Chapter 28: Child, Older Adult, and Intimate Partner Violence My Nursing Test Banks

Chapter 28: Child, Older Adult, and Intimate Partner Violence

MULTIPLE CHOICE

1. Which comment by the nurse would best support relationship building with a survivor of intimate partner abuse?

a.

You are feeling violated because you thought you could trust your partner.

b.

Im here for you. I want you to tell me about the bad things that happened to you.

c.

I was very worried about you. I knew you were living in a potentially violent situation.

d.

Abusers often target people who are passive. I will refer you to an assertiveness class.

ANS: A

The correct option uses the therapeutic technique of reflection. It shows empathy, an important nursing attribute for establishing rapport and building a relationship. None of the other options would help the patient feel accepted.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 543 | Page 546 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

2. An 11-year-old reluctantly tells the nurse, My parents dont like me. They said they wish I was never born. Which type of abuse is likely?

a.

Sexual

c.

Emotional

b.

Physical

d.

Economic

ANS: C

Examples of emotional abuse include having an adult demean a childs worth, frequently criticize, or belittle the child. No data support physical battering or endangerment, sexual abuse, or economic abuse.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 532 | Page 538-539 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

3. What feelings are most commonly experienced by nurses working with abusive families?

a.

Outrage toward the victim and discouragement regarding the abuser

b.

Helplessness regarding the victim and anger toward the abuser

c.

Unconcern for the victim and dislike for the abuser

d.

Vulnerability for self and empathy with the abuser

ANS: B

Intense protective feelings, helplessness, and sympathy for the victim are common emotions of a nurse working with an abusive family. Anger and outrage toward the abuser are common emotions of a nurse working with an abusive family.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 540-541 (Table 28-3) TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

4. Which rationale best explains why a nurse should be aware of personal feelings while working with a family experiencing family violence?

a.

Self-awareness enhances the nurses advocacy role.

b.

Strong negative feelings interfere with assessment and judgment.

c.

Strong positive feelings lead to healthy transference with the victim.

d.

Positive feelings promote the development of sympathy for patients.

ANS: B

Strong negative feelings cloud the nurses judgment and interfere with assessment and intervention, no matter how well the nurse tries to cover or deny feelings. Strong positive feelings lead to over-involvement with victims rather than healthy transference.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 540-541 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

5. The parents of a 15-year-old seek to have this teen declared a delinquent because of excessive drinking, habitually running away, and prostitution. The nurse interviewing the patient should recognize these behaviors often occur in adolescents who:

a.

have been abused.

c.

have eating disorders.

b.

are attention seeking.

d.

are developmentally delayed.

ANS: A

Self-mutilation, alcohol and drug abuse, bulimia, and unstable and unsatisfactory relationships are frequently seen in teens who are abused. These behaviors are not as closely aligned with any of the other options.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 533 (Box 28-1) TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

6. What is a nurses legal responsibility if child abuse or neglect is suspected?

a.

Discuss the findings with the childs parent and health care provider.

b.

Document the observation and suspicion in the medical record.

c.

Report the suspicion according to state regulations.

d.

Continue the assessment.

ANS: C

Each state has specific regulations for reporting child abuse that must be observed. The nurse is a mandated reporter. The reporter does not need to be sure that abuse or neglect occurred, only that it is suspected. Speculation should not be documented, only the facts.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 543 TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

7. Several children are seen in the emergency department for treatment of various illnesses and injuries. Which assessment finding would create the most suspicion for child abuse? The child who has:

a.

complaints of abdominal pain.

c.

bruises on extremities.

b.

repeated middle ear infections.

d.

diarrhea.

