Chapter 25 Microbial Diseases of the Digestive System My Nursing Test Banks

Microbiology: An Introduction, 12e, (Tortora)

Chapter 25   Microbial Diseases of the Digestive System

25.1   Multiple-Choice Questions

1) Which of the following is directly involved in the initiation of dental caries?

A) sucrose

B) lysozyme

C) lactic acid

D) crevicular fluid

E) dentin

Answer:  C

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.2

Learning Outcome:  25.3

2) Clostridium difficile-associated diarrhea is usually preceded by

A) eating contaminated food.

B) a blood transfusion.

C) extended use of antibiotics.

D) improper food storage.

E) travel to an underdeveloped country.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

3) Which of the following statements about salmonellosis is FALSE?

A) It is a bacterial infection.

B) Severity of disease depends on number of organisms ingested.

C) A healthy carrier state exists.

D) The mortality rate is high.

E) It is often associated with poultry products.

Answer:  D

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

4) Disease-causing exotoxins are produced by all of the following organisms EXCEPT

A) Clostridium perfringens.

B) Vibrio cholerae.

C) Shigella dysenteriae.

D) Staphylococcus aureus.

E) Clostridium botulinum.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

5) Which one of the following diseases of the gastrointestinal system is transmitted by the respiratory route?

A) staphylococcal enterotoxicosis

B) mumps

C) Vibrio gastroenteritis

D) bacillary dysentery

E) travelers diarrhea

Answer:  B

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.5

6) The digestive tract is essentially one long tube.  The order of the structures, beginning with the mouth, is

A) pharynx, esophagus, stomach, small intestine, large intestine.

B) esophagus, pharynx, stomach, small intestine, large intestine.

C) pharynx, esophagus, stomach, large intestine, small intestine.

D) esophagus, stomach, pharynx, small intestine, large intestine.

E) pharynx, stomach, esophagus, small intestine, large intestine.

Answer:  A

Section:  25.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  25.1

7) Which of the following helminthic diseases is a common infestation found in the southeastern United States?

A) Enterobius vermicularis

B) Ascaris lumbricoides

C) Taenia saginata

D) Trichuris trichiura

E) Echinococcus granulosus

Answer:  B

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

8) Poultry products are a likely source of infection by

A) Helicobacter pylori.

B) Salmonella enterica.

C) Vibrio cholerae.

D) Shigella spp.

E) Clostridium perfringens.

Answer:  B

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

9) All of the following infections can result from drinking contaminated water EXCEPT

A) Cyclospora infection.

B) giardiasis.

C) trichinellosis.

D) cholera.

E) cryptosporidiosis.

Answer:  C

Section:  25.7

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.9

Global Outcome:  2

10) Which of the following organisms feeds on red blood cells?

A) Giardia lamblia

B) Escherichia coli

C) Taenia spp.

D) Vibrio parahaemolyticus

E) Entamoeba histolytica

Answer:  E

Section:  25.7

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.9

11) In humans, beef tapeworm infestations are acquired by ingesting

A) the eggs of Taenia saginata.

B) segments of Taenia solium tapeworms.

C) water contaminated with Diphyllobothrium latum eggs.

D) cysticerci of Taenia saginata in undercooked meat.

E) cysticerci of Taenia solium in undercooked meat.

Answer:  D

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

12) Which of the following statements about staphylococcal food poisoning is FALSE?

A) It is caused by ingesting an enterotoxin.

B) It can be prevented by adequate refrigeration of food.

C) It can be prevented by heating foods to 50C for 15 minutes.

D) It is treated by replacing water and electrolytes.

E) It is characterized by rapid onset and short duration of symptoms.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

13) The most common cause of travelers diarrhea is

A) Shigella spp.

B) Salmonella enterica.

C) Giardia lamblia.

D) Escherichia coli.

E) Campylobacter jejuni.

Answer:  D

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

14) Acute gastroenteritis that occurs after an incubation period of two to three days and commonly affects children is probably caused by

A) Giardia.

B) rotavirus.

C) Salmonella.

