your childs search for autonomy, and it will usually stop by about 30 months of age.

C

Incorrect: The statement by the nurse responding to a mother who verbalizes she is frustrated by her toddler saying no to everything she says that would be true and most helpful is not Walk away from your child when she tells you no, and pay attention when she says yes, so you can modify this behavior.

D

Incorrect: The statement by the nurse responding to a mother who verbalizes she is frustrated by her toddler saying no to everything she says that would be true and most helpful is not Start telling the child no whenever she asks you for something so she will get the idea that negativity is not rewarding.

PTS:1REF:p. 292 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

32.The nurse is teaching the caregivers how to handle a 2-year-olds negativism. Which of the following communications to the child by the caregivers would indicate they had understood the nurses teaching?

a.

Do you want lunch now?

b.

Do you want peanut butter or bologna for lunch?

c.

If you dont stop for lunch now, you will have to go in time-out.

d.

If you dont hurry up and eat, we wont have time to go to the store.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: Communications to the child by the caregivers that would indicate they had understood the nurses teaching about how to handle a 2-year-olds negativism would not be Do you want lunch now?

B

Correct: Communications to the child by the caregivers that would indicate they had understood the nurses teaching about how to handle a 2-year-olds negativism would be Do you want peanut butter or bologna for lunch?

C

Incorrect: Communications to the child by the caregivers that would indicate they had understood the nurses teaching about how to handle a 2-year-olds negativism would not be If you dont stop for lunch now, you will have to go in time-out.

D

Incorrect: Communications to the child by the caregivers that would indicate they had understood the nurses teaching about how to handle a 2-year-olds negativism would not be If you dont hurry up and eat, we wont have time to go to the store.

PTS:1REF:p. 292 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

33.Caregivers complain to the nurse that their 2-year-old child insists on having his own way and is very stubborn about wanting things done at the same time in the same way every day. The best response by the nurse is which of the following responses?

a.

Usually stubbornness can be corrected with behavior modification.

b.

You will need to teach your child that the caregiver is the one in charge.

c.

Routines provide a sense of security and control over the environment.

d.

Coming up with a way to change this presents a challenge to caregivers.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The toddler likes habit and routine and is not intentionally being stubborn.

B

Incorrect. The toddler likes habit and routine and is developing a sense of autonomy; caregivers cannot teach that they are in charge.

C

Correct. Toddlers like habit and routine and are beginning to test the idea of independence.

D

Incorrect. Caregivers should not try to force the child to change, as the toddler likes habit and routine.

PTS:1REF:p. 292 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

34.A caregiver is upset that her 34-month-old girl has begun to wet the bed and suck her thumb after being admitted to the hospital. This caregiver asks the nurse to explain why this is happening. The nurses best response is which of the following?

a.

This behavior is a defense mechanism when normal routines are changed.

b.

Your daughter probably does not like the primary nurse who has been assigned.

c.

Your toddler is angry, and this is her way of letting us know that she is unhappy.

d.

Bed-wetting and thumb sucking are just a way of getting even with you for abandoning her.

ANS: A

Feedback

A

Correct: The nurses best response is This behavior is a defense mechanism when normal routines are changed. If a childs rituals are disrupted because of hospitalization, the child experiences stress and frequently regresses to earlier, safer, more familiar behavior.

B

Incorrect: The nurses best response is not Your daughter probably does not like the primary nurse who has been assigned.

C

Incorrect: The nurses best response is not Your toddler is angry, and this is her way of letting us know that she is unhappy.

D

Incorrect: The nurses best response is not Bed-wetting and thumb sucking are just a way of getting even with you for abandoning her.

PTS:1REF:p. 292 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

35.Which of the following is the best initial approach when a child has shown signs of regression?

a.

Have the child sit in time-out and think about what he or she is doing and about his or her feelings.

b.

Ignore the regression, and compliment the child on positive attributes and behaviors.

c.

Ask the child why he or she is behaving like a little baby.

d.

Distract the child with new foods and new activities.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The best initial approach when a child has shown signs of regression is not to have the child sit in time-out and think about what he or she is doing and about his or her feelings.

B

Correct: The best initial approach when a child has shown signs of regression is to ignore the regression, and compliment the child on positive attributes and behaviors.

C

Incorrect: The best initial approach when a child has shown signs of regression is not to ask the child why he or she is behaving like a little baby.

D

Incorrect: The best initial approach when a child has shown signs of regression is not to distract the child with new foods and new activities.

