CHAPTER 33: COGNITIVE ALTERATIONS My Nursing Test Banks

CHAPTER 33: COGNITIVE ALTERATIONS

MULTIPLE CHOICE

1.Which of the following developmental tests do nurses and others use most often?

a.

Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence

b.

Bayley Scales of Infant Development

c.

Denver Developmental Screening Test II

d.

Vineland Adaptive Behavior Scales

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence, the Bayley Scales of Infant Development, and the Vineland Adaptive Behavior Scales exams are not used as often for the assessment of developmental milestones.

B

Incorrect. The Bayley Scales of Infant Development exam is not used as often for the assessment of developmental milestones.

C

Correct. The Denver Developmental Screening Test II is the developmental exam used most often by nurses and others. This exam is designed for screening the child from birth through 6 years, and identifies a broad range of ages at which achievement of certain verbal, motor, or social skills is expected.

D

Incorrect. The Vineland Adaptive Behavior Scales exam is not used as often for the assessment of developmental milestones. It assesses adaptive behavior and self-care skills.

PTS:1REF:p. 1264 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

2.The two most prevalent syndromes associated with mental retardation (MR) are Down syndrome and which of the following?

a.

Marfans

c.

fragile X

b.

autism

d.

pickwickian

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. Down syndrome and fragile X syndrome are more commonly associated with MR than Marfans.

B

Incorrect. Down syndrome and fragile X syndrome are more commonly associated with MR than autism.

C

Correct. Fragile X syndrome is one of the most prevalent syndromes associated with mental retardation.

D

Incorrect. Down syndrome and fragile X syndrome are more commonly associated with MR than pickwickian.

PTS:1REF:p. 1275 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

3.Which of the following would the nurse share then answering parents questions about the cause of mental retardation?

a.

Heredity is the main cause of mental retardation in the newborn and infant.

b.

There are many causes; sometimes there is a single cause and sometimes there is more than one cause.

c.

Mental retardation begins in utero with fetal development gone wrong.

d.

Virus infection in utero is the main cause of mental retardation.

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. While heredity plays a role in select syndromes, it is necessary to recognize that it is not the main cause.

B

Correct. When educating the parents about the etiology of mental retardation, it is necessary for the nurse to identify that there are many potential causes.

C

Incorrect. By suggesting that fetal development has gone wrong, the parents may interpret that they have done something wrong or they are the cause for the mental retardation.

D

Incorrect. Viral infections are not considered the main cause of mental retardation.

PTS:1REF:p. 1262 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

4.A parent of a newborn who has mental retardation asks the nurse to explain what the pediatrician meant then he said, The brain of the newborn has anatomic plasticity. Which of the following statements by the nurse would best explain anatomic plasticity?

a.

This means nerve cells in certain brain areas can assume functions of a different area, or signals can be rerouted around a nonfunctioning area.

b.

The brain is in a bony cage that, like hard plastic, will not give, and so parents must use caution to protect the head at all times.

c.

The brain is heartier than previously thought and has a harder surface on the outer layer of the brain.

d.

This is referring to the pliability of plastic, which is soft, and to the electric conductivity of plastic, which transmits signals rapidly.

ANS: A

Feedback

A

Correct. Anatomic plasticity refers to the ability of nerve cells in a certain area of the brain to assume the functions of a different area, or the signals can be rerouted around a nonfunctioning area. A newborn may be able to reassign portions of the brain to replace those lost through a hypoxic incident or to develop complementary abilities that compensate for deficits.

B

Incorrect. A newborns skull is more elastic than an adults, the fontanelles are not yet closed, allowing the brain to grow in size. The statement that the brain is in a bony cage like hard plastic is incorrect. Additionally, this statement does not describe anatomic plasticity.

C

Incorrect. This statement does not describe anatomic plasticity.

D

Incorrect. This statement does not define anatomic plasticity.

PTS:1REF:p. 1262 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

5.Which of the following classifications applies to the majority of children with mental retardation?

a.

mild

c.

severe

b.

moderate

d.

profound

ANS: A

Feedback

A

Correct. Mild MR is the most common type. Infants with mild MR are often not noticed as mentally retarded by observers. However, during infancy and early childhood, the caregiver may note delays in achieving developmental milestones.

