Chapter 38- Anatomy and Physiology of the Gastrointestinal System My Nursing Test Banks

 

1.

A child in the ICU has a cleft palate. The nurse should expect which of the following dysfunctions in this child related to this congenital defect?

A)

Nasal regurgitation

B)

Vomiting

C)

Diarrhea

D)

Choking

2.

A patient has an incompetent lower esophageal sphincter. What complication should the nurse expect in this patient?

A)

Overdistension of the lower esophagus

B)

Gastric reflux

C)

Duodenal reflux

D)

Aspiration of food

3.

A patient is experiencing severe abdominal pain from peptic ulcers. Which of the following should the nurse suspect as causes? Select all that apply.

A)

Bile salts from duodenal reflux

B)

Alcohol

C)

Hypersecretion of mucus

D)

Aspirin

E)

Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)

F)

Helicobacter pylori infection

4.

A patient who is facing open heart surgery later in the day is noticeably fearful and agitated. The nurse should expect that the patients emotional state will have which of the following effects on his gastrointestinal function?

A)

Decreased gastrointestinal secretion

B)

Increased mucus production

C)

Increased risk for aspiration of food

D)

Decreased risk for gastric reflux

5.

A patient has celiac disease and has damage to the villi in his small intestine. The nurse understands that this condition will have what effect on the patient?

A)

Decreased absorption

B)

Gastric reflux

C)

Duodenal reflux

D)

Decreased peristalsis

6.

A patient has trouble digesting protein. Decreased secretion of which enzyme would best explain this dysfunction?

A)

Chymotrypsin

B)

Amylase

C)

Bile salts

D)

Intrinsic factor

7.

A patient has papillary stenosis of the sphincter of Oddi. Which of the following is an effect of this dysfunction that the nurse should expect to see?

A)

Increased esophageal distension

B)

Duodenal reflux

C)

Aspiration of food

D)

Decreased bile in the duodenum

8.

A patient has a low bile level in his small intestine. Absence of which substance would explain this low bile level?

A)

Gastrin

B)

Pepsin

C)

Cholecystokinin

D)

Mucus

9.

A patient in the ICU vomits repeatedly. The contents of his emesis are brownish-black. What should the nurse suspect based on this finding?

A)

Gastrointestinal hemorrhaging

B)

Bile escaped through the pylorus and mixed with stomach acid

C)

Bile escaped through the pylorus but did not have time to mix with stomach acid

D)

Deficit of bile in the small intestine

10.

A patient in the ICU has been experiencing constipation, with his feces being small, dry, and difficult to pass. What would be the most appropriate nursing intervention in this case?

A)

Recommend more protein in his diet.

B)

Recommend more vegetable fiber in his diet.

C)

Recommend more fat in his diet.

D)

Recommend that the patient increase his caloric intake.

11.

A patient has received large doses of a sympathomimetic drug, reducing saliva production. What effect will this situation have on digestion?

A)

Swallowing will be more difficult

B)

Fat digestion will be impaired

C)

Microbial overgrowth may occur

D)

Mouth pH may decrease

12.

A patient is receiving a histamine-2 receptor antagonist agent to reduce the amount of hydrochloric acid in the stomach. What gastric function will this action reduce?

A)

Fat digestion

B)

Intrinsic factor production

C)

Protein digestion

D)

Stomach pH

13.

Impairment of digestion could occur in what structures? Select all that apply.

A)

Mouth

B)

Esophagus

C)

Stomach

D)

Duodenum

E)

Jejunum

F)

Colon

14.

In a patient with pyloric stenosis, what symptoms does the nurse expect?

A)

Constant hunger

B)

Lower abdominal cramping

C)

Watery diarrhea

D)

Gastric reflux

15.

A patient is having repeated episodes of vomiting. During emesis, what is the highest nursing priority?

A)

Administer replacement oral fluids.

B)

Follow episode with oral care.

C)

Maintain supine position.

D)

Protect patients airway.

16.

A patient has a gallstone that obstructs the ampulla of Vater. What impairment of digestion will this situation result in?

A)

Carbohydrates

B)

Pepsin conversion

C)

Gastrin production

D)

Vitamin B12 deficiency

17.

A patient has a gallstone, preventing the excretion of bile into the duodenum. What effect on absorption of nutrients will this situation have?

A)

Improve protein absorption

B)

Reduce fat emulsion

C)

Increase use of pepsin

D)

Improve vitamin absorption

18.

In a patient who has had his gallbladder removed, what digestive substance will be less concentrated as a result of this surgery?

A)

Gastrin

B)

Trypsin

C)

Pepsin

D)

Bile

19.

Due to ulceration, a patient has had most of the small intestine removed. What effect on general health does the nurse most anticipate?

A)

Increased fluid loss

B)

Decreased vitamin absorption

C)

Improved protein digestion

D)

Increased antibody production

20.

In a patient with a transected lower spinal cord, what reflex remains intact?

A)

Voluntary defecation inhibition

B)

Brachioradialis

C)

Defecation reflex

D)

Hormone secretion

Answer Key

1.

A

2.

B

3.

A, B, D, E, F

4.

A

5.

A

6.

A

7.

D

8.

C

9.

A

10.

B

11.

B

12.

C

13.

A, B, C, D, E

14.

D

15.

D

16.

A

17.

B

18.

D

19.

B

20.

C

Page 1

Leave a Reply