Chapter 35: The Ill Child in the Hospital and Other Care Settings My Nursing Test Banks

Chapter 35: The Ill Child in the Hospital and Other Care Settings

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which situation poses the greatest challenge to the nurse working with a child and family?

a.

Twenty-four-hour observation

b.

Emergency hospitalization

c.

Outpatient admission

d.

Rehabilitation admission

ANS: B

Feedback

A

Although preparation time may be limited with a 24-hour observation, this situation does not usually involve the acuteness of the situation and the high levels of anxiety associated with emergency admission.

B

Emergency hospitalization involves (1) limited time for preparation both for the child and family, (2) situations that cause fear for the family that the child may die or be permanently disabled, and (3) a high level of activity, which can foster further anxiety.

C

Outpatient admission generally involves preparation time for the family and child. Because of the lower level of acuteness in these settings, anxiety levels are not as high.

D

Rehabilitation admission follows a serious illness or disease. This type of unit may resemble a home environment, which decreases the childs and familys anxiety.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 875

OBJ: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

2. What is the primary disadvantage associated with outpatient and day facility care?

a.

Increased cost

b.

Increased risk of infection

c.

Lack of physical connection to the hospital

d.

Longer separation of the child from family

ANS: C

Feedback

A

This type of care decreases cost.

B

This type of care decreases risk of infection.

C

Outpatient and day facility care do not provide extended care; therefore a child requiring extended care should be transferred to the hospital, causing increased stress to the child and parents.

D

This type of care minimizes separation of the child from family.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 875

OBJ: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

3. Based on concepts related to the normal growth and development of children, which child would have the most difficulty with separation from family during hospitalization?

a.

A 5-month-old infant

b.

A 15-month-old toddler

c.

A 4-year-old child

d.

A 7-year-old child

ANS: B

Feedback

A

Infants younger than 6 months of age will generally adapt to hospitalization if their basic needs for food, warmth, and comfort are met.

B

Separation is the major stressor for children hospitalized between ages 6 and 30 months.

C

Although separation anxiety occurs in hospitalized preschoolers, it is usually less obvious and less serious than that experienced by the toddler.

D

The school-age child is accustomed to separation from parents. Although hospitalization is a stressor, the 7-year-old child will have less separation anxiety than a 15-month-old toddler.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 878-879

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

4. What is the best explanation for a 2-year-old child who is quiet and withdrawn on the fourth day of a hospital admission?

a.

The child is protesting her separation from her caregivers.

b.

The child has adjusted to the hospitalization.

c.

The child is experiencing the despair stage of separation.

d.

The child has reached the stage of detachment.

ANS: C

Feedback

A

In the protest stage, the child would be agitated, crying, resistant to caregivers, and inconsolable.

B

Toddlers do not readily adjust to hospitalization and separation from caregivers.

C

In the despair stage of separation, the child exhibits signs of hopelessness and becomes quiet, withdrawn, and apathetic.

D

The detachment stage occurs after prolonged separation. During this phase, the child becomes interested in the environment and begins to play.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 878 | Box 35-1

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. A 3-year-old child cries, kicks, and clings to the father when the parents try to leave the hospital room. What is the nurses best response to the parents about this behavior?

a.

Your child is showing a normal response to the stress of hospitalization.

b.

Your child is not coping effectively with hospitalization. Well need to get a consult from the doctor due to this behavioral problem.

c.

It is helpful for parents to stay with children during hospitalization.

d.

You can avoid this if you leave after your child falls asleep.

ANS: A

Feedback

A

The child is exhibiting a healthy attachment to the father.

B

The childs behavior represents the protest stage of separation and does not represent maladaptive behavior.

C

This response places undue stress and guilt on the parents.

D

This response fosters the childs mistrust.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

6. Which is the most developmentally appropriate intervention when working with the hospitalized adolescent?

a.

Encourage peers to call and visit when the adolescents condition allows.

b.

Encourage the adolescents friends to continue with their daily activities; the adolescent has concrete thinking and will understand.

c.

