Chapter 3: Organizational Behavior and Magnet Hospitals(FREE) My Nursing Test Banks

Chapter 3: Organizational Behavior and Magnet Hospitals

MULTIPLE CHOICE

1. Schermerhorn, Hunt, and Osborn define organizational behavior as the study of:

a.

human behavior in organizations.

b.

the organizations output or end product.

c.

systems theory within an organization.

d.

strategic planning for long-term survival.

ANS: A

Schermerhorn, Hunt, and Osborn define organizational behavior as the study of human behavior in organizations.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

2. According to Lynn and Redman, organizational behavior emphasizes:

a.

products, sales, and revenue generation.

b.

job satisfaction, loyalty, and productivity.

c.

economic constraints, customer base, and sales.

d.

machine-like or assembly line work process.

ANS: B

Organizational behavior emphasizes actions and attitudes of people within organizations such as job satisfaction, commitment (loyalty), and performance (productivity).

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

3. A nursing instructor wants to determine whether the nursing students understand the principles that scientific management emphasizes. Which response by the students would indicate that they understand scientific management?

a.

Products, sales, and revenue generation

b.

Job satisfaction, loyalty, and productivity

c.

Economic constraints, customer base, and sales

d.

Machine-like or assembly line work processes

ANS: D

Scientific management emphasizes the machine-like or assembly line focus of work processes and the precise sets of instructions and time-motion studies assumed to enhance productivity.

PTS: 1 DIF: Application

REF: EVOLUTION OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

4. The nursing staff of the medical unit recognize that according to Schermerhorn et al., an organization can be considered effective if it:

a.

maintains a growth rate of no less than 10 percent per year.

b.

can continue to grow and have a healthy bottom line.

c.

has a quality workforce and commitment to success.

d.

can increase productivity without increasing employees.

ANS: C

Schermerhorn et al. state important contributions to the effectiveness of any organization are the quality of its workforce and their commitment to the goals and success of the organization.

PTS: 1 DIF: Application

REF: IMPORTANCE OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

5. Intellectual capital can be defined as:

a.

work created by an individual but owned solely by the organization.

b.

an individuals knowledge, skills, and abilities that have value and portability.

c.

ideas and creations formulated at work and sold for profit by the organization.

d.

an organizations collective information, which is in written, electronic, or cryptic format.

ANS: B

Intellectual capital includes an individuals knowledge, skills, and abilities that have value and portability in a knowledge economy.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: EVOLUTION OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

6. In order to increase productivity, the nurse manager of the surgical unit removes obstacles for motivated and empowered individuals. This behavior is common in which type of organizational model?

a.

Autocratic

c.

Collegial

b.

Custodial

d.

Technological

ANS: C

In Table 3-1, Clark summarizes and compares models of organizational behavior. The collegial model is based on partnership, teamwork, and employee support that removes obstacles for motivated and empowered individuals. Both autocratic and custodial models are managed by power, authority, economics, and money, which have employees dependent on the boss or the organization. Technology is not a model or organizational behavior discussed.

PTS: 1 DIF: Application

REF: EVOLUTION OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

7. Organizational behavior has impacted the autocratic model of behavior by moving from:

a.

dependence on the organization to responsibility for self.

b.

dependence on the boss to empowering the individual.

c.

passive cooperation by the employee to active participation.

d.

motivation by money, security and benefits to motivation by job performance.

ANS: B

The autocratic model focuses on dependency on the boss, while the study of organizational behavior has shown todays health care employees prefer a more supportive and collegial work environment empowering the individual. Passive cooperation is seen in the custodial model. Dependency on the organization is seen in the custodial model. Motivation by money, security, and benefits is seen in the custodial model.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: EVOLUTION OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR

8. A high-performance organization can be characterized by which of the following characteristics?

a.

Brings out the best in people

b.

Values knowledge and pays top salaries

c.

Continues to change with consumer demands

d.

