Chapter 27: Complementary and Alternative Therapies My Nursing Test Banks

Fortinash: Psychiatric Mental Health Nursing, 5th Edition

Chapter 27: Complementary and Alternative Therapies

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. A patient who experiences panic attacks when he is alone at home has been instructed in the use of meditation techniques. The technique can be evaluated as having proved most useful when the patient explains to a friend that meditation:

a.

Is easy to learn

b.

Provides me with a sense of control

c.

Can be implemented at any time and place

d.

Can be mastered by anyone, young or old

ANS: B

When implemented effectively, meditation has wide-ranging effects that include a sense of control over ones situation. All the remaining options are correct but they lack the connection to a patients sense of well-being and control.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 630 TOP: Nursing Process: Evaluation

MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

2. A patient reports little change in her blood pressure even though she has been doing the biofeedback exercises stating that, The machine has not been successful. The nurse will observe the next session being aware that:

a.

There are several different components that need to be mastered in order to achieve successful biofeedback results.

b.

The machine is a critical component of biofeedback during all phases and its response needs to be monitored by a professional.

c.

A patients relaxation skills need to be excellent because muscle responses play a large role in determining the success of biofeedback.

d.

The patients mood and emotional stability affects ones ability to alter physiological results and thus affect positive results from biofeedback.

ANS: A

With biofeedback, a patient can learn to gain conscious control over bodily responses thought to be beyond voluntary command. Listening to the monitoring device makes the patient aware of whether or not the mental exercises, breathing, or other techniques being used are effective. The machine is only needed early in therapy. Muscle relaxation and emotions have a role to play but are not the only significant factors to be considered.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 632 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

3. The nurse when entering the room to find a terminally ill child laughing at an old The Three Stooges movie decides to postpone a scheduled treatment. This intervention is based on the knowledge that humor:

a.

Has been shown to have a positive effect on patients and staff alike

b.

Can foster positive changes on several physiological systems and functions

c.

Allows the patient to implement therapeutic denial to best manage the situation

d.

May help the very young who are unaware of the seriousness of their situations

ANS: B

Research has shown humor may have positive effects on cognitive ability, heart and respiratory rates, blood pressure, muscle tension, and pain. Humor does have the effects reflected in the remaining options but none would be the basis for postponing a treatment.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 631

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

4. The nurse describes in a balanced and neutral manner traditional medicine options that are available to treat a patients health problems. The patient thanks the nurse and shares that he prefers to continue treatment with acupuncture and Ayurvedic medicine. The nurse encourages the patient to carefully consider his choices and tells him that the staff is available if needed. The nurses response demonstrates:

a.

Understanding of patient rights

b.

Lack of concern for the patients well-being

c.

Respect for the patients health care choices

d.

Inability to confront the patient about his inappropriate health choices

ANS: C

After receiving all relevant, current information, patients have the right to make their own decisions about health care. This response shows respect for the patients right to make such a choice and the nurses understanding of the philosophy of holistic nursing. Although an understanding of patient rights is vital, it is not the best description of the nurses response. The nurse must remain objective and empathetic but may not interfere with the patients choices. There is no need for confrontation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 629

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

5. Which nursing response best describes alternative therapies to a patient?

a.

They are not widely used in hospitals or reimbursed by insurance.

b.

They are often considered quackery and of little real value to those who use them.

c.

They are widely researched and can take their place with allopathic medicine.

d.

They are more effective if used as preventive measures than if used for cure.

ANS: A

Alternative therapies are treatments and health care practices that are not widely taught in Western medical schools, not generally used in Western hospitals, and not generally reimbursed by health insurance. There are valuable forms of alternative therapies. Alternative therapies have not been widely researched. No evidence supports the statement regarding preventive measures.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 628

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

6. When a patient asks for an example of an alternative or complementary therapy, the nurse would correctly identify:

a.

ECT

b.

Acupuncture

c.

Response prevention

d.

Classic conditioning

ANS: B

Acupuncture is considered an alternative or complementary therapy coming to Western health care from traditional oriental medicine. Options a, c, and d are considered allopathic therapies.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 633

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

7. Which alternative treatment could the nurse suggest that would be appropriate for the patient whose health-illness beliefs equate illness with bodily imbalance?

a.

