Chapter 6: A Review of Arithmetic My Nursing Test Banks

Chapter 6: A Review of Arithmetic

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which medication consists of a liquid solvent that contains one or more dissolved substances?

a.

Emulsion

b.

Precipitate

c.

Aliquot

d.

Intravenous (IV) solution

ANS: D

IV solutions consist of dissolved substances (solutes) in a liquid (solvent). An emulsion is a mixture of two immiscible (unblendable) substances. A precipitate is an insoluble product of a chemical reaction. An aliquot is a nonspecific small amount of a whole sample of a substance.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 72 OBJ: none

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

2. What is the most accurate way for the nurse to document the administration of two milligrams of a medication?

a.

Two mg

b.

2.0 mg

c.

2 mg

d.

II mg

ANS: C

2 mg is the correct documentation. It is not appropriate to write out the word two, to include a trailing zero to the right of the decimal point, or to use Roman numerals to write metric doses.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 63 OBJ: none

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

COMPLETION

3. 1/7 + 3/7 = _____

ANS: 4/7

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 59 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

4. 2 1/2 + 1 1/3 = _____

ANS: 3 5/6

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 59 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

5. 7/30 + 9/30 + 1/30 = _____

ANS: 17/30

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 59 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

6. 1/18 + 1/9 + 1/12 + 1/4 = _____

ANS: 1/2

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 59 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

7. 5/18 2/9 = _____

ANS: 1/18

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 60 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

8. 10 7/9 6 1/6 = _____

ANS: 4 11/18

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 60 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

9. 1 1/2 7/11 = _____

ANS: 19/22

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 60 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

10. 11/15 1/4 = _____

ANS: 29/60

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 60 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

11. 1/2 1/3 = _____

ANS: 1/6

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 61 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

12. 5/12 3/4 = _____

ANS: 5/16

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 61 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

13. 75/20 5 = _____

ANS: 18 3/4

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 61 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

14. 300/125 5/1 = _____

ANS: 12

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 61 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

15. 3/32 1/8 = _____

ANS: 3/4

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 62 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

16. 7/10 3/5 = _____

ANS: 1 1/6

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 62 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

17. 1/200 1/150 = _____

ANS: 3/4

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 62 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

18. 3/4 3 = _____

ANS: 1/4

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 62 OBJ: 1

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

19. 0.5 + 0.05 = _____

ANS: 0.55

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

20. 1.5 + 0.75 = _____

ANS: 2.25

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

21. 0.125 + 0.25 = _____

ANS: 0.375

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

22. 4.302 + 1.88 + 0.009 = _____

ANS: 6.191

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

23. 19.83 4.51 = _____

ANS: 15.32

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

24. 3.75 1.5 = _____

ANS: 2.25

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

25. 4 0.8 = _____

ANS: 3.2

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

26. 3.7 1.9 = _____

ANS: 1.8

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 62-63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

27. 0.125 10 = _____

ANS: 1.25

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

28. 10,000 0.75 = _____

ANS: 7500

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

29. 1.5 8.04 = _____

ANS: 12.06

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

30. 0.25 1/2 = _____

ANS: 0.125, 1/8

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 63 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

31. 0.6 2 = _____

ANS: 0.3

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

32. 0.5 4 = _____

ANS: 0.125

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

33. 5.5 10 = _____

ANS: 0.55

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

34. 0.100 1000 = _____

ANS: 0.0001

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 64 OBJ: 2

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

35. 0.305 = _____

ANS: 305/100, 61/200

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

36. 0.5 = _____

ANS: 5/10, 1/2

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

37. 0.13 = _____

ANS: 13/100

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

38. 0.00007 = _____

ANS: 7/100,000

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

39. 2/5 = _____

ANS: 0.4

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

40. 1 3/4 = _____

ANS: 1.75

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

41. 0.125/0.25 = _____

ANS: 0.5

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

42. 1/0.5 = _____

ANS: 2.0

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 65 OBJ: 3

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

43. 32% = _____ (ratio), _____ (fraction), _____ (decimal)

ANS: 8:25, 8/25, 0.32

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

44. 1:45 = _____ (%), _____ (fraction), _____ (decimal [round to the nearest thousandth])

ANS: 2.2, 1/45, 0.022

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

45. 5/7 = _____ (%), _____ (ratio), _____ (decimal [round to the nearest thousandth])

ANS: 71.4, 5:7, 0.714

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

46. 0.62 = _____ (%), _____ (ratio), _____ (fraction)