PTS:1REF:p. 292 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

36.Which of the following descriptions best represents one of the three essential components of successful and effective discipline, as identified by the American Academy of Pediatrics?

a.

negative reinforcement for negative behaviors

b.

punishment that is neither too harsh nor too soft for the rule infraction

c.

supportive and loving relationship(s) between caregiver(s) and child

d.

knowledge by the child that the caregivers are in charge and in control

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: Negative reinforcement for negative behaviors does not best represent one of the three essential components of successful and effective discipline, as identified by the American Academy of Pediatrics.

B

Incorrect: Punishment that is neither too harsh nor too soft for the rule infraction does not best represent one of the three essential components of successful and effective discipline, as identified by the American Academy of Pediatrics.

C

Correct: Supportive and loving relationship(s) between caregiver(s) and child best represents one of the three essential components of successful and effective discipline, as identified by the American Academy of Pediatrics. The other two essential components are use of positive reinforcement to promote desired behaviors and removing reinforcement to reduce and eliminate undesired behaviors.

D

Incorrect: Knowledge by the child that the caregivers are in charge and in control does not best represent one of the three essential components of successful and effective discipline, as identified by the American Academy of Pediatrics.

PTS:1REF:p. 293 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

37.When may the nurse legally use corporal punishment with a child?

a.

when the child has done something that is dangerous

b.

if the caregivers give verbal permission and rules for punishment

c.

if the agency the nurse works for has a protocol for corporal punishment

d.

when the child receiving corporal punishment is the nurses own child

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The nurse can not legally use corporal punishment when the child has done something that is dangerous.

B

Incorrect: The nurse can not legally use corporal punishment if the caregivers give verbal permission and rules for punishment.

C

Incorrect: The nurse can not legally use corporal punishment if the agency the nurse works for has a protocol for corporal punishment.

D

Correct: The nurse may legally use corporal punishment when the child receiving corporal punishment is the nurses own child.

PTS:1REF:p. 294 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

38.A couple is expecting their new baby any day, and they are concerned their 2-year-old will have problems accepting a new sister or brother. Which of the following statements by the caregivers would indicate they have acted on the teaching provided by the nurse about helping the toddler to deal with the birth of his sibling?

a.

We started toilet training this week and hopefully will have our 2-year-old trained by the time the baby is born.

b.

We told the 2-year-old that he will have not only a brother or sister but a new playmate soon.

c.

The grandparents have been having our 2-year-old sleep over at least once a week for the past month.

d.

The 2-year-old was moved out of the nursery this week. We wanted to wait longer but the baby is due any day.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: The statement by the caregivers that would indicate they have acted on the teaching provided by the nurse about helping the toddler to deal with the birth of his sibling would not be We started toilet training this week and hopefully will have our 2-year-old trained by the time the baby is born.

B

Incorrect: The statement by the caregivers that would indicate they have acted on the teaching provided by the nurse about helping the toddler to deal with the birth of his sibling would not be We told the 2-year-old that he will have not only a brother or sister but a new playmate soon.

C

Correct: The statement by the caregivers that would indicate they have acted on the teaching provided by the nurse about helping the toddler to deal with the birth of his sibling would be The grandparents have been having our 2-year-old sleep over at least once a week for the past month.

D

Incorrect: The statement by the caregivers that would indicate they have acted on the teaching provided by the nurse about helping the toddler to deal with the birth of his sibling would not be The 2-year-old was moved out of the nursery this week. We wanted to wait longer but the baby is due any day.

PTS:1REF:p. 296 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

39.A mother takes a small wrapped gift to the hospital with her. The people who will come to visit her are the husband, the mother, the mother-in-law, the mothers firstborn who is 2 years old, friends, and the health care practitioner. This gift is most likely for which of the following people and for which of the following purposes?

a.

the husband, to let him know his role as a father is greatly appreciated

b.

the mother-in-law, to let her know she is very important as the mother of the father

c.

the toddler, to let her know that the mother loves her and she is just as important to her as the new baby

d.

for the health care practitioner who got the mother safely through pregnancy and delivery with a healthy newborn

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: The mothers gift is not most likely for the husband, to let him know his role as a father is greatly appreciated.

B

Incorrect: The mothers gift is not most likely for the mother-in-law, to let her know she is very important as the mother of the father.

C

Correct: The mothers gift is most likely for the toddler, to let her know that the mother loves her and she is just as important to her as the new baby.