B

Incorrect. Moderate MR does not apply to the majority of children with MR.

C

Incorrect. Severe MR does not apply to the majority of children with MR

D

Incorrect. Profound MR does not apply to the majority of children with MR

PTS: 1 REF: p. 1263 Mental Retardation OBJ: Cognitive Level: Knowledge

6.Children who have an identified neurological condition causing their mental retardation, have minimal capacity for functioning, require a highly structured setting, have delays in all developmental areas, and display basic emotional responses, are classified in which of the following groups?

a.

mild

c.

severe

b.

moderate

d.

profound

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. These children are not classified in the mild MR group.

B

Incorrect. These children are not classified in the moderate MR group.

C

Incorrect. These children are not classified in the severe MR group.

D

Correct. These children are classified as profoundly mentally retarded.

PTS:1REF:p. 1263 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

7.Standardized tests are one of several factors used to make the diagnosis of mental retardation. The Stanford-Binet is a standardized test of intelligence quotient. At what measurement on this test (corroborated by other tests as needed) is a child classified as mentally retarded?

a.

below 70

c.

90 or below

b.

80 or less

d.

below 100

ANS: A

Feedback

A

Correct. A child with a measured IQ of below 70 on the Stanford-Binet, corroborated by other tests as necessary, is classified as mentally retarded. The mean score on this test is 100.

B

Incorrect. A child with a measured IQ of below 70 on the Stanford-Binet, corroborated by other tests as necessary, is classified as mentally retarded.

C

Incorrect. A child with a measured IQ of below 70 on the Stanford-Binet, corroborated by other tests as necessary, is classified as mentally retarded.

D

Incorrect. A child with a measured IQ of below 70 on the Stanford-Binet, corroborated by other tests as necessary, is classified as mentally retarded.

PTS:1REF:p. 1264 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

8.When a child scores low enough on the Stanford-Binet to be classified as mentally retarded, the test is repeated. A mother, whose child is asked to repeat the test at a later date, asks the nurse why her child has to go through this test a second time. Which of the following is the nurses best response?

a.

We want to reduce the chance of human error and make certain we have interrater reliability in the scoring.

b.

Test-retest provides a chance for the rater to test the childs recall of information presented during the first test.

c.

A repeat test helps us give you a more accurate score, because many factors, such as mood or sleep, can influence the score.

d.

Your child scored low, and we want to give the child a second chance to prove that he has a normal intelligence quotient.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. This is an incorrect statement.

B

Incorrect. This is an incorrect and inaccurate statement.

C

Correct. Childrens scores on tests to diagnose MR can fluctuate according to mood, sleep, wellness, attention level, arousal, and many other factors. Therefore, because of these factors and because the diagnosis of MR is so traumatic for a family, repeat testing before definitive diagnosis is mandatory.

D

Incorrect. This is an incorrect statement.

PTS:1REF:p. 1265 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Application

9.You are the nurse caring for a newborn infant who has a cleft lip and cleft palate and shows signs of mental retardation. Which of the following actions on your part would best support the parents?

a.

Model love and acceptance of the infant, and convey how precious the infant is.

b.

Answer all questions, and give additional information with absolute honesty no matter how difficult it may be for the parents to accept.

c.

Immediately give the parents the number of the support group for parents with children who are mentally retarded.

d.

Call the chaplain, and ask the chaplain to talk with the parents.

ANS: A

Feedback

A

Correct. Modeling love and acceptance of the infant, and conveying how precious the infant is best supports the parents. The nurses approval of such an infant sets the stage for the parents to value their baby. The tone that a nurse sets in acceptance of a child with an impairment can serve as a role model for parents.

B

Incorrect. Most caregivers react with significant grief and experience a grieving process then they learn their child has an impairment or cognitive alteration. Providing information and answering questions is not the most important action on the part of the nurse and would not best support the parents. The nurse should encourage family members to express fear, guilt, frustrations, and hopes about the child in order to assist them through the grieving process.

