Chapter 26 Microbial Diseases of the Urinary and Reproductive Systems My Nursing Test Banks

Microbiology: An Introduction, 12e, (Tortora)

Chapter 26   Microbial Diseases of the Urinary and Reproductive Systems

26.1   Multiple-Choice Questions

1) Normal microbiota of the adult vagina consist primarily of

A) Lactobacillus.

B) Streptococcus.

C) Mycobacterium.

D) Neisseria.

E) Candida.

Answer:  A

Section:  26.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.3

2) Cystitis is most often caused by

A) Escherichia coli.

B) Leptospira interrogans.

C) Candida albicans.

D) Neisseria gonorrhoeae.

E) Pseudomonas aeruginosa.

Answer:  A

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

3) Pyelonephritis may result from

A) urethritis.

B) cystitis.

C) ureteritis.

D) systemic infections.

E) All of the answers are correct.

Answer:  E

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

4) All of the following result from N. gonorrhoeae infection. Which one leads to the others?

A) Antibody production is stopped.

B) CD4+ T lymphocytes do not activate.

C) There is an increased risk of other STIs.

D) Opa protein attaches to CD4+ T lymphocytes.

E) CD4+ T lymphocytes do not proliferate.

Answer:  D

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  2

5) Pyelonephritis usually is caused by

A) Pseudomonas aeruginosa.

B) Proteus spp.

C) Escherichia coli.

D) Enterobacter aerogenes.

E) Streptococcus pyogenes.

Answer:  C

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

6) The most common reservoir for leptospirosis within the United States is

A) humans.

B) water.

C) domestic dogs.

D) domestic cats.

E) rats.

Answer:  C

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

7) Which of the following is NOT primarily a sexually transmitted infection (STI)?

A) lymphogranuloma venereum

B) genital herpes

C) gonorrhea

D) chancroid

E) trichomoniasis

Answer:  E

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

8) Which of the following is treated with penicillin?

A) genital herpes

B) genital warts

C) candidiasis

D) syphilis

E) trichomoniasis

Answer:  D

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.6

9) Which of the following pairs is mismatched?

A) trichomoniasis fungus

B) gonorrhea gram-negative cocci

C) chancroid gram-negative rod

D) Gardnerella clue cells

E) syphilis gram-negative spirochete

Answer:  A

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.9

10) One form of NGU is lymphogranuloma venereum caused by

A) Leptospira interrogans.

B) Chlamydia trachomatis.

C) Neisseria gonorrhoeae.

D) Treponema pallidum.

E) Candida albicans.

Answer:  B

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

11) All of the following can cause congenital infection or infections of the newborn EXCEPT

A) syphilis.

B) gonorrhea.

C) nongonococcal urethritis.

D) genital herpes.

E) lymphogranuloma venereum.

Answer:  E

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.10

Global Outcome:  2

12) Which of the following recurs at the initial site of infection?

A) gonorrhea

B) syphilis

C) genital herpes

D) chancroid

E) LGV

Answer:  C

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

13) Which of the following is diagnosed by detection of antibodies against the causative agent?

A) nongonococcal urethritis

B) gonorrhea

C) syphilis

D) lymphogranuloma venereum

E) candidiasis

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  8.3

Learning Outcome:  26.6

14) Nongonococcal urethritis can be caused by all of the following EXCEPT

A) Mycoplasma homini.

B) Candida albicans.

C) Trichomonas vaginalis.

D) streptococci.

E) Neisseria gonorrhoeae.

Answer:  E

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

15) Which of the following is caused by an opportunistic pathogen?

A) trichomoniasis

B) genital herpes

C) candidiasis

D) gonorrhea

E) chancroid

Answer:  C

Section:  26.7

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.8

Global Outcome:  2

16)  The pH of the adult vagina is acidic due to the conversion of ________ to ________ by bacteria.

A) glucose; ethanol

B) protein; acetic acid

C) glycogen; lactic acid

D) mucosal cells; lactic acid

E) urine; lactic acid

Answer:  C

Section:  26.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  26.3

Global Outcome:  7

17) A urine sample collected directly from the urinary bladder

A) is sterile.

B) contains fewer than 100 pathogens/ml.

C) contains fewer than 10,000 pathogens/ml.

D) contains more than 100,000 pathogens/ml.

E) has leukocyte esterase.

Answer:  A

Section:  26.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

Learning Outcome:  26.3

18) Most nosocomial infections of the urinary tract are caused by

A) Escherichia coli.

B) Enterococcus.

C) Proteus.

D) Klebsiella.

