Chapter 3- Credentials for Healthcare Providers(FREE) My Nursing Test Banks

Import Settings:

Base Settings: Brownstone Default

Information Field: Client Needs

Information Field: Cognitive Level

Information Field: Difficulty

Information Field: Integrated Process

Information Field: Objective

Information Field: Page and Header

Highest Answer Letter: E

Multiple Keywords in Same Paragraph: No

Chapter: Chapter 3: Credentials for Healthcare Providers

Multiple Choice

1. What is the major advantage of sunset laws?

A) Nurses can modify their standards of practice on a daily basis.

B) They guarantee that the legislature will review and evaluate agencies and programs.

C) The legislature can close facilities that do not meet governmental requirements.

D) Facilities must renew their accreditation in a specified amount of time.

Ans: B

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 4

Page and Header: 102, Sunset Laws and Nurse Practice Acts

Feedback: Because sunset laws are set to expire at a specified point in time, legislatures are obligated to review and evaluate them prior to expiry. Sunset laws do not directly influence the nurses standards of practice, the quality of healthcare facilities, or the accreditation process.

2. A nurse who is licensed to practice in Pennsylvania decides to seek a nursing position in Florida. This nurse would obtain this license by which of the following methods?

A) Licensure by endorsement

B) Licensure by examination

C) Licensure by renewal

D) Reciprocal licensure

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 6

Page and Header: 104, Obtaining a Nursing License

Feedback: The method of obtaining a license when the nurse is already licensed in another jurisdiction is called licensure by endorsement; this is an alternative to license by examination. This transfer is not termed reciprocal licensure or licensure by renewal.

3. A nursing board asks the court to stop a nurse from practicing until it investigates allegations that the nurse was providing care while under the influence of alcohol. What is the name of the process that allows this action?

A) Revocation

B) Suspension

C) Injunctive relief

D) Court investigation

Ans: C

Client Needs: A-2

Cognitive Level: Application

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 7

Page and Header: 100, Grounds for Disciplinary Action

Feedback: A board of nursing may be authorized to ask a court to halt a specific practice that it believes is contrary to the law until a full hearing can be held. This is called injunctive relief. This term refers to the court order called an injunction that requires an individual or organization to stop a particular activity, such as practicing nursing. The investigation is performed by the board, not the court. Revocation involves the removal of a license, and suspension does not typically involve the courts.

4. Which of the following is a recommendation of the Institute of Medicine report Health Profession Education: A Bridge to Quality (2003)?

A) Developing separate core competencies to regulate each health profession

B) Revising the processes of accreditation bodies to require outcomes related to core competencies

C) Allowing each profession to educate, practice, and dialogue within its own boundaries

D) Changing healthcare workforce regulations based on what is termed a safe focus

Ans: B

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 10

Page and Header: 117, Institute of Medicine Recommendations

Feedback: The IOM report recommended that both licensing bodies and specialty certification bodies require health professionals to demonstrate in some way their continued competence in the previously determined core competencies. The report does not advocate the development of separate core competencies, the isolation of each profession, or changes to workforce regulations.

5. A nurse administers insulin to a diabetic patient via an insulin pump. Based on the NCLEX examination, this action would fall under which of the categories of client needs?

A) Safe effective care environment

B) Health promotion and maintenance

C) Psychosocial integrity

D) Physiological integrity

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 6

Page and Header: 105, Table 3.1

Feedback: The client needs category of physiological integrity encompasses nursing actions that address a clients physical needs and the treatment of illness. Administration of medication is not normally considered a health promotion activity, an aspect of psychosocial integrity, or a demonstration of safety measures.

6. A nurse who has provided care in acute settings for several years has begun the process of gaining additional credentials. Which of the following statements best describes credentials?

A) Credentials indicate that an individual has demonstrated a continuing commitment to competence.

B) Credentials recognize an individuals professional superiority to his or her peers.

C) Credentials indicate that an individual has met specific criteria and standards.

D) Credentials indicate that an individual has the authority to direct practice in a particular care setting.

