Chapter 23: The NCLEX-PN Examination My Nursing Test Banks

Chapter 23: The NCLEX-PN Examination

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. Preparation for the NCLEX-PN examination should include

a.

cramming difficult concepts the night before the examination.

b.

rereading each textbook used in the program of study.

c.

going to a party the evening before the test.

d.

reviewing content summaries and focusing on identified areas of weakness.

ANS: D

Identifying areas of weakness and undertaking a systematic study program is a good strategy for preparing for the NCLEX-PN examination. Cramming is rarely effective. Rereading all texts is time-consuming and lacks focus. Relaxing is a good idea, but partying may lead to fatigue and lack of clarity in thinking the next day.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 317|p. 323

OBJ: 7 TOP: NCLEX-PN Examination preparation

KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

2. Which statement best explains the purpose of the NCLEX-PN examination?

a.

It is a comprehensive test developed by the NLN and administered at the end of the nursing program by an instructor.

b.

It is an examination that measures the minimum competencies needed to practice practical/vocational nursing.

c.

It is an LPN/LVN test that allows one to enter an ADN program after passing the examination.

d.

It is a comprehensive examination that permits one to function as an LPN/LVN or RN, depending upon the score attained.

ANS: B

The NCLEX-PN examination measures the minimum competencies required to safely and effectively practice as a newly licensed practical/vocational nurse. The NCLEX-PN examination is administered by a testing agency. The NCLEX-PN does not confer eligibility to enter an ADN program. The NCLEX-RN examination tests information based on its own test plan.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 321 OBJ: 1

TOP: NCLEX-PN Examination KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

3. LPN/LVN licensure by endorsement in the United States and its territories is possible because

a.

English is the spoken language of each locale.

b.

the NCLEX-PN examination is used by the board of nursing of each locale.

c.

computer-adaptive testing maximizes testing efficiency.

d.

the NCLEX-PN examination test plan reflects current practice.

ANS: B

When the same examination is used, the boards of nursing can be assured that those who pass have the knowledge to practice practical/vocational nursing at a minimally safe and effective level.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 321 OBJ: 4

TOP: Endorsement KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

4. What advice should the testing candidate consider the best method for preparing to take the NCLEX-PN examination?

a.

Participate in an all-night cram session the night before the test.

b.

Rely on your intuition to answer questions when you do not know the answer.

c.

Study throughout the year and review systematically before the exam.

d.

Quiz previous graduates about test content and study what they mention.

ANS: C

Studying for each nursing examination and passing it provides a firm foundation for the NCLEX-PN examination. Systematic review over a number of weeks prior to the NCLEX-PN examination will refresh ones knowledge. Cramming is usually counterproductive, because it results in fatigue and lowers the ability to think clearly during the examination. Better advice is to rule out wrong answers and consider clues and key words found in the stem of the question. With CAT, the topics covered in the questions answered by one person may be quite different from those selected for another person.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 323 OBJ: 7

TOP: NCLEX-PN Examination preparation KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

5. The practical/vocational nursing student tells a colleague, I know Im going to fail the NCLEX-PN examination. Ive heard that a huge amount of the examination is psychology related, and I hated psychology! The reply that shows the best understanding of the NCLEX-PN examination is

a.

Youd better retake the psychology course.

b.

There are equal numbers of questions related to each aspect of patient needs.

c.

Psychosocial integrity is the basis for 8% to 14% of the questions.

d.

Ive heard theres more emphasis on care planning than anything else.

ANS: C

Psychosocial integrity is the basis for 8% to 14% of the questions of the NCLEX-PN examination test plan. The other options do not show understanding of the current test plan.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 319 OBJ: 3

TOP: Framework of test plan KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

6. The SP/VN reviewing for the NCLEX-PN examination should study based on an understanding that the category of patient need that is most heavily tested is

a.

the clinical problem-solving process.

b.

safe, effective care environment.

c.

health promotion and maintenance.

d.

physiological integrity.

