Chapter 41- Caring for Persons With Mental Illness and Criminal Behavior My Nursing Test Banks

 

1.

A nurses friend is considering going into forensic nursing and asks the nurse to explain the connection between mental illness and being convicted of a crime. Which response by the nurse would be most accurate?

A)

Mentally ill men are less likely than nonmentally ill men to be convicted of a crime.

B)

Mentally ill women are less likely than nonmentally ill women to be convicted of a crime.

C)

Women who are incarcerated are more likely to receive mental health services than men.

D)

African American offenders often receive more mental health treatment than other offenders.

2.

A nursing instructor is explaining to a group of nursing students that in addition to facing the stigma associated with being mentally ill, forensic clients who are mentally ill also experience the stigma associated with being a criminal. One of the students asks the instructor how the stigma associated with criminality might influence nursing care. Which response by the instructor would be most appropriate?

A)

Nurses may be reluctant to care for mentally ill criminals because of unrealistic fears for their own safety and that of their other clients.

B)

Nurses may prefer to care for forensic clients because they do not believe criminals can be mentally ill.

C)

An example would be volunteering to work only with forensic clients because of the belief that forensic clients experience only mild mental health problems.

D)

An example would be unfounded fear of what such clients might do after they are discharged from treatment.

3.

A nurse is giving a public presentation on the topic of forensic psychiatric care at a community center in a community that is considering building a forensic facility. The nurse is explaining about how someone who is found to be unfit to stand trial is subsequently hospitalized in a forensic mental health facility. A member of the audience asks, What is the purpose of the hospitalization? Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Basically, they are kept under protective custody as long as necessary.

B)

Efforts are focused on helping the client become fit to stand trial.

C)

Treatment is focused on determining the correct diagnosis.

D)

The main purpose is holding the client until a new trial date can be set.

4.

A psychiatric nursing instructor is trying to explain to a group of students how clients identified as guilty but mentally ill (GBMI) and not guilty by reason of insanity (NGRI) differ. Which of the following would be most appropriate for the instructor to include in the discussion?

A)

GBMI clients are treated in a hospital setting, and they are often discharged sooner than NGRI clients.

B)

NGRI clients are treated in a correctional setting, and they are discharged sooner than GBMI clients.

C)

GBMI clients are treated in a hospital setting, and their discharge is handled through the correctional parole system.

D)

NGRI clients are treated in a hospital setting, and their discharge is determined by the courts.

5.

When preparing the plan of care for a forensic client, a nurse determines not to investigate the details of the crime. Which of the following best supports the rationale for the nurses decision?

A)

Knowing the crime details would be extremely frightening for the nurse.

B)

Denying the crime details will help to protect the nurse from undue anxiety.

C)

It will keep the nurses attitudes about the crime from influencing care.

D)

It will help maintain proper professional boundaries between the nurse and the client.

6.

A nurse has just transferred from a general psychiatric unit to work on a forensic psychiatric unit. The nurse finds it easier to communicate with these clients because, for the most part, their inappropriate behaviors and cognitive disorders have responded positively to treatment. Many of the clients have been on the unit for 3 or more years, and the nurse has been unable to note any indicators of psychiatric problems in several of the clients. The nurse has grown exceptionally close to one client who has gone out of his way to make the nurse feel welcome and appreciated. One afternoon in December, the client asks the nurse for her address so he can send her a Christmas card. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Sure, let me write it down for you; it would be great to hear from you.

B)

I read that you molested a 4-year-old girl. I have a 2-year-old child. I would be crazy to give you my address.

C)

We need to get to know each other better before I would feel comfortable about giving you my address.

D)

It is inappropriate for me to give you my address because our relationship is professional rather than social.

7.

The nurse is performing an admission assessment on a forensic client. Which of the following would be most important for the nurse to include when explaining the purpose of the assessment to the client?

A)

This is just a routine assessment, and we will be discussing specific events that have led to you being admitted to this unit.

B)

I will be asking you questions so we can determine how to best meet your needs.

C)

It is important during this initial assessment that you relate the specific details of the crimes of your case so we can effectively treat you.

D)

I will be asking you questions that will focus on mental health and behavioral issues rather than on the specific details of any crimes associated with your case.

8.

A group of nurses who have recently been hired to work in the mental health division of a large federal prison system are undergoing orientation. A nurse is discussing medication administration for the clients. Which statement would the nurse most likely include in this presentation?

A)

Our inmates have to take their medication; to facilitate this, most of our oral medications are dissolved in water before we hand them to a prisoner.

B)

Our inmates have the same rights as any clients do. If they refuse medications and become a danger to themselves, we still cannot give any medications.

C)

Our inmates have to take their medications; we routinely give them injections so they cant check their medications.

D)

If our inmates refuse to take their medications, we have to get a court order that mandates compliance with prescribed medications.

9.

A nurse is discussing follow-up care with a forensic client who is being discharged the following week. The client asks the nurse what problems to expect regarding his follow-up care. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

You probably wont experience any difficulty in finding the care you need after you are discharged.

B)

You will have to find weekly transportation back to the inpatient forensic unit for your follow-up care.

C)

You may experience some difficulty in finding a community provider who will be willing to offer you care because providers generally have a long waiting list.

D)

You may experience some difficulty in finding a community provider to provide you care because of safety and liability concerns.

10.

A student nurse has been asked by the mental health nursing instructor to plan educational interventions for a forensic client with whom the student has been working. Which of the following would be most important for the student nurse to include in the plan?

A)

Explanation of the genetic and neurologic factors associated with criminal behavior

B)

Description of information about pertinent legal and court proceedings that are pending

C)

Explanation of how nutrition and exercise can promote physical and mental well-being

D)

A list of community providers the clients family members can contact for assistance and support

11.

A nurse is working with a forensic client on de-escalation techniques. Which activity would be most appropriate as a grounding physical activity?

A)

Drumming

B)

Rocking in a rocking chair

C)

Aerobic exercise

D)

Yoga

12.

A nurse is working with a forensic client on early recognition. On which area would the nurse and client focus?

A)

Medication side effects

B)

Aggressive behavior signals

C)

Violations of informed consent

D)

Discharge needs

13.

A psychiatric nurse who works with forensic clients is describing the roles and responsibilities to a group of nursing students. Which of the following would the nurse emphasize as critical before initiating medication therapy for a forensic client?

A)

Court order for medication

B)

Determination of not guilty by reason of insanity

C)

Informed consent

D)

Identification of history for aggression

14.

A client with mental illness and arrested has been found to be unfit to stand trial, and the client is admitted to a forensic mental health facility. The nurse understands that the client can be hospitalized for up to which duration to become fit?

A)

3 months

B)

6 months

C)

1 year

D)

5 years

15.

The nurse is reviewing the medical record of a forensic client who has been found not guilty by reason of insanity. The nurse interprets this to mean which of the following?

A)

The client knows that he committed a wrongful act.

B)

The client is unable to control actions at the time of the crime.

C)

The client is unable to assist in his defense.

D)

The clients mental illness is a factor in the crime.

Answer Key

1.

C

2.

A

3.

B

4.

D

5.

C

6.

D

7.

D

8.

A

9.

D

10.

B

11.

C

12.

B

13.

C

14.

C

15.

B

Page 1

Leave a Reply