Chapter 4- Patient Rights and Legal Issues My Nursing Test Banks

 

1.

A nurse is explaining advance care directives, or living wills, to a patient and the patients spouse. Which of the following would the nurse include in the description?

A)

The document tells what treatment is to be omitted if the patient is unable to make the decision.

B)

It requires that the patient sign the living will document while an attorney is present.

C)

The patients physician must act as a witness when the patient signs the document.

D)

An attorney draws up the papers to be given to the patient and his or her family.

2.

A psychiatricmental health nurse determines that a patient is competent when he is able to do which of the following?

A)

Speak coherent English.

B)

Communicate his or her choices.

C)

Write a living will.

D)

Comply with the medical regimen.

3.

A patient receives a court order for commitment. Which of the following best exemplifies the concept of least restrictive environment?

A)

Involuntary commitment to an outpatient community mental health center

B)

Medication administration for sedation so the patient cannot get out of bed

C)

Placing the patient in a locked padded room in response to threats of self-harm

D)

Allowing the patient to make the decision about whether treatment is necessary

4.

A nurse is caring for a patient who is hospitalized for a mental disorder. The nurse is legally obligated to breach the patients confidentiality if the patient states which of the following?

A)

I think that the federal government is spying on me.

B)

I get really turned on by your appearance.

C)

That doctor I had today really made me angry.

D)

When I get out of here, Im going to kill my neighbor.

5.

Which patient would the nurse determine to be the most likely a candidate for involuntary commitment?

A)

The client who refuses to take the prescribed medication

B)

The client who is screaming in the street disturbing neighbors

C)

The client who refuses to participate in the planned therapy

D)

The client with a mental disorder who is homeless

6.

The nurse is providing care to a male patient who is hospitalized with a diagnosis of schizophrenia. Which of the following would be appropriate for the nurse to include in the patients medical record?

A)

Patient states that he had a good night with no complaints.

B)

Complained of being unable to sleep because he heard voices throughout the night.

C)

Had a typical night without incidence of insomnia or nightmares.

D)

Acted crazily throughout the night; kept hearing voices and noises.

7.

A nurse working on the psychiatric unit receives a telephone call from the employer of one of the patients on the unit. The employer asks to be sent a copy of Mr. Murrays latest laboratory work and psychological testing results so Mr. Murrays medical records in employee health can be kept up to date. Based on the nurses knowledge about issues surrounding breach of confidentiality, which response would be the most appropriate?

A)

Im sorry; were not allowed to give out that information about our patient.

B)

Ill have to get the patients signed consent before we can send that information to you.

C)

I am unable to acknowledge whether or not a Mr. Murray is a patient on this unit.

D)

Sure, give me your address, and I will see that the information is sent to you.

8.

A patient is going to be discharged this afternoon from the mental health unit. The patient asks the nurse if a copy of his medical record could be sent to the psychologist he will be seeing on an outpatient basis. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Sure, well have that information sent out in todays mail.

B)

You will need to sign written authorization for us before we can do this.

C)

I think it would just be best if you just told your psychologist everything he needs to know.

D)

How are you feeling about being discharged this afternoon?

9.

A patients psychiatrist informs her that he thinks she needs to participate in a 3-month outpatient aftercare program after her discharge. Which of the following would protect the patients right to request a second opinion before agreeing to this suggestion?

A)

Self-determinism

B)

Least restrictive environment

C)

Confidentiality

D)

Mandates to inform

10.

A nurse is preparing to administer an as-needed (PRN) medication. Which of the following would the nurse need to keep in mind when documenting administration?

A)

It requires a separate entry that includes reason for administration, dosage, route, and response to the medication the first time it is administered to a patient.

B)

It requires a separate entry that includes reason for administration, dosage, route, and response to the medication every time it is administered to a patient.

C)

It requires a separate entry that includes reason for administration, dosage, and route the first time it is administered to a patient.

D)

It requires a separate entry that includes reason for administration, dosage, and route every time it is administered to a patient.

11.

A nursing instructor is preparing a class discussion on the topic of self-determinism. Which of the following would the instructor expect to include? Select all that apply.

A)

Personal autonomy as a key value

B)

Choices based on pleasing others

C)

Activities reflect personal goals

D)

Right to refuse treatment

E)

Lack of empowerment

12.

A group of nursing students are reviewing information about internal rights protection systems. The students demonstrate understanding of this information when they identify which of the following as an example?

A)

American Hospital Association

B)

American Public Health Association

C)

State mental health provider

D)

The Joint Commission

13.

After teaching a class about competency and how it is assessed, the nursing instructor determines the need for additional instruction when the class identifies which ability as being evaluated?

A)

Communication of choices

B)

Understanding of relevant information

C)

Appreciation for situation and consequences

D)

Discussion of what is right and wrong

14.

A patient is involuntarily committed without a court order. The nurse understands that the emergency short-term hospitalization can occur for which time frame?

A)

A maximum of 24 hours

B)

48 to 92 hours

C)

3 to 5 days

D)

One week

15.

A nurse is explaining the distinction between confidentiality and privacy. Which of the following would the nurse include as reflecting privacy?

A)

Part of personal life not governed by societys laws

B)

Ethical duty for nondisclosure

C)

Involvement of two individuals

D)

Knowledge of treatment costs and benefits

16.

A psychiatricmental health patient has an advance care directive on his medical record. A clinician provides treatment that disregards the patients directive. The clinician would be liable for which of the following?

A)

Assault

B)

Battery

C)

Medical battery

D)

False imprisonment

17.

A group of students are preparing a class presentation about negligence. Which of the following would the group include as an element required for proving negligence? Select all that apply.

A)

Duty to provide care

B)

Proximate cause

C)

Resultant damages

D)

Breach of duty

E)

Cause in fact

F)

Evidence of mistake

18.

A psychiatricmental health nurse is documenting information in a patients medical record. Which of the following would be least likely to increase the nurses legal liability?

A)

Patient reported that he was feeling better today than yesterday.

B)

Administered haloperidol 10 mg IM stat as ordered for agitation.

C)

Patient was talking with another staff member and started screaming.

D)

Applied restraints to all four patient extremities.

19.

After teaching a class of nursing students about the rights of persons receiving mental health services, the instructor determines a need for additional instruction when the students identify which of the following as a right?

A)

Freedom from restraints or seclusion

B)

Access to ones own mental health records on request

C)

An individualized written treatment plan

D)

Refuse treatment during an emergency situation

Answer Key

1.

A

2.

B

3.

A

4.

D

5.

B

6.

B

7.

C

8.

B

9.

A

10.

B

11.

A, C, D

12.

C

13.

D

14.

B

15.

A

16.

C

17.

A, B, C, D, E

18.

B

19.

D

Page 1

Leave a Reply