Chapter 29- Somatic Symptom Disorders My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is caring for a client with complex somatic symptom disorder. When assessing this client, the nurse would be especially alert for symptoms of which of the following?

A)

Depression

B)

Avoidant personality disorder

C)

Delirium

D)

Bipolar disorder

2.

A client has made multiple visits to the clinic. The nurse suspects that the client may be experiencing complex somatic symptom disorder based on which of the following?

A)

Expressions of concern about psychological problems

B)

Indications that parents were always in good health

C)

Reports of the same symptoms repeatedly

D)

Evidence of a need for social support from her friends

3.

A client is being assessed for complex somatic symptom disorder. Which client statement would the nurse interpret as most likely supporting this diagnosis?

A)

Its like my foot is asleep all the time; I cant feel anything that touches my foot.

B)

Im losing weight no matter what or how much I eat.

C)

I am always in pain; there is nothing I can do to relieve it.

D)

It seems like I am always having diarrhea at the most inconvenient times.

4.

A client diagnosed with complex somatic symptom disorder and depression is prescribed medication therapy to treat both the pain and the symptoms of depression. When teaching the client about the medication, which of the following would the nurse emphasize?

A)

Need for signing a no-suicide contract

B)

Avoidance of foods that contain aged cheese

C)

Use of sunscreen when exposed to bright sunlight

D)

Limiting of the amount of water ingested

5.

The nurse is preparing to interview a client diagnosed with complex somatic symptom disorder. The nurse anticipates that the client will most likely exhibit which of the following?

A)

No facial expression during the interview

B)

Intermittent nodding and glancing at the clock on the wall

C)

Altered mental status

D)

Rapidly changing moods during the interview

6.

The nurse is assisting in planning a series of group therapy sessions with several female clients diagnosed with complex somatic symptom disorder. The nurse plans to focus the sessions on which of the following as a priority?

A)

Causes of medical illnesses

B)

Positive self-talk

C)

Side effects of medications

D)

Assertiveness skills

7.

The nurse is caring for a client in the neighborhood clinic. The client tells the nurse that ever since he was an adolescent, he has avoided social situations because he has one ear that is obviously bigger than the other ear. The nurse observes that one of the clients ears does not appear to be larger than the other ear. The nurse suspects that the client may be experiencing which of the following?

A)

Complex somatic symptom disorder

B)

Functional neurologic symptoms

C)

Factitious disorder

D)

Body dysmorphic disorder

8.

A client is admitted to the mental health unit with a diagnosis of factitious disorder. When reviewing the clients history, which of the following would the nurse most likely find?

A)

Intentional self-injurious behavior

B)

Pain to achieve a self-serving goal

C)

Malingering to avoid work

D)

Parents who were restrictive

9.

A client is admitted to the mental health unit because she was found trying to inject diluted feces into her hospitalized childs intravenous line. The client has a history of similar attempts of harming the child. The nurse would most likely suspect which of the following?

A)

Schizoid personality traits

B)

Munchausens syndrome by proxy

C)

Functional neurologic symptoms

D)

Borderline personality disorder

10.

While assessing a client thought to have a factitious disorder, the nurse asks the client to describe when she felt nurtured as a child. Which response would the nurse interpret as supporting the clients diagnosis?

A)

I never felt nurtured or loved when I was growing up.

B)

The only time I felt loved and appreciated was when I made the honor roll at school.

C)

The only time I ever felt loved was when I was sick enough to miss school.

D)

I felt loved and accepted when my father apologized for spanking me so hard.

11.

A nursing instructor is describing complex somatic symptom disorder to a group of nursing students. The instructor determines that the teaching was successful when the students state which of the following?

A)

The disorder typically is diagnosed in men.

B)

The first symptom usually appears during adolescence.

C)

The disorder commonly occurs with substance abuse.

D)

Highly educated individuals often develop this disorder.

12.

The husband of a client diagnosed with complex somatic symptom disorder asks the nurse, What causes this condition? Which response by the nurse would be most accurate?

A)

There is definitely an underlying genetic link for this disorder.

B)

Your wife is experiencing chronic stress that causes hypoarousal.

C)

The symptoms reflect an emotion that your wife cannot verbalize.

D)

The symptoms reflect an internal preoccupation with events.

13.

A client with complex somatic symptom disorder is complaining of significant pain in the joints. When providing care to this client, which of the following would be most important for the nurse to keep in mind?

A)

Opioid analgesics are the primary mode of therapy.

B)

The clients experience of pain is real.

C)

Complementary therapies are usually of little benefit.

D)

Outcomes need to reflect the biologic aspects of the pain.

14.

A client with complex somatic symptom disorder also has anxiety. Which of the following would the nurse expect to be prescribed?

A)

Monoamine oxidase inhibitor (MAOI)

B)

Selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI)

C)

Tricyclic antidepressant (TCA)

D)

Atypical antipsychotic

15.

A nurse is providing care for a client who has complex somatic symptom disorder and is exhibiting anxiety about having a severe illness. Which of the following would be appropriate for the nurse to do? Select all that apply.

A)

Listening closely to the clients report of symptoms

B)

Discouraging the client from talking about fears

C)

Acknowledging that what the client is saying may be real

D)

Encouraging the client to write down symptoms in a journal

E)

Reviewing symptom pattern with the client

16.

A nursing instructor is preparing a class about functional neurologic symptoms. Which of the following would the instructor most likely include as an assessment finding? Select all that apply.

A)

Difficulty swallowing

B)

Spasticity

C)

Urinary frequency

D)

Aphonia

E)

Blindness

17.

A client with body dysmorphic disorder is admitted to the inpatient unit. Based on the nurses understanding about this disorder, the nurse would assess this client closely for which of the following?

A)

Suicidal ideation

B)

Escalating violence

C)

Anorexia

D)

Psychosis

18.

A nurse is working with a client diagnosed with complex somatic symptom disorder. Which of the following would the nurse identify as the most difficult aspect of providing care to this client?

A)

Managing the clients pain.

B)

Relieving the clients anxiety.

C)

Developing the therapeutic relationship.

D)

Monitoring the clients treatment program.

19.

A nurse is evaluating the outcomes for a client diagnosed with complex somatic symptom disorder. Which of the following would the nurse most likely identify as interfering with achievement?

A)

Outcomes were stated in realistic terms

B)

Outcomes addressed overall issues

C)

Outcomes indicated small successes

D)

Outcomes were identified for specific behaviors

20.

A nurse is preparing a plan of care for a client diagnosed with body dysmorphic disorder. Which nursing diagnosis would the nurse most likely identify as the priority?

A)

Disturbed Body Image

B)

Ineffective Coping

C)

Low Self-Esteem

D)

Risk for Other-Directed Violence

Answer Key

1.

A

2.

C

3.

C

4.

B

5.

D

6.

D

7.

D

8.

A

9.

B

10.

C

11.

B

12.

C

13.

B

14.

B

15.

A, C, D, E

16.

A, D, E

17.

A

18.

C

19.

B

20.

A

Page 1

Leave a Reply