Chapter 31: Structure and Function of the Reproductive Systems My Nursing Test Banks

Huether and McCance: Understanding Pathophysiology, 5th Edition

Chapter 31: Structure and Function of the Reproductive Systems

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A nurse recalls the major hormonal determinant of sexual differentiation in utero is:

a.

Estrogen

b.

Progesterone

c.

Growth hormone

d.

Testosterone

ANS: D

Testosterone is necessary for the genital tubercle to differentiate into male genitalia; otherwise, female genitalia develop.

Testosterone, not estrogen, determines sexual differentiation in utero.

Testosterone, not progesterone, determines sexual differentiation in utero.

Testosterone, not growth hormone, determines sexual differentiation in utero.

REF: p. 775

2. A nurse is preparing to teach about puberty. Which information should the nurse include? One substance associated with puberty in males and females is the hormone:

a.

Follicle-stimulating hormone (FSH)

b.

Luteinizing hormone (LH)

c.

Leptin

d.

Estrogen

ANS: C

Leptin is associated with puberty.

Leptin, not FSH, is associated with puberty.

Leptin, not LH, is associated with puberty.

Leptin, not estrogen, is associated with puberty.

REF: p. 776

3. A nurse is discussing female anatomy. Which body structure contains the openings to the vagina and urinary meatus?

a.

Vestibule

b.

Mons pubis

c.

Introitus

d.

Perineal body

ANS: A

The vestibule contains the vagina and the urinary meatus.

The vestibule contains the vagina and urinary meatus. The mons pubis is composed of fatty layer over the pubic symphysis.

The introitus is the vaginal orifice.

The perineal body is the area by the anus.

REF: p. 778

4. While preparing to teach the staff about female anatomy, which information should be included? During the years that a woman is more likely to be sexually active, the vagina mucosa is protected from infection by:

a.

Presence of autoantibodies

b.

An acidic pH

c.

Low estrogen levels

d.

Douching

ANS: B

The acidic pH protects the vaginal mucosa from infection.

The acidic pH, not the presence of autoantibodies, protects the vaginal mucosa.

The acidic pH, not the presence of low estrogen, protects the vaginal mucosa.

The acidic pH, not douching, protects the vaginal mucosa.

REF: p. 779

5. When a staff member asks the nurse what the thick middle layer of the uterine wall is called, what is the nurses best response? The:

a.

Epithelial layer

b.

Endometrium

c.

Myometrium

d.

Perimetrium

ANS: C

The myometrium is the thick, muscular middle layer. It is thickest at the fundus, apparently to facilitate birth.

The myometrium, not the epithelial layer, is the middle layer.

The endometrium, or uterine lining, is composed of a functional layer (superficial compact layer and spongy middle layer), and a basal layer.

The perimetrium is the outer layer.

REF: p. 780

6. A nurse recalls the _____ is lined with columnar epithelial cells.

a.

Perimetrium

b.

Endocervical canal

c.

Myometrium

d.

Vagina

ANS: B

The endocervical canal does not have an endometrial layer, but is lined with columnar epithelial cells.

The perimetrium is a serous membrane.

The myometrium is a muscular layer.

The vagina is composed of epithelium.

REF: p. 780

7. A nurse is preparing to teach about female anatomy. Which information should the nurse include? The female erectile organ that secretes smegma is called the:

a.

Introitus

b.

Bartholin glands

c.

Clitoris

d.

Labia minora

ANS: C

The clitoris is a richly innervated erectile organ between labia minora; it is a small, cylindric structure having a visible glans and a shaft that lies beneath the skin. It secretes smegma.

The clitoris, not the introitus, secretes smegma.

The clitoris, not the Bartholin glands, secretes smegma.

The clitoris, not the labia minora, secretes smegma.

REF: p. 780

8. A nurse is teaching about the menstrual cycle. Spinnbarkeit mucus is present during which stage of the menstrual cycle?

a.

Follicular

b.

Ovulation

c.

Luteal

d.

Menstrual

ANS: B

Spinnbarkeit mucus is present during ovulation.