D

Incorrect: The mothers gift is not most likely for the health care practitioner who got the mother safely through pregnancy and delivery with a healthy newborn.

PTS:1REF:p. 296 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

40.The caregivers of a toddler are very concerned about the temper tantrums their child has. This child falls on the floor in public, kicks and screams, and holds his breath. The nurse would offer which of the following pieces of advice:

a.

Dont move the child out of public attention.

b.

Call EMS (emergency medical services) if the child is holding his breath.

c.

Make sure someone knows CPR (cardiopulmonary resuscitation).

d.

The child may faint but it is nothing serious.

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: The nurse would not offer the following piece of advice: Dont move the child out of public attention.

B

Incorrect: The nurse would not offer the following piece of advice: Call EMS (emergency medical services) if the child is holding his breath.

C

Incorrect: The nurse would not offer the following piece of advice: Make sure someone knows CPR (cardiopulmonary resuscitation).

D

Correct: The nurse would offer the following piece of advice: The child may faint but it is nothing serious. A child who holds his breath may faint, but will automatically begin breathing as soon as carbon dioxide builds up and stimulates the respiratory center.

PTS:1REF:p. 294 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

41.The caregivers are tired of their childs temper tantrums and share this information with the nurse. The nurse tells the caregivers that these temper tantrums will disappear:

a.

by the age of 4

b.

when the caregivers discipline the child properly

c.

when the child is able to reason

d.

after the child is toilet trained

ANS: A

Feedback

A

Correct: The nurse tells the caregivers that these temper tantrums will disappear by the age of 4.

B

Incorrect: The nurse tells the caregivers that these temper tantrums will not disappear when the caregivers discipline the child properly.

C

Incorrect: The nurse tells the caregivers that these temper tantrums will not disappear when the child is able to reason.

D

Incorrect: The nurse tells the caregivers that these temper tantrums will not disappear after the child is toilet trained.

PTS:1REF:p. 294 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

42.Toilet-training success depends on which of the following factors?

a.

rewards that the caregivers come up with for compliance

b.

the readiness of both the child and the caregiver

c.

how stubborn the child is compared to the caregiver

d.

what playmates are doing in terms of toileting

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: Toilet-training success does not depend on the rewards that the caregivers come up with for compliance.

B

Correct: Toilet-training success does depend on the readiness of both the child and the caregiver.

C

Incorrect: Toilet-training success does not depend on how stubborn the child is compared to the caregiver.

D

Incorrect: Toilet-training success does not depend on what playmates are doing in terms of toileting.

PTS:1REF:p. 296 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

43.In addition to the development of sphincter muscle control, what other physical development must be complete prior to beginning bowel and bladder training in order for training to be successful?

a.

full-size bladder

b.

muscle development of the bladder

c.

myelinization of the spinal cord

d.

full development of the abdominal muscles

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: In addition to the development of sphincter muscle control, full-size bladder does not need to be complete prior to beginning bowel and bladder training in order for training to be successful.

B

Incorrect: In addition to the development of sphincter muscle control, muscle development of the bladder does not need to be complete prior to beginning bowel and bladder training in order for training to be successful.

C

Correct: In addition to the development of sphincter muscle control, myelinization of the spinal cord needs to be complete prior to beginning bowel and bladder training in order for training to be successful.

D

Incorrect: In addition to the development of sphincter muscle control, full development of the abdominal muscles does not need to be complete prior to beginning bowel and bladder training in order for training to be successful.

PTS:1REF:p. 296 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

44.The nurse is doing some teaching with caregivers who are trying to toilet train their 26-month-old child. When teaching toilet-training methods, which of the following behaviors would the nurse most likely recommend to the caregivers?

a.

Have the child go without diapers and clean up any feces or urine on the floor themselves.

b.

Use time-out and withdrawal of privileges for not using the toilet.

c.

Remind the child as frequently as every 15 minutes about the availability of the toilet.

d.

Use a calm, relaxed approach, praise for success, and no punishment at all.

ANS: D

Feedback

A

Incorrect: When teaching toilet-training methods, the nurse would not most likely recommend that the caregivers have the child go without diapers and clean up any feces or urine on the floor themselves.

B

Incorrect: When teaching toilet-training methods, the nurse would not most likely recommend that the caregivers use time-out and withdrawal of privileges for not using the toilet.

C

Incorrect: When teaching toilet-training methods, the nurse would not most likely recommend that the caregivers remind the child as frequently as every 15 minutes about the availability of the toilet.

