Chapter 27: Substance Abuse and Associated Problems My Nursing Test Banks

Chapter 27: Substance Abuse and Associated Problems

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What is/are the typical effect(s) of psychedelic substances?

a.

Drowsiness and euphoria

b.

Marked stimulation of the central nervous system (CNS)

c.

Lethargy and decreased metabolic rate

d.

Altered perception and awareness as well as hallucinations

ANS: D REF: 625

2. Which of the following statements is characteristic of alcohol?

a.

It is primarily a CNS stimulant.

b.

It may cause congenital defects in infants born to alcoholic mothers.

c.

It does not interact with other drugs in the CNS.

d.

It usually causes severe kidney damage.

ANS: B REF: 628

3. What is physiological dependence?

a.

An intense emotional need for a drug in order to function

b.

Adaptation of the body to a drug, resulting in withdrawal signs after the drug is discontinued

c.

The need for an ever-increasing dose to produce the same effect

d.

Continuing to take a drug when it is not required medically

ANS: B REF: 625

4. What is a common indication of substance abuse?

a.

Behavioral change

b.

Weight gain

c.

Depression

d.

Loss of sensory function

ANS: A REF: 627

5. A patient who has developed a tolerance for codeine will:

a.

demonstrate physical signs when the drug is discontinued.

b.

require a larger dose than expected to control pain.

c.

require a smaller dose than expected to control pain.

d.

show signs or symptoms of drug toxicity.

ANS: B REF: 625

6. Chemical dependency has been associated with all the following EXCEPT:

a.

hereditary factors.

b.

disease requiring certain prescription drugs.

c.

easy access to many kinds of drugs.

d.

increased acceptance of alcohol or marijuana to cope with stress.

e.

increased work productivity.

ANS: E REF: 626

7. Which of the following is/are NOT a common sign(s) of withdrawal?

a.

Irritability

b.

Respiratory depression

c.

Nausea and vomiting

d.

Psychotic episodes and convulsions

e.

Tremors

ANS: B REF: 628

8. When an increased dosage of a drug causes toxic effects, it is called:

a.

synergism.

b.

neurostimulant.

c.

overdose.

d.

detoxification.

ANS: C REF: 627

9. Withdrawal from any drug is best accomplished:

a.

with medical support.

b.

with legally prescribed drugs.

c.

following intensive counseling.

d.

using CNS stimulants.

ANS: A REF: 628

10. Chronic alcoholism is likely to cause all of the following EXCEPT:

a.

cirrhosis.

b.

mental confusion.

c.

loss of motor coordination.

d.

altered personality and amnesia.

e.

respiratory failure.

ANS: E REF: 628-629

11. Which of the following is a synthetic opioid that prevents withdrawal symptoms and improves function?

a.

Antabuse

b.

Methadone

c.

Cocaine

d.

Diazepam

ANS: B REF: 629

12. Synergism can cause an emergency situation when:

a.

antidotes for respiratory depression are given too quickly.

b.

a combination of alcohol and drugs has been taken.

c.

a large dose of a drug affects the CNS.

d.

an individual involuntarily develops a habit.

ANS: B REF: 627

13. Which of the following drugs causes headache and vomiting when an alcoholic ingests small amounts of alcohol?

a.

Methadone

b.

Diazepam

c.

Disulfiram

d.

Naloxone

ANS: C REF: 629

14. Which of the following applies to abuse of anabolic steroids?

a.

They cause CNS depression, deep sleep, and amnesia.

b.

They often cause permanent damage to the cardiovascular system.

c.

They help to relax skeletal muscle spasms.

d.

They help to relieve the pain of athletic injuries.

ANS: B REF: 627

Leave a Reply