Spinnbarkeit mucus is present during ovulation, not the follicular stage.

Spinnbarkeit mucus is present during ovulation, not the luteal stage.

Spinnbarkeit mucus is present during ovulation, not the menstrual stage.

REF: p. 782

9. When the nurse describes the duct that carries the ovum from the ovary to the uterus, what is the nurse discussing? The:

a.

Isthmus

b.

Corpus

c.

Endocervical canal

d.

Fallopian tube

ANS: D

The duct that carries the ovum is the fallopian tube.

The duct that carries the ovum is the fallopian tube, not the isthmus, which is a portion of the cervix.

The duct that carries the ovum is the fallopian tube, not the corpus, which is the body of the uterus.

The duct that carries the ovum is the fallopian tube, not the endocervical canal, which is the area between the internal and external os of the cervix.

REF: p. 782

10. A nurse is teaching the staff about female hormones. Which hormone promotes the formation of channels in the mucus of the cervical os to facilitate sperm movement into the uterus?

a.

LH

b.

FSH

c.

Progesterone

d.

Estrogen

ANS: D

Increasing estrogen levels apparently contribute to the development of tiny channels in cervical mucus, providing access for sperm into the interior of the uterus.

It is estrogen, not LH, that provides access for sperm movement.

It is estrogen, not FSH, that provides access for sperm movement.

It is estrogen, not progesterone, that provides access for sperm movement.

REF: p. 787

11. When a patient who is trying to get pregnant asks where the usual site of fertilization is, how should the nurse respond? The:

a.

Uterus

b.

Fimbriae

c.

Ampulla of the fallopian tubes

d.

Os of the fallopian tubes

ANS: C

The ampulla, or distal third, of the fallopian tube is the usual site of fertilization.

The ampulla, or distal third, of the fallopian tube is the usual site of fertilization; implantation happens in the uterus.

The ampulla, or distal third, of the fallopian tube is the usual site of fertilization; the fimbriae move the egg forward.

The ampulla, or distal third, of the fallopian tube is the usual site of fertilization, not the os.

REF: p. 791

12. A nurse is teaching about the female anatomy. Which information should the nurse include? Cells of the ____ have receptors for gonadotropins.

a.

Uterus

b.

Breast

c.

Ovary

d.

Vagina

ANS: C

The ovaries contain receptors for gonadotropins.

The ovaries, not the uterus, contain receptors for gonadotropins.

The ovaries, not the breast, contain receptors for gonadotropins.

The ovaries, not the vagina, contain receptors for gonadotropins.

REF: p. 786

13. The nurse is preparing to teach the staff about female anatomy. Which information should the nurse include? The ova are contained within the ovarian:

a.

Corpus luteum

b.

Follicle

c.

Stroma

d.

Infundibulum

ANS: B

The ova are contained in the ovarian follicle.

The ova are contained in the ovarian follicle, not the luteum.

The ova are contained in the ovarian follicle, not the stroma.

The ova are contained in the ovarian follicle, not the infundibulum.

REF: p. 786

14. Which information indicates the nurse has a good understanding of female anatomy? Having ejected a mature ovum, the ovarian follicle then develops into:

a.

An atretic follicle

b.

A theca cell

c.

A corpus luteum

d.

Scar tissue

ANS: C

Having ejected a mature ovum, the follicle develops into another structure, the corpus luteum.

Having ejected a mature ovum, the follicle develops into another structure, the corpus luteum, not an atretic follicle.

A theca cell is a cell in the ovarian follicle.

The follicle develops into the corpus luteum, not scar tissue.

REF: p. 787

15. When a staff member asks the nurse what is the most potent of the following estrogens, what is the nurses best response? It is:

a.

Estradiol

b.

Testosterone

c.

Estrone

d.

Estriol

ANS: A

Estradiol is the most potent of the estrogens.

Testosterone is not an estrogen.

Estradiol is the most potent of the estrogens, not estrone.

Estradiol is the most potent of the estrogens, not estriol.

REF: p. 787

16. Which information indicates the nurse has a good understanding of progesterone? Progesterone is primarily secreted by the:

a.

