Chapter 27: Career Planning My Nursing Test Banks

Chapter 27: Career Planning

MULTIPLE CHOICE

1. You are meeting with your mentor who asks you about the elements needed for effective strategic career planning. If you give the following responses, which would your mentor want to further clarify?

a.

assessing your values, interests, and the job market

b.

determining your career path

c.

planning and implementing a job search

d.

performing ongoing evaluation to assure alignment with your vision and goals

ANS: B

Further clarification is needed if you responded determining your career path. The four criteria for effective strategic planning in relation to career planning include; determining your vision and goals (not just your career path); assessing your values, interests and the job market; planning and implementing a job search; and performing ongoing evaluation to assure alignment with your vision and goals.

PTS: 1 DIF: Application REF: INTRODUCTION

2. Two new graduate nurses are doing some strategic career planning and have decided to pursue careers as pediatric nurses, even though they did not do very well in their pediatric rotation and do not feel very comfortable with children. Because they are best friends and want to work together, they have targeted childrens hospitals but they dont know what to do first. Which aspect(s) of strategic career planning should they pursue first?

a.

assessing and clarifying values and interests

b.

planning and implementing a job search

c.

ongoing evaluation of process to assure alignment with her goals

d.

determine what the job market is like

ANS: A

The two friends have selected pediatric nursing as their initial career path target, but they are not comfortable with their past performance or comfortable when working with children. Since this appears to be in conflict with their inner comfort or abilities, they should reevaluate the selection of pediatric nursing before pursuing employment in this field in order to avoid job dissatisfaction and/or anxiety.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: STRATEGIC PLANNING PROCESS

3. Research on nurse retention has indicated that many nurses leave nursing after a what period of time?

a.

10 years

c.

5 years or less

b.

7 years or less

d.

before the end of the first year

ANS: C

Hodges, Keeley, and Troyan (2008) noted that many nurses were leaving the field of nursing after a period of 5 years or less, which may be due to the changes in the workforce and changing values in todays society.

PTS: 1 DIF: Knowledge REF: STRATEGIC PLANNING PROCESS

4. A nursing instructor wants to determine if the students understand the acronym SMART which can be used to help determination goals in career planning. Which comment by a student would indicate that further teaching is needed?

a.

S- specific

c.

A acceptable

b.

M measurable

d.

R- realistic

ANS: C

The nursing instructor would recognize that further teaching is needed if a student responded that A = acceptable. The acronym SMART when applied to career planning stands for S = specific, M = measurable, A = achievable, R = realistic, and T = timely.

PTS: 1 DIF: Application REF: DETERMINING YOU GOALS

5. A new graduate nurse is setting career goals. The nurse has decided to work in the operating room of a county hospital for three years while pursuing a degree as an advanced practice nurse. Which type of goal is this?

a.

long-term

c.

initial

b.

intermediate

d.

short-term

ANS: B

The nurses plan to work in a county hospital operating room for three years while pursuing an advanced nursing degree is an example of an intermediate career goal. A short-term goal for this nurse might be to work in an acute care setting for one year to gain the expertise to move to a more specialized area. An example of a long-term goal for this nurse might be to work open a group practice of CRNAs to provide coverage for the small rural hospital in the town where nurse grew up.

PTS: 1 DIF: Application REF: CRITICAL THINKING 27-2

6. You are adding a cover letter to the resume that you are sending to a potential employer. You recognize that a cover letter important because of which of the following?

a.

It can be one of your first marketing strategies.

b.

It is a good way to get your foot in the door.

c.

It can be used to detail your accomplishments to a potential employer.

d.

It can be used in lieu of a resume.