C

Incorrect. This action would not best support the parents initially. Giving them the number of the support group for parents with children who are mentally retarded would be appropriate if the parents are interested. Some families need their privacy and experience peer support as an intrusion.

D

Incorrect. The nurse needs to have some knowledge of the faith, religion, spirituality, etc. of the parents before involving a chaplain. Calling a chaplain to talk with the parents could be offensive to some individuals.

PTS:1REF:p. 1268 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Application

10.You are the nurse working with parents and their newborns on a postpartum unit there the newborns room with the mother. The parents of one of the babies learns that their newborn has mental retardation. You notice these parents going through the stage of denial and then demonstrating anxiety. You realize that this anxiety:

a.

must be reduced as soon as possible and you need to calm the family immediately

b.

serves a purpose in alerting the family that something is amiss and in generating needed energy to deal with the situation

c.

will keep the family from completing the stages of adjusting to the child having mental retardation

d.

is related to the loss of their dream of a perfect child and how other people will be disappointed in them

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. Anxiety should not be reduced as soon as possible because it serves a useful purpose.

B

Correct. Anxiety serves a purpose in alerting ones family and friends that something is amiss and in generating needed energy to deal with the situation.

C

Incorrect. This is an incorrect statement. The normal grieving process runs its course, and new dreams are generated in the process. Some parents may become immobilized in one stage and may need counseling to work through this and subsequent stages.

D

Incorrect. The entire grieving process (denial, anxiety, fear depression, guilt, and anger) is related to the loss of their dream of a perfect child and possibly to how other people will be disappointed in them, not just the stage of anxiety.

PTS:1REF:p. 1269 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Application

11.Parents of a child who is mentally retarded ask the nurse in the pediatricians office to help them make a judgment about placement. They ask the nurse what he would do if he were in their place. Which of the following is the nurses best response?

a.

List all the reasons for and against placement based on the parents own assessment of the child.

b.

Tell the parents what you would do if the child were yours and give your rationale.

c.

Provide information about all options: placement, day care, special schools, home care, and respite care options.

d.

Refer the parents to the physician and the social worker.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. This is an inappropriate response. Information about out-of-home placement should be provided only then the caregiver requests it.

B

Incorrect. This is an inappropriate response. Information about out-of-home placement should be provided only then the caregiver requests it.

C

Correct. It is never the nurses responsibility to make the decision regarding placement. It is, however, the nurses responsibility to provide information about all options: placement, day care, special schools, home care, and respite care options.

D

Incorrect. This is an inappropriate action, similar to passing the buck.

PTS:1REF:p. 1270 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Application

12.Which of the following factors is known to directly increase the incidence of Down syndrome (DS)?

a.

alcohol and drug use

c.

age of mother

b.

vitamin deficiencies

d.

age of father

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. Alcohol and drug use is not a factor known to directly increase the incidence of DS.

B

Incorrect. Vitamin deficiencies are not a factor known to directly increase the incidence of DS.

C

Correct. The exact cause of DS is unknown, however, the incidence increases as the mothers age increases. The incidence for women over 30 years of age is 1 in 1,500, and increases in women over 40 years to 1 in 100 live births.

D

Incorrect. Age of father is not a factor known to directly increase the incidence of DS.

PTS:1REF:p. 1271 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

13.You are caring for a neonate who has Down syndrome. Which of the following orders would be most helpful to obtain from the pediatrician if the order has not already been written?

a.

echocardiogram

b.

magnetic resonance imaging (MRI) scan

c.

electromyelogram

d.

computed tomography (CAT) scan

ANS: A

Feedback

A

Correct. An order for an echocardiogram should be obtained from the pediatrician if the order has not already been written. Congenital heart defects (especially septal defects) are common in children with DS. Early detection can vastly improve both the duration and the quality of the life of these children.

B

Incorrect. An order for a magnetic resonance imaging (MRI) scan would not be justified in this situation.

C

Incorrect. An order for an electromyelogram would not be justified in this situation.