D) Staphylococcus aureus.

E) Trichinella.

Answer:  B

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.7

Global Outcome:  2

15) Which of the following is mismatched?

A) hydatid disease humans are the definitive host

B) Taenia infestation humans are the definitive host

C) trichinellosis humans eat larva of parasite

D) pinworm infestation humans ingest parasites eggs

E) hookworm infestation parasite bores through skin

Answer:  A

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

Global Outcome:  2

16) Thorough cooking of food will prevent all of the following EXCEPT

A) trichinellosis.

B) beef tapeworm.

C) staphylococcal food poisoning.

D) salmonellosis.

E) shigellosis.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

17) Most of the normal microbiota of the digestive system are found in the

A) mouth.

B) stomach.

C) stomach and small intestine.

D) small intestine and large intestine.

E) accessory structures.

Answer:  D

Section:  25.2

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.2

Global Outcome:  2

18) Gums bleeding while brushing ones teeth is most commonly associated with

A) halitosis.

B) cavities.

C) gingivitis.

D) periodontitis.

E) trench mouth.

Answer:  C

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.3

19) Typhoid fever differs from salmonellosis in that in typhoid fever

A) the microorganisms multiply within macrophages.

B) the incubation period is much longer.

C) the symptoms are due to infection of the gallbladder.

D) infection is spread only in the feces of domesticated animals.

E) infection occurs due to ingestion of endospores.

Answer:  B

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

20) Which of the following organisms is likely to be transmitted via contaminated shrimp?

A) Trichinella spiralis

B) Vibrio parahaemolyticus

C) Giardia lamblia

D) Clostridium perfringens

E) Staphylococcus aureus

Answer:  B

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

21) Which of the following organisms is likely to be transmitted via undercooked pork and horse?

A) Salmonella enterica

B) Staphylococcus aureus

C) Trichinella spiralis

D) Entamoeba histolytica

E) Shigella spp.

Answer:  C

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

22) A vaccine to provide active immunity to HBV is prepared from

A) viruses grown in tissue culture.

B) genetically modified yeast.

C) pooled gamma globulin.

D) viruses grown in embryonated eggs.

E) viral particles in patients.

Answer:  B

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  25.6

23) Aflatoxin is a(n) ________ associated with ingestion of contaminated ________.

A) mycotoxin; peanuts

B) mycotoxin; rye or other cereal grains

C) enterotoxin; peanuts

D) enterotoxin; rye or other cereal grains

E) endotoxin; peanuts

Answer:  A

Section:  25.6

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.8

24) Which of the following causes inflammation of the liver?

A) Salmonella enterica

B) Shigella spp.

C) hepatitis A virus

D) Vibrio cholerae

E) Escherichia coli

Answer:  C

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.6

25) Rice water stools are characteristic of

A) salmonellosis.

B) cholera.

C) bacillary dysentery.

D) amebic dysentery.

E) tapeworm infestation.

Answer:  B

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

26) Epidemics related to bacterial infection of the digestive system are typically caused by

A) biological vectors.

B) contaminated food and water.

C) unpasteurized milk.

D) the respiratory route.

E) exposure to contaminated soil.

Answer:  B

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

27) Many bacterial infections of the lower digestive tract are treated with

A) antitoxin.

B) penicillin.

C) water and electrolytes.

D) quinacrine.

E) thorough cooking.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  25.4

28) Dental plaque is an example of

A) a pellicle.

B) a biofilm.

C) gingivitis.

D) dentin.

E) tooth enamel.

Answer:  B

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.2

Learning Outcome:  25.3

Global Outcome:  7

29) Which of the following is mismatched?

A) ergot gangrene

B) Salmonella endotoxin lyses red blood cells

C) Vibrio enterotoxin secretion of Cl, K+, and H2O

D) aflatoxin liver cancer

E) shiga toxin tissue destruction

Answer:  B

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  7

30) Bacterial intoxications differ from bacterial infections of the digestive system in that intoxications

A) are transmitted via contaminated water.

B) are more severe.

C) have shorter incubation times.