Naturopathy

b.

Acupuncture

c.

Foot reflexology

d.

Chiropractic adjustment

ANS: B

The purpose of acupuncture is to activate qi and achieve balance when imbalance exists. Naturopathy focuses on self-healing. Reflexology focuses on relief of tension. Chiropractics provides manual adjustments of bones and joints to correct alignment problems.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 633 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

8. A desired outcome for a patient who uses ginkgo biloba for improved cerebral circulation would be that the patient will:

a.

Experience elevated mood.

b.

Recall information accurately.

c.

Remain relaxed under stress.

d.

Eat smaller helpings at meals.

ANS: B

This herb is said to improve mental alertness, improve blood flow, and reduce the effects of aging. Many use it to improve memory. This herb does not elevate mood, modify appetite, or reduce stress.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 636

TOP: Nursing Process: Outcome Identification

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

9. A patient experiencing symptoms of mild depression would prefer to take a natural substance instead of a prescription antidepressant. The herbal preparation that could be suggested for its antidepressant effects is:

a.

Valerian

b.

Echinacea

c.

Saw palmetto

d.

St. Johns wort

ANS: D

St. Johns wort is an herb often used to treat mild depressive symptoms. Valerian is considered an anxiolytic. Saw palmetto is used to treat benign prostatic hyperplasia. Echinacea is used to boost immunity.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 636

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

10. The nurse is planning care for an anxious patient receiving antidepressant medication. Which alternative therapy could the nurse incorporate in the care plan without being concerned about untoward interactions?

a.

St. Johns wort

b.

Homeopathy

c.

Ginseng

d.

Yoga

ANS: D

Yoga and meditation are accepted alternative or complementary therapies for patients with anxiety disorders. Patients report relaxation with use of yoga. There are no untoward side effects of drug-herb interactions with the use of yoga. Untoward effects are possible with ingestion of herbal medicines or homeopathic remedies.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 631 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

11. The nurse asked by a patient to contrast conventional Western medicine with alternative therapy would correctly respond, Conventional medicine focuses on curing symptoms, whereas alternative therapy is concerned with:

a.

culture-bound illnesses.

b.

building healer prestige.

c.

healing the total person.

d.

the importance of science.

ANS: C

Healing the whole person is the focus of most alternative therapy. Unifying themes among these therapies are the persons inherent recuperative ability, the importance of self-esteem, and the influence of spiritual and emotional beliefs on health. Culture-bound illnesses are not the whole focus of alternative therapies. Alternative therapy is patient-centered. Pure science is not the focus of alternative therapy; in fact, most alternative methods have not been researched.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 625

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

12. Which statement made by a nurse discussing alternative and conventional therapies supports the holistic philosophy that mind-body interrelationships influence wellness?

a.

The development of lung cancer is strongly influenced by environmental factors.

b.

Alternative therapy is often less expensive than conventional medical treatment.

c.

Widowed persons have higher death rates than married people of the same age have.

d.

Personal values and misconceptions are barriers to use of alternative therapy in the Western world.

ANS: C

The minds influence on the body is suggested by the statistics that married individuals live longer. It is hypothesized that the sense of security and benefits of companionship from marriage may be protective against disease. The other statements are true, but have no bearing on mind-body relationships.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 626

TOP: Nursing Process: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity

13. During assessment, the patient tells the nurse that she eats a natural food/high vitamin diet, exercises 30 minutes daily, uses meditation and yoga techniques for stress reduction, and takes prescribed antihypertensive medication. The nurse would assess that number of CAM therapies the patient uses as:

a.

Four

b.

Three

c.

Two

d.

One

ANS: A

CAM therapies include diet, exercise, yoga, and meditation. Only the prescribed antihypertensive medication would be considered conventional medical treatment.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Page 625

TOP: Nursing Process: Assessment

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

14. The fundamental belief of nurses that will foster use of a holistic nursing model to promote wellness is which of the following?

a.

Health care requires a partnership between patients and nurses.

b.

Nurses must monitor environmental influences on patient health.

c.

Wellness promotion centers on health teaching by professional nurses.

d.

The publics awareness of useful alternative therapies must be enhanced.