Ans: C

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Nursing Process

Objective: 1

Page and Header: 89, Introduction

Feedback: Credentials indicate that an individual (or organization) has met specific standards that are important to fulfilling a professional mandate. This is not necessarily synonymous with a continued commitment, though such a commitment may help facilitate the attainment of credentials. Individual credentials do not necessarily indicate superiority or leadership potential.

7. After completing an associate degree in nursing and passing the NCLEX-RN examination, a nurse has been granted a license to practice. A license to practice provides the nurse with

A) formal recognition of the nurses graduation from an accredited school of nursing.

B) legal permission to practice the nursing profession.

C) the authority to practice nursing in any state.

D) recognition of advanced learning and competence in a particular care setting.

Ans: B

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Easy

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 2

Page and Header: 92, Licensure

Feedback: A license is a legal credential awarded by an individual state that grants permission to that individual to practice a given profession. A license is normally specific to a particular jurisdiction. It does not denote advanced learning in a specific setting. Graduation from a school of nursing is required for licensure, but a license does not explicitly document this education.

8. The students and faculty of a school of nursing are pleased that the school has recently been granted a renewal of its current accreditation. Accreditation of a school of nursing is based primarily on which of the following?

A) The proportion of graduates who pass the NCLEX-RN

B) The academic credentials of faculty members

C) The findings of an external review committee

D) The overall contribution of the school to the body of nursing knowledge

Ans: C

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 3

Page and Header: 89, Accreditation of Educational Institutions

Feedback: Accreditation of a school of nursing is primarily based on the findings of nursing experts who visit the institution and appraise the education that is provided. Other factors may be considered, such as the success of graduates, the credentials of instructors, or the research that is conducted, but the findings of external reviewers are paramount.

9. A state board of nursing is legally empowered to carry out the provisions of the Nurse Practice Act. Which of the following activities best demonstrates the mandate and jurisdiction of a state board of nursing?

A) Advocating for nurses during labor negotiations

B) Organizing information campaigns to enhance the public perception of the nursing profession

C) Specifying the way that nursing care is organized in public hospitals

D) Establishing the standards that nurses must meet in order to be licensed

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 5

Page and Header: 103, The Role of the State Board of Nursing

Feedback: State boards of nursing perform multiple functions, including examination and licensure of nurses. Participation in labor negotiations, advertising to increase awareness of the profession, and specifying the way that care is provided are activities that are normally beyond the purview of a state board of nursing.

10. A registered nurse who completed her education in the Philippines and who is in the process of immigrating in the United States is attempting to obtain a license to practice in New Jersey, her intended state of residence. In order to obtain a license, the nurse will primarily be in contact with

A) the New Jersey Board of Nursing.

B) the American Nurses Association (ANA).

C) one of the accredited schools of nursing in New Jersey.

D) the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN).

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Easy

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 5

Page and Header: 103, The Role of the State Board of Nursing

Feedback: Licensure is one of the main responsibilities of state boards of nursing, and a nurse seeking a license to practice in a particular state must obtain a license from that states board of nursing. Schools of nursing, the ANA, and the NCSBN do not directly grant licensure.

Multiple Selection

11. Amanda is a nurse who currently works in a community clinic in a city near state lines. She is exploring employment possibilities in a neighboring state and hopes to obtain a license through mutual recognition of licensure. Which of the following conditions must be met in order for Amanda to obtain a nursing license in this manner? (Select all that apply.)

A) Amandas home state must be party to the Nurse Licensure Compact.

B) Amanda must obtain a nursing license in the intended state as well as in her home state.

C) Amanda must meet the standards for licensure in the state where she intends to practice.

D) The state in which Amanda wishes to practice must belong to the Nurse Licensure Compact.

E) Amanda must possess an ADN or baccalaureate degree in nursing.

Ans: A, C, D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 8

Page and Header: 109, Mutual Recognition of Licensure

Feedback: Obtaining a license through mutual recognition of licensure requires that an individuals home state and the intended state of practice be party states. As well, an applicant must qualify for licensure in the intended state. A diploma in nursing does not preclude transfer of licensure, and an individual may not possess licenses in both states simultaneously.

