Chapter 61Assessment of Reproductive Function My Nursing Test Banks

Chapter 61Assessment of Reproductive Function

MULTIPLE CHOICE

1.A male client asks the nurse about the purpose of the prostate gland. The nurse should respond that it is a structure that:

1.

secretes an alkaline substance that neutralizes residual acidic urine in the urethra.

2.

provides a milky alkaline substance that neutralizes the acidity of the male urethra and the female vagina.

3.

secretes a fluid for the health and nutrition of sperm.

4.

propels sperm into the ejaculatory duct.

ANS: 2

The prostate gland produces a milky alkaline fluid that helps neutralize the acidity of the male urethra and female vagina. The bulbourethral (Cowpers) gland secretes an alkaline substance that neutralizes any residual acidic urine in the urethra. The seminal vesicles secrete a fluid for the health and nutrition of sperm. The vas deferens is a duct that propels sperm into the ejaculatory duct.

PTS:1DIF:ApplyREFrostate Gland

2.A 50-year-old male client has had a prostate-specific antigen test. The nurse realizes that the normal range for this test would be:

1.

0 to 2 ng/mL.

2.

0 to 3 ng/mL.

3.

0 to 4 ng/mL.

4.

0 to 5 ng/mL.

ANS: 3

The prostate-specific antigen is used to test for both benign and malignant diseases of the prostate. A PSA reading of 4 nanograms and below is considered normal.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Male Diagnostic Tests

3.A male client, having difficulty voiding, tells the nurse that he thinks something is wrong with his penis. The nurse reviews the structures of the penis with the client and explains that the structure that surrounds the urethra is the:

1.

corpus cavernosa.

2.

corpus spongiosum.

3.

glans penis.

4.

prepuce.

ANS: 2

The corpus spongiosum surrounds the urethra. The corpus cavernosa lies near the top of the penis. The glans penis is the erectile tip of the penis, and the prepuce is the foreskin.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Penis

4.The nurse is preparing to discuss the male reproductive system with a group of adolescent school students. Which of the following would the nurse not include as a primary function of the male reproductive system?

1.

Frequent erectile functioning and increased libido

2.

Production of sperm

3.

Secretion of testosterone

4.

Transportation and depositing of sperm

ANS: 1

The primary functions of the male reproductive system are the production of sperm, the transportation and depositing of sperm in the female reproductive tract, and the secretion of testosterone. Frequent erectile functioning and increased libido are not primary functions.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Male Reproductive System

5.A male client is diagnosed as being infertile. The nurse realizes which of the following structures of the clients reproductive system is affected?

1.

Epididymis

2.

Rete testes

3.

Seminal vesicles

4.

Seminiferous tubules

ANS: 4

The seminiferous tubules produce spermatozoa. The rete testes and epididymis store sperm. The seminal vesicles secrete a fluid for the health and nutrition of sperm.

PTS:1DIF:AnalyzeREF:Spermatogenesis

6.The nurse, preparing to discuss the female reproductive system with a group of adolescent females, would include that which of the following is not a primary function of the female reproductive system?

1.

Breastfeeding

2.

Hormone secretion

3.

Pregnancy

4.

Sensory innervation

ANS: 4

The primary functions of the female reproductive system are the production of ova, the secretion of hormones, pregnancy and birth of a fetus, and breastfeeding. Sensory innervation is not a primary function of the female reproductive system.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Female Reproductive System

7.A young adult female client is concerned that she does not have enough eggs since she has not yet become pregnant. The nurse should assure her that the number of ova available to produce a pregnancy would be around:

1.

500.

2.

10,000.

3.

300,000.

4.

2,000,000.

ANS: 3

At birth the ovaries contain between 2 and 4 million ova. Most of the ova degenerate across time until there are only 300,000 to 400,000 ova present at puberty. A woman may release fewer that 500 mature ova during monthly ovulation.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Ovaries

8.During a gynecological exam, it is noted that a clients os is in the shape of a slit. The nurse realizes that this shape means that the client has:

1.

borne children.

2.

not started menses.

3.

not borne any children.

4.

gone through menopause.

ANS: 1

The shape of the os in women who have not borne children is circular. In women who have borne children, the os is slit-like. The shape of the cervical os does not change if a client has not started menses or has gone through menopause.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Cervix

9.The nurse, reviewing the reproductive hormones needed to produce sperm and ova, realizes that which of the following hormones is not involved in the formation of sperm and ova?

1.

Follicle-stimulating hormone

2.

Gonadotropin-releasing hormone

3.

Luteinizing hormone

4.

Prolactin

ANS: 4

Gonadotropin-releasing hormone stimulates the release of follicle-stimulating hormone and luteinizing hormone. Follicle-stimulating hormone stimulates the production of sperm and ovum. In men, luteinizing hormone stimulates the testosterone needed for sperm production, and in women, it stimulates ovulation. Prolactin is necessary for breast formation and the production of breast milk.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Spermatogenesis; Menarche

10.During the examination of the male testes, the nurse should instruct the client on:

1.

the importance of having an annual prostate examination.

2.

monthly testicular self-examinations.

3.

why a colonoscopy is important every 10 years after the age of 50.

