Chapter 8- Biologic Foundations of Psychiatric Nursing My Nursing Test Banks

 

1.

A nurse is teaching a medication class to a group of psychiatric patients. One of them asks the nurse why he has so much more trouble learning now when hes in his 60s than he did when he was younger. Which of the following concepts would the nurse integrate into the response?

A)

The extrapyramidal motor system

B)

The amygdala

C)

Neuroplasticity

D)

Psychoneuroimmunology

2.

Which of the following would a nursing instructor identify when describing the area of the brain involved with verbal language function, including areas for both receptive and expressive speech?

A)

Right hemisphere

B)

Parietal lobe

C)

Occipital lobe

D)

Left hemisphere

3.

A nurse is developing a plan of care for a patient experiencing expressive aphasia. The nurse incorporates knowledge that the patient most likely has sustained damage to which of the following?

A)

The postcentral gyrus

B)

Brocas area

C)

Basal ganglia

D)

The hippocampus

4.

The nurse is caring for an older adult who has experienced damage to the frontal lobe after an automobile accident. The nurse anticipates that the patient will have difficulty with which of the following?

A)

Smell

B)

Concept formation

C)

Receptive speech

D)

Hearing

5.

The nurse is caring for a patient who has experienced damage to the parietal lobes of the brain. The nurse anticipates that the patient with have difficulty with which of the following?

A)

Perceiving sensory input

B)

Calculating a math problem

C)

Seeing objects in front of him

D)

Speaking fluently

6.

A patient has been diagnosed with memory dysfunction associated with Alzheimers disease. The nurse determines that damage to the patients brain includes deterioration of temporal lobe structures and the nerves of which of the following?

A)

Basal ganglia

B)

Limbic system

C)

Frontal lobe

D)

Hippocampus

7.

The nurse is caring for a hospitalized patient who has a disorder of the hypothalamus. When developing the patients plan of care, in which of the following areas would the nurse anticipate a problem?

A)

Sleep

B)

Constipation

C)

Speech

D)

Motor activity

8.

A patient who is scheduled to undergo a sleep deprivation electroencephalogram (EEG) in the morning is experiencing moderate anxiety about the procedure. Based on an understanding of this test, which of the following would the nurse avoid?

A)

Explaining in depth what to expect during the upcoming procedure

B)

Administering a benzodiazepine medication prescribed for anxiety

C)

Taking a thorough history of her use of prescribed and illicit drugs

D)

Giving her a noncaffeinated beverage of her choice

9.

A nursing instructor asks a student to explain the influence of chronobiology on depression. Which of the following would the student include when responding?

A)

The exact location of genes leads to identifying the gene responsible for causing depression.

B)

A break in the corpus coliseum blocks information exchange between the right and left hemispheres.

C)

Damage to the posterior areas of the parietal lobe leads to altered discriminative sensory function.

D)

Internal and external triggers can elicit biologic rhythm changes indicative of clinical depression.

10.

When describing the various neurotransmitters, which of the following would the nurse identify as the primary cholinergic neurotransmitter?

A)

Dopamine

B)

Acetylcholine

C)

Norepinephrine

D)

Serotonin

11.

A group of nursing students are reviewing the various neurotransmitters. The students demonstrate understanding when they identify which of the following as a neuropeptide?

A)

Melatonin

B)

Serotonin

C)

Glutamate

D)

Gamma-aminobutyric acid

12.

The nurse is assessing a patient experiencing anxiety and observes increased sweating and gooseflesh. The nurse understands that these are the result of which substance?

A)

Acetylcholine

B)

Norepinephrine

C)

Serotonin

D)

Histamine

13.

A nurse is developing a plan of care for a patient diagnosed with schizophrenia. The nurse integrates knowledge of this disorder, identifying which neurotransmitter as being primarily involved?

A)

Acetylcholine

B)

Dopamine

C)

Norepinephrine

D)

Serotonin

14.

A group of students are reviewing information about neurotransmitter subtypes. The group demonstrates understanding of the information when they identify which neurotransmitter as having muscarinic and nicotinic receptors?

A)

Serotonin

B)

Gamma-aminobutyric acid (GABA)

C)

Dopamine

D)

Acetylcholine

15.

A nurse is involved in gathering information about the inheritance of mental disorders using population genetics. Which of the following would the nurse be least likely to be evaluating?

A)

Concordance rates

B)

Occurrence in first-degree relatives

C)

Risk factor analysis

D)

Adoptions studies

16.

A nurse is reading a journal article about psychoneuroimmunology. Which information would the nurse most likely find? Select all that apply.

A)

Neurotoxins role in receptor site damage

B)

Hypothalamicpituitarythyroid axis disruption

C)

Static activity of natural killer cells in response to stress

D)

Hypothalamic damage leading to immune dysfunction

E)

Interruption in the typical circadian rhythm cycle

17.

A patient is scheduled for a challenge test. Which of the following would the nurse include when explaining this test to the patient?

A)

Intravenous administration of a substance to induce symptoms

B)

Application of electrodes to the scalp for monitoring

C)

Evaluation electrical impulses recorded on graph paper

D)

Exposure to a flashing strobe light to elicit abnormal activity

18.

A patient with depression tells the nurse that he is to have a test that involves the recording of an electroencephalogram (EEG) throughout the night. The nurse most likely identifies this testing as which of the following?

A)

Sleep deprivation EEG

B)

Polysomnography

C)

Evoked potentials

D)

Functional magnetic resonance imaging

19.

A group of nursing students are reviewing the role of serotonin in psychiatric disorders. The students demonstrate a need for additional study when they identify which disorder as being associated with its dysfunction?

A)

Depression

B)

Obsessive-compulsive disorder

C)

Panic disorder

D)

Schizophrenia

20.

When describing neuronal transmission, an instructor describes the area where the electrical intracellular signal becomes a chemical one. The instructor is describing which of the following?

A)

Soma

B)

Synaptic cleft

C)

Terminal

D)

Receptor site

Answer Key

1.

C

2.

D

3.

B

4.

B

5.

B

6.

D

7.

A

8.

B

9.

D

10.

B

11.

A

12.

B

13.

B

14.

D

15.

C

16.

A, B, D

17.

A

18.

B

19.

D

20.

B

Page 1

Leave a Reply