Chapter 43- Patient Assessment- Endocrine System. My Nursing Test Banks

 

1.

Pituitary hormones are under the control of which of the following?

A)

Brainstem

B)

Feedback loops

C)

Autonomic nervous system

D)

Hypothalamus

2.

Which hormone is secreted by the posterior pituitary gland?

A)

TSH

B)

ACTH

C)

Cortisol

D)

ADH

3.

Increased levels of ADH, low serum osmolarity, and increased urine osmolarity are a sign of which of the following?

A)

Dehydration

B)

Diabetes mellitus (DM)

C)

Diabetes insipidus (DI)

D)

Syndrome of inappropriate ADH secretion (SIADH)

4.

Which of the following patients is most likely to experience hypothyroidism?

A)

A 38-year-old female, admitted to the ICU for burns

B)

A 68-year-old male, admitted to the orthopedic floor for a broken leg

C)

A 12-year-old male, admitted to pediatrics post-tonsillectomy

D)

A 25-year-old female, admitted to gynecology for a threatened abortion

5.

Thyroid malignancy can be detected through a needle biopsy. Which test below is the best method for detecting masses, nodules, and cysts in the thyroid gland?

A)

Arteriogram

B)

PET scan

C)

Ultrasound

D)

MRI

6.

A patient tested positive for hyperparathyroidism. Which of these serum levels would you expect to be elevated?

A)

Free T4 (thyroxine)

B)

TSH (thyroid stimulating hormone)

C)

ACTH (adrenocorticotropic hormone)

D)

Calcium

7.

A 30-year-old patient was admitted to the hospital for complaints of sudden weight gain, insomnia, and uncontrolled diaphoresis. Her latest tests show increased serum cortisol levels, as well as increased free cortisol levels in her 24-hour urine. Her CT scan showed a possible pituitary adenoma. Which of the following is the most likely diagnosis for this patient?

A)

Cushings disease

B)

Addisons disease

C)

Type 2 diabetes

D)

Diabetes insipidus

8.

A provider orders a cortisol stimulation test for a patient suspected of having an endocrine disorder. Which of the following disorders does the provider suspect?

A)

Hepatitis

B)

Cushings syndrome

C)

Addisons disease

D)

Primary hyperparathyroidism

9.

Which of the following are hormones that are produced by the adrenal cortex? Select all that apply.

A)

Aldosterone

B)

Epinephrine

C)

Cortisol

D)

Dopamine

E)

ACTH

10.

A 45-year-old patient is experiencing an acute rise in blood pressure due to a suspected pheochromocytoma. Which of the following is the best test to diagnose this disease?

A)

Total plasma catecholamine concentration

B)

Plasma A1C

C)

Fasting blood glucose

D)

Cortisol level

11.

A patient has been diagnosed with syndrome of inappropriate antidiuretic hormone (SIADH). What physical symptoms would the nurse expect?

A)

Tachycardia and hypotension

B)

History of weight loss

C)

Edema and hypertension

D)

Dry skin and mucosa

12.

A patient with a head injury has developed central diabetes insipidus. What elevated laboratory test result would the nurse expect?

A)

Serum antidiuretic hormone (ADH)

B)

Urine osmolality

C)

Urine sodium level

D)

Serum osmolality

13.

In a patient with trauma-induced central diabetes insipidus, what urine specific gravity result does the nurse expect?

A)

Specific gravity 1.001 to 1.010

B)

Specific gravity 1.011 to 1.024

C)

Specific gravity 1.025 to 1.030

D)

Specific gravity varies diurnally

14.

A patient is complaining of extreme thirst and is drinking water constantly. He also excretes large volumes of dilute-appearing urine and is being evaluated for psychogenic water drinking versus central diabetes insipidus. If the patient has diabetes insipidus, what pattern of laboratory results would the nurse expect?

A)

High urine osmolality, low serum osmolality, and high urine specific gravity

B)

High urine osmolality, normal serum osmolality, and high urine specific gravity

C)

Low urine osmolality, normal serum osmolality, and low urine specific gravity

D)

Low urine osmolality, high serum osmolality, and low urine specific gravity

15.

A patient has critically low thyroid levels. What symptoms does the nurse expect?

A)

Reduced deep tendon reflexes

B)

Uncontrolled hypertension and hyperthermia

C)

Tachycardia, tachypnea, and hyperventilation

D)

Rapid, agitated speech and anxious look

16.

In a patient with primary hypothyroidism, what pattern of laboratory results would the nurse expect?

A)

High thyroid-stimulating hormone (TSH) and low free thyroxine (T4)

B)

High thyroid-stimulating hormone (TSH) and high free thyroxine (T4)

C)

Low thyroid-stimulating hormone (TSH) and low free thyroxine (T4)

D)

Low thyroid-stimulating hormone (TSH) and high free thyroxine (T4)

17.

A patient has had a complete thyroid gland resection that included the parathyroid glands. What nursing assessment indicates a significant complication of this procedure?

A)

Positive Trousseaus sign

B)

Positive Kernigs sign

C)

Negative Babinski reflex

D)

Negative dolls eyes reflex

18.

The patient has been admitted to the critical care unit after a traumatic incident and is unresponsive. No family members are present. The nurse finds a card in the patients wallet indicating that the patient has diabetes mellitus, but it does not state the type. If the patient develops diabetic ketoacidosis, what unique symptom would the nurse expect?

A)

Elevated blood glucose level

B)

Pulmonary excretion of acetone

C)

Mental confusion or coma

D)

Polydipsia and polyuria

19.

In a patient with a pheochromocytoma, what symptoms would the nurse expect?

A)

Bradycardia and bradypnea

B)

Hypotension and warm extremities

C)

Severe headache and diaphoresis

D)

Increased urine output and diarrhea

20.

In a patient with stress-induced adrenal insufficiency, what physical symptoms does the nurse expect?

A)

Constant bradycardia

B)

Lethargy and apathy

C)

Acute severe pain

D)

Edema and fluid overload

Answer Key

1.

D

2.

D

3.

D

4.

A

5.

C

6.

D

7.

A

8.

C

9.

A, C

10.

A

11.

C

12.

D

13.

A

14.

D

15.

A

16.

A

17.

A

18.

B

19.

C

20.

B

Page 1

Leave a Reply