Chapter 29: Sexual Assault My Nursing Test Banks

Chapter 29: Sexual Assault

MULTIPLE CHOICE

1. The nurse at a university health center leads a dialogue with female freshmen about rape and sexual assault. One student says, If I avoid strangers or situations where I am alone outside at night, Ill be safe from sexual attacks. Choose the nurses best response.

a.

Your plan is not adequate. You could still be raped or sexually assaulted.

b.

I am glad you have this excellent safety plan. Would others like to comment?

c.

Its better to walk with someone or call security when you enter or leave a building.

d.

Sexual assaults are more often perpetrated by acquaintances. Lets discuss ways to prevent that.

ANS: D

Females know their offenders in almost 70% of all violent crimes committed against them, including rape. The nurse should share this information along with encouraging discussion of safety measures. The distracters fail to provide adequate information or encourage discussion.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 553-554 | Page 560 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

2. A woman was found confused and disoriented after being abducted and raped at gunpoint by an unknown assailant. The emergency department nurse makes these observations about the woman: talking rapidly in disjointed phrases, unable to concentrate, indecisive when asked to make simple decisions. What is the womans level of anxiety?

a.

Weak

c.

Moderate

b.

Mild

d.

Severe

ANS: D

Acute anxiety results from the personal threat to the victims safety and security. In this case, the patients symptoms of rapid, dissociated speech, inability to concentrate, and indecisiveness indicate severe anxiety. Weak is not a level of anxiety. Mild and moderate levels of anxiety would allow the patient to function at a higher level.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 560 (Nursing Care Plan 29-1) + learning from Chapter 15

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

3. After an abduction and rape at gunpoint by an unknown assailant, which assessment finding best indicates that a patient is in the acute phase of the rape-trauma syndrome?

a.

Decreased motor activity

c.

Flashbacks and dreams

b.

Confusion and disbelief

d.

Fears and phobias

ANS: B

Reactions of the acute phase of the rape-trauma syndrome are shock, emotional numbness, confusion, disbelief, restlessness, and agitated motor activity. Flashbacks, dreams, fears, and phobias are seen in the long-term reorganization phase of the rape-trauma syndrome. Decreased motor activity by itself is not indicative of any particular phase.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 554 | Page 558 (Table 29-2) | Page 560 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

4. A nurse interviews a patient abducted and raped at gunpoint by an unknown assailant. The patient says, I cant talk about it. Nothing happened. I have to forget. What is the patients present coping strategy?

a.

Compensation

c.

Projection

b.

Somatization

d.

Denial

ANS: D

The patients statements reflect use of denial, an ego defense mechanism. This mechanism may be used unconsciously to protect the person from the emotionally overwhelming reality of the rape. The patients statements do not reflect somatization, compensation, or projection.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 558 (Table 29 2) + learning from Chapter 15

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. An emergency department nurse prepares to assist with evidence collection for a sexual assault victim. Prior to photographs and pelvic examination, what documentation is important?

a.

The patients vital signs

b.

Consent signed by the patient

c.

Supervision and credentials of the examiner

d.

Storage location of the patients personal effects

ANS: B

Patients have the right to refuse legal and medical examination. Consent forms are required to proceed with these steps.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 557-558 (Box 29-1) | Page 560 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

6. A nurse in the emergency department assesses an unresponsive victim of rape. The victims friend reports, That guy gave her salty water before he raped her. Which question is most important for the nurse to ask of the victims friend?

a.

Does the victim have any kidney disease?

b.

Has the victim consumed any alcohol?

c.

What time was she given salty water?

d.

Did you witness the rape?

ANS: B

Salty water is a slang/street name for GHB (g-hydroxy-butyric acid), a Schedule III central nervous system depressant associated with rape. Use of alcohol would produce an increased risk for respiratory depression. GHB has a duration of 1-12 hours, but the duration is less important that the potential for respiratory depression. Seeking evidence is less important than the victims physiologic stability.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)

REF: Page 554 (Table 29-1) TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

7. A rape victim says to the nurse, I always try to be so careful. I know I should not have walked to my car alone. Was this attack my fault? Which communication by the nurse is most therapeutic?

a.