ANS: A

Cover letters are one of the first opportunities you have in presenting yourself to a potential employer. They are good marketing and advertising techniques and should be worded carefully and precisely.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

7. A nurse writes a cover letter to a potential employer. The nurse recognizes that one of the major components of a cover letter is that it should be:

a.

one page in length

b.

a detailed commercial about yourself

c.

one to two pages in length

d.

started with a general salutation

ANS: A

A cover letter is a type of marketing and advertising strategy for presenting oneself to a potential employer. They should be no longer than one page in length and provide a brief (not detailed) commercial about you, and should be specifically addressed to a person, not a company or a general salutation.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

8. Just as there are certain components that should be included in cover letters, there are also those that should not be used. Which in the list of these is not necessarily correct?

a.

name signed in non-black or blue ink

b.

repeating information

c.

non-indented paragraphs

d.

more than one page in length

ANS: C

Some elements that should not be included in cover letters are signature in any color other than black or blue ink, repeating information, indented paragraphs, and more than one page in length.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

9. A new graduate nurse recognizes that there are a variety of methods that can be used in planning and implementing an effective job search.. The nurse would hypothesize that the least productive method would involve which of the following?

a.

networking through family, friends, and acquaintances

b.

reviewing positions advertised in the newspaper

c.

attending a job fair

d.

showing up at as many hospitals as you can and asking for a job

ANS: D

Some effective methods to incorporate into your plan for implementing a job search are networking through family, friends, and acquaintances; reviewing positions advertised in the newspaper (also Internet searches and recruitment agencies/Web sites); and attending a job fair. Showing up at as many hospitals as you can and asking for a job is not a productive means of job searching, even though one may stumble upon a position inadvertently. It is best to do a preliminary search and research the targeted facilities before contacting them.

PTS: 1 DIF: Application

REF: PLANNING AND IMPLEMENTING A JOB SEARCH

10. A career counselor meets with a group of senior nursing students to discuss the preparation of their rsums. The career counselor would recognize that further clarification is needed if one of the students suggested including which of the following on the resume?

a.

highlights of your experiences

b.

highlights of your skills

c.

your credentials

d.

detailed and specific points of information

ANS: D

Good rsums include a variety of specific traits that make them good. Some of these traits: skills and experiences are highlighted, credentials are provided, and they are brief and specific (not detailed or long).

PTS: 1 DIF: Application

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

11. A career counselor is meeting with a group of nursing graduates to discuss the preparation of their rsums. During the discussion the counselor asks the students which elements are important to include in a quality resume. Which element suggested by a student would indicate to the counselor that further clarification is needed?

a.

accurate dates

b.

off-white or ivory high quality paper with matching envelopes

c.

humorous references are always appreciated

d.

accurate spelling and grammar

ANS: C

Other qualities of good rsums include certain criteria regarding formatting and material presented. Some of these are; accurate dates, off-white or ivory high quality 8.5 x 11 paper with matching envelopes, accurate spelling and grammar, and proofreading of the final document. The use of humor or sarcasm in your rsum is never appropriate.

PTS: 1 DIF: Application

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

12. You are preparing your rsum or cover letter for a new job. Which of the following should you include?

a.

sarcasm and jokes to show your sense of humor

b.

bad-mouthing of former employers to negate any negative feedback they may give

c.

double checking spelling and grammar after the computer spell check is completed

d.

repete certain information several time to emphasize your point

ANS: C

When writing rsums and cover letters it is important to double check spelling and grammar after the computer spell check is completed. Also, effective job seekers do not use sarcasm, bad-mouth former employers, or utilize repetitive information.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

13. A nursing instructor has just completed a lecture on career planning for professional nurses. The instructor questions the students about the criteria that is most effective in career planning. Which response by a student would indicate that further clarification is needed?

a.

vision

c.

goal setting

b.

mission

d.

strategic planning

ANS: B

Further clarification is needed if a student responds mission. Career planning does not require the individual to have a mission. Three primary elements for effective control of ones career planning are developing a vision (long-term goals), creating goals, and making plans to achieve them (strategic planning).

PTS: 1 DIF: Analysis REF: INTRODUCTION

14. You are preparing a chronological style of rsum which:

a.

highlights skills and experiences rather than job sequences

b.

is good to illustrate experience in multiple careers

c.

can highlight work experiences from a position of lesser to greater power

d.

can be used to highlight a dramatic career change or focus

ANS: C

Chronological-style rsum lists jobs in reverse chronological order, is good for those with little or no gaps in their work history, and can highlight work experiences from a position of lesser to that of greater power. Functional-style rsums are good for those who wish to highlight their skills and experiences rather than job sequences. Functional-style rsums can also be used to illustrate experience in multiple careers and highlight a dramatic career change or focus.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION OF A COVER LETTER AND RESUME