Follicle

b.

Corpus luteum

c.

Granulose cells

d.

Anterior pituitary

ANS: B

LH from the anterior pituitary stimulates the corpus luteum to secrete progesterone.

The corpus luteum secretes progesterone, not the follicle.

The corpus luteum secretes progesterone, not the granulose cells.

The anterior pituitary secretes LH, which stimulates the corpus luteum to secrete progesterone.

REF: p. 794

17. A 56-year-old female is in menopause. She has ovarian failure. While checking the lab results, which of the following will the nurse find?

a.

Increased FSH

b.

Increased estrogen

c.

Decreased GnRH

d.

Decreased LH

ANS: A

Menopause is characterized by loss of ovarian function, low estrogen and progesterone levels, and high FSH and LH levels.

Estrogen is decreased.

GnRH is increased.

LH is increased.

REF: p. 794

18. Progesterone is often referred to as the hormone of pregnancy, and the patient asks what this phrase means. How should the nurse respond? Progesterone is the hormone of pregnancy because it:

a.

Stimulates lactation

b.

Increases ciliary action in the fallopian tubes

c.

Thins the endometrium

d.

Prevents smooth muscle contraction of the uterus

ANS: D

Progesterone is sometimes called the hormone of pregnancy because it relaxes smooth muscle in the myometrium, which prevents premature contractions and helps the uterus to expand.

Progesterone is sometimes called the hormone of pregnancy because it relaxes smooth muscle in the myometrium, which prevents premature contractions and helps the uterus to expand. It does not stimulate lactation.

Progesterone is sometimes called the hormone of pregnancy because it relaxes smooth muscle in the myometrium, which prevents premature contractions and helps the uterus to expand. It does not increase ciliary action in the fallopian tubes.

Progesterone is sometimes called the hormone of pregnancy because it relaxes smooth muscle in the myometrium, which prevents premature contractions and helps the uterus to expand. It does not thin the endometrium.

REF: p. 784

19. When the nurse is teaching about the menstrual cycle, which information should be included? Menstruation is followed by the _____ phase of the menstrual cycle.

a.

Follicular

b.

Luteal

c.

Secretory

d.

Ischemic

ANS: A

Menstruation is followed by the follicular/proliferative phase.

Menstruation is followed by the follicular phase, not luteal.

Menstruation is followed by the follicular phase, not secretory.

Menstruation is followed by the follicular phase, not ischemic.

REF: pp. 784-785

20. Which information indicates the nurse has a good understanding of the menstrual cycle? When estrogen and progesterone levels drop, the endometrium enters the _____ phase.

a.

Proliferative

b.

Luteal

c.

Menstrual

d.

Recovery

ANS: C

Without progesterone or estrogen to maintain it, the endometrium enters the ischemic (blood-starved) phase and disintegrates, the ischemic/menstrual phase.

Without progesterone or estrogen to maintain it, the endometrium enters the ischemic (blood-starved) phase and disintegrates, the ischemic/menstrual phase, not the proliferative phase.

Without progesterone or estrogen to maintain it, the endometrium enters the ischemic (blood-starved) phase and disintegrates, the ischemic/menstrual phase, not the luteal phase.

Without progesterone or estrogen to maintain it, the endometrium enters the ischemic (blood-starved) phase and disintegrates, the ischemic/menstrual phase, not the recovery phase.

REF: pp. 785-786

21. A staff member asks the nurse when ovulation occurs. What is the nurses best response? During the menstrual cycle, ovulation occurs when:

a.

There is a gradual decrease in estrogen levels.

b.

Inhibin B sharply spikes.

c.

A surge in progesterone occurs.

d.

Activin is released.

ANS: B

Inhibin B is primarily secreted in the follicular phase of the cycle, but sharply spikes when ovulation occurs.

Ovulation is associated with inhibin not estrogen.

Ovulation is associated with inhibin B, not a surge in progesterone.

Ovulation is associated with inhibin B, not the release of activin.

REF: p. 786

22. A nurse remembers the LH surge transforms granulosa cells into:

a.

Theca cells

b.