ANS: C

Injuries such as immersion or cigarette burns, facial fractures, whiplash, bite marks, traumatic injuries, bruises, and fractures in various stages of healing suggest the possibility of abuse. In older children, vague complaints such as back pain may also be suspicious. Ear infections, diarrhea, and abdominal pain are problems that were unlikely to have resulted from violence.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 537-538 | Page 545 (Box 28-7)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

8. An 11-year-old says, My parents dont like me. They call me stupid and say they wish I were never born. It doesnt matter what they think because I already know Im dumb. Which nursing diagnosis applies to this child?

a.

Chronic low self-esteem related to negative feedback from parents

b.

Deficient knowledge related to interpersonal skills with parents

c.

Disturbed personal identity related to negative self-evaluation

d.

Complicated grieving related to poor academic performance

ANS: A

The child has indicated a belief in being too dumb to learn. The child receives negative and demeaning feedback from the parents. The child has internalized these messages, resulting in a low self-esteem. Deficient knowledge refers to knowledge of health care measures. Disturbed personal identity refers to an alteration in the ability to distinguish between self and non-self. Grieving may apply, but a specific loss is not evident in the scenario. Low self-esteem is more relevant to the childs statements.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 2822 | Page 23 | Page 51 (Box 28-4)

TOP: Nursing Process: Diagnosis/Analysis

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

9. An adult has recently been absent from work for 3-day periods on several occasions. Each time, the individual returned wearing dark glasses. Facial and body bruises were apparent. What is occupational health nurses priority assessment?

a.

Interpersonal relationships

c.

Socialization skills

b.

Work responsibilities

d.

Physical injuries

ANS: D

The individual should be assessed for possible battering. Physical injuries are abuse indicators and are the primary focus for assessment. No data support the other options.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 537-538 | Page 545 (Box 28-7)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

10. A young adult has recently had multiple absences from work. After each absence, this adult returned to work wearing dark glasses and long-sleeved shirts. During an interview with the occupational health nurse, this adult says, My partner beat me, but it was because I did not do the laundry. What is the nurses next action?

a.

Call the police.

c.

Call the adult protective agency.

b.

Arrange for hospitalization.

d.

Document injuries with a body map.

ANS: D

Documentation of injuries provides a basis for possible legal intervention. In most states, the abused adult would need to make the decision to involve the police. Because the worker is not an older adult and is competent, the adult protective agency is unable to assist. Admission to the hospital is not necessary.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 540-541 | Page 548-549 (Nursing Care Plan 28-1)

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

11. A patient tells the nurse, My husband lost his job. Hes abusive only when he drinks too much. His family was like that when he was growing up. He always apologizes and regrets hurting me. What risk factor was most predictive for the husband to become abusive?

a.

History of family violence

c.

Abuse of alcohol

b.

Loss of employment

d.

Poverty

ANS: A

An abuse-prone individual is an individual who has experienced family violence and was often abused as a child. This phenomenon is part of the cycle of violence. The other options may be present but are not as predictive.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 532 | Page 535 | Page 545 (Box 28-7)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

12. An adult tells the nurse, My partner abuses me when I make mistakes, but I always get an apology and a gift afterward. Ive considered leaving but havent been able to bring myself to actually do it. Which phase in the cycle of violence prevents this adult from leaving?

a.

Tension-building

c.

Honeymoon

b.

Acute battering

d.

Stabilization

ANS: C

The honeymoon stage is characterized by kind, loving behaviors toward the abused spouse when the perpetrator feels remorseful. The victim believes the promises and drops plans to leave or seek legal help. The tension-building stage is characterized by minor violence in the form of abusive verbalization or pushing. The acute battering stage involves the abuser beating the victim. The violence cycle does not include a stabilization stage.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 534 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

13. After treatment for a detached retina, a survivor of intimate partner abuse says, My partner only abuses me when I make mistakes. Ive considered leaving, but I was brought up to believe you stay together, no matter what happens. Which diagnosis should be the focus of the nurses initial actions?

a.

Risk for injury related to physical abuse from partner

b.

Social isolation related to lack of a community support system

c.

Ineffective coping related to uneven distribution of power within a relationship

d.