Discourage questions and concerns about the effects of the illness on the adolescents appearance.

d.

Ask the parents how the adolescent usually copes in new situations.

ANS: A

Feedback

A

The peer group is important to the adolescents sense of belonging and identity; therefore separation from friends is a major source of anxiety for the hospitalized adolescent.

B

Adolescents should have advanced beyond concrete thinking. In addition, hospitalized adolescents may be upset if their friends continue with daily activities without them. Communication, interacting, and meeting with friends will be important.

C

Questions and concerns should be encouraged regarding the adolescents appearance and the effects of illness on appearance.

D

How the adolescent copes should be asked directly of the adolescent.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 881

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

7. The nurse is discussing toddler development with the mother of a 2 1/2-year-old child. Which statement by the mother indicates she has an understanding of how to help her daughter succeed in a developmental task while hospitalized?

a.

I always help my daughter complete tasks to help her achieve a sense of accomplishment.

b.

I provide many opportunities for my daughter to play with other children her age.

c.

I consistently stress the difference between right and wrong to my daughter.

d.

I encourage my daughter to do things for herself when she can.

ANS: D

Feedback

A

Toddlers should be encouraged to do what they can for themselves.

B

Toddlers participate in parallel play. They play next to rather than with age mates.

C

Excessive stress on the differences between right and wrong can stifle autonomy in the toddler and foster shame and doubt.

D

The toddlers developmental task is to achieve autonomy. Encouraging toddlers to do things for themselves assists with this developmental task (i.e. feeding self, putting on own socks.)

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 879

OBJ: Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

8. Which intervention helps a hospitalized toddler feel a sense of control?

a.

Assign the same nurses to care for the child.

b.

Put a cover over the childs crib.

c.

Require parents to stay with the child.

d.

Follow the childs usual routines for feeding and bedtime.

ANS: D

Feedback

A

Providing consistent caregivers is most applicable for the very young child, such as the neonate and infant.

B

Placing a cover over the childs crib may increase feelings of loss of control.

C

Parents are encouraged, rather than expected, to stay with the child during hospitalization.

D

Familiar rituals and routines are important to toddlers and give the child a sense of control. Following the childs usual routines during hospitalization minimizes feelings of loss of control.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 879

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

9. Why is observation for 24 hours in an acute-care setting often appropriate for children?

a.

Longer hospital stays are more costly.

b.

Children become ill quickly and recover quickly.

c.

Children feel less separation anxiety when hospitalized for 24 hours.

d.

Families experience less disruption during short hospital stays.

ANS: B

Feedback

A

A childs state of wellness, rather than cost, determines the length of stay.

B

Children become ill quickly and recover quickly; therefore they can require acute care for a shorter period of time.

C

Separation anxiety is primarily a factor of the stage of development, not the length of hospital stay.

D

Family disruption is a secondary outcome of a childs hospitalization; it does not determine length of stay.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 875

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

10. In which age-group does the childs active imagination during unfamiliar experiences increase the stress of hospitalization?

a.

Toddlers

b.

Preschoolers

c.

School-age children

d.

Adolescents

ANS: B

Feedback

A

A toddlers primary response to hospitalization is separation anxiety.

B

Active imagination is a primary characteristic of preschoolers.

C

School-age children experience stress with loss of control.

D

Adolescents experience stress from separation from their peers.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

11. Having explanations for all procedures and selecting their own meals from hospital menus is an important coping mechanism for which age-group?

a.

Toddlers

b.

Preschoolers

c.

School-age children

d.

Adolescents

ANS: C

Feedback

A

Toddlers need routine and parental involvement for coping.

B

Preschoolers need simple explanations of procedures.

C

School-age children are developmentally ready to accept detailed explanations. School-age children can select their own menus and become actively involved in other areas of their care.

D

Detailed explanations and support of peers help adolescents cope.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 880-881

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

12. What is the best action for the nurse to take when a 5-year-old child who requires another 2 days of IV antibiotics cries, screams, and resists having the IV restarted?

a.

Exit the room and leave the child alone until he stops crying.

b.