Corpus luteal cells

c.

Ova

d.

Fibroblasts

ANS: B

The FSH and LH surge also transforms the granulosa cells of the ovulatory follicle into the corpus luteum.

The granulosa cells are transformed into corpus luteal cells, not theca cells.

The granulosa cells are transformed into corpus luteal cells, not the ova.

The granulosa cells are transformed into corpus luteal cells, not fibroblasts.

REF: p. 786

23. A nurse is teaching about female hormones. Which information should the nurse include? Endometrial thickening during the proliferative phase is stimulated by increased levels of:

a.

Estrogen

b.

Progesterone

c.

FSH

d.

Inhibin

ANS: A

Estrogen promotes endometrial thickening.

Estrogen, not progesterone, promotes endometrial thickening.

Estrogen, not FSH, promotes endometrial thickening.

Estrogen, not inhibin, promotes endometrial thickening.

REF: p. 784

24. A student asks the instructor which of the following hormones stimulates follicular maturation. How should the instructor respond?

a.

Activin

b.

Inhibin

c.

LH

d.

Follistatin

ANS: A

Activin stimulates the secretion of FSH and follicular maturation.

Activin, not inhibin, stimulates the secretion of FSH and follicular maturation.

Activin, not LH, stimulates the secretion of FSH and follicular maturation.

Activin, not follistatin, stimulates the secretion of FSH and follicular maturation.

REF: p. 786

25. Changes in the cervical mucus can be used to identify the periods in which a female is most fertile. How should the nurse describe cervical mucus during ovulation?

a.

Blood-tinged

b.

Thin and watery

c.

Absent

d.

Abundant and elastic

ANS: D

Cervical mucus becomes abundant and more elastic during ovulation.

Cervical mucus becomes abundant and more elastic during ovulation, not blood-tinged.

Cervical mucus becomes abundant and more elastic during ovulation, not thin and watery.

Cervical mucus becomes abundant and more elastic during ovulation, not absent.

REF: p. 787

26. A clinician is preparing to teach about spermatogenesis. Which information should the clinician include? Spermatogenesis occurs in the:

a.

Epididymis

b.

Inguinal canals

c.

Seminiferous tubules

d.

Vas deferens

ANS: C

Spermatogenesis takes place within the seminiferous tubules of the testes.

Spermatogenesis takes place within the seminiferous tubules of the testes, not the epididymis.

Spermatogenesis takes place within the seminiferous tubules of the testes, not the inguinal canals.

Spermatogenesis takes place within the seminiferous tubules of the testes, not the vas deferens.

REF: p. 792

27. When a nurse is describing the male anatomy, which paired glands lie posterior to the urinary bladder in the male?

a.

Seminal vesicles

b.

Prostate glands

c.

Cowper glands

d.

Parabladder glands

ANS: A

The seminal vesicles are glands about 4 to 6 cm long that lie behind the urinary bladder and in front of the rectum.

The prostate glands surround the urethra.

The Cowper glands run close to the urethra.

The parabladder is not a gland.

REF: p. 791

28. A patient asks the nurse what is the most sensitive area of the penis. What is the nurses best answer? The area of the penis with the most nerve endings is the:

a.

Foreskin

b.

Glans

c.

Corpora cavernosa

d.

Corpus spongiosum

ANS: B

Stimulation of the glans, which is endowed with copious sensitive nerve endings, provides maximum erotic sensation.

The glans, not the foreskin, has the most nerve endings.

The corpora cavernosa lengthens during arousal, but is not the most sensitive.

The corpus spongiosum contains the urethra and is not the most sensitive.

REF: p. 791

29. What term should the nurse use when discussing male sex hormones collectively?

a.

Gonadotropins

b.

Testosterones

c.

Catabolic steroids

d.

Androgens

ANS: D

The male sex hormones are androgens.

The male sex hormones are androgens, not gonadotropins.

The male sex hormones are androgens, not testosterones.

The male sex hormones are androgens, not catabolic steroids.

REF: p. 792

30. When discussing the difference between male and female sex hormones, which information should the nurse include? The major difference between male and female sex hormone production is that:

a.