Deficient knowledge related to resources for escape from an abusive relationship

ANS: A

Risk for injury is the priority diagnosis because the partner has already inflicted physical injury during violent episodes. The other diagnoses are applicable, but the nurse must first address the patients safety.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)

REF: Page 537 (Box 28-4) | Page 541-542

TOP: Nursing Process: Diagnosis/Analysis

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

14. A survivor of physical spousal abuse was treated in the emergency department for a broken wrist. This patient said, Ive considered leaving, but I made a vow and I must keep it no matter what happens. Which outcome should be met before discharge? The patient will:

a.

facilitate counseling for the abuser.

b.

name two community resources for help.

c.

demonstrate insight into the abusive relationship.

d.

reexamine cultural beliefs about marital commitment.

ANS: B

The only outcome indicator clearly attainable within this time is for staff to provide the victim with information about community resources that can be contacted. Development of insight into the abusive relationship and reexamining cultural beliefs will require time. Securing a restraining order can be accomplished quickly but not while the patient is in the emergency department. Facilitating the abusers counseling may require weeks or months.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 539 | Page 541-542 TOP: Nursing Process: Outcomes Identification

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

15. An older adult with Lewy body dementia lives with family and attends a day care center. A nurse at the day care center noticed the adult had a disheveled appearance, strong odor of urine, and bruises on the limbs and back. What type of abuse might be occurring?

a.

Psychological

c.

Physical

b.

Financial

d.

Sexual

ANS: C

Lewy body dementia results in cognitive impairment. The assessment of physical abuse would be supported by the nurses observation of bruises. Physical abuse includes evidence of improper care as well as physical endangerment behaviors, such as reckless behavior toward a vulnerable person that could lead to serious injury. No data substantiate the other options.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 532 | Page 535 | Page 537 (Box 28-4)

TOP: Nursing Process: Assessment MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

16. An older adult with Alzheimers disease lives with family in a rural area. During the week, the person attends a day care center while the family is at work. In the evenings, members of the family provide care. Which factor makes this patient most vulnerable to abuse?

a.

Multiple caregivers

c.

Living in a rural area

b.

Alzheimers disease

d.

Being part of a busy family

ANS: B

Older adults are at high risk for violence, particularly those with cognitive impairments. The other characteristics are not identified as placing an individual at high risk.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Understand (Comprehension)

REF: Page 534-535 TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

17. An older adult with Lewy body dementia lives with family. After observing multiple bruises, the home health nurse talked with the daughter, who became defensive and said, My mother often wanders at night. Last night she fell down the stairs. Which nursing diagnosis has priority?

a.

Risk for injury related to poor judgment, cognitive impairments, and inadequate supervision

b.

Wandering related to confusion and disorientation as evidenced by sleepwalking and falls

c.

Chronic confusion related to degenerative changes in brain tissue as evidenced by nighttime wandering

d.

Insomnia related to sleep disruptions associated with cognitive impairment as evidenced by wandering at night

ANS: A

The patient is at high risk for injury because of her confusion. The risk increases when caregivers are unable to give constant supervision. Insomnia, chronic confusion, and wandering apply to this patient; however, the risk for injury is a higher priority.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analyze (Analysis)

REF: Page 537 (Box 28-4) | Page 541-542

TOP: Nursing Process: Diagnosis/Analysis

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

18. An older woman diagnosed with Alzheimers disease lives with family and attends day care. After observing poor hygiene, the nurse talked with the caregiver. This caregiver became defensive and said, It takes all my energy to care for my mother. Shes awake all night. I never get any sleep. Which nursing intervention has priority?

a.

Teach the caregiver about the effects of sundowners syndrome.

b.

Secure additional resources for the mothers evening and night care.

c.

Support the caregiver to grieve the loss of the mothers cognitive abilities.

d.

Teach the family how to give physical care more effectively and efficiently.

