Chapter 26: Stress and Associated Problems My Nursing Test Banks

Chapter 26: Stress and Associated Problems

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Hans Selye defined his general adaptation syndrome concept, which is also known as:

a.

fight or flight.

b.

compensate or compromise.

c.

restrain or release.

d.

avoid and flee.

ANS: A REF: 618

2. Improved function of the heart and brain during a stress response results from:

1. glycogenesis.

2. bronchodilation.

3. vasoconstriction in the skin and viscera.

4. decreased metabolic rate.

a.

1, 2

b.

2, 3

c.

2, 4

d.

3, 4

ANS: B REF: 619

3. In which of the following situations would the stress response be used to prevent blood pressure from dropping too low?

a.

Increasing anger during an argument

b.

Writing a final examination

c.

Fear about a medical diagnosis

d.

Internal hemorrhage from injuries in a car accident

ANS: D REF: 619

4. During the stress response, endorphins act as:

a.

pain blockers.

b.

cerebral function depressors.

c.

stimulators of increased secretion of aldosterone and insulin.

d.

an enhancer of the immune response.

ANS: A REF: 619

5. Severe, prolonged stress may cause acute renal failure or stress ulcers to develop as a result of:

a.

a deficit of glucose and oxygen in the body.

b.

the development of decompensated acidosis.

c.

prolonged vasoconstriction and ischemia.

d.

the supply of hormones having been exhausted.

ANS: C REF: 621

6. Selye defined three stages in the stress response. The third stage is designated as the:

a.

alarm stage.

b.

resistance stage.

c.

stage of exhaustion.

d.

maladaptive stage.

ANS: C REF: 619

7. The stress response involves the integrated action of the:

1. hypothalamus.

2. hypophysis.

3. sympathetic nervous system.

4. adrenal glands.

a.

1, 3

b.

2, 3

c.

1, 2, 4

d.

1, 2, 3, 4

ANS: D REF: 619

8. Possible complications caused by prolonged, severe stress include all of the following EXCEPT:

a.

hypertension.

b.

tension headache.

c.

diabetes mellitus.

d.

blindness.

ANS: D REF: 620-621

9. A serious consequence of a major disaster, first recognized in war veterans is:

a.

stress ulcers.

b.

delayed tissue healing.

c.

posttraumatic stress disorder (PTSD).

d.

cancer.

ANS: C REF: 622

10. Which of the following may alter a persons perception of a stressor?

a.

The presence of several stressors at the same time

b.

Past experiences

c.

Lack of effective coping mechanisms

d.

A, B, and C

ANS: D REF: 618-619

Leave a Reply