Chapter 9- Communication and the Therapeutic Relationship My Nursing Test Banks

 

1.

A nurse has engaged in self-awareness and has come to understand his own personal beliefs and attitudes and has recognized some prejudicial ideas. Based on this understanding, which of the following would the nurse now be able to accomplish?

A)

Have a therapeutic relationship with a patient.

B)

Influence patients with certain biases.

C)

Change learned behaviors.

D)

Formulate values and morals.

2.

When engaged in therapeutic communication in a therapeutic relationship with a patient with a mental health problem, which of the following would be most important for the nurse to keep in mind?

A)

The nurse should self-disclose when indicated.

B)

The patient is the primary focus of the interaction.

C)

The nurse should have an empathetic relationship with the patient.

D)

The patients conversations should be recorded.

3.

A hospitalized patient diagnosed with depression asks the nurse, Should I go home this weekend? Which response by the nurse uses the technique of reflection?

A)

Should you go home for the weekend?

B)

Home means what to you?

C)

It sounds as if you dont want to go home this weekend.

D)

I doubt that you really should go home this weekend.

4.

A patient who is hospitalized with depression tells the nurse, I dont want to take the medication because Im afraid Ill become suicidal. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Have you ever thought about hurting yourself?

B)

Its important that you take this medication.

C)

I agree with you. I wouldnt want to take this medication either.

D)

Another patient took that medication, and he really felt better.

5.

A female psychiatric patient is talking to the nurse about her reasons for being hospitalized. She begins to discuss her relationship with her female significant other. The patient is describing the things in her relationship that are making her uncomfortable, and she asks the nurse, Should I break up with my partner? Which response by the nurse would be most effective in building rapport between the patient and nurse?

A)

Of course you should; being a lesbian is just not natural.

B)

Yes, I think you should pursue building a relationship with a man.

C)

It sounds like youre beginning to be uncomfortable in this relationship.

D)

You need to focus on yourself rather than the relationship right now.

6.

A patient is talking to the nurse about the recent death of her grandmother. She is obviously very sad, and a tear rolls down her cheek as she talks. The nurse remembers how she felt when her own grandmother died the previous summer. The nurse puts her hand on the patients shoulder and says, This must be very difficult for you. The nurse is demonstrating empathy based on which of the following?

A)

The response comment reflects an attempt to communicate understanding of patients feelings.

B)

The nurses response and use of reassuring touch reinforce the nurses concern for the patient.

C)

The nurse demonstrates understanding of how the patient feels because of her own grandmothers death.

D)

The nurses statement expresses compassion and kindness toward the patient.

7.

A nurse engaged in an interaction with a patient recognizes body space zones. Which of the following would the nurse identify as the individuals personal zone?

A)

Beginning at the boundary of the intimate zone and ending at the social zone

B)

Extending outward from the border to the public zone

C)

Surrounding and protecting an individual from others, especially outsiders

D)

The most distant boundary that can be used for recognizing intruders

8.

The nurse is in the orientation phase of the nursepatient relationship with a patient diagnosed with a mental disorder. When interviewing the patient during this first encounter, which information would be most important for the nurse to obtain about the patient?

A)

Known allergies

B)

Recent hospitalizations

C)

Perception of the problem

D)

Family history

9.

A patient is a successful insurance salesman; however, because of market changes, his level of sales has dropped. His boss tells him he will consequently be receiving a $2,000 per year cut in his salary. When the patient arrives home from work, the family dog runs to greet him as he always does, barking and jumping up and down and begging for attention. The patient yells at the dog, Get away from me; I cant take your barking right now. The patients response reflects a defense mechanism because it was which of the following?

A)

An intentional behavior performed to let the dog know his behavior was inappropriate

B)

Automatic, protecting the patient from the anxiety related to his upcoming pay cut

C)

Implemented to keep the patient from having to cope with his upcoming pay cut

D)

Implemented so the patient could rationalize his upcoming pay cut

10.

Termination takes place during the resolution phase of a nursepatient relationship. During the termination process, a patient brings up resolved problems and presents them as new issues to work toward. The nurse interprets the patients action as indicating which of the following?

A)

The patient is angry that the nurse is abandoning him.

B)

The patient requires additional therapy.

C)

The patient is unhappy that the therapy was ineffective

D)

The patient is attempting to prolong the nursepatient relationship.

11.

When engaged in a nontherapeutic relationship, which of the following would the nurse identify as occurring first?

A)

Failure to recognize the patient as a person with a need

B)

Patient avoiding the nurse

C)

The nurse being perceived as rude

D)

Patient feeling hopeless and frustrated

12.

While providing care to a patient with a mental disorder, the patient asks the nurse, Does mental illness run in your family? Which response by the nurse would be most inappropriate?

A)

Mental illnesses do run in families, and Ive had a lot of experience caring for people with mental illness.

B)

It sounds like you are concerned that there may be a family connection to your current problem?

C)

Yes, it does. I have a sister who was diagnosed several years ago with severe major depression.

D)

Mental illness can be family related. Lets focus the discussion on you and how youre doing today.

13.

A nursing instructor is describing the nursepatient relationship to a group of nursing students. Which of the following would the instructor emphasize as crucial for establishing and maintaining the relationship?

A)

Rapport

B)

Empathy

C)

Self-awareness

D)

Values

14.

A group of students are reviewing the process of verbal communication. The students demonstrate understanding of the information when they identify which of the following as the first component of the process?

A)

Formulation of an idea

B)

Message encoding

C)

Transmission of message

D)

Message reception

15.

A nurse responds to a patients statement with silence based on the rationale that this technique is used primarily to do which of the following?

A)

Allow the nurse to determine an appropriate response

B)

Permit the patient to gather his or her thoughts

C)

Encourage self-reflection by the nurse

D)

Demonstrate passive listening

16.

A group of nursing students are preparing a class presentation on therapeutic and nontherapeutic techniques of communication. The students demonstrate understanding of the information when they select which techniques to demonstrate as therapeutic? Select all that apply.

A)

Confrontation

B)

Open-ended statements

C)

Reflection

D)

Reassurance

E)

Agreement

F)

Challenges

17.

When communicating with a patient, which of the following would the nurse use to convey positive body language?

A)

Sitting erect with back against the chair

B)

Crossing the arms over the chest

C)

Sitting at the patients eye level

D)

Keeping the feet flat on the floor with the legs crossed

18.

During an interview, a patient tells the nurse that he was recently let go from his job. As the interaction continues, the patient states, I was really overqualified for that position anyway. It was definitely below my area of expertise. The nurse interprets this information as reflecting which of the following?

A)

Denial

B)

Intellectualization

C)

Projection

D)

Passive aggression

19.

The nurse is engaged in a therapeutic nursepatient relationship. The relationship is in the working phase. With which of the following would the patient be involved? Select all that apply.

A)

Beginning to identify a need

B)

Testing new ways for problem solving

C)

Testing the relationship

D)

Discussing problems related to needs

E)

Examining personal issues

20.

A nurse is engaged in active listening. Which of the following would the nurse use? Select all that apply.

A)

Changing the subject to gather more information

B)

Responding indirectly to statements

C)

Using open-ended statements

D)

Concentrating on what patient says

E)

Allowing the patient to talk as he wishes

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

A

4.

A

5.

C

6.

A

7.

A

8.

C

9.

B

10.

D

11.

A

12.

C

13.

C

14.

A

15.

B

16.

A, B, C

17.

C

18.

B

19.

B, D, E

20.

B, C, D

Page 1

Leave a Reply