D

Correct: When teaching toilet-training methods, the nurse would most likely recommend that the caregivers use a calm, relaxed approach, praise for success, and no punishment at all.

PTS:1REF:p. 296 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

45.The caregivers of a toddler are concerned that their child does not play nicely with other children. The caregivers describe the child as frequently taking toys away from others and not being willing to share toys. The nurse working with these caregivers would explain that:

a.

toddlers most often play alongside other children and not with them, and this behavior is typical at this age

b.

caregivers need to teach children how to play nicely by role-modeling this behavior for the child

c.

this child may need an older playmate who can teach him or her about proper play

d.

some children are more aggressive than others, and this aggression needs to be punished

ANS: A

Feedback

A

Correct: The nurse working with these caregivers would explain that toddlers most often play alongside other children and not with them, and this behavior is typical at this age.

B

Incorrect: The nurse working with these caregivers would explain that they need to teach children how to play nicely by role-modeling this behavior for the child.

C

Incorrect: The nurse working with these caregivers would explain that this child may need an older playmate who can teach him or her about proper play.

D

Incorrect: The nurse working with these caregivers would explain that some children are more aggressive than others, and this aggression needs to be punished.

PTS:1REF:p. 297 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

46.Which of the following best describes the term parallel play?

a.

playing the same thing the entire time of play

b.

lining toys up in a linear fashion, one after another

c.

playing alongside, but not with, other children

d.

mimicking what other children are playing

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: Parallel play is not best described as playing the same thing the entire time of play.

B

Incorrect: Parallel play is not best described as lining toys up in a linear fashion, one after another.

C

Correct: Parallel play is best described as playing alongside, but not with, other children.

D

Incorrect: Parallel play is not best described as mimicking what other children are playing.

PTS:1REF:p. 298 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

47.A father asks the nurse why his toddler engages in fantasy and make-believe in play. The best answer by the nurse is:

a.

Some children use fantasy to escape their stressful world, so the more stressful their life is, the more they fantasize.

b.

Fantasy helps the toddler cope with caregiver expectations and helps the child conceptualize how he or she wishes the world to be.

c.

Your child probably does not have enough playmates to keep busy in reality-based play.

d.

Some children are just more imaginative and creative than others, and these children engage in fantasy play.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The best answer by the nurse is not Some children use fantasy to escape their stressful world, so the more stressful their life is, the more they fantasize.

B

Correct: The best answer by the nurse is Fantasy helps the toddler cope with caregiver expectations and helps the child conceptualize how he or she wishes the world to be.

C

Incorrect: The best answer by the nurse is not Your child probably does not have enough playmates to keep busy in reality-based play.

D

Incorrect: The best answer by the nurse is not Some children are just more imaginative and creative than others, and these children engage in fantasy play.

PTS:1REF:p. 298 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

48.Caregivers ask the nurse how they need to deal with their toddler who is a picky eater and eats very little at mealtime. In addition to telling the caregivers that this is not unusual behavior for a toddler, which of the following statements by the nurse would be most helpful?

a.

Serve 1 tablespoon per year of age of each of the major food groups, and make the child sit at the table until this is consumed.

b.

Serve more vegetable and fruit juice as well as protein shakes, allowing the child to drink when unwilling to eat.

c.

Offer smaller amounts of food to encourage the toddler to ask for more, and serve frequent nutritious snacks throughout the day.

d.

Serve new foods frequently, as children like variety and the child may be tired of the same old foods at every meal.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect: In addition to telling the caregivers that this is not unusual behavior for a toddler, the statement by the nurse that would not be most helpful is Serve 1 tablespoon per year of age of each of the major food groups, and make the child sit at the table until this is consumed.

B

Incorrect: In addition to telling the caregivers that this is not unusual behavior for a toddler, the statement by the nurse that would not be most helpful is Serve more vegetable and fruit juice as well as protein shakes, allowing the child to drink when unwilling to eat.

C

Correct: In addition to telling the caregivers that this is not unusual behavior for a toddler, the statement by the nurse that would be most helpful is Offer smaller amounts of food to encourage the toddler to ask for more, and serve frequent nutritious snacks throughout the day.

D

Incorrect: In addition to telling the caregivers that this is not unusual behavior for a toddler, the statement by the nurse that would not be most helpful is Serve new foods frequently, as children like variety and the child may be tired of the same old foods at every meal.