Tell the child big boys and girls dont cry.

c.

Let the child decide which color arm board to use with the IV.

d.

Administer a narcotic analgesic for pain to quiet the child.

ANS: C

Feedback

A

Leaving the child alone robs the child of support when a coping difficulty exists.

B

Crying is a normal response to stress.

C

Giving the preschooler some choice and control, while maintaining boundaries of treatment, supports the childs coping skills.

D

The child needs time to adjust and support to cope with unfamiliar and painful procedures during hospitalization. Although administration of a topical analgesic is indicated before restarting the childs IV, a narcotic analgesic is not indicated.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

13. What is the best nursing response to the mother of a 4-year-old child who asks what she can do to help the child cope with a siblings repeated hospitalizations?

a.

Recommend that the child be sent to visit the grandmother until the sibling returns home.

b.

Inform the parent that the child is too young to visit the hospital.

c.

Assume the child understands that the sibling will soon be discharged because the child asks no questions.

d.

Help the mother give the child a simple explanation of the treatment, and encourage the mother to have the child visit the hospitalized sibling.

ANS: D

Feedback

A

Separation from family and home may intensify fear and anxiety.

B

Parents are experts on their children and need to determine when their child can visit a hospital.

C

Children may have difficulty expressing questions and fears and need the support of parents and other caregivers.

D

Needs of a sibling will be better met with factual information and contact with the ill child.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 891

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

14. How should the nurse advise parents whose preschooler used to sleep through the night and now awakens at intervals after a short hospitalization?

a.

Regressive behavior after a hospitalization is normal and usually short term.

b.

The child is probably expressing anger.

c.

Egocentric behavior often manifests itself when the child is left alone to sleep.

d.

The child is probably feeling pain and needs further evaluation.

ANS: A

Feedback

A

Regression is manifested in a variety of ways, is normal, and usually is short term.

B

Nighttime waking is not associated with anger.

C

Egocentric behavior is not an explanation for nighttime waking.

D

More information is needed before assessment of pain can be made.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

15. Which is an appropriate nursing intervention for the hospitalized neonate?

a.

Assign the neonate to a room with other neonates.

b.

Provide play activities in the hospital room.

c.

Offer the neonate a pacifier between feedings.

d.

Request that parents bring a security object from home.

ANS: C

Feedback

A

The neonate is not aware of other children. The choice of roommate will not affect the neonate socially. It is important for older children to room with similar-age children.

B

Formal play activities are not relevant for the neonate.

C

The neonate needs opportunities for nonnutritive sucking and oral stimulation with a pacifier.

D

Having parents bring a security object from home is applicable to older children.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 883 | Box 35-2

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

16. Which therapeutic approach will best help a 7-year-old child cope with a lengthy course of intravenous antibiotic therapy?

a.

Arrange for the child to go to the playroom daily.

b.

Ask the child to draw you a picture of himself or herself.

c.

Allow the child to participate in injection play.

d.

Give the child stickers for cooperative behavior.

ANS: C

Feedback

A

The hospitalized child should have opportunities to go to the playroom each day if the childs condition warrants. This free play does not have any specific therapeutic purpose.

B

Children can express their thoughts and beliefs through drawing. Asking the child to draw a picture of himself or herself may not elicit the childs feelings about the treatment.

C

Injection play is an appropriate intervention for the child who has to undergo frequent blood work, injections, intravenous therapy, or any other therapy involving syringes and needles.

D

Rewards such as stickers may enhance cooperative behavior. They will not address coping with painful treatments.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 887

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

17. A preschool-aged child tells the nurse I was bad, thats why I got sick. What is the best rationale for this childs statement?

a.

The child has a fear that mutilation will lead to death.

b.

The childs imagination is very active, and he may believe the illness is a result of something he did.

c.

The child has a general understanding of body integrity at this age.

d.

The child will not have fear related to an IV catheter initiation but will have fear of an impending surgery.

ANS: B

Feedback

A

The child has imaginative thoughts at this stage of growth and development.