LH has no apparent action in the male.

b.

Sex hormone production in the male is relatively constant.

c.

Estrogen is not produced in the male.

d.

In the male, GnRH does not cause the release of FSH.

ANS: B

In men, sex hormone production is relatively constant and does not occur in a cyclic pattern, as it does in women.

In men, sex hormone production is relatively constant. LH has action in the male as it stimulates testosterone.

Estrogen is present in the male in regard to the lack of breast development.

In the male, GnRH causes the release of FSH.

REF: p. 792

31. A nursing student asks the nurse where the glands of Montgomery are located. How should the nurse reply? The glands of Montgomery are located in the:

a.

Testes

b.

Breasts

c.

Uterus

d.

Vagina

ANS: B

The glands of Montgomery are located in the breasts.

The glands of Montgomery are located in the breasts, not the testes.

The glands of Montgomery are located in the breasts, not the uterus.

The glands of Montgomery are located in the breasts, not the vagina.

REF: p. 788

32. When a staff member asks which structure secretes glucose-rich fluid into the semen, how should the nurse respond?

a.

Seminal vesicles

b.

Ejaculatory duct

c.

Prostate gland

d.

Cowper gland

ANS: A

The ducts of the seminal vesicles join the ampulla of the vas deferens to become the ejaculatory duct, which contracts rhythmically during emission and ejaculation.

The seminal vesicles, not the ejaculatory duct, secrete fluid into the semen.

The seminal vesicles, not the prostate, secrete fluid into the semen.

The seminal vesicles, not the Cowper gland, secrete fluid into the semen. The Cowper gland secretes the last fluid into the ejaculate.

REF: p. 791

33. When a teenager asks what makes the breast grow, what is the nurses best response? The hormone that promotes breast development during puberty is:

a.

Progesterone

b.

Prolactin

c.

Oxytocin

d.

Estradiol

ANS: D

Estradiol promotes breast development.

Estradiol promotes breast development, not progesterone.

Estradiol promotes breast development, not prolactin.

Estradiol promotes breast development, not oxytocin.

REF: p. 776

34. When a breastfeeding mom asks what causes letdown, which information should the nurse give the patient? The hormone that plays a role in breast milk ejection (letdown) during lactation is:

a.

Cortisol

b.

Prolactin

c.

Oxytocin

d.

Progesterone

ANS: C

Oxytocin controls milk ejection (letdown) from acini cells.

Oxytocin controls milk ejection, not cortisol.

Oxytocin controls milk ejection, not prolactin.

Oxytocin controls milk ejection, not progesterone.

REF: p. 788

35. While speaking to a group of older males, which information should the nurse share? The following is a normal characteristic of aging and the male reproductive system:

a.

Changes in libido are not related to health status.

b.

Tissue responsiveness to testosterone is increased.

c.

Testicles will hypertrophy.

d.

Refractory time after ejaculation is prolonged.

ANS: D

Men can expect a prolonged refractory time after ejaculation.

Changes in libido are related to health changes.

Responsiveness to testosterone is decreased.

The testicles undergo atrophy.

REF: p. 795

MULTIPLE RESPONSE

1. The nurse is discussing information about menopause with an older woman. Which of the following characteristics are associated with declining ovarian function with age? (Select all that apply.)

a.

Vasomotor flush

b.

Decline in bone mass

c.

Decreased risk of coronary disease

d.

Atrophy of the uterus

e.

Dysfunctional uterine bleeding

ANS: A, B, D, E

Aging women can expect to experience vasomotor flashing, decline in bone mass, atrophy of the uterus, and dysfunctional uterine bleeding. Cardiovascular risk increases, not decreases.

REF: pp. 794-795

COMPLETION

1. A 25-year-old female has a menstrual cycle of 28 days duration and asks the nurse what day of the cycle will ovulation occur. The nurse responds that ovulation will occur on day _____.

ANS:

14

fourteen

REF: p. 786

Mosby items and derived items 2012 Mosby, Inc., an imprint of Elsevier Inc.

Leave a Reply