Chapter 7: Complementary and Alternative Therapies My Nursing Test Banks

Lewis: Medical-Surgical Nursing, 8th Edition

Chapter 7: Complementary and Alternative Therapies

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. After the charge nurse has completed orienting a new staff nurse, which action by the staff nurse indicates that further education about complementary and alternative therapy may be needed?

a.

The new nurse massages the legs of a patient who has a left foot stasis ulcer.

b.

The new nurse does a capillary blood glucose check for a patient taking aloe.

c.

The new nurse suggests the use of acupressure to a patient with tension headaches.

d.

The new nurse shows family members how to provide a hand massage to a patient.

ANS: A

Massage should not be done for a patient with open wounds. The other actions by the new nurse are appropriate.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 95 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment

2. A patient with fibromyalgia has back pain and stiffness. The nurse suggests that a therapy that might be appropriate for this patient is

a.

acupuncture.

b.

aromatherapy.

c.

St. Johns wort.

d.

magnetic therapy.

ANS: A

Acupuncture may be useful in the treatment of back pain. The other therapies are not used to treat pain.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 92

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

3. Which of these complementary and alternative therapies should the nurse suggest to a patient who has elevated triglyceride levels?

a.

Fish oil

b.

Milk thistle

c.

Saw palmetto

d.

Ginkgo biloba

ANS: A

There is evidence that fish oil is helpful in treating hypertriglyceridemia. The other therapies will not be helpful for this patient.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 94

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

4. Which information obtained by the nurse when admitting a patient with osteoarthritis may indicate a need for patient teaching?

a.

The patient obtains information about herbal therapies online.

b.

The patient takes glucosamine daily to prevent knee and hip pain.

c.

The patient attends a weekly yoga class to improve flexibility and balance.

d.

The patient states that prayer helps to improve the knee pain and function.

ANS: A

Online information sources are not always reliable and the patient may need some teaching about safe use of herbal remedies. The other information given by the patient indicates appropriate use of complementary and alternative therapies.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 96

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

5. A patient with chronic headaches seeks treatment from a nurse trained in Healing Touch (HT). During the HT session, the nurse will

a.

realign the patients energy flow.

b.

manipulate muscles and soft tissues.

c.

apply pressure to body points where energy is obstructed.

d.

passively move stressed joints through the range of motion.

ANS: A

Healing touch involves the use of the practitioners hands to realign the patients energy flow. The other responses describe other complementary and alternative therapies (CATs) such as massage, chiropractic therapy, and acupressure.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 96

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

6. A patient who has nausea associated with chemotherapy asks the nurse whether there are any complementary and alternative therapies that might be effective. The nurse should discuss the use of

a.

green tea.

b.

acupuncture.

c.

black cohosh.

d.

chiropractic therapy.

ANS: B

Acupuncture is helpful in chemotherapy-induced nausea. The other therapies are not used for nausea.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 92

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

7. A patient who develops frequent upper respiratory infections (URIs) asks the nurse whether any herbal therapies might help. The nurse suggests that the patient try

a.

ginger.

b.

echinacea.

c.

ginkgo biloba.

d.

St. Johns wort.

ANS: B

Echinacea may have some benefit in reducing the incidence and duration of the common cold. Ginkgo biloba, ginger, and St. Johns wort are useful for other conditions, but they would not be helpful for this patient.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: 94

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

8. Which information will the nurse include when discussing the use of herbal remedies with a patient who uses a variety of herbs for health maintenance?

a.

Herbs should be purchased only from manufacturers with a history of quality control.

b.

Most herbs are toxic and carcinogenic and should be used only when proven effective.

c.

Herbs are no better than conventional drugs in maintaining health and may be less safe.

d.

Frequent medical evaluation is required during the use of herbs to avoid adverse effects.

ANS: A

The quality of herb preparations can vary, so it is important that patients purchase herbal remedies from reputable manufacturers. When appropriately used, herbs are generally safe and have fewer side effects than conventional medications.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 92-93

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

9. Which information obtained by the nurse during the preoperative assessment of a patient is most important to assess further?

a.

The patient uses several herbal remedies routinely.

b.

The patient recently visited a chiropractor for back pain.

c.

The patient has used acupressure to relieve postoperative nausea in the past.

d.

The patient expresses a wish to use acupuncture for postoperative pain control.

ANS: A

Many herbs prolong bleeding time, so further assessment of the types of herbs that are used and how recently they were used is needed before the patient has surgery. The other information given by the patient also requires further assessment but will not affect the timing of the patients surgery.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 93 | 94

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

10. A patient who has a chronic foot wound tells the nurse about using herbal therapies to boost immune function rather than taking antibiotics. Which action should the nurse take first?

a.

Instruct the patient about the rationale for antibiotic use to treat infection.

b.

Remind the patient that the infection has not cleared with herbal treatment.

c.

Determine how the patient would feel about using antibiotics in addition to herbal products.

d.

Tell the patient that studies of herbal products indicate that they are not effective in treating infection.

ANS: C

Further assessment of the patients feelings about using Western and natural therapies is needed before further action is taken. The patient may need instruction about antibiotics if further assessment indicates that the patient is receptive to antibiotic use. Pointing out that herbal therapy has not been successful is disrespectful to the patients belief system. Although herbal therapy alone may not eradicate the infection, some herbal therapies do improve immune function.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 96

OBJ: Special Questions: Prioritization TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

MULTIPLE RESPONSE

1. A patient who uses multiple herbal products is scheduled to undergo knee replacement surgery. The nurse informs the patient that herbs that should be discontinued at least 2 to 3 weeks before surgery include (select all that apply)

a.

garlic.

b.

ginger.

c.

feverfew.

d.

echinacea.

e.

ginkgo biloba.

ANS: A, B, C, E

Feverfew, ginger, garlic, and ginkgo biloba all prolong bleeding time and should be discontinued before surgery. Echinacea is usually safe to continue.

DIF: Cognitive Level: Application REF: 94

OBJ: Special Questions: Alternate Item Format

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Physiological Integrity

Mosby items and derived items 2011, 2007 by Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier, Inc.

Leave a Reply