Chapter 38- Caring for Persons Who Are Homeless and Mentally Ill My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is working in a shelter for homeless men. When planning the care for these clients, the nurse integrates understanding that men who have been homeless for a long period of time often feel a sense of which of the following?

A)

Depersonalization

B)

Strong coping skills

C)

Self-efficacy

D)

Fear of failure

2.

A nurse is presenting a talk on homelessness and its effect on individuals. The nurse describes the resiliency of homeless individuals based on which of the following?

A)

Strong community supports

B)

Available family resources

C)

Coping with extreme stressors

D)

Local governmental intervention

3.

The nurse is caring for a homeless client who has been seen in the mobile clinic every week for the past month because of a foot infection. Which nursing diagnosis would the nurse most likely identify as the priority?

A)

Social Isolation related to homelessness

B)

Ineffective Health Maintenance related to homelessness

C)

Chronic Low Self-Esteem related to foot disorder and homelessness

D)

Imbalanced Nutrition, less than body requirements, related to poor eating

4.

A new graduate nurse is considering taking a job that focuses on meeting the mental health needs of homeless populations. During the graduate nurses pre-employment interview, the graduate nurse asks the interviewer what characteristics are common in this population. Which response by the interviewer would be most likely?

A)

Most of them have very little education and, consequently, they work in menial jobswhen they can get them.

B)

They come from a variety of backgrounds, and they often experience chronic illness and are unemployed.

C)

They have often squandered their financial resources, and most are from poorer rural and urban backgrounds.

D)

Most are frail elderly people, and many are mentally ill. However, very few are addicts or alcoholics.

5.

A nurse is assessing a 49-year-old homeless male client. The nurse fashions the assessment process based on the understanding that the client would most likely demonstrate which of the following?

A)

Cooperation and talkativeness to share his ideas

B)

Agreement to allow a complete physical examination

C)

Desire for in-depth discussion of his condition

D)

Resistance and caution about the interaction

6.

A nurse has formulated several nursing diagnoses for a homeless client after a thorough nursing assessment. Of these, which of the following would the nurse determine as the priority?

A)

Anxiety

B)

Powerlessness

C)

Imbalanced nutrition

D)

Impaired social interaction

7.

The nurse is helping a 56-year-old homeless woman develop a plan for after discharge. Which of the following would be most appropriate to include?

A)

Contacting the womans daughter as a possible source of support after the clients discharge

B)

Contacting the womans parents as a possible source of support after the clients discharge

C)

Providing the woman with a three-ring binder full of resources that will promote independent living

D)

Providing the woman with telephone numbers of various local health care insurance companies

8.

A nursing instructor is preparing a teaching plan for a group of nursing students who will be working with homeless populations. As part of the class, the instructor will be including information about barriers to successful treatment of homeless clients who are mentally ill. Which reason would the instructor include as contributing to lack of compliance with psychotropic medications?

A)

Mistrust of medical personnel

B)

Lack of proper medication storage

C)

Chemical dependence on prescription medications

D)

Lack of motivation and literacy skills

9.

A nurse is working for a mobile homeless treatment program. Which method would the nurse most likely use to provide follow-up care to clients?

A)

Seeing them by appointment at a clinic office

B)

Riding a bicycle to wherever the client happens to be

C)

Meeting the client in a public place easily accessible by taxi

D)

Using the telephone to determine how well the clients are doing

10.

A nurse is teaching an in-service education class about caring for homeless populations. When explaining the difference between the care provided by Safe Havens and Shelter Plus Care, which of the following would the nurse include?

A)

Shelter Plus Care offers more services to a larger population than does Safe Havens.

B)

Safe Havens provides shelter for as many as 100 people at a time.

C)

Safe Havens provides traditional support services as well as short-term housing.

D)

Shelter Plus Care offers a variety of supportive services in addition to long-term housing.

11.

A nursing instructor is preparing a class on individuals who are homeless and mentally ill for a group of nursing students. When describing the characteristics of this population, which of the following would the instructor most likely include? Select all that apply.

A)

Individuals usually receive psychiatric care in outpatient units.

B)

Their physical health is likely to be worse than that of other homeless individuals.

C)

Most have easy access to disability or other types of benefits.

D)

Individuals typically are more often involved with the legal system than other homeless people.

E)

An individual with a mental illness has the greatest risk of becoming homeless than others.

12.

The nurse is developing a plan of care for a client who has been admitted to the inpatient unit after being brought to the emergency department by law enforcement. Assessment in the emergency department revealed that the client is homeless and has been diagnosed with posttraumatic stress syndrome. The client also has a history of substance abuse. When reviewing the clients medical record, which of the following would the nurse identify as contributing to the clients homelessness? Select all that apply.

A)

Diagnosis of posttraumatic stress syndrome

B)

Involved participation of family members

C)

Part-time employment as a custodian

D)

History of substance abuse

E)

Recent loss of public assistance support

13.

After describing the various legislative efforts to address the issue of homelessness in the United States, a nursing instructor determines that the teaching was successful when the students identify which of the following as addressing the need for a continuum of care approach?

A)

Bringing Home America Act

B)

Affordable Care Act

C)

American Recovery and Reinvestment Act

D)

McKinney-Vento Homeless Assistance Act

14.

A nurse working in an emergency homeless shelter is interviewing a woman who has just arrived with her two small children. When assessing this client, the nurse would expect the woman to report which of the following as the reason for seeking shelter?

A)

Substance abuse

B)

Domestic violence

C)

Unemployment

D)

Imprisonment

15.

A group of nurses is in a discussion about the homeless population in their community as a means for developing appropriate programs for this group. Which statement by one of the members indicates a need for the group to address the nurses stereotypical thinking?

A)

Homeless individuals must be creative in figuring out ways to survive.

B)

People who are homeless come from all walks of life.

C)

If the person lives on the street, he will not accept services.

D)

Most people are homeless for a relatively short period of time.

16.

A nurse is developing a plan of care for a male client who is homeless. Which of the following would the nurse do first?

A)

Refer the client to social services to access necessary benefits.

B)

Provide the client with a list of facilities that are safe.

C)

Discuss how the client can maintain his privacy.

D)

Stabilize the clients physical health status.

17.

A client who is homeless and mentally ill is being discharged to an Assertive Community Treatment (ACT) program. The nurse interprets this as including which of the following services? Select all that apply.

A)

Substance abuse management

B)

Medication monitoring

C)

Counseling

D)

Living skills classes

E)

Shelter for one night

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

B

4.

B

5.

D

6.

C

7.

A

8.

B

9.

B

10.

D

11.

B, D

12.

A, C, D, E

13.

D

14.

B

15.

C

16.

D

17.

A, B, C

Page 1

Leave a Reply