Support the victim to separate issues of vulnerability from blame.

b.

Emphasize the importance of using a buddy system in public places.

c.

Reassure the victim that the outcome of the situation will be positive.

d.

Pose questions about the rape and help the patient explore why it happened.

ANS: A

Although the victim may have made choices that made her vulnerable, she is not to blame for the rape. Correcting this distortion in thinking allows the victim to begin to restore a sense of control. This is a positive response to victimization. The distracters do not permit the victim to begin to restore a sense of control or offer use of non-therapeutic communication techniques. In this interaction, the victim needs to talk about feelings rather than prevention.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 556-557,559-560 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

8. A rape victim tells the nurse, I should not have been out on the street alone. Select the nurses most therapeutic response.

a.

Rape can happen anywhere.

b.

Blaming yourself increases your anxiety and discomfort.

c.

You are right. You should not have been alone on the street at night.

d.

You feel as though this would not have happened if you had not been alone.

ANS: D

A reflective communication technique is most helpful. Looking at ones role in the event serves to explain events that the victim would otherwise find incomprehensible. The distracters discount the victims perceived role and interfere with further discussion.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 556-557,559-560 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

9. The nursing diagnosis Rape-trauma syndrome applies to a rape victim in the emergency department. Select the most appropriate outcome to achieve before discharging the patient.

a.

The memory of the rape will be less vivid and less frightening.

b.

The patient is able to describe feelings of safety and relaxation.

c.

Symptoms of pain, discomfort, and anxiety are no longer present.

d.

The patient agrees to a follow-up appointment with a rape victim advocate.

ANS: D

Agreeing to keep a follow-up appointment is a realistic short-term outcome. The victim is in the acute phase; the distracters are unlikely to be achieved during the limited time the victim is in an emergency department.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 556 | Page 558 | Page 561

TOP: Nursing Process: Planning/Outcomes Identification

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

10. A rape victim visited a rape crisis counselor weekly for 8 weeks. At the end of this counseling period, which comment by the victim best demonstrates that reorganization was successful?

a.

I have a rash on my buttocks. It itches all the time.

b.

Now I know what I did that triggered the attack on me.

c.

Im sleeping better although I still have an occasional nightmare.

d.

I have lost 8 pounds since the attack, but I needed to lose some weight.

ANS: C

Rape-trauma syndrome is a variant of posttraumatic stress disorder. The absence of signs and symptoms of posttraumatic stress disorder suggest that the long-term reorganization phase was successfully completed. The victims sleep has stabilized; occasional nightmares occur, even in reorganization. The distracters suggest somatic symptoms, appetite disturbances, and self-blame, all of which are indicators that the process is ongoing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 562 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

11. A nurse interviews a 17-year-old male victim of sexual assault. The victim is reluctant to talk about the experience. Which comment should the nurse offer to this victim?

a.

Male victims of sexual assault are usually better equipped than women to deal with the emotional pain that occurs.

b.

Male victims of sexual assault often experience physical injuries and are assaulted by more than one person.

c.

Do you have any male friends who have also been victims of sexual assault?

d.

Why do you think you became a victim of sexual assault?

ANS: B

Few rape survivors seek help, even with serious injury; so, it is important for the nurse to help the victim discuss the experience. The correct response therapeutically gives information to this victim. A male rape victim is more likely to experience physical trauma and to have been victimized by several assailants. Males experience the same devastation, physical injury, and emotional consequences as females. Although they may cover their responses, they too benefit from care and treatment. Why questions represent probing, which is a non-therapeutic communication technique. The victim may or may not have friends who have had this experience, but its important to talk about his feelings rather than theirs.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 553-554 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

12. A nurse works a rape telephone hotline. Communication with potential victims should focus on:

a.

explaining immediate steps victims should take.

b.

providing callers with a sympathetic listener.

c.

obtaining information for law enforcement.

d.

arranging counseling.