Multiple Choice

12. Under the provisions of the Nurse Licensure Compact (NLC), a nurse who is licensed in Arizona has been practicing for the past year in New Mexico. The nurse is alleged to have become involved in an inappropriate relationship with a patient in New Mexico and grounds for disciplinary action appear to exist. How will the discipline of this nurse most likely proceed?

A) The New Mexico Board of Nursing may withdraw the nurses license if this is deemed necessary.

B) The nurses discipline is referred to the American Nurses Association because two state boards of nursing have interest in the matter.

C) The New Mexico Board of Nursing will undertake investigation, but the Arizona State Board of Nursing will implement appropriate discipline.

D) The New Mexico Board of Nursing will be unable to change the Arizona licensure status of the nurse.

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 8

Page and Header: 110, Concerns Regarding Mutual Recognition of Licenses

Feedback: A major concern with mutual recognition is the disciplinary process. Although the board of nursing can investigate nursing practices and enforce its own standards in the state, it cannot change the licensure status of the person whose licensure originates in a different state. The ANA does not participate in disciplinary matters, and a state would not normally undertake discipline based on an investigation in another party state.

13. Nurse T. has been notified by her state board of nursing that a complaint has been lodged regarding her practice. How should Nurse T. best respond to this news?

A) Retain the services of an attorney.

B) Organize a private meeting between her and the complainant.

C) Have colleagues write statements attesting to her competence.

D) Explore practice opportunities in other states.

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Application

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 8

Page and Header: 110, Revocation of Limitation of a License

Feedback: The individual being investigated for any violation of the Nurse Practice Act should have an attorney who is knowledgeable about professional disciplinary issues from the time of notification of the complaint. This is an important action, whether or not there are grounds for the accusation. A meeting with the complainant would be inappropriate, and enlisting support from colleagues would be a secondary concern compared with hiring an attorney. It would be premature, and likely inappropriate, to explore options out-of-state at this early stage.

14. A nurse has been working in pediatrics for 6 years since graduating from an accredited nursing school. The nurse is now interested in pursuing American Nurses Credentialing Center certification as a pediatric Clinical Nurse Specialist. What factor will primarily determine whether the nurse obtains this ANCC certification?

A) Enrollment in a PhD, DNS, or DNP degree program

B) A review of the nurses marks from nursing school and interviews with managers and colleagues

C) Completion of an original research project related to pediatric nursing

D) The demonstration of knowledge and skills in beyond those required for licensure as an RN

Ans: D

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Comprehension

Difficulty: Moderate

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 9

Page and Header: 114, American Nurses Credentialing Center Certification

Feedback: ANCC certification is a method of recognizing nurses who have special expertise. Applicants must demonstrate current practice and knowledge beyond that required for licensure as an RN. Enrollment in a doctoral program is not necessary. Marks from nursing school, the opinions of supervisors, and the completion of research do not form the basis for certification.

15. The Institute of Medicine (IOM) report Health Profession Education: A Bridge to Quality (2003) came to several conclusions around the issues confronting health professions education. Which of the following issues was addressed in the report?

A) The tendency of each health discipline to educate and practice independently of the other disciplines

B) The lack of recognition of credentials and the credentialing process outside of the field of nursing

C) The trend toward managed care and the inability of nursing educators to adapt to this change

D) The historical animosity between nursing and medicine and the failure to bridge this gap

Ans: A

Client Needs: A-1

Cognitive Level: Analysis

Difficulty: Difficult

Integrated Process: Communication and Documentation

Objective: 10

Page and Header: 117, Institute of Medicine Recommendations

Feedback: The IOM noted that each health profession tends to educate, practice, and dialogue within a silo. These narrowly constructed walls make it difficult for interdisciplinary collaboration to occur. The report does not focus on the relationship between medicine and nursing, the trend toward managed care, or the lack of recognition of credentials.

Leave a Reply