Chapter 31: NCLEX Preparation and Professionalism My Nursing Test Banks

Chapter 31: NCLEX Preparation and Professionalism

MULTIPLE CHOICE

1. The NCLEX-RN exam covers knowledge and patient care needs in a number of areas. Which of the following is not one of these areas?

a.

safe, effective care environment

b.

physiologic integrity

c.

psychological integrity

d.

health promotion and maintenance

ANS: C

The NCLEX-RN exam test plan covers knowledge in four primary areas: safe, effective care environment, physiologic integrity, psychosocial integrity (not only psychological), and health promotion and maintenance.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: TABLE 31-1 NCLEX TEST PLAN

2. What percent of NCLEX-RN test questions are related to safe, effective care of patients.

a.

13 to 19

c.

30 to 41

b.

21 to 33

d.

43 to 51

ANS: B

The NCLEX-RN test plan includes questions from the four primary categories of patient care. 21 to 33 percent of these questions are related to safe, effective care of patients. 43 to 51 percent is related to physiological integrity, 6 to 12 percent is related to psychosocial integrity and 6 to 12 percent is related to health promotion and maintenance.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TABLE 31-1 NCLEX TEST PLAN

3. How long are candidates given to complete the NCLEX-RN exam?

a.

3 hours

c.

5 hours

b.

4 hours

d.

6 hours

ANS: D

Nursing candidates who sit for the NCLEX-RN exam are allowed a maximum of six (6) hours to complete the exam. This means that if one were to try to answer all 265 questions they should allow approximately one (1) minute per question.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: NCLEX EXAMINATION

4. Test items on the NCLEX exam are validated by:

a.

at least two approved nursing textbooks or references

b.

at least two approved clinical references

c.

a minimum of three approved nursing references

d.

a minimum of three approved clinical references

ANS: A

All test items on the NCLEX exam are validated in at least two approved nursing textbooks or references. Clinical references can be either nursing clinical references or non-nursing (i.e., medical) clinical references.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: HOW THE EXAMINATION IS CONSTRUCTED

5. Where do the questions for the NCLEX-RN exam come from?

a.

a group of test question writers approved by individual state boards of nursing

b.

educators and clinicians whose names have been suggested by individual state boards of nursing

c.

a contracted test writing service

d.

a curriculum committee comprised of experts only from accredited schools of nursing selected by the National Council of State Boards of Nursing

ANS: B

The questions on the NCLEX-RN exam are written by a group of test writers (educators and clinicians) recommended by individuals state boards of nursing. A professional test writing service is contracted to supervise the writing and validation of the items written by these selected writers.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: HOW THE EXAMINATION IS CONSTRUCTED

6. The NCLEX-RN exam questions may take a variety of different formats. Which is not a correct format for NCLEX-RN exam questions?

a.

fill in the blank

b.

identification of a specified area on a picture or graph

c.

multiple choice: single answer

d.

true or false

ANS: D

A number of formats exist for the exam questions used in the NCLEX-RN examination. These are fill in the blank, identification of a specified area on a picture or graph, multiple choice: single answer, and multiple choice: multiple option answer that requires more than one response. True or false questions are not used in this exam.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TEST QUESTION FORMATS AND SAMPLES

7. Some predictors of performance on the NCLEX-RN exam are listed below. Which is not necessarily correct?

a.

HESI exit exam

c.

ACT score

b.

confidence in ones abilities

d.

absence of emotional distress

ANS: B

A number of predictors of performance on the NCLEX-RN examination have been identified. These factors are HESI exit exam, ACT score, absence of emotional distress, Verbal SAT score, high school rank and grade point average, undergraduate nursing program GPA, GPA in science and nursing theory courses, competency in American English language, reasonable family responsibilities or demands, and critical thinking competency.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TABLE 31-2 POSSIBLE PREDICTORS OF NCLEX SUCCESS

8. A graduating nursing student asks the instructor, What is the least and the most questions that students can answer on the NCLEX-RN before the computer will shut off. The instructor would be correct in responding which of the following?

a.

50 to 300

c.

100 to 450

b.

75 to 265

d.

