Chapter 29: Health Promotion for the Infant, Child, and Adolescent My Nursing Test Banks

Chapter 29: Health Promotion for the Infant, Child, and Adolescent

Cooper and Gosnell: Foundations and Adult Health Nursing, 7th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.The nurse stresses that regular physical activity has been identified as a leading health indicator. Regular physical activity has which positive effect on children?

a. Improves social skills
b. Reduces fluid retention
c. Increases bone and muscle strength
d. Increases attention span

ANS: C

In children, regular physical activity increases bone and muscle strength.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 920

OBJ:2TOPhysical activity

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

2.What is the single most preventable cause of death and disease in the United States today?

a. Drug use
b. Alcohol addiction
c. Cigarette smoking
d. Malnutrition

ANS: C

Cigarette smoking continues to be the single most preventable cause of death.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 921

OBJ: 1 TOP: Tobacco use KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

3.Smoking contributes to an increased risk of heart and lung disease in children by which methods?

a. Air pollution
b. Allergens in the environment
c. Environmental smoke
d. Lack of oxygen in the air

ANS: C

Environmental smoke may result in an increased risk of heart and lung disease, particularly asthma and bronchitis in children.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 922

OBJ: 1 TOP: Tobacco use KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

4.Which factor is mostly associated with problems such as domestic violence, sexually transmitted infections (STIs), school failure, and motor vehicle accidents (MVAs)?

a. Lack of supervision
b. Psychological problems
c. Substance abuse
d. Physiological problems

ANS: C

Substance abuse is associated with many social problems such as domestic violence, STIs, school failure, and MVAs.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 922

OBJ: 1 TOP: Substance abuse KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

5.Approximately half of all new HIV cases are among people under what age?

a. 50 years
b. 40 years
c. 30 years
d. 25 years

ANS: D

Approximately half of all new HIV cases are among people younger than 25.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 923

OBJ:1TOP:Sexual behavior

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

6.Which children must be secured in the back seat in a rear-facing safety seat?

a. Children weighing up to 20 lb
b. Children weighing between 20 and 30 lb
c. Children weighing between 30 and 40 lb
d. Children weighing more than 40 lb

ANS: A

The law states that a child from birth to 20 lb must be situated in a rear-facing safety seat that is secured in the back seat when riding in an automobile.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 923

OBJ: 7 TOP: Injury KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

7.The pediatric nurse reminds the parents of a 2-year-old that by this age the child should be protected against how many vaccine-preventable childhood diseases?

a. 4
b. 6
c. 8
d. 10

ANS: D

Children who follow the immunization schedule are protected against 10 vaccine-preventable childhood diseases by age 2.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 924

OBJ:3TOP:Immunizations

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

8.A major dental problem among very young children is bottle mouth caries. What is a preventative measure the nurse should suggest?

a. Juice at bedtime
b. Milk at bedtime
c. A sugar-coated pacifier
d. Water at bedtime

ANS: D

Specific interventions can prevent bottle mouth caries, such as offering water in the bedtime bottle.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 926

OBJ:4TOPental health

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

9.What practice should be used by a pediatric nurse to remind parents of their responsibility in reducing the number of accidents involving children?

a. Child awareness
b. Good manners
c. Anticipatory guidance
d. Strict discipline

ANS: C

Anticipatory guidance has been the most widely used approach to educating parents in accident prevention.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 926

OBJ:9TOP:Injury prevention

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

10.To prevent accidental poisoning of a child, where should medications be placed in the home?

a. In a dresser drawer
b. In the medicine cabinet
c. In a locked cupboard
d. On a high shelf

ANS: C

Medications should be kept in a locked cupboard.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 928

OBJ: 5 TOP: Poisoning KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

11.What is the leading cause of fatal injury in children younger than 1 year old?

a. Burns
b. Poisons
c. Asphyxiation
d. Motor vehicle accidents

ANS: C

In children younger than 1 year, the leading cause of fatal injury is asphyxiation by aspiration of foreign material into the respiratory tract.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 928

OBJ:6TOP:Asphyxiation

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

12.What is the third leading cause of accidental death in children 1 to 4 years of age?

a. Falls
b. Asphyxiation
c. Poisons
d. Burns

ANS: D

Burns are the third leading cause of accidental death in children 1 to 4 years of age.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 928