D

Incorrect. An order for a computed tomography (CAT) scan would not be justified in this situation.

PTS:1REF:p. 1271 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Application

14.The nurse assessing a newborn will recognize which of the following signs and symptoms as common features of Down syndrome?

a.

wide space between the big and second toe

b.

X-shaped double crease across the palm of the hand

c.

large nose and raised nasal bridge

d.

a small tongue in a large mouth

ANS: A

Feedback

A

Correct. A common feature of DS is a wide space between the big and second toe.

B

Incorrect. An X-shaped double crease across the palm of the hand is not a common feature of DS. Instead, a common feature is a square hand with a short fifth finger and a simian (single transverse) crease across the palm of the hand.

C

Incorrect. A large nose and raised nasal bridge is not a common feature of DS. A small nose and a depressed nasal bridge is characteristic of DS.

D

Incorrect. A small tongue in a large mouth is not a common feature of DS. A large tongue in a small mouth is characteristic of DS.

PTS:1REF:p. 1271 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

15.A definitive diagnosis of Down syndrome is based on:

a.

facial features

c.

physical findings

b.

family history

d.

karyotyping

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. A definitive diagnosis of Down syndrome is not based on facial features.

B

Incorrect. A definitive diagnosis of Down syndrome is not based on family history.

C

Incorrect. A definitive diagnosis of Down syndrome is not based on physical findings.

D

Correct. A definitive diagnosis of Down syndrome is based on karyotyping. This involves identification of the chromosomes appearance, performed by growing cells from a blood or tissue sample, staining them during the metaphase stage of replication, and scanning them with a microscope. Chromosomes are examined, revealing extra genetic material.

PTS:1REF:p. 1272 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

16.The parents ask the nurse to tell them if there is a cure for Down syndrome. The nurse will explain that:

a.

this condition can be cured by extensive plastic surgery

b.

there is no cure or specific medical treatment for Down syndrome

c.

there is a new chromosomal reduction method available in Europe

d.

mental retardation can be greatly reduced by teaching and training

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. The condition cannot be cured by extensive plastic surgery. However, the visible stigma of DS, the uplifting almond-shaped eyes, enlarged tongue, and flat bridge of the nose can be altered with plastic surgery.

B

Correct. There is no cure or specific medical treatment for Down syndrome.

C

Incorrect. There is not a new chromosomal reduction method available in Europe. This is an incorrect statement.

D

Incorrect. This is an incorrect statement. Early intervention can improve the degree of adaptive functioning and their future potential for employment and independent living.

PTS:1REF:p. 1272 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Application

17.Which of the following areas should the nurse caring for a child with Down syndrome focus on?

a.

increasing socialization of the family and the child

b.

building self-esteem and hygiene skills in the child

c.

screening for anomalies, teaching of parents, and prevention of respiratory infection and accidents

d.

training the child in areas such as speech, walking, toilet training, hygiene, and socialization

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. The nurse caring for a child with DS should not focus on increasing socialization of the family and the child.

B

Incorrect. The nurse caring for a child with DS should focus on building self-esteem and hygiene skills in the child.

C

Correct. The nurse caring for a child with DS should not focus on screening for anomalies, teaching of parents, and prevention of respiratory infection and accidents.

D

Incorrect. The nurse caring for a child with DS should not focus on training the child in areas such as speech, walking, toilet training, hygiene, and socialization.

PTS:1REF:p. 1273 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Application

18.The nurse, working with parents who are doing long-term planning for the care of their child with Down syndrome, will share with the parents that the life expectancy for a child with Down syndrome is:

a.

30 years

c.

46 years

b.

37 years

d.

50-58 years

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. The life expectancy for a child with DS is not 30 years.

B

Incorrect. The life expectancy for a child with DS is not 37 years.

C

Incorrect. The life expectancy for a child with DS is not 46 years.

D

Correct. The life expectancy for a child with DS is 50-58 years and rising at a rate of 1.7 years per year. Individuals with DS live longer and experience better health than their cohorts did half a century ago.

