Chapter 33: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing My Nursing Test Banks

Chapter 33: Complementary and Alternative Therapies in Maternity and Pediatric Nursing

Elsevier items and derived items 2007 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.

MULTIPLE CHOICE

1. A pregnant woman tells the nurse that she got relief from nausea when she had a therapy that involves pressure and massage on meridian sites. The nurse recognizes the description of this therapy as:

a.

Acupuncture

b.

Acupressure

c.

Aromatherapy

d.

Aruveyda

ANS: B

Acupressure uses finger pressure and massage on the meridian sites. It can be used during pregnancy to control nausea, backache, and pain. It has been useful for minor postpartum problems such as constipation.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 747

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Alternative Health Practices

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

2. The nurse would caution parents that massage should NOT be considered as an alternative therapy for a child with:

a.

Fractured femur

b.

Diabetes mellitus

c.

Down syndrome

d.

Eating disorder

ANS: C

Children with Down syndrome are prone particularly to cervical spine anomalies and may be injured by massage therapy.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 745

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Alternative Health Practices

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

3. A 12-year-old with rheumatoid arthritis finds aromatherapy helpful for relieving her joint discomfort. The essential oil useful for children with chronic pain is:

a.

Lavender

b.

Ephedra

c.

Ginseng

d.

Kava-kava

ANS: A

Lavender, chamomile, and sandalwood essential oils are useful in aromatherapy for children with chronic pain.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 748

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Alternative Health Practices-Aromatherapy

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

4. A pregnant woman wishes to use aromatherapy during her labor and delivery. The nurse would recommend the esentail oil of:

a.

Juniper

b.

Wintergreen

c.

Thyme

d.

Citrus

ANS: D

Citrus is one of the essential oils that has been shown to be useful during labor and delivery.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 748

OBJ: Objective: 11

TOP: Topic: Alternative Health Practices-Aromatherapy

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

5. A parent asks the nurse, What is guided imagery? The nurse explains:

a.

It is a technique where the patient focuses on an image to relieve stress.

b.

It involves using water to promote relaxation.

c.

The patient enters a hypnotic state of sleep to promote relaxation.

d.

It helps the patient recognize tension in the muscles with responses on an electronic machine.

ANS: A

In guided imagery, by focusing on a specific image, stress reduction and improved performance can result.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 748

OBJ: Objective: 11

TOP: Topic: Alternative Health Practices-Guided Imagery

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

6. The woman taking St. Johns wort and gensing daily is scheduled to have a hysterectomy in 3 weeks. The nurse would instruct the woman that:

a.

The herbs are not likely to cause any problems during the surgery.

b.

The St. Johns wort must be stopped prior to surgery, but she can continue the ginseng.

c.

The ginseng should be stopped 1 week before surgery.

d.

She should discontinue taking both herbs 2 weeks before surgery.

ANS: D

Both St. Johns wort and ginseng can cause problems during surgery, and their use should be discontinued 2 weeks before surgery.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Text Reference: 748, Table 33-2

OBJ: Objective: 9 TOP: Topic: Herbal Remedies

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

7. The nurse suggests the herb that is used for discomforts associated with menopause such as hot flashes, which is:

a.

Evening primrose oil

b.

Echinacea

c.

Milk thistle

d.

Black cohosh

ANS: D

Black cohosh diminishes hot flashes by reducing luteinizing hormone. It also reduces joint pain and other menopausal discomforts.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 751, Table 33-4

OBJ: Objective: 8 TOP: Topic: Herbal Remedies

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

8. When the young mother asks, Do you think its okay to give my baby herbal remedies? the nursess most helpful reply would be:

a.

Herbal remedies are not safe for children.

b.

Herbal remedies are alternatives to regular medications.

c.

Check with your pediatrician before you give any herbs to the children.

d.

Try the herbal remedy on yourself before you give it to the child.