E) Pseudomonas.

Answer:  A

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

19) Which of the following is NOT an antimicrobial feature of the urinary system?

A) physiological valves found in the ureter

B) pH of the urine

C) flushing action of urine

D) the use of the urethra for seminal fluid in women

E) None of the answers is correct; all of these are antimicrobial features of the urinary system.

Answer:  D

Section:  26.1

Blooms Taxonomy:  Analysis

Learning Outcome:  26.1

20) Which of the following is NOT a predisposing factors to cystitis in females?

A) the proximity of the anus to the urethra

B) the length of the urethra

C) sexual intercourse

D) poor personal hygiene

E) None of the answers is correct; all of these are predisposing factors.

Answer:  E

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

Learning Outcome:  26.5

21) The most common reportable disease in the United States is

A) cystitis.

B) lymphogranuloma venereum.

C) gonorrhea.

D) syphilis.

E) candidiasis.

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  26.6

22) Which of the following is NOT a complication of gonorrhea?

A) arthritis

B) pelvic inflammatory disease

C) endocarditis

D) meningitis

E) None of the answers are correct; all of these are potential complications of gonorrhea.

Answer:  E

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

23) Which of the following is the most difficult to treat with chemotherapeutic agents?

A) genital herpes

B) gonorrhea

C) syphilis

D) trichomoniasis

E) leptospirosis

Answer:  A

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.7

Global Outcome:  7

24) Vaginal itching and cheesy discharge are symptoms of

A) Gardnerella vaginosis.

B) genital herpes.

C) candidiasis.

D) trichomoniasis.

E) lymphogranuloma venereum.

Answer:  C

Section:  26.7

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.8

25) Recurring vesicles on the surface of human skin are symptoms of

A) Gardnerella vaginosis.

B) genital herpes.

C) candidiasis.

D) trichomoniasis.

E) lymphogranuloma venereum.

Answer:  B

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

26) Leukocytes at the infected site are a symptom of

A) Gardnerella vaginosis.

B) genital herpes.

C) candidiasis.

D) trichomoniasis.

E) lymphogranuloma venereum.

Answer:  D

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.9

27) Which of the following is caused by Chlamydia?

A) Gardnerella vaginosis

B) genital herpes

C) candidiasis

D) trichomoniasis

E) lymphogranuloma venereum

Answer:  E

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

28) A positive LE test and 10,000 CFU/ml in urine indicates

A) cystitis.

B) gonorrhea.

C) urethritis.

D) pyelonephritis.

E) genital herpes.

Answer:  D

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

Global Outcome:  2

29) Which of the following diseases causes a skin rash, hair loss, malaise, and fever?

A) gonorrhea

B) syphilis

C) NGU

D) trichomoniasis

E) genital herpes

Answer:  B

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

30) Staphylococcus saprophyticus causes

A) cystitis.

B) pyelonephritis.

C) vaginitis.

D) gonorrhea.

E) syphilis.

Answer:  A

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.5

31) Which one of the following statements about genital warts is FALSE?

A) It is transmitted by direct contact.

B) It is caused by papillomaviruses.

C) It is always precancerous.

D) It is treated by removing them.

E) It can lead to cervical cancer in women.

Answer:  C

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

32) The most common NGU in the United States is treated with

A) penicillin.

B) cephalosporins.

C) acyclovir.

D) AZT.

E) doxycycline.

Answer:  B

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  5

33) Which of the following statements about pelvic inflammatory disease is FALSE?

A) It can cause sterility and chronic pain.

B) It can be caused by N. gonorrhoeae.

C) It can be transmitted sexually.

D) It can be caused by C. trachomatis.

E) It can be caused by T. pallidum.

Answer:  E

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

34) Which one of the following does NOT cause nongonococcal urethritis?

A) Chlamydia

B) Mycoplasma

C) Neisseria

D) Ureaplasma

E) None of the answers is correct; all of these cause NGU.

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

35) Infants born to asymptomatic mothers with recurrent genital herpes are less likely to acquire herpesvirus at birth than infants born to newly infected mothers because

A) maternal antibodies offer protection.

B) the disease cannot be transmitted to newborns.

C) the disease is not communicable.

D) prophylactic antibiotics are administered to the newborn.

E) the virus is not growing.

Answer:  A

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.10

Global Outcome:  2

36) Which of the following is greater?

A) the number of reported cases of gonorrhea last year

B) the number of reported cases of AIDS last year

C) The number of reported cases of gonorrhea and AIDS are likely equal.