Is job centered to guarantee efficiency of work

ANS: A

High-performance organizations operate in a way that brings out the best in people and produces sustainable high performance over time. They have the ability to attract, motivate, and retain talented people.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: HIGH-PERFORMANCE ORGANIZATIONS

9. Maintaining high quality-of-work-life environments requires the commitment of:

a.

owners and stockholders of a company.

b.

human and financial resource departments.

c.

leaders and employees of the organization.

d.

maintenance, housekeeping, and other service departments.

ANS: C

Maintaining high quality-of-work-life environments requires the commitment of both leaders and employees in organizations. Leaders in high-performance organizations recognize that the single best predictor of an organizations capacity to attract, motivate, and sustain talented people is to maintain a high quality work-life environment.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: HIGH-PERFORMANCE ORGANIZATIONS

10. Saint Cecils hospital recently achieved magnet status. This means that the hospital has met the:

a.

AHA distinguished service award for excellence in community service.

b.

JC patient care performance measures with no deficiencies.

c.

OSHA compliance with all guidelines and no deficiencies.

d.

ANCC nursing excellence requirements.

ANS: D

Magnet status is awarded to health care organizations that have met the rigorous nursing excellence requirements of the American Nurses Credentialing Center (ANCC), a division of the American Nurses Association (ANA). Achievement of magnet status designation represents the highest level of recognition the ANCC accords to health care organizations that provide the services of registered professional nurses.

PTS: 1 DIF: Application REF: MAGNET HOSPITALS

11. The initial proposal for the Magnet Hospital Recognition Program was approved by the ANA Board of Directors in:

a.

1983.

c.

1990.

b.

1987.

d.

1994.

ANS: C

The initial proposal for Magnet Hospital Recognition Program was approved by the ANA Board of Directors in December 1990. This proposal indicated that the program would be built upon the 1983 ANA magnet hospital study.

PTS: 1 DIF: Knowledge

REF: HISTORICAL OVERVIEW OF MAGNET HOSPITALS

12. The University of Washington Medical Center in Seattle became the first magnet facility in which year?

a.

1985

c.

1994

b.

1989

d.

2000

ANS: C

RAT: The University of Washington Medical Center in Seattle became ANCCs first magnet facility in 1994. By 1998, 13 hospitals achieved magnet designation, and, by mid-2006, more than 200 facilities had achieved magnet designation.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: THE ANCC MAGNET FACILITIES

13. The Magnet Hospital Recognition Program was created to achieve three major goals. Which of the following is considered a goal?

a.

Decrease and attempt to abolish the nursing shortage

b.

Pay for performance or higher wages for higher quality work

c.

Identify excellence in the delivery of nursing services to patients

d.

Drive down the soaring cost of health care in the United States

ANS: C

The goals are to identify excellence in the delivery of nursing services to patients, promote quality in a milieu that supports professional nursing practice, and provide a mechanism for the dissemination of best practices in nursing services.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: GOALS OF THE MAGNET RECOGNITION PROGRAM

14. Nine characteristics define magnet nursing services. Which of the following is NOT a characteristic of the programs appraisal process?

a.

High quality patient care

c.

Community involvement

b.

Clinical autonomy and responsibility

d.

High compensation and benefits

ANS: D

Nine characteristics define magnet nursing services: high quality patient care, clinical autonomy and responsibility, participatory decision making, strong nurse leaders, two-way communication with staff, community involvement, opportunity and encouragement of professional development, effective use of staff resources, and high levels of job satisfaction.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TABLE 3-3 NINE CHARACTERISTICS DEFINING MAGNET SERVICES

15. One of the top benefits of magnet designation for a hospital is:

a.

being self-insured for all employees.

b.

improved nurse recruitment and retention.

c.

lower on-job back injuries reported by staff.

d.

larger number of culturally diverse employees.

ANS: B

Hospitals attaining magnet designation may achieve multiple benefits. The major benefits are improved patient quality outcomes, enhanced organizational culture, improved nurse recruitment and retention, enhanced safety outcomes, enhanced competitive advantage, and higher nurse job satisfaction.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: BENEFITS OF MAGNET RECOGNITION

16. Improvement in quality patient outcomes has been reported in magnet organizations. According to several studies, which of the following is thought to contribute significantly to quality patient outcomes?

a.

Nurses work environment

c.