ANS: A

Holistic care requires patient participation as an equal partner in the process if healthy outcomes are to be achieved. Environmental influences are important, but the central belief concerns partnership. Health teaching is important in wellness promotion but is not the central concept of holistic nursing. Public awareness is not a belief central to holistic nursing.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 629

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort

15. An impact the popularity of alternative therapy has on the nursing application of therapeutic interventions is that nurses:

a.

Must be taught such intervention techniques

b.

Need to possess understanding of herb-drug interactions

c.

Will need in-depth courses to effectively use bio-electromagnetics

d.

Will adopt the approach of regularly using more manual healing methods

ANS: B

Herbal preparations are presently in common use. Nurses must include assessment of herbal use and be cognizant of herb-drug interactions in order to provide safe, effective care. There is no support for any of the remaining options.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 629

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

16. The nurse planning care for an Asian-American patient who plans to use Oriental medicinal dietary principles will need to understand that hot and cold substances are an integral part of therapy. The substances used are:

a.

Served iced or steaming hot

b.

Determined by yin and yang characteristics

c.

Selected by native shamans who divine patient needs

d.

Often disrupt conventional Western medical therapy

ANS: B

Many Oriental patients believe illness is due to imbalance of yin and yang. Herbal mixtures are prescribed according to their yin or yang characteristics (hot or cold) in order to rebalance yin and yang. Hot and cold properties do not refer to thermal properties in this case. Divining by shamans is not part of the Oriental medical tradition. For the most part, the substances used are not disruptive of conventional therapy but are complementary.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 633 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

17. When statement best answers a patients request for an explanation of how homeopathy works?

a.

It cures by using tiny amounts of known poisons.

b.

It purges foreign substances from the persons body.

c.

It controls illness symptoms by using medication.

d.

It uses substances to stimulate the body to heal itself.

ANS: D

Substances are given that produce reactions that correspond to existing symptoms. The rationale is to follow the bodys lead to effect a cure. The substances used are not necessarily poisonous or purgatives. Homeopathic medicines are not prescription medications nor are they given for controlling symptoms.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 633

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

18. Which point should the nurse include when teaching about concurrent use of alternative and prescription medicines?

a.

Health care providers need to know when the patient is using both.

b.

Health care provider cultural incompetence on this topic is relatively high.

c.

Most nursing actions are consciously directed towards fulfilling holistic goals.

d.

It is usually dangerous to combine these two types of patient-focused therapies.

ANS: A

Only when the provider has accurate information about all therapies in use can safe, effective care be provided. The provider cannot function with incomplete assessment information. New standards for cultural competency exist and are generally observable. It is not universally true that nurses focus on holistic goals because many actions are designed to alleviate symptoms. Alternative and conventional therapies can be effectively used together.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 624 TOP: Nursing Process: Planning

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies

19. What nursing activity is directed towards addressing a major goal identified by Healthy People 2010?

a.

Monitoring the urinary output of an older postsurgical patient

b.

Educating a pregnant woman about the benefits of breastfeeding

c.

Providing free depression screenings for single, teenage mothers

d.

Providing a patient who has had several teeth extracted with a liquid diet

ANS: C

One of the major goals for Healthy People 2010 was to eliminate health disparities. Providing depression screening for an identified underserved population would be an example of such focus. Although appropriate, the remaining options do not address that stated goal.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 629

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

MULTIPLE RESPONSE

1. Which health promotion activities address the statistical indicators of a healthy population as stated by Healthy People 2010? Select all that apply.

a.

Promoting a weight loss contest among hospital employees

b.

Conducting a stress reduction seminar for college students

c.

Discussing safe sex practices with older adults at a seniors center

d.

Providing information on cooking for children with allergies to wheat

e.

Organizing a walking group that meets at the mall three times a week

ANS: A, B, C, E

Statistical indicators of a healthy population include evidence of physical activity, a reduction in obesity, responsible sexual behavior, and improved mental health. Management of allergies does not directly apply to any stated indicator.

DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 629

TOP: Nursing Process: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential

Copyright 2012, 2007 Mosby, Inc., an affiliate of Elsevier Inc. All rights reserved.

Leave a Reply