ANS: B

The patients caregivers were coping with care until the patient began to stay awake at night. The family needs assistance with evening and night care to resume their pre-crisis state of functioning. Secondary prevention calls for the nurse to mobilize community resources to relieve overwhelming stress. The other interventions may then be accomplished.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 546-547 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

19. An adult has a history of physical violence against family when frustrated, followed by periods of remorse after each outburst. Which finding indicates a successful plan of care? The adult:

a.

expresses frustration verbally instead of physically.

b.

explains the rationale for behaviors to the victim.

c.

identifies three personal strengths.

d.

agrees to seek counseling.

ANS: A

The patient will have developed a healthier way of coping with frustration if it is expressed verbally instead of physically. The incorrect options do not confirm achievement of outcomes.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 541-542 | Page 547-548 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity

20. Which referral will be most helpful for a woman who was severely beaten by intimate partner, has no relatives or friends in the community, is afraid to return home, and has limited financial resources?

a.

A support group

c.

A womens shelter

b.

A mental health center

d.

Vocational counseling

ANS: C

Because the woman has no safe place to go, referral to a shelter is necessary. The shelter will provide other referrals as necessary.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 537 | Page 544 (Box 28-6) TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

1. A 10-year-old cares for siblings while the parents work because the family cannot afford a babysitter. This child says, My father doesnt like me. He calls me stupid all the time. The mother says the father is easily frustrated and has trouble disciplining the children. The community health nurse should consider which resources as priorities to stabilize the home situation? Select all that apply.

a.

Parental sessions to teach childrearing practices

b.

Anger management counseling for the father

c.

Continuing home visits to give support

d.

A safety plan for the wife and children

e.

Placing the children in foster care

ANS: A, B, C

Anger management counseling for the father is appropriate. Support for this family will be an important component of treatment. By the wifes admission, the family has deficient knowledge of parenting practices. Whenever possible, the goal of intervention should be to keep the family together; thus, removing the children from the home should be considered a last resort. Physical abuse is not suspected, so a safety plan would not be a priority at this time.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 544-545 | Page 548 (Nursing Care Plan 28-1) TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

2. A nurse assists a victim of intimate partner abuse to create a plan for escape if it becomes necessary. Which components should the plan include? Select all that apply.

a.

Keep a cell phone fully charged.

b.

Hide money with which to buy new clothes.

c.

Have the phone number for the nearest shelter.

d.

Take enough toys to amuse the children for 2 days.

e.

Secure a supply of current medications for self and children.

f.

Assemble birth certificates, Social Security cards, and licenses.

g.

Determine a code word to signal children when it is time to leave.

ANS: A, C, E, F, G

The victim must prepare for a quick exit and so should assemble necessary items. Keeping a cell phone fully charged will help with access to support persons or agencies. Taking a large supply of toys would be cumbersome and might compromise the plan. People are advised to take one favorite small toy or security object for each child, but most shelters have toys to further engage the children. Accumulating enough money to purchase clothing may be difficult.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 543-544 (Box 28-6) TOP: Nursing Process: Planning

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

3. A community health nurse visits a family with four children. The father behaves angrily, finds fault with the oldest child, and asks twice, Why are you such a stupid kid? The wife says, I have difficulty disciplining the children. Its so frustrating. Which comments by the nurse will facilitate an interview with these parents? Select all that apply.

a.

Tell me how you discipline your children.

b.

How do you stop your baby from crying?

c.

Caring for four small children must be difficult.

d.

Do you or your husband ever spank your children?

e.

Calling children stupid injures their self-esteem.

ANS: A, B, C

An interview with possible abusing individuals should be built on concern and carried out in a nonthreatening, nonjudgmental way. Empathetic remarks are helpful in creating rapport. Questions requiring a descriptive response are less threatening and elicit more relevant information than questions that can be answered by yes or no.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Apply (Application)

REF: Page 535-537 (Box 28-3) TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: Client Needs: Safe, Effective Care Environment

Leave a Reply