Performance improvement practices

b.

Quality assessment practices

d.

Shorter lengths of stay in the hospital

ANS: A

Research by Lake and Friese; Aiken, Smith, and Lake; and Aiken, Sloane, Lake, Sochalski, and Weber support the importance of the nurses work environment to enhanced continuity of patient care, increased levels of patient satisfaction, and lower mortality rate.

PTS: 1 DIF: Application

REF: IMPROVEMENT IN QUALITY PATIENT OUTCOMES

17. A staff nurse asks the supervisor, What is an essential element to giving quality care in magnet hospitals? Which response by the supervisor would be the most appropriate?

a.

Higher salary, benefits, and paid time off than in non-magnet hospitals

b.

Adequate nurse staffing and support for continuing professional development

c.

Cross-training for flexibility in practice and higher compensation when flexed

d.

Moving from one magnet hospital to another without loss of seniority or benefits

ANS: B

There are eight essentials of magnetism: opportunities to work with other nurses who are clinically competent, good nurse-physician relationships, nurse autonomy and accountability, supportive nurse managers, control over nursing practice, support for education, adequate nurse staffing, and concern for the patient.

PTS: 1 DIF: Application

REF: TABLE 3-5 EIGHT ESSENTIALS OF MAGNETISM

18. Magnet hospitals are known for enhanced safety outcomes. According to Aiken, Sloane, and Klocinski, magnet hospitals are known to have:

a.

less than 1 percent nosocomial infections per year.

b.

zero to five reported OSHA violations per year.

c.

fewer needle sticks.

d.

fewer back injuries.

ANS: C

Aiken, Sloane, and Klocinski state that magnet hospitals have been found to have fewer needle stick injury rates among nurses.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: ENHANCED SAFETY OUTCOMES

19. A nurse manager is assisting with the magnet application process when a staff nurse asks, What is a gap analysis? The most appropriate response by the nurse manager would be which of the following?

a.

The space between where the organization is and where it wants to be

b.

A research study of community needs that are not being met by the organization

c.

An audit of the organizations financial ability to undertake the magnet process

d.

A study of the communitys need for a magnet-recognized organization

ANS: A

The gap analysis examines the space between where the organization is and where it wants to be, an assessment of the differences between the expected magnet requirements and the organizations current performance on these requirements.

PTS: 1 DIF: Application REF: MAGNET APPRAISAL PROCESS

20. After achieving magnet status, a nurse manager asks the Director of Nursing, How often are the site visits for the re-designation of magnet status for organizations? The most appropriate response from the Director would be which of the following?

a.

2 years

c.

4 years

b.

3 years

d.

5 years

ANS: C

Interim reports are submitted every year. Site visits are scheduled every 4 years for the re-designation process.

PTS: 1 DIF: Application REF: MAGNET APPRAISAL PROCESS

21. A nurse recognizes that the most important essential of magnetism is which of the following?

a.

Concern for the patient

c.

Control over nursing practice

b.

Good nurse-physician relationships

d.

Authoritative nursing managers

ANS: A

The most important essential of magnetism is concern for the patient. Other essentials include opportunities to work with other nurses who are clinically competent, good nurse-physician relationships, nurse autonomy and accountability, supportive nurse managers, control over nursing practice, support for education, and adequate nurse staffing; however, concern for the patient is always paramount.

PTS: 1 DIF: Application

REF: TABLE 3-5 EIGHT ESSENTIALS OF MAGNETISM

22. During preparation of the application for magnet status, a nurse asks the supervisor, What is meant by nursing sensitive indicators? The supervisor would be correct in responding:

a.

Indicators that a nurse is vulnerable to depression

b.

Indications as to whether a nurse is sensitive to stress

c.

Nurses working with sensitive and confidential information

d.

Measures that reflect the outcomes of nursing actions and care

ANS: D

The supervisor would be correct in responding that nursing sensitive indicators measure the outcome of nursing care. These indicators represent the patients response to the various strategies implemented by the nursing staff.

PTS: 1 DIF: Application REF: THE MAGNET MODEL

23. A new graduate has accepted a position at a hospital that is considered a high-performance organization. The hospital most likely has which of the following characteristics?

a.

