Chapter 7- Psychosocial Theoretic Basis of Psychiatric Nursing My Nursing Test Banks

 

1.

A group of nursing students are reviewing information about Freuds personality structure. The students demonstrate understanding of this information when they identify the ability to form mutually satisfying relationships as a function of which of the following?

A)

Defense mechanisms

B)

Unconscious

C)

Id

D)

Ego

2.

When describing the influence of Harry Stack Sullivan on psychiatricmental health nursing, which of the following would the instructor address as a major concept?

A)

Interpersonal relations

B)

Harmony between the individual and society

C)

Collective unconscious

D)

Unconditional positive regard

3.

A nursing student is to provide a class presentation about interpersonal and psychoanalytic theories. As part of this presentation, the student is planning to address the major way these two categories differ. Which of the following would the student include as key to interpersonal theories?

A)

Human relationships

B)

Instincts

C)

Drives

D)

Potential for goodness

4.

A psychiatricmental health nurse is integrating Carl Rogers theory into the plan of care for a patient with a mental illness. The nurse incorporates understanding of this theory by acknowledging that the therapist accomplishes which of the following?

A)

Provide validation of the terminology used during the session.

B)

Focus on the clients instinctual drives.

C)

Recognize an understanding of the clients basic needs.

D)

Develop unconditional positive regard for the client.

5.

A nurse is demonstrating behaviors that the treatment team is attempting to get the patient to develop. The nurse is integrating which theory?

A)

Eriksons model of psychosocial development

B)

Albert Banduras social cognitive theory

C)

Skinners operant conditioning

D)

Freuds psychoanalytic model

6.

An instructor is preparing a class discussion on the various theoretical models used in psychiatricmental health nursing. When describing cognitive theories, which statement would the instructor include?

A)

The theories attempt to explain the mental processes development and effects on behavior.

B)

The theories attempt to describe how people learn and act.

C)

The theories attempt to link internal thought processes with behavior.

D)

The theories attempt to explain normal human growth and development.

7.

When integrating the Neuman systems model while caring for a patient with a mood disorder, the nurse would focus on which of the following about the patient?

A)

Behaviors

B)

Relationships

C)

Self-care activities

D)

Stressors

8.

The nurse is integrating Peplaus model when providing care to a patient with a mental illness. Which of the following would the nurse identify as a key component?

A)

Suffering

B)

Anxiety

C)

Self-care

D)

Nonverbal behaviors

9.

A group of nursing students are reviewing information about the various nursing theorists and their application to psychiatricmental health nursing. The students demonstrate understanding when they identify which theorist as responsible for developing the theory of cultural care diversity and universality?

A)

Madeleine Leininger

B)

Sister Calista Roy

C)

Hildegard Peplau

D)

Dorothea Orem

10.

A patient is being discharged from the psychiatric unit this afternoon, and the nurse needs to teach the patient about discharge medications. The patient is exhibiting signs of moderate anxiety about the upcoming discharge. Based on Peplaus views regarding anxiety, the nurse would expect to implement the teaching plan at which time?

A)

When his anxiety stabilizes at its current level

B)

When his anxiety decreases to a mild level

C)

When he is completely free of anxiety

D)

When his anxiety escalates to the panic level

11.

A nursing instructor is integrating Piagets theory of cognitive development into the discussion of learning and mental health issues affecting adolescents. The instructor would identify this age group as in which stage?

A)

Concrete operations

B)

Preoperational

C)

Formal operations

D)

Sensorimotor

12.

While working with an older male patient, the nurse begins to think that the patient reminds the nurse of her grandfather and responds as if she was the granddaughter. The nurse is developing which of the following?

A)

Empathy

B)

Transference

C)

Countertransference

D)

Modeling

13.

A psychiatricmental health nurse is working on an inpatient unit that uses a privilege system. The nurse understands that this intervention integrates which group of theories?

A)

Behavioral

B)

Developmental

C)

Humanistic

D)

Cognitive

14.

A group of nursing students are reviewing the various theories that form the basis for psychiatricmental health nursing. The students demonstrate understanding of these theories when they identify which theorist as addressing female development? Select all that apply.

A)

Maslow

B)

Gilligan

C)

Bandura

D)

Miller

E)

Thorndike

15.

When describing the major concepts of Jean Watsons theory to a group of nursing students, which of the following would the nurse expect to include? Select all that apply.

A)

Freedom

B)

Paradox

C)

Carative factors

D)

Rhythmicity

E)

Caritas field

F)

Mystery

16.

A nurse is applying Kings model to a nursepatient interaction by identifying the outcome as which of the following?

A)

Transaction

B)

Adaptation

C)

Transpersonal caring

D)

Self-system

17.

The nurse is assessing a young adult and determines that the individual has achieved successful resolution of the previous stage of growth and development, evidenced by demonstrating which of the following?

A)

Drive and hope

B)

Direction and purpose

C)

Devotion and fidelity

D)

Production and care

18.

A group of nursing students are reviewing information about psychodynamic theories. The students demonstrate a need for additional study when they identify which of the following as a humanistic theorist?

A)

Carl Jung

B)

Carl Rogers

C)

Abraham Maslow

D)

Frederick Perls

19.

The nurse is assessing a patient with anxiety and observes the patient yelling and screaming. The nurse, integrating Peplaus theory, interprets this behavior as which of the following?

A)

Panic behaviors

B)

Relief behaviors

C)

Empathetic linkage

D)

Social distance

20.

The nurse is watching a video that depicts a patient and therapist interacting. The patient is asked to say whatever comes to his mind. The nurse identifies this as which of the following?

A)

Dream work

B)

Free associations

C)

Gestalt therapy

D)

Classical conditioning

21.

A nurse is developing a plan of care integrating Maslows hierarchy of needs. Which of the following would the nurse identify as the priority?

A)

Activity level

B)

Predictable social environment

C)

Acceptance from family

D)

Positive self-image

Answer Key

1.

D

2.

A

3.

A

4.

D

5.

B

6.

C

7.

D

8.

B

9.

A

10.

B

11.

C

12.

C

13.

A

14.

B, D

15.

C, E

16.

A

17.

C

18.

A

19.

B

20.

B

21.

A

Page 1

Leave a Reply