OBJ: 9 TOP: Burns KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

13.The school nurse recognizes that lack of physical activity and increased consumption of fast food by children are causative factors contributing to which of the following problems?

a. Nutritional disorders
b. Weight gain
c. Type I diabetes
d. Dental caries

ANS: B

Many factors have contributed to the excess weight carried by children, including lack of physical activity and increased consumption of fast food.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 920

OBJ: 1 TOP: Obesity KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

14.The nurse sets up a sample physical activities schedule to fit the FDAs Dietary Guidelines for Americans that recommends that children get at least how many minutes of physical activity per day?

a. 15
b. 30
c. 45
d. 60

ANS: D

The Dietary Guidelines for Americans recommend that children get at least 60 minutes of physical activity per day.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 921

OBJ:2TOPhysical activity

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

15.What age group is experiencing the largest increase in drug use?

a. 7- to 9-year-olds
b. 10- to 12-year-olds
c. 12- to 13-year-olds
d. 15- to 17-year-olds

ANS: C

Research shows an increase in children aged 12 to 13 years who are experimenting with drugs.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 922

OBJ:1TOP:Substance abuse

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

16.Because the water in the infants residential area is not fluoridated, when  should the nurse suggest that the infant receive supplemental fluoride?

a. 2 months old
b. 4 months old
c. 5 months old
d. 6 months old

ANS: D

Fluoride supplementation should be initiated at 6 months of age if the water in the infants residential area is not fluoridated.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 926

OBJ: 4 TOP: Dental care KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

MULTIPLE RESPONSE

17.What are reasons that a pediatric nurse should stress that health promotion activities must be ongoing? (Select all that apply.)

a. To identify health risks
b. To encourage healthy behavior
c. To strengthen family bonds
d. To improve nutrition
e. To prevent accidents

ANS: A, B, D, E

Health promotion activities must be ongoing to identify health risks, to encourage healthy behavior, to improve nutrition, and to prevent accidents. There is no link between health promotion activities and strengthening family bonds.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 919

OBJ:1TOP:Health promotion

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

18.The school nurse collaborates with the physical education instructor to increase the amount of physical activity during the school day. What are major benefits of physical activity? (Select all that apply.)

a. Reduced death rates as adults
b. Reduced risk of cardiovascular disease
c. Reduced risk of hypertension
d. Reduced risk of diabetes
e. Reduced self-esteem

ANS: A, B, C, D

Physical activity reduces death rates as adults, reduces the risk of cardiovascular disease, and reduces the risk of diabetes and hypertension. Physical activity increases self-esteem.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 920

OBJ:2TOP:Benefits of physical exercise

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

19.Which are physical risks associated with excess weight? (Select all that apply.)

a. Poor eyesight
b. Heart disease
c. Arthritis
d. Stroke
e. Appendicitis

ANS: B, C, D

Heart disease, arthritis, and stroke are physical risks that are associated with excess weight. Poor eyesight and appendicitis are not associated with weight gain.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 920

OBJ: 10 TOP: Obesity KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

20.Which of the following interventions should be included when teaching a healthy behaviors class for parents of adolescents? (Select all that apply.)

a. Always monitor the childs telephone conversations
b. Insist on seatbelt use at all times
c. Encourage tanning bed use versus exposure to the sun
d. Maintain recommended immunization schedule
e. Encourage good dental care

ANS: B, D, E

Adolescents should always wear seatbelts. Immunizations should be obtained according to the recommended schedule. Good dental care is important. Parents should give the child privacy in their telephone conversations. Tanning bed exposure is as detrimental to skin as exposure to the sun and both should be avoided.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 921

OBJ:10TOP:Healthy behaviors

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

COMPLETION

21.A nurse emphasizes a study that focused on the amount of time children spend using various media, such as TV, video games, and computers and stated that by cutting this time by ____%, it would have a significant impact on increasing physical activity.

ANS:

50

fifty

If sedentary time were cut in half, this would have a significant effect on the increase in physical activity.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 920

OBJ:2TOP:Sedentary lifestyle

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

22.The nurse recognizes that preventive programs in schools must be stepped up in order to prevent violence, especially __________.

ANS:

shootings

Premeditated intentional shootings are occurring more frequently among adolescents.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 923

OBJ: 10 TOP: Shootings KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

Leave a Reply