125 to 500

ANS: B

Nursing candidates who take the NCLEX-RN exam will receive between 75 and 265 questions. Fifteen of these questions are being piloted to decide whether they should be used for future exams.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: NCLEX EXAMINATION

9. Students preparing for the NCLEX-RN exam should know that which of the following areas contain the bulk of the questions on the exam?

a.

safe, effective care environment

b.

physiological integrity

c.

psychological integrity

d.

health promotion and maintenance

ANS: B

Between 43 and 51 percent of the questions on the NCLEX-RN exam concern physiological integrity. This section includes subcategories such as basic care and comfort, pharmacological and parenteral therapies, and reduction of risk potential.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: TABLE 31-1 NCLEX TEST PLAN

10. You are organizing your review in order to be prepared for the NCLEX-RN. Which of the following is not necessarily an area to concentrate on for this review?

a.

NCLEX knowledge review

b.

NCLEX test question practice

c.

test anxiety control

d.

NCLEX review/reread of all of your nursing textbooks and talking with teachers

ANS: D

Three areas that those who are preparing to take the NCLEX-RN exam should focus on for their review are NCLEX knowledge review, NCLEX test question practice, and test anxiety control. Reviewing or rereading all of your nursing texts is time consuming and will not help to focus upon critical areas found in the exam.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: ORGANIZING YOUR REVIEW

11. In order to structure a good review for your NCLEX-RN exam, you should identify your strengths and weaknesses. Some ways to do this are listed below. Which is not necessarily one of these suggestions?

a.

Use your intuitive knowledge of what you know (strengths) and dont know (weaknesses) as you know yourself the best.

b.

Complete a self-needs analysis.

c.

Establish a schedule that allows you to completely cover all material to be learned.

d.

Purchase one of the NCLEX review books and use it.

ANS: A

Some ways to structure a good review for the NCLEX-RN exam include complete a self-needs analysis, establish a schedule that allows you to completely cover all material to be learned, purchase one of the NCLEX review books and use it, and if you took an exit exam from your school, note your strengths and weaknesses identified on that exam, and look carefully at the elements of the NCLEX-RN test plan. Relying upon your intuitive knowledge of what you know and dont know may leave gaps in material that need to be covered and is not a sound method of formulating a good review.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: ORGANIZING YOUR REVIEW

12. Some reliable methods of memory improvement to help one remember material for the NCLEX-RN exam are listed below. Which is not necessarily correct?

a.

mnemonic devices

c.

cramming the night before

b.

self-recitation

d.

mental imagery

ANS: C

Some reliable methods to aid in memory improvement when studying for the NCLEX-RN exam are mnemonic devices, self-recitation, and mental imagery. Relying upon cramming the night before the exam, while it may provide some means of remembering material, should not be relied upon to provide a good means of memory improvement nor is it the only method utilized for an exam of this importance.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: ORGANIZING YOUR REVIEW

13. A nursing instructor has just completed a lecture on how anxiety can disrupt even the most prepared test takers. Later that day a student approaches the instructor and says that she now understands how to reduce her anxiety. Which strategy by the student would indicate that further study is required?

a.

guided imagery

c.

relaxation exercises

b.

breathing exercises

d.

fasting

ANS: D

While fasting may provide a temporary relief of anxiety due to its association with meditation, the body needs good nutrition when exerting the amount of energy and concentration required for test taking. Visualization and relaxation techniques can be used to help reduce test anxiety related to the NCLEX-RN examination. Some of these are guided imagery, breathing exercises, and relaxation exercises.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: EXIT EXAMINATIONS

14. A nursing instructor is providing graduating senior nursing students with tips for taking the NCLEX-RN exam. Which tip, if suggested by a student, would indicate that further clarification is needed?

a.

good nourishment

b.

avoid gaseous foods the day of the exam

c.

take a nap right before the exam

d.

comfortable wardrobe

ANS: C

Further clarification is needed if a student suggested taking a nap right before the exam. There are a number of cautions concerning taking a nap right before the exam. If you have trouble waking up or wake up drowsy or groggy, you will not be as mentally alert as you need to be in order to effectively perform on the exam. Some tips for taking the NCLEX-RN exam as well as other test of the caliber and length include good nourishment, avoid gaseous foods and minimize the potential for a full bladder, comfortable wardrobe, and allow sufficient time to get the minimum amount of sleep you need each night the week before the exam.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: NUTRITION SLEEP AN WARDROBE

15. A number of studies have provided insight into what characteristics comprise a profession. Of the characteristics listed below, which is not necessarily correct?

a.

work based upon systematic body of theory and abstract knowledge

b.

results can only be standardized over time

c.

existence of a code of ethics

d.

autonomy of decision making

ANS: B

A number of studies have been done regarding the characteristics of professions. Pavalko (1971) noted that work based upon systematic body of theory and abstract knowledge and the existence of a code of ethics were two characteristics of a profession. Manthey (2002) affirmed that autonomy of decision making was another component of professions, and Public Law 93-360 on Collective Bargaining stated that results cannot be standardized over time (not can be).