ANS: C

Some herbs, such as ephedra, can be fatal to children. Because herbal remedies can interfere with other medications, it would be advisable to consult the health care provider before using an herbal therapy.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 776, 783

OBJ: Objective: 7 TOP: Topic: Herbal Remedies

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

9. The nurse clarifies that the difference between coomplementary therapy and alternative therapy is that complementary therapy:

a.

Must be administered by a medical doctor

b.

Is adminstered with conventional therapy

c.

Replaces conventiional therapy

d.

Is adminstered to a group of patients at the same time

ANS: B

Complementary therapy is administered with conventional therapy, such as massage and muscle relaxants for low back pain.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 743

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: CAM

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

10. The nurse uses a diagram to show the location of meridians, which are:

a.

Lymph nodes

b.

Invisible pathways for energy

c.

Lines that divide the body into 10 zones

d.

Areas of skin thich are specifically innervated

ANS: B

Meridians are invisible pathways through which energy travels to effect acupuncture treatment.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 747, Figure 33-4

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Herbal Remedies: CAM

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

11. The nurse caring for a patient takeing warfaren would report to the physician that the patient has disclosed that he also takes the herbal remedy of:

a.

Angelica ( dong quai)

b.

Chamomile

c.

Gensing

d.

Kava-kava

ANS: A

Angelica prolongs prothrombin time and will synergize the effect of the warfarin.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 748, Table 33-2

OBJ: Objective: 5 TOP: Topic: Herbal Remedies

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

12. The nurse reminds a parent who is considering homeopathic remedies for treatment of her childs asthma that the homeopathic remedies:

a.

Should be drunk with large amounts of fluid

b.

Can be taken with traditional Western medications

c.

Can be enhanced by drinking hot tea

d.

May contain mercury, alcohol, or arsenic

ANS: D

Homeopathic remedies often contain mercury, alcohol or arsenic and are taken sublingually. All Western medications should be stopped when the homeopathic therapy is begun Caffeine drinks are to be avoided during homeopathic treatment.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Text Reference: 747

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Herbal Remedies

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk

13. The nurse points out that in the CAM technique of light, healing is used in the treatment of persons with:

a.

Digestive disorders

b.

Seasonal affective disorders

c.

Inflammatory diseases

d.

Stress disorders

e.

Liver diseases

ANS: B

Light therapy has proven effective in the treatment of persons with seasonal affective disorders. Light therapy is also used in the treatment of jaundiced babies.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 746

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: CAM Therapy

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse outlines the advantages of alternative health care as:

Select all that apply.

a.

Offering more patient control of health care

b.

Being less expensive

c.

Allowing patients to be part of the decision-making process

d.

Using natural products rather than chemical

e.

Incorporating cultural beliefs and practices

ANS: A, B, C, D, E

All options listed are advantages of CAM

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 743Text Reference: 743

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: CAM

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

COMPLETION

1. While taking care of a Navajo child, the nurse welcomes their folk healer, called a ____________________.

ANS: singer

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 744

OBJ: Objective: 4 TOP: Topic: Navajo Practices

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

NOT: Rationale: The Navajo recognize persons in their tribe as folk healers called singers. These persons perform rites for healing and well-being that are comforting to the Navajo.

2. The nurse clarifies that a person who is ______________ ________________ demonstrates sensitivity and respect for different practices and philosophies.

ANS: culturally competent

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Text Reference: 743

OBJ: Objective: 2 TOP: Topic: Cultural Competency

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

NOT: Rationale: The culturally competent nurse shows sensitivity, respect, and an open attitude to the health care needs of other cultures.

3. The nurse explains that ____________________ are areas of skin that are innervated by the dorsal roots of the spinal cord, which are the basis of acupressure therapy.

ANS: dermatomes

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Text Reference: 747, Figure 33-4

OBJ: Objective: 11 TOP: Topic: Dermatomes

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Psychosocial Adaptation

NOT: Rationale: Dermatomes are areas of the skin that are innervated by the dorsal roots of the spinal cord. Pressure in these areas is the basis of acupressure therapy.

Leave a Reply