Answer:  A

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

37) A patient presents with fever and extensive lesions of the labia minora. Her VDRL test was negative. What is the most likely treatment?

A) metronidazole

B) cephalosporins

C) acyclovir

D) miconazole

E) No treatment is available.

Answer:  C

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

Global Outcome:  2

38) A patient is experiencing profuse greenish-yellow, foul-smelling discharge from her vagina. She is complaining of itching and irritation. What is the most likely treatment?

A) metronidazole

B) cephalosporins

C) acyclovir

D) miconazole

E) No treatment is available.

Answer:  A

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.9

Global Outcome:  2

39) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Which of the following causative agents is most likely to cause these symptoms?

A) Nesseria

B) HPV

C) HSV-2

D) Candida

E) Treponema

Answer:  E

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  2

40) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Which of the following will be most useful for a rapid diagnosis?

A) bacterial culture

B) microscopic examination of blood

C) serological test for antibodies

D) serological test for antigen

E) viral culture

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  8.3

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  2

41) A 25-year-old man presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Diagnosis was based on serological testing. The patient then reported that he had an ulcer on his penis two months earlier. What stage of disease is the patient in?

A) NGU

B) primary

C) secondary

D) tertiary

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  2

42) A 25-year-old male presented with fever, malaise, and a rash on his chest, arms, and feet. Diagnosis was based on serological testing. The patient then reported that he had an ulcer on his penis two months earlier. This disease can be treated with

A) acyclovir.

B) metronidazole.

C) miconazole.

D) penicillin.

E) surgery.

Answer:  D

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  2

43) A pelvic examination of a 23-year-old woman showed vesicles and ulcerated lesions on her labia. Cultures were negative for Neisseria and Chlamydia; the VDRL test was negative. Which treatment is appropriate?

A) acyclovir

B) metronidazole

C) miconazole

D) penicillin

E) surgery

Answer:  A

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.7

Global Outcome:  2

44) A pelvic examination of a 23-year-old woman showed vesicles and ulcerated lesions on her labia. Cultures were negative for Neisseria and Chlamydia; the VDRL test was negative. Which of the following is probable?

A) candidiasis

B) genital herpes

C) gonorrhea

D) NGU

E) syphilis

Answer:  B

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

Global Outcome:  2

45) Which of the following is treated with cephalosporins because the organism is resistant to penicillin and fluoroquinolones?

A) Mycoplasma hominis

B) Haemophilus ducreyi

C) Neisseria gonorrhoeae

D) Treponema pallidum

E) Gardnerella vaginalis

Answer:  C

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  26.6

26.2   True/False Questions

1) Anatomically, women have more portals of entry in the reproductive system compared to men.

Answer:  TRUE

Section:  26.2

Blooms Taxonomy:  Comprehension

Learning Outcome:  26.2

2) Women and men typically have the same normal microbiota in their reproductive systems.

Answer:  FALSE

Section:  26.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.3

3) A microbe that enters the vagina would likely cause cystitis if left untreated.

Answer:  FALSE

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

Learning Outcome:  26.5

4) Candida is a normal flora found in the majority (greater than 50%) of women.

Answer:  FALSE

Section:  26.7

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.8

5) The male urethra is typically sterile.

Answer:  TRUE

Section:  26.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  26.3

6) Genital candidiasis is a disease that only affects women.

Answer:  FALSE

Section:  26.7

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.8

7) Trichomoniasis is the only known STI caused by a protozoan.

Answer:  TRUE

Section:  26.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.9

8) The TORCH panel of tests is used to screen for diseases like syphilis.

Answer:  TRUE

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  8.3

Learning Outcome:  26.6

9) Only HSV-2 can cause genital herpes.

Answer:  FALSE

Section:  26.6

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.7

Global Outcome:  2

10) Most UTI infections in the population are a result of catheterization in a hospital setting.

Answer:  FALSE

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  26.4

26.3   Essay Questions

1) Why are the unreported cases of STIs an important public health concern?

Section:  26.5

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  26.6

Global Outcome:  7

2) Nearly 70 percent of the patients seen in STI clinics are men. Offer a reason men are more likely to seek treatment than women. Why is it important that women seek treatment for STIs?

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.4

Learning Outcome:  26.4

Global Outcome:  7

3) Would you expect reported cases of urethritis to be higher than pyleonephritis? Explain.

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.3a

Learning Outcome:  26.5

Global Outcome:  8

4) Would you expect the incidence of leptospirosis to be higher in urban or rural communities?  Explain.

Section:  26.4

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  7.4

Learning Outcome:  26.5

Global Outcome:  8

Leave a Reply