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: FIGURE 31-1 CHARACTERISTICS OF A PROFESSION

16. A nursing instructor asks a group of students which professional values will be important in their roles as professional nurses. Which response by a student would indicate that further teaching is needed?

a.

appearance

c.

ethical

b.

nonjudgmental

d.

esthetics

ANS: A

Professionals are noted for upholding certain values. Some of these are nonjudgmental, ethical, esthetics, caring, altruism, equality, freedom, human dignity, truth and justice. Appearance, while a characteristic of professionals, falls under the category of professional behaviors and attributes.

PTS: 1 DIF: Application

REF: FIGURE 31-2 CHARACTERISTICS OF A PROFESSIONAL

17. What makes an occupation a profession? Listed below are some of the characteristics of professions. Which is not necessarily correct?

a.

Body of specialized knowledge is continually developed and evaluated by research.

b.

The members are self organizing and establish standards for education through a small group of experts.

c.

Members continually evaluate the quality of services provided to protect individuals and the public.

d.

It is an occupation that involves a unique practice that carries individual responsibility and is based on theoretical knowledge.

ANS: B

A number of definitions and defining characteristics are related to professions. Some of these that are held in general agreement: the body of specialized knowledge is continually developed and evaluated by research, the members are self organizing and collectively establish standards for education (not through a small group of experts), its members continually evaluate the quality of services provided to protect individuals and the public, and it is an occupation that involves a unique practice that carries individual responsibility and is based on theoretical knowledge.

PTS: 1 DIF: Comprehension REF: PROFESSIONALISM

18. Some patient-related nurse-sensitive outcomes include lower death rates from the causes listed below. Which is not necessarily correct?

a.

pneumonia

c.

gastrointestinal bleeding

b.

deep vein thrombosis

d.

orthopedic fractures

ANS: D

The advent of professional nursing has benefited patients by lower rates of nurse-sensitive outcomes. Some of these include lower death rates for pneumonia, deep vein thrombosis, gastrointestinal bleeding, sepsis, life-threatening complications, shock, cardiac arrest, urinary tract infections, and failure to rescue.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: NURSE SENSITIVE OUTCOMES

19. There are two categories of patient care that comprise the smallest number of questions on the NCLEX-RN exam. They are:

a.

safe, effective care environment and health promotion and maintenance

b.

physiological integrity and psychosocial integrity

c.

psychosocial integrity and health promotion and maintenance

d.

physiological integrity and safe, effective care environment

ANS: C

Two of the four primary patient areas covered in the NCLEX-RN exam contain the smallest percentage of questions in relation to the entire exam. These areas are psychosocial integrity (6 to 12%) and health promotion and maintenance (6 to 12%). Physiological integrity contains the most with 43 to 51%, and safe, effective care environment contains 21 to 33%.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: TABLE 31-1 NCLEX TEST PLAN

20. The CAT is:

a.

a feline

b.

a synonym for the NCLEX

c.

a professional society for nurses

d.

an acronym for computerized adaptive testing

ANS: D

The NCLEX exam is a computerized exam that utilizes a technology called CAT or computerized adaptive testing. This exam uses state-of-the-art technology, and the National Council of State Boards of Nursing is responsible for the security and administration of this exam.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: HOW THE EXAMINATION IS CONSTRUCTED

21. You are reviewing test questions in preparation for your NCLEX-RN examination. You have found using the ARKO strategies to be very helpful. The K in ARKO relates to which of the following?

a.

Reword the question

b.

Identify any key words in the question stem

c.

Option elimination

d.

Is the question is asking for me to take action or take no action

ANS: B

ARKO Strategies are as follows: A = Is the question asking for you to take Action or take no Action in the question stem? R = Reword the question. K = Identify any Key words in the question stem. O = Option elimination.

PTS: 1 DIF: Comprehension REF: EXIT EXAMINATIONS

22. You are caring for a patient on a low-sodium diet. Which meal would be appropriate for your patient?

a.