15. Including personal attributes that illustrate your abilities as an effective team player, continuous learner, and consistent performer in your rsum show potential employers that you may be a good fit for their organization. Which is not necessarily a correct attribute?

a.

attention to detail

b.

seeking out learning opportunities

c.

reliability in attendance and punctuality

d.

resistance in conflict

ANS: D

Personal attributes that highlight your capabilities in certain positive employment skills such as being consistent in your performance, a team player, and a continuous learner enhance a job seekers potential. Some of these attributes include attention to detail, seeking out learning opportunities, reliability in attendance and punctuality, demonstrating resilience in resolving conflict (not resistance in conflict), performing therapeutic nursing interventions, and providing a safe and comfortable environment for patients experiencing dementia.

PTS: 1 DIF: Comprehension REF: RESUME

16. Employers are looking for individuals with employability skills that can be transferred between settings. Which does not necessarily belong?

a.

communication

c.

positive attitudes

b.

delegation

d.

teamwork

ANS: B

Some employability skills that employers recognize as sound and good indicators of a potential employees performance include communication, problem solving (not necessarily delegation at this stage), positive attitudes and behaviors, adaptability, and teamwork.

PTS: 1 DIF: Comprehension REF: RESUME

17. The employer-applicant interview contains several phases. Which of the following is not necessarily one of these phases?

a.

preparation

c.

working phase

b.

introductory phase

d.

evaluation phase

ANS: D

Once you have secured a job interview, it is important to understand the four phases involved in interviews. They are preparation, an introductory phase, a working phase, and a termination (not evaluation) phase.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

18. You are interviewing for your first nursing position. Under which circumstance would you most likely use the STAR?

a.

when recalling behaviors in specified situations

b.

as an initial format for starting interview dialogue

c.

to enhance strengths and weaknesses

d.

when discussing goals and values

ANS: A

The STAR format/acronym, when used in interviews, can be beneficial to help nurses remember details and behaviors associated with specific situations. STAR stands for S = specifics (what happened), T = task (the problem or issue), A = action (what you did), and R = result (result of the action).

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

19. A new graduate is interviewing for a nursing position. The nurse recruiter begins to ask the graduate a number of questions. The graduate recognizes that the nurse recruiter can legally ask about which of the following?

a.

citizenship

c.

cultural heritage

b.

career goals

d.

medical history

ANS: B

Not all questions asked in interview situations are legal. Legally acceptable questions include your reason for applying for the job, career goals, any problems you foresee, and your strengths and weaknesses. Some illegal questions that may come up in interviews concern your citizenship, cultural heritage, medical history, age, membership in social or political organizations, family characteristics, gender preference, and sexual orientation.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

20. Some questions may be asked during your interview. Which question, if asked, do you not need to answer?

a.

Why do you want to work here?

b.

What would your references say?

c.

What are your strengths?

d.

What do you plan to do with your children if you work overtime?

ANS: D

Questions concerning family relationships such as your marital status or children cannot legally be asked during job interviews. Other topics that are not legal are questions related to your social organizations, political or sexual orientation, age, cultural heritage, or health/medical history.

PTS: 1 DIF: Comprehension

REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

21. Your grandmother who was a nurse for 50 years at the same hospital finds you working at the dining room table and asks what you are doing. You explain that you are career planning. You grandmother then states, You already graduated from a good nursing program and secured a nice position at the hospital. What more is there to plan? Your best response to your grandmother would be which of the following?

a.

Im trying to decide if I made the right choice for my career.

b.

Career planning requires that I develop my vision, create goals, and making plans to achieve those goals.

c.

I dont want to spend my life in a dead-end job

d.

Grandma, did you really enjoy working in the hospital as a staff nurse?

ANS: B

Your best response would be to tell your grandmother that career planning requires developing a vision, creating goals and making plans to achieve those goals. The other responses do not explain the essence of career planning and would not fully address your grandmothers question.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: INTRODUCTION

22. You have submitted an application to the local hospital for a possible staff position and received a letter stating someone would call in order to conduct a phone interview. You are driving to the shopping mall to purchase a graduation outfit because graduation is tomorrow. Suddenly your cellular phone rings. It is the Nurse Recruiter stating that she is calling to interview you. The noise from the traffic is so loud that you can barely hear what the Nurse Recruiter is saying. Which action should your take?

a.