PTS:1REF:p. 278 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

49.The nurse is doing some teaching about oral hygiene with a group of caregivers of toddlers. The nurse would most likely include which of the following statements in this teaching?

a.

Caretakers need to physically assume some responsibility for effective teeth cleaning.

b.

Children often do not like the taste of toothpaste, so allow them to use just water if they prefer.

c.

Provide the child with a firm toothbrush with pointed bristles and floss.

d.

Children do not need to see a dentist until they are around 5 years of age.

ANS: A

Feedback

A

Correct: The nurse would most likely include the statement that caretakers need to physically assume some responsibility for effective teeth cleaning.

B

Incorrect: The nurse would most likely not include the statement to encourage children to use toothpaste even if some of it is swallowed.

C

Incorrect: The nurse would most likely not include the statement to provide the child with a firm toothbrush with pointed bristles and floss.

D

Incorrect: The nurse would most likely not include the statement that children do not need to see a dentist until they are around 5 years of age.

PTS:1REF:p. 289 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

50.A father asks the nurse how many hours of sleep a 2-year-old requires each day. The best response by the nurse would be:

a.

Eight to ten hours and a nap is usually adequate by the time a child is 2.

b.

Most 2-year-olds need 12 to 14 hours of sleep every day, with a nap as well.

c.

A 2-year-old needs at least 15 hours and two naps per day.

d.

It depends on the child, with some only needing 4 to 6 hours and others needing 9 to 10.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: The best response by the nurse would not be Eight to ten hours and a nap is usually adequate by the time a child is 2.

B

Correct: The best response by the nurse would be Most 2-year-olds need 12 to 14 hours of sleep every day, with a nap as well.

C

Incorrect: The best response by the nurse would not be A 2-year-old needs at least 15 hours and two naps per day.

D

Incorrect: The best response by the nurse would not be It depends on the child, with some only needing 4 to 6 hours and others needing 9 to 10.

PTS:1REF:p. 287 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

51.Grandparents who are expecting a toddler to visit most need to do which of the following things in preparation for the visit?

a.

Buy whole milk and soft foods.

b.

Lock up all medications and toxic substances.

c.

Check out reading material for toddlers from the library.

d.

Rest up for the visit.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect: Grandparents who are expecting a toddler to visit do not most need to buy whole milk and soft foods in preparation for the visit.

B

Correct: Grandparents who are expecting a toddler to visit most need to lock up all medications and toxic substances in preparation for the visit.

C

Incorrect: Grandparents who are expecting a toddler to visit do not most need to check out reading material for toddlers from the library in preparation for the visit.

D

Incorrect: Grandparents who are expecting a toddler to visit do not most need to rest up for the visit in preparation for the visit.

PTS:1REF:p. 291 Health Promotion

OBJ: Cognitive Level: Application

COMPLETION

1.A pediatric nurse is monitoring the urinary output of a toddler. The toddler weighs 15 pounds. The nurse is aware that the toddlers urinary output should equal or exceed ____________________ milliliters (mL) per hour.

ANS:

6.8 7

6.8 seven

For the toddler, urinary output should equal or exceed 1 mL/kg/hr. Therefore, a toddler weighing 15 pounds weighs 6.8 kilograms (kg). 6.8 kg x 1 mL = 6.8 or 7.0 mL per hour.

PTS:1REF:p. 279 Psychosexual Development

OBJ: Cognitive Level: Application

2.A 3-year-old child presents to the pediatric clinic for a routine examination. The nurse is attempting to perform an assessment. The nurse is aware that the childs attention span is approximately ____________________ minutes.

ANS:

3 three

The childs attention span is like 1 minute per year of age.

PTS:1REF:p. 281 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

MULTIPLE RESPONSE

1.Which of the following communication strategies should be implemented when interacting with a toddler? Select all that apply.

a.

refrain from relating time to familiar occurrences, such as after eating lunch

b.

position oneself at the childs eye level before speaking

c.

use rewards such as food for acknowledging good behavior

d.

avoid using literal terms

ANS: B, D

Feedback

Correct

When communicating with a toddler, the speaker should position oneself at the childs eye level.

It is advisable to avoid using literal terms, such as cough your head off, as the toddler may fear that one could literally cough ones head off.

Incorrect

It is advisable to relate time to familiar occurrences, such as after eating lunch.

While acknowledging good behavior with rewards is acceptable, food is not an advisable reward option.

PTS:1REF:p. 281 Psychosocial Development

OBJ: Cognitive Level: Application

Leave a Reply