Chapter 57: Professional Roles and Leadership My Nursing Test Banks

Chapter 57: Professional Roles and Leadership

Cooper and Gosnell: Foundations and Adult Health Nursing, 7th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.What is the correct term for a concise, one- or two-page summary of educational and work experience, activities and honors, and concrete skills and interests?

a. Introduction
b. Review
c. Rsum
d. Composite

ANS: C

A rsum is a one- or two-page summary of the applicants education and experience.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 2042

OBJ: 1 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

2.An employee failed to perform the duties listed in the employment contract. What is the term for this failure?

a. Lawsuit
b. Termination
c. Breach of contract
d. Reprimand

ANS: C

Failure by the nurse or employer to perform contractual duties is known as a breach of contract. A breach of contract may result in a reprimand, termination, or lawsuit.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 2042

OBJ: 2 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

3.What is the best way to resolve most disagreements?

a. Agreement
b. Argument
c. Communication
d. Withdrawing

ANS: C

Most problems can best be resolved by communication at the most basic level.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2044

OBJ: 13 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

4.What is another term for promotion?

a. Reward
b. Advancement
c. Lift
d. Bubble

ANS: B

Advancement may result from additional preparation or additional experience. It may be gained by learning the position more thoroughly and by assuming new and greater responsibilities.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 2045

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

5.When a rsum reflects too many job changes, the employer may question it. How long should an employee remain at the first place of employment?

a. 6 months
b. 3 months
c. 1 year
d. 2 years

ANS: C

Resigning from a position properly is another skill that the LPN/LVN will need to have. Employers will sometimes question a rsum that reflects frequent job changes; therefore, it is best to remain at the first place of employment at least 1 year.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2045

OBJ: 1 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

6.Technical and scientific changes have resulted in a multiplicity and complexity of functions placed on nurses, and sometimes job descriptions have not been rewritten. What is true of the role of the LPN/LVN?

a. It is constantly enlarging
b. It is constantly changing
c. It is constantly improving
d. It is constantly growing

ANS: B

The role of the LPN/LVN is constantly changing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2045

OBJ: 6 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

7.Which organization specifically supports and meets the needs of the LVN/LPN?

a. NAPNES
b. NLN
c. ANA
d. NCLEX

ANS: A

National Association for Practical Nurse Education and Service (NAPNES) is the professional organization that is specifically for LVN/LPNs. The National League for Nursing (NLN) and the American Nurses Association (ANA) are not specific to the LPN. The National Council Licensure Exam (NCLEX) is the test that is taken for licensure.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2047

OBJ: 5 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

8.A nurse may practice in another state if he or she has passed the NCLEX-PN examination in the nurses own state and meets the other states educational requirements. What is the process of transferring licensure from one state to another called?

a. Auxiliary
b. Co-licensure
c. Endorsement
d. Qualified licensure

ANS: C

This licensure transfer from one state to another is called endorsement.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 2051

OBJ: 10 TOP: Licensure KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

9.What is the name of the licensing law that defines the title and regulations governing the practice of nursing and states the requirements for licensure?

a. State practice act
b. Nurse regulation act
c. Nurse practice act
d. Legislative act

ANS: C

The nurse practice act defines the title and regulations governing the practice of nursing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2052

OBJ: 9 TOP: Licensure KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

10.What is the term for the commission of an act that a prudent nurse should not have done, or the omission of an act a prudent nurse should have done, that results in injury or harm to another person?

a. Malpractice
b. Negligence
c. Neglect
d. Disregard

ANS: B

To qualify as negligence, it must be proved that a prudent member of the profession would have acted differently.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 2052

OBJ: 10 TOP: Negligence KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

11.In what setting can the LPN/LVNs management and leadership skills be developed best?

a. Acute care hospital
b. Rehabilitation hospital
c. Trauma center
d. Long-term care facility

ANS: D

Management and leadership skills of the LPN/LVN can best be developed in long-term care settings with RN supervision.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2053

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

12.Which setting provides greater nurse autonomy and continuity of care and is less costly for insurance companies?

a. Hospice
b. Hospitals
c. Home health
d. Long-term care

ANS: C

The advantages of home health are greater nurse autonomy and continuity of care, as well as less cost to insurance.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2053

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

13.Which employment setting would likely involve a daytime schedule with weekends off, and would focus on prevention and patient teaching?

a. Long-term care
b. Physicians office
c. Hospice setting
d. Adult day care

ANS: B

Physician offices typically involve a daytime schedule with most weekends off. The setting focuses on prevention and includes opportunities for patient teaching.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2054

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

14.Which health care employment setting would provide the nurse a very good salary, the opportunity to refuse to take an assignment, and more flexibility in the personal schedule but with an uncertainty of work availability?

a. Temporary agency
b. Long-term care center
c. Outpatient clinic
d. Adult day care center

ANS: A

In a temporary agency, the salary is good, and an LPN/LVN has the right to refuse assignments. However, one disadvantage is the uncertainty of work availability.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2054

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

15.In what employment setting does the nurse give total care to one patient; is totally independent; provides care in the home, hospital, or other facility; is paid directly by the patient; and is legally responsible for his or her own actions?

a. Home health nursing
b. Private duty nursing
c. Patient care nursing
d. Agency care nursing

ANS: B

The private duty nurse gives total care to one patient and is paid directly by the patient or responsible party. The nurse is legally responsible for his or her own actions.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2055

OBJ: 12 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

16.A new graduate who has achieved the goal of getting others to do something that is believed necessary has demonstrated what skill?

a. Management
b. Leadership
c. Influence
d. Control

ANS: B

Leadership is the art of getting others to want to do something that is perceived as necessary.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2056