PTS:1REF:p. 1275 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Knowledge

19.The nurse is assessing a child who has autism. Which of the following behaviors would the nurse most likely find in the assessment?

a.

solitary play, repeated seemingly meaningless activities, bizarre body movements, obsessive about physical environment, and little speech

b.

quietly engaged in parallel play with others, hugging everyone at times, and getting excited about seeing familiar people

c.

hallucinations, hearing voices, hurting others, and tearing up toys

d.

showing a wide range of emotions, labile, and aggressive

ANS: A

Feedback

A

Correct. The behaviors of a child with autism include solitary play, repeated seemingly meaningless activities, bizarre body movements, obsessive about physical environment, and little speech.

B

Incorrect. The behaviors of a child with autism do not include quietly engaged in parallel play with others, hugging everyone at times, and getting excited about seeing familiar people.

C

Incorrect. The behaviors of a child with autism do not include hallucinations, hearing voices, hurting others, and tearing up toys.

D

Incorrect. The behaviors of a child with autism do not include showing a wide range of emotions, labile, and aggressive.

PTS:1REF:p. 1275 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

20.The nurse working with a child who has autism will keep in mind that the typical response of a child with autism who is subjected to mild or moderate pain is best represented by which of the following statements?

a.

beating the head against the wall and screaming loudly for the caregivers to help

b.

impassivity to mild or moderate pain and sometimes loud howling in response to insignificant injuries

c.

holding the head in the hands while sitting and facing away from others, usually in the corner of the room

d.

barking, guttural responses, and facial tics while banging on various surfaces

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. Beating the head against the wall is an example of self-injurious bizarre body movements seen in some autistic children, but not a response to pain.

B

Correct. Autistic childrens altered response to pain includes impassivity to mild or moderate pain and sometimes loud howling in response to insignificant injuries.

C

Incorrect. Holding the head in the hands while sitting and facing away from others, usually in the corner of the room is not a typical response to pain in the autistic child.

D

Incorrect. Barking, guttural responses, and facial tics while banging on various surfaces is an example of the bizarre behaviors of some autistic children, but not a response to pain.

PTS:1REF:p. 1276 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

21.Parents are describing for the nurse the sleeping patterns of their child with autism. Which of the following statements would match the typical sleep pattern of a child with autism?

a.

He sleeps all the time with very little waking time.

b.

He sleeps soundly at night for 10 to 12 hours.

c.

He sleeps very little and is up at night and always on the go.

d.

He is a light sleeper but sleeps all night if the room is very quiet and dark.

ANS: C

Feedback

A

Incorrect. Sleeping all the time with very little waking time is not a typical sleep pattern in the autistic child.

B

Incorrect. Sleeping soundly at night for 10 to 12 hours is not a typical sleep pattern in the autistic child.

C

Correct. The typical sleep pattern of a child with autism is that he sleeps very little and is up at night and always on the go.

D

Incorrect.The typical sleep pattern of a child with autism is not that he is a light sleeper but sleeps all night if the room is very quiet and dark.

PTS:1REF:p. 1276 Cognitive Alterations

OBJ: Cognitive Level: Application

22.The Childhood Autism Rating Scale was designed to be used beginning at what age?

a.

1 year

c.

3 years

b.

2 years

d.

4 years

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. The Childhood Autism Rating Scale was designed to be used beginning at 2 years of age.

B

Correct. The Childhood Autism Rating Scale was designed to be used beginning at 2 years of age.

C

Incorrect. The Childhood Autism Rating Scale was designed to be used beginning at 2 years of age.

D

Incorrect. The Childhood Autism Rating Scale was designed to be used beginning at 2 years of age.

PTS: 1 REF: p. 1278 Mental Retardation OBJ: Cognitive Level: Knowledge

23.Which of the following interventions is generally considered the most important in autism?

a.

early and intensive educational services

b.

starting the child in 1st grade close to 7 years old

c.

hiring a school tutor to help the child keep up with homework

d.

having siblings spend a great deal of time with the child with autism

ANS: A

Feedback

A

Correct. The most important intervention for the child with autism diagnosed before the age of 5 is generally considered to be early and intensive educational services. If interventions are begun before the age of 3, they may lead to better overall outcomes.

