Chapter 34- Mental Health Assessment of Children and Adolescents My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is preparing to interview a 6-year-old girl and her mother in an outpatient psychiatric setting. To establish a treatment alliance with the child, the nurse should:

A)

Tell the child she watches Sesame Street all the time.

B)

Talk to the child while standing up and looking down at her.

C)

Tell the child that this must be a bit scary for her.

D)

Ask the parent if the child can be interviewed alone.

2.

A nurse is interviewing a 12-year-old child in an outpatient psychiatric setting. Which of the following would be most appropriate for the nurse to say to establish a high degree of credibility?

A)

How would you describe your parents?

B)

Tell me about your best friend.

C)

I have several teddy bears; would you like one to hold?

D)

Youd get along better with your parents if youd follow their advice.

3.

To establish rapport with a 10-year-old child who is hospitalized in a psychiatric setting, which statement by the nurse would be most appropriate?

A)

Lets compare your situation to that of Cinderellas in the fairy tale.

B)

Im going to use the DECA tool to measure your self-control and initiative.

C)

Lets have you draw a picture of yourself.

D)

Would you like to play a game of checkers with me?

4.

The nurse is caring for an adolescent in the outpatient psychiatric setting. To help the adolescent feel more in control of the initial therapy sessions, which statement by the nurse would be most appropriate?

A)

I wont share anything that you dont want me to with your parents.

B)

Adolescents often feel a distrust of authority figures. Is that true with you?

C)

Your parents care a great deal about you. Thats why you are here.

D)

If something is uncomfortable for you, you dont have to talk about it.

5.

A child and the childs family visit a psychiatric outpatient setting because the parent is concerned about the childs behavior at school. The child scores 65 on the Global Assessment of Functioning (GAF) scale. The nurse interprets this finding as which of the following?

A)

The child requires inpatient therapy.

B)

The child is experiencing homicidal thoughts.

C)

The child is functioning well in the area of school.

D)

The child can be treated effectively as an outpatient.

6.

The nurse is assessing an 8-year-old childs self-concept. Which of the following would be least appropriate for the nurse to ask?

A)

If you had three wishes, what would you wish for?

B)

What would you like to be when you grow up?

C)

What subjects do you like best in school?

D)

What did you have for breakfast this morning?

7.

A nurse in an outpatient clinic is assessing a child, and the nurse will interview the child and the childs parents separately. Which of the following comments would the nurse anticipate the child making during the upcoming interview?

A)

I cant get along with my parents.

B)

I yell at my parents a lot.

C)

Im sad a lot, and I have trouble sleeping.

D)

I refuse to do what my parents tell me to.

8.

A nurse is performing an assessment interview of a 14-year-old boy who is being admitted to an adolescent substance abuse unit. His parents are concerned about their sons repeated problems at school that they associate with his drug use. The boy stalks into the office, abruptly sits down, crosses his arms, and says, Okay, ask your stupid questions, but dont expect me to cooperate! Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Your attitude is offensive; I can see why your parents brought you here.

B)

Why dont we wait until youve calmed down a bit to start the interview?

C)

Why are you so angry?

D)

You seem pretty upset. Tell me about what is upsetting you.

9.

The nurse is beginning an assessment interview with an 8-year-old girl who has been brought in for counseling by her parents. When beginning the interview, which question would be most appropriate for the nurse to ask first?

A)

How are you feeling?

B)

How old are you?

C)

Has anyone told you about why you are here today?

D)

Why do you think Im talking to you alone without your parents here?

10.

A nurse is interviewing a 12-year-old boy who has been diagnosed with depression. The clients depression was triggered by the death of his father 2 years ago. The nurse interprets which comment made by the boy as reflecting egocentrism?

A)

If I hadnt yelled at my dad and told him to go away, he never would have died.

B)

Im still sad because my dad died a couple of years ago.

C)

I think Im just experiencing normal grieving.

D)

My father was the best friend I ever had; I still cant believe hes gone for good.

11.

A nurse is preparing an inservice presentation for a group of staff psychiatric nurses who will be providing care to children and adolescents in a new outpatient psychiatric clinic. When describing important issues related to interviewing children, which of the following would the nurse emphasize? Select all that apply.

A)

Use of simple terms such as sad or nervous instead of depressed or anxious.

B)

Need for individualization of questions based on judgment and discretion.

C)

Use of questions that lead the child to the response desired.

D)

Speaking in longer sentences that include a description of what is being asked.

E)

Need for the childs statements and behaviors to guide the interview.

12.

A nurse is preparing to assess a 9-year-old child who has been sexually abused. Which of the following would be the priority for the nurse?

A)

Finding out when the abuse occurred

B)

Documenting the assessment for use in court

C)

Using anatomically correct dolls to elicit information

D)

Ensuring that the environment is safe and supportive

13.

A group of nursing students is reviewing information about stress and coping in children. The students demonstrate a need for additional study when they identify which of the following as a stressful experience for a child?

A)

Death of a pet

B)

Chronic illness

C)

Racial discrimination

D)

Social support

14.

A nurse is preparing to interview a 4-year-old preschooler. Which of the following would be most effective to use for the assessment?

A)

Direct, simple questions

B)

Play materials such as blocks

C)

Pediatric anxiety rating scale

D)

Childrens Depression Inventory

15.

A group of nursing students is reviewing information about temperament and its effect on the childs behavior. The students demonstrate understanding of the concept when they identify which of the following as characteristic of temperament. Select all that apply.

A)

Emotional bonding

B)

Sequential growth processes

C)

Activity level

D)

Adaptability

E)

Insecurity

16.

A nurse is preparing to complete a mental status examination of an adolescent who is experiencing behavioral problems at school. When assessing the adolescents thought processes, which of the following would the nurse need to keep in mind about this age group? Select all that apply.

A)

View of things in a concrete manner

B)

Ability to look at things hypothetically

C)

Beginning ability to use logic

D)

Ability to use abstract thinking

E)

Difficulty in putting feelings into words

17.

After completing the mental status assessment of a 9-year-old boy, the nurse documents the findings. Which of the following would the nurse document as reflecting the childs motor activity? Select all that apply.

A)

Favorite story, Huckleberry Finn

B)

Short attention span

C)

Hyperalertness

D)

Went to the park last weekend

E)

Nail biting

F)

History of temper tantrums

Answer Key

1.

C

2.

B

3.

D

4.

D

5.

D

6.

D

7.

C

8.

D

9.

C

10.

A

11.

A, B, E

12.

D

13.

D

14.

B

15.

C, D

16.

B, D

17.

C, E

Page 1

Leave a Reply