Chapter 25: Immobility and Associated Problems My Nursing Test Banks

Chapter 25: Immobility and Associated Problems

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Which of the following is likely to develop when a leg is immobilized in a cast?

a.

Contracture

b.

Muscle hypertrophy

c.

Muscle atrophy

d.

Increased osteoblastic activity

ANS: C REF: 613

2. Which of the following frequently causes decubitus ulcers?

a.

Infection by resident flora

b.

Ischemia at pressure points

c.

Normal degenerative changes

d.

Allergic reaction to adhesive tape or dressings

ANS: B REF: 614

3. What do prolonged periods of immobility frequently lead to?

1. Orthostatic hypotension

2. Increased blood pressure and increased heart rate

3. Increased risk of both thrombi and emboli

4. Rapid, deep respirations

a.

1, 2

b.

1, 3

c.

2, 4

d.

3, 4

ANS: B REF: 614-615

4. What is a major factor predisposing to pulmonary infection in immobilized patients?

a.

Decreased activity and demand for oxygen

b.

Increased retention of CO2

c.

Inability to sneeze forcefully

d.

Stasis of secretions in the lungs

ANS: D REF: 615

5. Bladder infections are more likely to develop in immobilized patients because of:

a.

stasis of urine in the urinary system.

b.

development of hypocalcemia with immobility.

c.

fluid overload in the system.

d.

lack of neurological control of the bladder.

ANS: A REF: 616

6. Which of the following is/are common effect(s) of prolonged immobility in children?

a.

Delayed linear growth

b.

Contractures and deformities involving the hips, spine, legs, and feet

c.

Skeletal muscle weakness

d.

A, B, and C

ANS: D REF: 616

7. Paralysis of the lower part of the body is called:

a.

hemiplegia.

b.

paraplegia.

c.

quadriplegia.

d.

None of the above

ANS: B REF: 613

8. Prolonged immobility may predispose to ___________ in the kidneys.

a.

urinary stasis

b.

renal calculi

c.

infection

d.

All of the above

ANS: D REF: 616-617

9. Inactive muscle quickly loses strength as it becomes _____________.

a.

less elastic.

b.

atrophied.

c.

contracted.

d.

spastic.

ANS: B REF: 613

10. The major problem associated with immobility and the gastrointestinal tract is:

a.

constipation.

b.

diarrhea.

c.

nausea.

d.

increased rate of peristalsis.

ANS: A REF: 615

11. Lack of weight-bearing and skeletal muscle activity for a prolonged period leads to:

a.

bone demineralization.

b.

lengthening of tendons and ligaments.

c.

decreased skeletal muscle mass.

d.

A and C

ANS: D REF: 613

12. Which of the following applies/apply to orthostatic hypotension associated with prolonged immobility?

a.

Sudden changes in body position from supine to upright may cause low blood pressure.

b.

Venous return and cardiac output are decreased with immobility.

c.

All cardiovascular reflexes are lost with prolonged immobility.

d.

A and B

ANS: D REF: 614

13. Atelectasis may occur with a prolonged period of bed rest because of:

a.

reduced removal of pulmonary secretions.

b.

increased expansion of the lower lobes of the lungs.

c.

increased risk of aspiration in a sitting position.

d.

loss of cough reflex.

ANS: A REF: 615

14. Immobility may lead to dehydration primarily as a result of:

a.

changes in hormonal secretions due to increased blood in the thorax.

b.

destruction of the kidneys as a result of ischemia and necrosis.

c.

blockage of the ureters, causing retention of urine.

d.

toxins being produced by infectious microorganisms.

ANS: A REF: 616

15. Virchows triad refers to:

a.

an anatomical structure in the kidneys.

b.

a combination of factors affecting potential thrombus formation.

c.

factors that predispose an individual toward urinary tract infections.

d.

psychological factors leading to stress associated with immobility.

ANS: B REF: 615

Leave a Reply