B

Incorrect. Starting the child in 1st grade close to 7 years old is not the most important intervention in autism.

C

Incorrect. Hiring a school tutor to help the child keep up with homework is not the most important intervention in autism.

D

Incorrect. Having siblings spend a great deal of time with the child with autism is not the most important intervention.

PTS:1REF:p. 1279 The Autistic Spectrum Disorders

OBJ: Cognitive Level: Application

24.Which of the following types of instructional environments do children with autism do best in?

a.

small groups working together to complete task assignments

b.

individual computer work in individual computer cubicles

c.

classroom settings such as the open classroom without walls

d.

highly structured with as much one-on-one instruction as possible

ANS: D

Feedback

A

Incorrect. Children with autism do not perform best in small groups working together to complete task assignments.

B

Incorrect. Children with autism do not perform best in individual computer work in individual computer cubicles.

C

Incorrect. Children with autism do not perform best in classroom settings such as the open classroom without walls.

D

Correct. Children with autism perform best in highly structured environments with as much one-on-one instruction as possible. These interventions are designed to stimulate the childs communication skills, stressing receptive and expressive speech, and to promote emergence and mastery of other developmental tasks including eye contact, play skills, repetitive pattern recognition, and social interactions.

PTS:1REF:p. 1279 Down Syndrome

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

25.Which of the following elements is included in the comprehensive educational curriculum known as Treatment and Education of Autistic and Communication Handicapped Children (TEACCH)?

a.

inclusion in the regular classroom, room helpers to work with the child with autism, and special talking texts

b.

caregiver and professional collaboration, individualized treatment based on assessment, and highly structured holistic teaching

c.

a complete package of instruction for day-to-day teaching with lesson plans, games, tests, fun activities, and various types of music

d.

a variation of the Stevenson method of teaching children with learning disabilities

ANS: B

Feedback

A

Incorrect. The basic elements of the TEACCH are not inclusion in the regular classroom, room helpers to work with the child with autism, and special talking texts.

B

Correct. The basic elements of the Treatment and Education of Autistic and Communication Handicapped Children are caregiver and professional collaboration, individualized treatment based on assessment, and highly structured holistic teaching.

C

Incorrect. The basic elements of the TEACCH are not a complete package of instruction for day-to-day teaching with lesson plans, games, tests, fun activities, and various types of music.

D

Incorrect. The basic elements of the TEACCH are not a variation of the Stevenson method of teaching children with learning disabilities.

PTS:1REF:p. 1279 Cognitive Alterations

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

COMPLETION

1.The incidence of mental retardation in the school-aged population is ____________________% in school-aged children.

ANS:

3

three

The incidence of mental retardation is estimated to be 3% in school-aged children.

PTS:1REF:p. 1262 Cognitive Alterations

OBJ: Cognitive Level: Comprehension

MULTIPLE RESPONSE

1.Which of the following assessment findings would the nurse anticipate finding in the child with Down syndrome? Select all that apply.

a.

small space between the big and second toe

b.

a high arched palate

c.

a small tongue in a large mouth

d.

square hands with a simian line

ANS: B, D

Feedback

Correct

The physical assessment typical of the client with Down syndrome includes a high arched palate and square hands with a simian line.

Incorrect

Typically, a wide space is noted between the big and second toe.

A large tongue in a small mouth is characteristic of Down syndrome.

PTS:1REF:p. 1271 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Application

2.Which of the following assessment findings would the nurse anticipate finding in the child with fragile X syndrome? Select all that apply.

a.

large ears

c.

slim body weight

b.

rough, dry skin

d.

large testes

ANS: A, C, D

Feedback

Correct

The physical assessment typical of the client with fragile X syndrome includes large ears, slim body weight, and large testes.

Incorrect

Rough, dry skin is not characteristic of fragile X syndrome. Rather, the skin is typically velvet-like.

PTS:1REF:p. 1283 Mental Retardation

OBJ: Cognitive Level: Application

Leave a Reply