ANS: 62, 31:50, 31/50

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

47. 1 mg = _____ mcg

ANS: 1000

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

48. 1 kg = _____ pounds

ANS: 2.2

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 70 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

49. 1 qt = _____ cups

ANS: 4

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 67 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

50. 1 tsp = _____ mL

ANS: 5

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 67 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

51. 1 L = _____ mL

ANS: 1000

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

52. 6.2 L = _____ mL

ANS: 6200

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

53. 55 g = _____ kg

ANS: 0.055

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 67 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

54. 1 tbs = _____ tsp

ANS: 3

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 67 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

55. 75 lb = _____ kg

ANS: 34

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 70 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

56. 1 c = _____ oz

ANS: 8

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 67 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

57. 1 dL = _____ L

ANS: 1/10

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

58. 15 kg = _____ lb

ANS: 33

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 70 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

59. The physician has ordered 3500 units of heparin subcutaneously q12h

Available: Heparin 5000 units/mL

What volume of heparin will you administer? _____

ANS:

0.7 mL

3500 units : x as 5000 units : 1 mL

Multiply means: (5000 units)(x) = 5000 units x

Multiply extremes: (3500 units)(1 mL) = 3500 units mL

Reduce = 0.7 mL

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 70-71 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

60. Health care providers order: Versapen 2.5 mg/kg qid (patient weighs 20.2 kg).

Available: Versapen 112.5 mg/5 mL

How many mL will you give? _____

ANS:

2.24

2.5 mg 20.2 kg = 50.5 mg qid

x = 2.24 mL

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 70 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

61. Health care providers order: 0.75 g amoxicillin PO

Available: Amoxicillin 250 mg tablets

How many tablets will you give? _____

ANS:

3

750 mg(x) : 250(1)

250x = 750 1

x = 3 tablets

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 70 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

62. Infuse 150 mL gentamicin over 1 hour (set calibration is 10 gtt/mL).

Calculate the flow rate. _____ gtt/minute

ANS:

25

x = 25 gtt

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 72-73 OBJ: 8

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

63. An IV of 750 mL was ordered to run over 6 hours with a set calibration of 10 gtt/mL.

After 2 hours you notice that 300 mL has infused. Recalculate the flow rate in gtt/min. _____

ANS:

18.75, 19

750 mL to be infused

300 infused in 2 hours = 450 mL left to be infused over 4 hours.

(2 hours have passed)

Reduce 10 and 60 to 1 and 6.

450 divided by 24 = 18.75 (round to 19 gtt)

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 72-73 OBJ: 8

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

64. Zephrin chloride solution 1:5000 is ordered for an irrigation. How much 1:2000 stock solution is needed to prepare 1000 mL? _____ mL

ANS:

400

1000 mL of a 1:5000 solution contains 1/5 g or 200 mg of pure zephrin chloride.

1/5000 :: x/1000

Each mL of a 1:2000 solution contains 1/2 mg or 0.0005 g of pure zephrin chloride.

1/2000 :: x/2000

Therefore, 0.5 mg/1 mL :: 200 mg/x mL

x = 400 mL

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 65-66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

65. 1000 mL of solution containing 50 g glucose in water: _____

ANS:

1:20, 5%

1000:50 reduced is 1:20

1/20 :: x/100

100 = 20x

5 = x

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 65-66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

66. 500 mL of solution containing 350 mL alcohol in water: _____

ANS:

7:10, 70%

500:350 reduced is 7:10

7/10 :: x/100

700 = 10x

7 = x

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 65-66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

67. 200 mL of solution containing 2 g of boric acid in water: _____

ANS:

1:100, 1%

2:200 = 1:100 reduced or 1%

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 65-66 OBJ: 5

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

68. Convert 1 tablespoon to milliliters (mL): _____

ANS:

15

1 tbs = 3 tsp; 1 tsp = 5 mL; 3 tsp 5 mL = 15 mL

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 67-68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

69. Convert 2 tsp to milliliters (mL): _____

ANS:

10

1 tsp = 5 mL; 5 mL 2 = 10

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 67-68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

70. Convert 400 mcg to mg: _____

ANS:

0.4

Move decimal three places to left (1000 mcg = 1 mg); = 0.4 mg

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 67-68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

71. Convert 25 g to mg: _____

ANS:

25,000

1 g = 1000 mg; 25 g 1000 mg = 25,000 mg

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 67-68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

72. Convert 0.2 mg to mcg: _____

ANS:

200

1 mg = 1000 mcg; move decimal place three places to the right; = 200 mcg

DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 67-68 OBJ: 7

TOP: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX Client Needs Category: Physiological Integrity

Leave a Reply