A grilled chicken sandwich, a small toss salad, and an apple

b.

A hot dog on a bun with potato chips and a peach

c.

A corned beef sandwich with french fries and a slice of pickle

d.

A cup of canned vegetable soup and 6 saltine crackers

ANS: A

The best meal for the patient would be the grilled chicken sandwich, small tossed salad and an apple. Items that should not be on a low-sodium diet include bacon, corned beef, ham, hot dogs, sausage, canned soups and vegetables, pickles, saltine crackers, and snack foods such as potato chips.

PTS: 1 DIF: Analysis

REF: TABLE 31-8 COMMON FOOD SOURCES FOR VARIOUS NUTRIENTS AND DIETS

23. The HESI exit examination is frequently administered for which of the following reasons?

a.

to determine if a patient is ready for discharge

b.

a neurologic check of patients leaving the recovery room after surgery

c.

placement of new freshmen in college courses

d.

a possible predictor of passing the NCLEX

ANS: D

The HESI exit examination is given to nursing students as a possible predictor of whether the student will be successful on the NCLEX-RN examination.

PTS: 1 DIF: Knowledge

REF: TABLE 31-2 POSSIBLE PREDICTORS OF NCLEX SUCCESS

24. Which of the following would be an alternate format question on the NCLEX-RN?

a.

multiple choice question

c.

true/false question

b.

fill-in-the blank question

d.

essay question

ANS: B

A fill-in-the blank question is considered an alternate format question on the NCLEX-RN. Other alternate format questions include multiple response questions and questions with exhibits that you will need to examine and place an X over the appropriate spot to answer the question.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: HOW THE EXAMINATION IS CONSTRUCTED

25. During your NCLEX-RN examination, you begin reading a question that seems very difficulty and relates to a client with a disease that you are unfamiliar with. You decide to use the test taking AKRO strategies. You should start by doing which of the following?

a.

attempt to guess at an answer because you have never heard of the disease

b.

reword the question by putting in the name of another disease

c.

determine whether the question is asking you to take action or take no action in the stem

d.

keep reading the question before panicking because you believe that you are going to fail

ANS: C

ARKO Strategies are as follows: A = Is the question asking for you to take Action or take no Action in the question stem? R = Reword the question. K = Identify any Key words in the question stem. O = Option elimination.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: EXIT EXAMINATIONS

MULTIPLE RESPONSE

1. You are scheduled to take your NCLEX-RN examination tomorrow. Some things that you should consider doing to reduce your anxiety include which of the following? Select all that apply.

a.

Practice breathing exercises

b.

Drink several cups of coffee before the test

c.

Think positive and avoid negative thoughts

d.

Practice relaxation exercises

e.

Eat a spicy, high fat, high protein diet for dinner tonight

f.

Use your imagination to create a relaxing sensory scene on which to concentrate

ANS: A, C, D, F

To reduce your anxiety, it is suggested that you practice breathing an relaxation exercises. Thinking positive and avoiding negative thoughts will also help. You should also consider using your imagination to create a relaxing sensory scene on which to concentrate. Drinking several cups of coffee can possibly increase your anxiety. Eating a spicy, high fat, high protein meal could cause digestive problems while taking the test.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: EXIT EXAMINATIONS

2. NCLEX-RN questions come in a variety of formats. Which formats are included? Select all that apply.

a.

true/false questions

d.

fill-in-the blank questions

b.

multiple choice questions

e.

essay questions

c.

multiple response questions

f.

questions with exhibits to examine

ANS: B, C, D, F

NCLEX-RN question formats include: multiple choice, multiple response, fill-in-the blanks, and questions with exhibits to exam. True/false and essay questions are not included on the examination.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: HOW THE EXAMINATION IS CONSTRUCTED

3. For a question regarding a patient who experiencing drowsiness as a result of a medication, which of the following are possible nursing strategies to address the drowsiness? Select all that apply.

a.

monitor airway

d.

place in high fowlers position

b.

monitor temperature

e.

monitor pulse, respirations, and B/P

c.

monitor level of consciousness

f.

evaluate diet

ANS: A, C, E

When a patient is experiencing drowsiness as a result of taking a medication, the nurse would consider monitoring airway, pulse, respirations, BP and level of consciousness (LOC). Monitoring temperature, evaluating the patients diet, or placing the patient in high fowlers position will not specifically address the issue of drowsiness.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: GENERAL TIPS

Leave a Reply