ANS: A

The telephone counselor establishes where the victim is and what has happened and provides the necessary information to enable the victim to decide what steps to take immediately. Counseling is not the focus until immediate problems are resolved. The victim remains anonymous. The other distracters are inappropriate or incorrect because counselors are trained to be empathetic rather than sympathetic.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 555-556 | Page 559 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

13. A nurse cares for a rape victim who was given a drink that contained flunitrazepam (Rohypnol) by an assailant. Which intervention has priority? Monitoring for:

a.

coma.

c.

hypotonia.

b.

seizures.

d.

respiratory depression.

ANS: D

Monitoring for respiratory depression takes priority over hypotonia, seizures, or coma.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 554 (Table 29-1) TOP: Nursing Process: Intervention

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

14. Which situation describes consensual sex rather than rape?

a.

A husband forces vaginal sex when he comes home intoxicated from a party. The wife objects.

b.

A womans lover pleads with her to have oral sex. She gives in but later regrets the decision.

c.

A person is beaten, robbed, and forcibly subjected to anal penetration by an assailant.

d.

A dentist gives anesthesia for a procedure and then has intercourse with the unconscious patient.

ANS: B

Only the key describes a scenario in which the sexual contact is consensual. Consensual sex is not considered rape if the participants are of legal age.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 553 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

15. Before a victim of sexual assault is discharged from the emergency department, the nurse should:

a.

notify the victims family to provide emotional support.

b.

offer to stay with the patient until stability is regained.

c.

advise the patient to try not to think about the assault.

d.

provide referral information verbally and in writing.

ANS: D

Immediately after the assault, rape victims are often disorganized and unable to think well or remember instructions. Written information acknowledges this fact and provides a solution. The distracters violate the patients right to privacy, evidence a rescue fantasy, and offer a platitude that is neither therapeutic nor effective.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 556 | Page 558 (Box 29-1) | Page 561

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

16. A victim of a sexual assault who sits in the emergency department is rocking back and forth and repeatedly saying, I cant believe Ive been raped. This behavior is characteristic of which stage of rape-trauma syndrome?

a.

The acute phase reaction

c.

A delayed reaction

b.

The long-term phase

d.

The angry stage

ANS: A

The victims response is typical of the acute phase and shows cognitive, affective, and behavioral disruptions. This response is immediate and does not include a display of behaviors suggestive of the long-term (reorganization) phase, anger, or a delayed reaction.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 554-555 | Page 558 (Table 29-2)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

17. A victim of a sexual assault comes to the hospital for treatment but abruptly decides to decline treatment and leaves the facility. While respecting the persons rights, the nurse should:

a.

say, You may not leave until you receive prophylactic treatment for sexually transmitted diseases.

b.

provide written information about physical and emotional reactions the person may experience.

c.

explain the need and importance of infectious disease and pregnancy tests.

d.

give verbal information about legal resources in the community.

ANS: B

All information given to a patient before he or she leaves the emergency department should be in writing. Patients who are anxious are unable to concentrate and therefore cannot retain much of what is verbally imparted. Written information can be read and referred to later. Patients may not be kept against their will or coerced into treatment. This constitutes false imprisonment.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 558 (Box 29-1) | Page 561 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

18. An unconscious teenager is treated in the emergency department. The teenagers friends suspect a rape occurred at a party. Priority action by the nurse should focus on:

a.

preserving rape evidence.

b.

maintaining physiologic stability.

c.

determining what drugs were ingested.

d.

obtaining a description of the rape from a friend.