D) are treated with antibiotics.

E) are accompanied by high fever.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

31) The most common mode of HAV transmission is

A) contamination of food during preparation.

B) contamination of food before it reaches a food service establishment.

C) blood transfusion.

D) contaminated hypodermic needles.

E) airborne.

Answer:  A

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.6

32) Which of the following correctly lists the stages of tooth decay?

A) plaque accumulation, destruction of enamel, advancement of decay through enamel, decay in dentin, decay in tooth pulp

B) decay in dentin, plaque accumulation, destruction of enamel, advancement of decay through enamel, decay in tooth pulp

C) plaque accumulation, destruction of enamel, decay in tooth pulp, advancement of decay through enamel, decay in dentin

D) destruction of enamel, advancement of decay through enamel, plaque accumulation, decay in dentin, decay in tooth pulp

E) destruction of enamel, plaque accumulation, advancement of decay through enamel, decay in dentin, decay in tooth pulp

Answer:  A

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.2

Learning Outcome:  25.3

33) A 38-year-old man had onset of fever, chills, nausea, and myalgia while vacationing on the Gulf of Mexico. On April 29, he had eaten raw oysters and gone wading in the warm coastal waters. On May 2, he was admitted to a hospital because of a fever of 39C and two circular necrotic lesions on the left leg. He had a history of alcoholic liver disease. He was transferred to the ICU; therapy with antibiotics was initiated. On May 4, he died. Which of the following is the most likely cause?

A) Bacillus cereus

B) Cyclospora cayetanensis

C) Salmonella typhi

D) Vibrio vulnificus

E) hepatitis C virus

Answer:  D

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

34) Which of the following is included in GALT?

A) thymus

B) Peyers patches

C) tonsils

D) liver

E) salivary glands

Answer:  B

Section:  25.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  25.1

35) Microscopic examination of a patients fecal culture shows spiral bacteria. The bacteria probably belong to the genus

A) Campylobacter jejuni.

B) Escherichia coli.

C) Salmonella typhi.

D) Shigella spp.

E) Vibrio cholerae.

Answer:  A

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

36) Which of the following pertains to typhoid fever?

A) It is acquired via ingestion of contaminated meat.

B) Enterotoxin spreads via the blood.

C) It is caused by several different species of Salmonella.

D) Causative microorganism multiplies in patient phagocytes.

E) It is also called bacillary dysentery.

Answer:  D

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

37) All of the following are gram-negative rods that cause gastroenteritis EXCEPT

A) Clostridium perfringens.

B) Escherichia coli.

C) Salmonella typhi.

D) Shigella spp.

E) Yersinia enterocolitica.

Answer:  A

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

38) Helicobacter pylori can grow in the stomach because it

A) hides in macrophages.

B) makes a capsule.

C) possesses an enzyme that neutralizes HCl.

D) makes HCl.

E) invades epithelial cells.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

39) All of the following are eukaryotic organisms that cause diarrheal disease EXCEPT

A) Cryptosporidium.

B) Cyclospora.

C) Entamoeba.

D) Giardia.

E) Campylobacter.

Answer:  E

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

40) All of the following pertain to pinworm infections EXCEPT

A) transmission is typically by contact with fomites or inhalation of eggs.

B) diagnosis is by detecting eggs on transparent tape pressed to the perianal area.

C) all family members living with the patient must also be treated.

D) it is most commonly transmitted by cysts in water.

E) it is a helminth disease.

Answer:  D

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

41) What is a Dane particle?

A) the chlorine-resistant virus that causes HAV

B) the infectious virion that causes HBV

C) the spherical particles found in serum of patients with HBV

D) the filamentous particles that cause HAV

E) another name for an HBV surface antigen

Answer:  B

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  25.6

42) Which of the following is mismatched?