OBJ: 13 TOP: New graduate KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

17.What type of leadership involves a leader who displays little trust or confidence in employees and therefore makes all the decisions?

a. Democratic
b. Laissez-faire
c. Autocratic
d. Authoritative

ANS: C

The autocratic leader displays little trust in employees, and therefore makes all decisions.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2056

OBJ: 14 TOP: Leadership KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

18.What type of leadership uses four different stylesdirecting, coaching, supporting, and delegating?

a. Autocratic
b. Situational
c. Democratic
d. Authoritative

ANS: B

Situational leadership identifies four typical styles for leaders.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2057

OBJ: 14 TOP: Leadership KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

19.What is the physical, emotional, and spiritual exhaustion that can occur among caregivers?

a. Excessiveness
b. Burnout
c. Fatigue
d. Weariness

ANS: B

Physical, emotional, and spiritual exhaustion among caregivers is sometimes called burnout.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2061

OBJ: 22 TOP: Burnout KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

20.Why is it important for new graduates to purchase their own malpractice insurance rather than depend on an institutional policy?

a. A private policy will not cover them unless they are on their primary job.
b. A private policy will carry personal liability coverage.
c. A private policy will protect them against all lawsuits.
d. A private policy will protect them from losing their license.

ANS: B

The new graduate should purchase private malpractice insurance in addition to that of the institution to ensure that there is personal liability coverage. The private policy will cover the new graduate at any nursing job in which they are employed. No malpractice insurance policy can guarantee that there will not be any lawsuit or loss of license.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2061

OBJ: 21 TOP: Malpractice insurance KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

MULTIPLE RESPONSE

21.What are considered duties of a team leader? (Select all that apply.)

a. Receiving reports on assigned patients
b. Making patient assignments for team members
c. Assessing all assigned patients
d. Administering medications to all patients
e. Conferring with team members

ANS: A, B, C, E

Receiving reports on assigned patients, making patient assignments, assessing all assigned patients, and conferring with team members are duties of the team leader. Assisting team members with medication administration is a duty of the team leader, not actually administering the medications to all the patients.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2057

OBJ: 15 TOP: Team leading KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

22.Which actions would best aid the new nurse in coping with working the night shift? (Select all that apply.)

a. Eat large meals during the night to stay awake
b. Use dark shades to block out light when sleeping
c. Obtain a prescription for sedatives to aid sleep
d. Wear sunglasses on the drive home from work
e. Go directly to bed when arriving home from work

ANS: B, D

Dark shades or room darkening blinds will block the sunshine and allow for darkness when sleeping during the daytime hours. Wear sunglasses on the drive home from work to reduce the melatonin-reducing effect of sunshine. It is best to eat light, balanced meals during the night. Sedatives and alcohol should not be used as an aid to sleep. Allow time to unwind after work before going to bed, and try to follow the same routine daily.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2040, Box 57-6

OBJ: 3 TOP: Night shift KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

23.A nursing instructor is preparing her class for the NCLEX-PN examination. Which statements by the students indicate understanding of the testing process? (Select all that apply.)

a. It will be a computerized adaptive test.
b. I will have a maximum of 265 questions.
c. The maximum time allowed for testing is 5 hours.
d. The minimum number of questions on the test is 60.
e. My state board of nursing must approve my application to test.

ANS: A, C, E

The NCLEX-PN examination is a computerized adaptive test. The minimum number of questions for the PN examination is 85, and the maximum number of questions is 205. The maximum time allowed for the test is 5 hours. The state board of nursing must approve the applicant for testing before the authorization to test is issued.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 2050-2051

OBJ: 7 TOP: NCLEX exam KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

24.Which questions should the nurse consider before delegating care to another team member? (Select all that apply.)

a. Is this the right task?
b. Is this the right time?
c. Is this the right person?
d. Is this the right supervision?
e. Is this the right circumstance?

ANS: A, C, D, E

The five rights of delegation are right task, right circumstance, right person, right direction, and right supervision. Right time is not included in the five rights of delegation.

PTS:1DIF:Cognitive Level: Comprehension

REF: Page 2050, Coordinated Care Box OBJ: 16 TOP: Delegation

KEY:Nursing Process Step: N/AMSC:NCLEX: N/A

25.What data are necessary to compile an effective end-of-shift report? (Select all that apply.)

a. Patients mental status
b. Status of lung sounds
c. All pertinent nursing care
d. The patients favorite TV shows
e. Visitors the patient had during the shift

ANS: A, B, C

The patients mental status, status of lung sounds, and pertinent nursing care performed during the shift should all be included in an end-of-shift report. The patients favorite TV shows and visitors that the patient had during the shift would not normally be included in the end-of-shift report.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 2060

OBJ: 20 TOP: End-of-shift report KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

26.A manager is concerned that one of the nurses on the unit is experiencing burnout. Which symptoms would support the concerns? (Select all that apply.)

a. Fatigue
b. Forgetfulness
c. Increased energy
d. Negative outlook
e. Changes in eating habits

ANS: A, B, D, E

Symptoms of burnout include fatigue, forgetfulness, decreased energy, negative outlook, and changes in eating habits.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2060, Box 57-12

OBJ: 22 TOP: Burnout KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

COMPLETION

27.After transcribing each order in a list of orders, the nurse should ___________ __________ the order.

ANS:

check off

The nurse should check off each order as it is transcribed to ensure that each order is implemented.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 2058-2059

OBJ: 19 TOP: Orders KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

28.The experienced nurse who assists a novice to learn the skills of the profession is called a(n) ________________.

ANS:

mentor

The nurse who guides a novice in the skills of the profession is called a mentor.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 2043

OBJ: 11 TOP: Mentoring KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

Leave a Reply