4.

how a condom prevents the spread of sexually transmitted infections.

ANS: 2

When examining the testes, this portion of the examination can be used to teach the client about monthly testicular self-examination. This portion of the examination is not the best time to instruct the client regarding annual prostate examinations, colonoscopies, or the use of condoms.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Physical Examination of the Male Genitalia

11.A male client has a prostate specific antigen level of 22 nanograms. The nurse realizes that this client will most likely be scheduled for a(n):

1.

bone scan

2.

CT scan

3.

testicular biopsy

4.

duplex ultrasonography

ANS: 1

In clients with PSA levels of 20 nanograms and higher, a radionuclide bone scan is done to rule out metastasis. A CT scan detects enlarged lymph nodes, but it does not provide clear pictures of intraprostatic features. A testicular biopsy is not needed with an elevated prostate-specific antigen level. A duplex ultrasonography is used to diagnose marked arterial insufficiency as a cause of erectile dysfunction.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Male Diagnostic Tests

12.A female clients Pap test revealed atypical results. The nurse realizes that this client will most likely be scheduled for a(n):

1.

culdoscopy.

2.

colposcopy.

3.

loop electrosurgical excision.

4.

cold-knife conization.

ANS: 2

Women with atypical Pap smear results should receive further evaluation with colposcopy. A culdoscopy is the examination of the viscera of the female pelvic cavity. Loop electrosurgical excision is a procedure to sample tissue from the cervix. Cold-knife conization is another method to take a tissue sample from the cervix.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Female Diagnostic Tests

MULTIPLE RESPONSE

1.A female client has an infection of the paraurethral glands. When asked by the client what these glands do, the nurse should respond: (Select all that apply.)

1.

These glands function like the prostate gland in the male.

2.

These glands secrete mucus near the vaginal opening.

3.

These glands secrete mucus.

4.

These glands are similar to the Cowpers glands in the male.

5.

These glands are located inside the urethra.

6.

These glands serve no real function.

ANS: 1, 3, 5

The paraurethral glands or Skenes glands in a female are equivalent to the prostate in the male. They are located just inside of and on the posterior area of the urethra, and they secrete mucus. The bulbourethral glands or Bartholins glands in the female secrete mucus near the vaginal opening. The bulbourethral glands are similar to the Cowpers glands in the male. The paraurethral glands do serve a purpose and function.

PTS:1DIF:Apply

REFaraurethral (Skenes) Glands; Bulbourethral (Bartholins) Glands

2.The nurse is instructing a postmenopausal client in the importance of having serum lipid levels analyzed because after menopause, which of the following changes can occur? (Select all that apply.)

1.

Total cholesterol increases

2.

Low-density lipoprotein increases

3.

Triglycerides increase

4.

High-density lipoprotein decreases

5.

Low-density lipoprotein decreases

6.

High-density lipoprotein increases

ANS: 1, 2, 3, 4

After the age of 50 for women, total cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol, and triglyceride levels increase after menopause. The high-density lipoprotein cholesterol levels decline, which promotes atherosclerosis. After menopause the low-density lipoprotein levels will not decrease. After menopause, the high-density lipoprotein levels will not increase.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Menopause

3.The nurse is reviewing the physiological sexual response pattern within males and females and realizes that which of the following occur in both genders? (Select all that apply.)

1.

Resolution

2.

Orgasm

3.

Erection

4.

Lubrication

5.

Plateau

6.

Excitement

ANS: 1, 2, 5, 6

The physiological sexual response pattern that occurs in both males and females are: excitement, plateau, orgasm, and resolution. Erection is a response in males. Lubrication is a response in females.

PTS: 1 DIF: Analyze REF: Sexual Response Cycle

4.A female client is concerned that she has not had sexual intercourse with her husband for over 2 months. Which of the following can the nurse respond as causes for an alteration in sexual functioning? (Select all that apply.)

1.

Chronic illnesses

2.

Physical disabilities

3.

Negative body image

4.

Medications

5.

Surgical procedures

6.

Employment status

ANS: 1, 2, 3, 4, 5

There are a variety of causes for sexual dysfunction. Some reasons include chronic illnesses, physical disabilities, negative body image, medications, and surgical procedures. Employment status is not an identified cause for sexual dysfunction.

PTS:1DIF:ApplyREF:Sexual Dysfunction

5.The nurse is concerned that a female client might be experiencing intimate partner violence. Which of the following assessment questions can be used to gain more information from the client? (Select all that apply.)

1.

In the last year have you been hit, slapped, or physically hurt by someone?

2.

Are you currently sexually active?

3.

Within the last year has someone made you do something sexual that you did not want to do?

4.

Is sex satisfying to you?

5.

Are you afraid of your partner or anyone else?

6.

Do you have discomfort with intercourse?

ANS: 1, 3, 5

To assess if a client might be experiencing intimate partner violence, the nurse can ask the questions: In the last year have you been hit, slapped, or physically hurt by someone?; Within the last year has someone made you do something sexual that you did not want to do?; and Are you afraid of your partner or anyone else? The other choices are questions that are used for a sexual history.

PTS: 1 DIF: Apply REF: Box 61-2 A Short Abuse Assessment Screen

Leave a Reply