B

The child may believe that an illness occurred as a result of some personal deed or thought or perhaps because he touched something or someone.

C

Preschoolers do not have the cognitive ability to connect mutilation to death and do not have a sound understanding of body integrity.

D

The preschooler fears all types of intrusive procedures whether undergoing a simple procedure such as an IV start or something more invasive such as surgery.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Evaluation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

18. A 3 1/2-year-old child who is toilet trained has had several accidents since hospital admission. What is the nurses best action in this situation?

a.

Find out how long the child has been toilet trained at home.

b.

Encourage the parents to scold the child.

c.

Explain how to use a bedpan and place it close to the child.

d.

Follow home routines of elimination.

ANS: D

Feedback

A

Some regression to previous behaviors is normal during hospitalization, even when the child has been practicing the skill for some time.

B

Hospitalization is a stressful experience. If the incontinence is caused by anxiety, scolding is not indicated and may increase the anxiety.

C

Developmentally, the 3 1/2-year-old child cannot use a bedpan independently.

D

Cooperation will increase and anxiety will decrease if the childs normal routine and rituals are maintained.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 884 | Box 35-2

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

19. Which question most likely elicits information about how a family is coping with a childs hospitalization?

a.

Was this admission an emergency?

b.

How has your childs hospitalization affected your family?

c.

Who is taking care of your other children while you are here?

d.

Is this the childs first hospitalization?

ANS: B

Feedback

A

This is a closed-ended question. The nurse needs to ask other questions to gather additional information.

B

Open-ended questions encourage communication. Ensuring a positive outcome from the hospital experience can be optimized by the nurse addressing the health needs of family members, as well as the needs of the child.

C

This is a closed-ended question. The parent answers the question with a short response. The nurse must ask additional questions to learn more about the family.

D

The parent would answer yes or no to this question and expect the conversation to be over. The nurse must ask additional questions to learn more about the family.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 890-891

OBJ: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

20. What should the nurse advise the mother of a 4-year-old child to bring with her child to the outpatient surgery center on the day of surgery?

a.

Snacks

b.

Fruit juice boxes

c.

All of the childs medications

d.

One of the childs favorite toys

ANS: D

Feedback

A

The child will be NPO before surgery; therefore including snacks for the child is contraindicated.

B

The child will be NPO before surgery. Unnecessary stress will result when the child is denied the juice.

C

It is not necessary to bring all medications on the day of surgery. The medication the child has been receiving should have been noted during the preoperative workup. The parent should be knowledgeable of which medications the child has been taking if further information is necessary.

D

A familiar toy can be effective in decreasing a childs stress in an unfamiliar environment.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 884 | Box 35-2

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

21. Which play activity should the nurse implement to enhance deep breathing exercises for a toddler?

a.

Blowing bubbles

b.

Throwing a Nerf ball

c.

Using a spirometer

d.

Keeping a chart of deep breathing

ANS: A

Feedback

A

Age-appropriate play for a toddler to enhance deep breathing is blowing bubbles.

B

Throwing a Nerf ball does not enhance deep breathing.

C

Using a spirometer and keeping a chart of deep breathing are more appropriate for a school-age child.

D

Using a spirometer and keeping a chart of deep breathing are more appropriate for a school-age child.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 887

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Physiologic Integrity

22. Home care is being considered for a young child who is ventilator dependent. Which factor is most important in deciding whether home care is appropriate?

a.

Level of parents education

b.

Presence of two parents in the home

c.

Preparation and training of family

d.

Familys ability to assume all health care costs

ANS: C

Feedback

A

The amount of formal education reached by the parents is not the important issue. The determinant is the familys ability to care adequately for the child in the home.

B

At least two family members should learn and demonstrate all aspects of the childs care in the hospital, but it does not have to be two parents.

C

One of the essential elements is the training and preparation of the family. The family must be able to demonstrate all aspects of care for the child. In many areas, it cannot be guaranteed that nursing care will be available on a continual basis, and the family will have to care for the child.