A) beef E. coli O157:H7

B) custard and cream pies Staphylococcus aureus

C) eggs Trichinella spiralis

D) chicken Campylobacter jejuni

E) oysters Vibrio parahaemolyticus

Answer:  C

Section:  25.8

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.10

Global Outcome:  2

Situation 25.1

Following a county fair, 160 persons complained of gastrointestinal symptoms. Symptoms included diarrhea (84 percent), abdominal cramps (96 percent), nausea (84 percent), vomiting (82 percent), body aches (50 percent), fever (60 percent; median body temperature = 38.3C); median duration of illness 6 days (range 10 hr to 13 days).

43) In Situation 25.1, fecal samples should be cultured for all of the following EXCEPT

A) Salmonella enterica.

B) Shigella spp.

C) Campylobacter jejuni.

D) enteropathogenic Escherichia coli.

E) Giardia lamblia.

Answer:  E

Section:  25.7

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.9

Global Outcome:  2

44) In Situation 25.1, fecal samples were found to be negative when cultured. The next step in diagnosing the cause of illness would be

A) to begin antibiotic therapy.

B) blood cultures.

C) microscopic examination of feces for oocysts.

D) microscopic examination of feces for viruses.

E) muscle biopsy.

Answer:  C

Section:  25.7

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.9

Global Outcome:  2

45) Table 25.1

Food

Relative Risk

Black beans

0.58

Corn soup

0.75

Jalapeo peppers

34.13

Roma tomatoes

5.40

The relative risks shown in Table 25.1 were calculated for foods suspected of transmitting Salmonella. Which food is the most likely source of infection?

A) black beans

B) corn soup

C) jalapeo peppers

D) roma tomatoes

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer:  C

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  7.2

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  3

25.2   True/False Questions

1) Campylobacter gastroenteritis is the leading cause of foodborne illness in the United States.

Answer:  TRUE

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

2) Dental caries can also be referred to as periodontal disease.

Answer:  FALSE

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.2

Learning Outcome:  25.3

3) Bacterial infections, but not intoxications, can cause diarrhea.

Answer:  FALSE

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

4) An outbreak of viral gastroenteritis occurs in a pediatrics ward. Rotavirus is the most likely causative agent.

Answer:  TRUE

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.7

Global Outcome:  2

5) Aflatoxin poisoning is associated with liver cancer.

Answer:  TRUE

Section:  25.6

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.8

6) Approximately 30 percent of the bodys immune system is located in the intestinal tract.

Answer:  FALSE

Section:  25.1

Blooms Taxonomy:  Knowledge

Learning Outcome:  25.1

7) Lactic acid, an end product of fructose fermentation, causes breakdown of tooth enamel and, eventually, cavities.

Answer:  TRUE

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.3

Global Outcome:  7

8) Gastroenteritis due to ingestion of food contaminated with Staphylococcus aureus is due to intoxication by enterotoxins.

Answer:  TRUE

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

9) EHEC is a major cause of diarrhea in developing countries and may result in the death of small children.

Answer:  FALSE

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  2

10) H. pylori is able to survive the acidic environment of the stomach as a result of adaptations that allow it to increase the pH of the immediate environment.

Answer:  TRUE

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.3

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  7

25.3   Essay Questions

1) Mary made her familys favorite cream of broccoli soup for lunch. Lunch was forgotten when her son suddenly remembered he had a soccer game at noon. The family finally returned several hours later and sat down to eat. Although Mary reheated the soup (which had been left out at room temperature while they were gone), why is this no guarantee that Mary and her family will not become sick due to food poisoning?

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  8

2) Discuss why cholera epidemics are often associated with floods.

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Synthesis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  8

3) Compare the modes of transmission for hepatitis A, B, and C.

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.6

Global Outcome:  8

4) Describe the process of periodontal disease.

Section:  25.3

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.3

Global Outcome:  8

5) Multiple pathovars of E. coli are well characterized. Identify four different pathogenic strains and discuss the mechanism of disease for each.

Section:  25.4

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.4

Global Outcome:  8

6) Thinking of a mumps infection, how do the symptoms involve the GI tract, yet lead to airborne transmission of the disease? Why isnt the disease transmitted by fecal-oral contamination instead?

Section:  25.5

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  25.5

Global Outcome:  8

Leave a Reply