Discourages the use of technology

b.

Refuses release time to all nurses for continuing education

c.

Focuses only on the hospitals internal environment

d.

Empowers nurses to use self-directive and personal initiative

ANS: D

High-performance organizations empower their employees to use self-directive and personal initiative. This type of organization brings out the best in people and produces sustainable high performance. High-performance organizations encourage the use of technology, focus on both the internal and external environment, and are supportive of their staffs involvement in continuing education.

PTS: 1 DIF: Application

REF: TABLE 3-2 FIVE CHARACTERISTICS OF HIGH-PERFORMANCE ORGANIZATIONS

24. Which of the following provides a competitive advantage for hospitals with magnet designation?

a.

High turnover and low job satisfaction

c.

High turnover and high job satisfaction

b.

Low turnover and high job satisfaction

d.

Low turnover and low job satisfaction

ANS: B

Low turnover and high job satisfaction gives a competitive advantage to hospitals with magnet designation. High turnover and low job satisfaction would indicate that there are problems in the hospitals internal environment. Problems such as unsafe working conditions, low salaries, and poor leadership or management are just a few of the situations that can create dissatisfaction and high turnover.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: ENHANCED COMPETITIVE ADVANTAGES

25. Nurses employed in organizations that follow a Custodial Model of organizational behavior would most likely observe which of the following related to performance outcomes?

a.

Passive cooperation

c.

Enthusiasm

b.

Engagement

d.

Drive and cooperation

ANS: A

A Custodial Model of organizational behavior would most likely be characterized by passive cooperation. Enthusiasm and engagement are more characteristic of a Collegial Model, and drive and cooperation are characteristic of a Supportive Model.

PTS: 1 DIF: Application

REF: TABLE 3-1 MODEL OF ORGANIZATIONAL BEHAVIORS

MULTIPLE RESPONSE

1. If a local hospital follows a Supportive Model of organizational behavior, which of the following would most likely be demonstrated? Select all that apply.

a.

Passion

b.

Passive cooperation

c.

Meeting employees need for recognition

d.

The basis of the model is leadership

e.

The managerial orientation is authority

f.

An employee orientation of self-discipline

ANS: A, C, D

The basis of the Supportive Model is leadership. This model is characterized by passion, support, good job performance, participation, acknowledgement of the employees need for status and recognition. Passive cooperation is characteristic of a Custodial Model, a managerial orientation of authority is characteristic of an Autocratic Model, and an employee orientation of self-discipline is characteristic of the Collegial Model.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TABLE 3-1 MODEL OF ORGANIZATIONAL BEHAVIORS

2. Which of the following are among the fourteen forces of magnetism? Select all that apply.

a.

Quality care

d.

Autonomy

b.

Image of nursing

e.

Quality of medical leadership

c.

Professional development

f.

Management style

ANS: A, B, C, D, F

Quality care, image of nursing, professional development, autonomy and management style are part of the fourteen forces of magnetism. Quality of medical leadership is not one of the forces; however, quality of nursing leadership is.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: TABLE 3-6 THE FOURTEEN FORCES OF MAGNETISM

3. A new graduate has been visiting several of the local hospitals to determine which facility would be a good place to begin a career. The graduate has visited both hospitals with and without magnet designation. Which of the following benefits related to organizational culture would be more apparent in the magnet-designated facilities? Select all that apply.

a.

Shared decision making

b.

Visible nurse leaders

c.

Lower patient morbidity and mortality

d.

Greater nurse empowerment structures

e.

Increased culture of respect for nurses

f.

Lower incidence of needle stick rates among nurses

ANS: A, B, D, E

Shared decision making, visible nurse leaders, greater nurse empowerment structures, and increased culture of respect for nurses all relate to the organizations culture. Lower patient morbidity and mortality relates to improved patient outcomes. A lower incidence of needle stick rates among nurses would be an enhanced safety outcome.

PTS: 1 DIF: Analysis

REF: TABLE 3-4 BENEFITS OF MAGNET DESIGNATION

Leave a Reply