D

Few families can assume all health care costs. Financial planning, including negotiating arrangements with the insurance company and/or public programs, may be required.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 878

OBJ: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

23. The home health nurse outlines short- and long-term goals for a 10-year-old child with many complex health problems. Who should agree on these goals?

a.

Family and nurse

b.

Child, family, and nurse

c.

All professionals involved

d.

Child, family, and all professionals involved

ANS: D

Feedback

A

Involvement of the individuals who are essential to the childs care is necessary during this very important stage. The elimination of any one of these groups can potentially create a plan of care that does not meet the needs of the child and family.

B

Involvement of the individuals who are essential to the childs care is necessary during this very important stage. The elimination of any one of these groups can potentially create a plan of care that does not meet the needs of the child and family.

C

Involvement of the individuals who are essential to the childs care is necessary during this very important stage. The elimination of any one of these groups can potentially create a plan of care that does not meet the needs of the child and family.

D

In the home, the family is a partner in each step of the nursing process. The family priorities should guide the planning process. Both short-term and long-term goals should be outlined and agreed on by the child, family, and professionals involved.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 890

OBJ: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. What is an age-appropriate nursing intervention to facilitate psychological adjustment for an adolescent expected to have a prolonged hospitalization? Select all that apply.

a.

Encourage parents to bring in homework and schedule study times.

b.

Allow the adolescent to wear street clothes.

c.

Involve the parents in care.

d.

Follow home routines.

e.

Encourage parents to bring in favorite foods.

ANS: A, B, E

Feedback

Correct

These are all developmentally appropriate approaches to facilitate adjustment and coping for an adolescent who will be experiencing prolonged hospitalization.

Incorrect

Involving parents in care and following home routines are important interventions for the preschool child who is in the hospital. Adolescents do not need parents to assist in their care. They are used to performing independent self-care. Adolescents may want their parents to be nearby, or they may enjoy the freedom and independence from parental control and routines.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 884 | Box 35-2

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. The traditional areas of school health nursing that are still prevalent in many school systems include (select all that apply)

a.

Health screening

b.

Emergency care

c.

Intensive care

d.

Communicable disease management

e.

Health care advice

ANS: A, B, D, E

Feedback

Correct

Health screening such as vision, hearing, and growth checks can provide information about problems that may affect the childs ability to learn. School nurses are often the first to provide care for children experiencing an unintentional injury, either on the playground or in the school building. The nurse must assess children for illnesses that may be transmitted to other children, provide care and isolation until a parent can pick up the child from school. The school nurse can be a source of referral for families in need of health care services.

Incorrect

Seriously ill hospitalized children may require intensive care. Another role appropriate for the school nurse is supervision of specialized care for children with chronic health needs. School attendance by these children may include the need for catheterization, gastric tube feedings, and suctioning.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 876-877

OBJ: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

COMPLETION

1. After a serious illness or trauma the childs ability to function may change. Once the acute situation has resolved, the child may be transferred to a __________ hospital.

ANS:

rehabilitation

Children with neurologic injuries, such as head injuries and children with serious burns may thrive in the environment of a rehabilitation hospital, which resembles the home setting. In this setting the child is cared for by a multidisciplinary team who focuses on what he or she can do, rather than their limitations.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: pp. 875-876

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

2. When a child is hospitalized, one component of their plan of care is the use of therapeutic play. This care is often provided by a(n) _____________.

ANS:

child life specialist

Child life specialists are available in many hospitals to share their expertise in child growth and development, and the use of play. Using a collaborative approach with the nurse, activities are planned to meet both the physical and psychological needs of the child.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 885

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance

TRUE/FALSE

1. A designated safe place can enhance the childs security while in the hospital. For example, intrusive procedures that may cause discomfort or anxiety are best done in the childs room. Is this statement true or false?

ANS: F

Any invasive procedures should be performed in the treatment room, not the childs room. The playroom should also be a place for play, not treatments or medication administration. The nurse should consider the childs age and developmental level when deciding where to perform procedures that might be painful or distressing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 880

OBJ: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

Leave a Reply