ANS: B

Because the patient is unconscious, the risk for airway obstruction is present. The nurses priority will focus on maintaining physiologic stability. The distracters are of lower priority than preserving physiological functioning.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)

REF: Page 556-558 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Physiological Integrity

19. A victim of a violent rape was treated in the emergency department. As discharge preparation begins, the victim says softly, I will never be the same again. I cant face my friends. There is no reason to go on. Select the nurses most appropriate response.

a.

Are you thinking of harming yourself?

b.

It will take time, but you will feel the same as before the attack.

c.

Your friends will understand when you explain it was not your fault.

d.

You will be able to find meaning from this experience as time goes on.

ANS: A

The patients words suggest hopelessness. Whenever hopelessness is present, so is suicide risk. The nurse should directly address the possibility of suicidal ideation with the patient. The other options attempt to offer reassurance before making an assessment.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)

REF: Page 555 | Page 557 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

MULTIPLE RESPONSE

1. When an emergency department nurse teaches a victim of rape-trauma syndrome about reactions that may occur during the long-term phase of reorganization, which symptoms should be included? Select all that apply.

a.

Development of fears and phobias

b.

Decreased motor activity

c.

Feelings of numbness

d.

Flashbacks, dreams

e.

Syncopal episodes

ANS: A, C, D

These reactions are common to the long-term phase. Victims of rape frequently have a period of increased motor activity rather than decreased motor activity during the long-term reorganization phase. Syncopal episodes would not be expected.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 560-561 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

2. A patient was abducted and raped at gunpoint by an unknown assailant. Which nursing interventions are appropriate while caring for the patient in the emergency department? Select all that apply.

a.

Allow the patient to talk at a comfortable pace.

b.

Place the patient in a private room with a caregiver.

c.

Pose questions in nonjudgmental, empathetic ways.

d.

Invite the patients family members to the examination room.

e.

Put an arm around the patient to demonstrate support and compassion.

ANS: A, B, C

Neutral, nonjudgmental care and emotional support are critical to crisis management for the rape victim. The rape victim should have privacy but not be left alone. The rape victims anxiety may escalate when touched by a stranger, even when the stranger is a nurse. Some rape victims prefer not to have family involved. The patients privacy may be compromised by family presence.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 555-556 | Page 560-561 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

3. An emergency department nurse prepares to assist with examination of a sexual assault victim. What equipment will be needed to collect and document forensic evidence? Select all that apply.

a.

Camera

b.

Body map

c.

DNA swabs

d.

Pulse oximeter

e.

Sphygmomanometer

ANS: A, B, C

Body maps, DNA swabs, and photographs are used to collect and preserve body fluids and other forensic evidence.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 555-556 | Page 557-558 (Box 29-1) | Page 560-561 (Nursing Care Plan 29-1)

TOP: Nursing Process: Planning MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

4. Which aspects of assessment have priority when a nurse interviews a rape victim in an acute setting? Select all that apply.

a.

Coping mechanisms the patient is using

b.

The patients previous sexual experiences

c.

The patients history of sexually transmitted diseases

d.

Signs and symptoms of emotional and physical trauma

e.

Adequacy and availability of the patients support system

ANS: A, D, E

The nurse assesses the victims level of anxiety, coping mechanisms, available support systems, signs and symptoms of emotional trauma, and signs and symptoms of physical trauma. The history of STDs or previous sexual experiences has little relevance.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 556-558 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. A rape victim tells the emergency nurse, I feel so dirty. Help me take a shower before I get examined. The nurse should: (select all that apply)

a.

arrange for the victim to shower.

b.

explain that bathing destroys evidence.

c.

give the victim a basin of water and towels.

d.

offer the victim a shower after evidence is collected.

e.

explain that bathing facilities are not available in the emergency department.

ANS: B, D

As uncomfortable as the victim may be, she should not bathe until the examination is completed. Collection of evidence is critical for prosecution of the attacker. Showering after the examination will provide comfort to the victim. The distracters will result in destruction of evidence or are untrue.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 557-558 (Box 29-1) TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

Leave a Reply