Ask the Nurse Recruiter to speaker louder.

b.

Pull over and continue to talk, answering all of the Nurse Recruiters questions

c.

Ask the Nurse Recruiter if the call can be rescheduled for another time when you can focus on the conversation

d.

Tell the Nurse Recruiter that the call is interfering with you shopping and you must buy your graduation outfit today

ANS: C

It is acceptable to set up another time to talk to the interviewer if you have been caught driving, etc. Minimize any distractions, like the sound of traffic, TV, kids, and know it is ok to ask to set an appointment for the call so you can focus on the conversation.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

23. You have been scheduled for a job interview and arrive at the interviewers office shortly before the interview is to begin. This is an example of your demonstrating which of the following?

a.

effective communication skills

c.

nursing practice skills

b.

time management skills

d.

leadership skills

ANS: B

Arriving shortly before the interview is an example of demonstrating your time-management skills.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

24. During your job interview you are asked several questions. Which topic would be considered illegal for the interview to request that you answer?

a.

your religious affiliation

c.

your strengths and weaknesses

b.

your career goals

d.

problems you foresee

ANS: A

Asking a question regarding your religious affiliation would be illegal. However, the interviewer can ask about your career goals, your strengths and weaknesses, and problems you foresee.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

25. You are interviewing for your first nursing position. When you enter the interviewers office, you notice several pictures of President Obama. During you interview, you are asked about your political preference. What would be the most appropriate way for you to respond?

a.

refuse to answer the question

b.

tell the interviewer you are a Democrat, whether that is true or not

c.

tell the interviewer that you evaluate issues, and make all decisions based on where a candidate stands on the issues

d.

tell the interviewer you are a Republican, whether that is true or not

ANS: C

Asking about political preference is one of the topics that is illegal for the interviewer to question. The most appropriate response would be to tell the interviewer that you evaluate issues, and make all decisions based on where a candidate stands on the issues. Refusing to answer may be seen as uncooperative or confrontational.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

MULTIPLE RESPONSE

1. When writing your resume you include person and professional characteristics that you believe will please potential employers. Some of those characteristics would include which of the following? Select all that apply.

a.

accept constructive feedback

d.

reliable in attendance

b.

work well with others

e.

sensitive to comments of others

c.

take responsibility for own learning

f.

prefers to work alone

ANS: A, B, C, D

Most employers are looking for employees who are able to accept constructive feedback, work well with others, take responsibility for own learning, and who are reliable in attendance. Individuals who are sensitive to comments of others or who prefer to work alone may not perform well in situations where teamwork is needed such as nursing.

PTS: 1 DIF: Application REF: RESUME

2. During a job interview the Nurse Recruiter asks you questions about your age, marital status, the number of children you have, your political affiliation, your past work experiences, and an example of when you demonstrated leadership. Questions regarding which of the following is considered a violation of the law? Select all that apply.

a.

age

b.

marital status

c.

number of children

d.

political affiliation

e.

past work experience

f.

example of when you demonstrated leadership

ANS: A, B, C, D

Questions concerning family relationships such as your marital status or children cannot legally be asked during job interviews. Other topics that are not legal are questions related to your social organizations, political or sexual orientation, age, cultural heritage, or health/medical history.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

3. You have just arrived for you interview and the interviewer invites you into the office. Which of the following are appropriate actions for you to take? Select all that apply.

a.

maintain good eye contact

b.

dont shake hands because of the possibility of spreading germs

c.

continue to chew your gum to avoid smokers breath

d.

smile and maintain good posture once seated

e.

address the interviewer by his or her first name in order to develop rapport

f.

sit down immediately because you had to walk a long distance from the parking lot and you are very tired

ANS: A, D

You should maintain good eye contact, smile, and maintain good posture once seated. Other actions you would take include shaking hands and address the interviewer formally. You should never sit down until invited to do so. Also never chew gum.

PTS: 1 DIF: Analysis REF: PREPARATION FOR THE INTERVIEW

Leave a Reply