ANS: D

The physiological integrity category of client needs includes basic care and comfort, pharmacological therapies, reduction of risk potential, and physiological adaptation. It comprises 41% to 65% of the questions. Questions from the other three categories make up the remainder of the test. The clinical problem-solving process is not a category of patient needs.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 319 OBJ: 3

TOP: Test plan: Category of client need KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

7. One practical/vocational nursing student tells another student, Im computer phobic! I never understand what keys Im supposed to use to get the thing to work. The reply that shows the best understanding about NCLEX-PN examination testing is

a.

No problem! The question comes up on the screen, and you speak the letter of the correct answer aloud to the voice-activated computer.

b.

You answer practice questions before the examination begins to get you used to using the computer.

c.

Youll be able to ask the test proctor for help if you get mixed up.

d.

If you cant get the hang of the computer, theyll let you use paper and pencil.

ANS: B

Answering the practice questions provides orientation to the tester. Voice-activated computers are not used. Asking the test proctor for help if you get mixed up and using paper and pencil are not permitted.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 317 OBJ: 3

TOP: Orientation to use of the computer KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

8. When an SP/VN asks for advice about how to reduce anxiety before the NCLEX-PN examination, the LPN/LVN should respond, An effective strategy for reducing test anxiety prior to the NCLEX-PN examination is to

a.

maintain a confident, positive attitude about your abilities and the outcome.

b.

drink 3 ounces of an alcoholic beverage 30 minutes before the test.

c.

prepare yourself for the worst by picturing yourself having to reapply.

d.

use scrap paper to keep track of the number of questions you think you answered correctly and incorrectly.

ANS: A

Positive thinking reduces anxiety. Testing with mild anxiety is more productive than testing with moderate to high anxiety. Drinking alcohol will interfere with critical thinking. Preparing yourself for the worst by picturing yourself having to reply is negative thinking and raises anxiety. Using scrap paper to keep track of the number of questions you think you answered correctly and incorrectly takes the focus away from thinking critically about the questions and wastes time that could better be used to consider question options.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 323 OBJ: 7

TOP: Anxiety reduction KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

9. The LPN/LVN tells a peer, I want to be endorsed in state X. What step do you think I should take first? The best response would be

a.

Ask our state board to send you a copy of your NCLEX-PN examination score.

b.

Photocopy your license and current registration.

c.

Write to the board of nursing in state X and ask for instructions.

d.

Request our state board to inactivate your license.

ANS: C

Endorsement to practice in another state begins by contacting the state board of nursing in that state and asking for instructions about how to proceed. The board will send an application, instructions, fee schedules, and other materials. Asking the state board to send a copy of your NCLEX-PN examination score and photocopying your license and current registration are neither necessary nor priorities. Requesting the state board to inactivate your license is premature. Current licensure and registration are necessary to continue to work in your state while awaiting endorsement for state X.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 322 OBJ: 4

TOP: Endorsement KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

10. Which statement pertains to a temporary work permit?

a.

It is issued automatically upon completion of the LPN/LVN program.

b.

It permits one to work as an LPN/LVN.

c.

It is required to take the NCLEX-PN examination.

d.

It is revoked once the NCLEX-PN examination result is reported.

e.

It allows one to assume LPN/LVN charge nurse duties.

ANS: D

One must apply for the permit on program completion if wishing to work. One works as a GP/VN, not as a fully licensed LPN/LVN. The temporary work permit and the application to take the examination are not dependent on one another. The temporary permit is revoked once the NCLEX-PN examination is reported. If the examination is passed, the individual works as a fully licensed LPN/LVN. If the examination is failed, the individual must surrender the permit and work as a nursing assistant.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 322 OBJ: 6

TOP: Temporary permit KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

11. The fundamental difference between holding licensure as an LPN/LVN and having a temporary permit is that a temporary permit

a.

is surrendered after 2 years; a license is never surrendered.

b.

requires close RN supervision; a license gives permission to practice without RN supervision.

c.

certifies minimal competency in LPN/LVN skills; a license guarantees safe practice.

d.

provides permission to work as a GP/VN; a license certifies minimal competence in LPN/LVN skills.

ANS: D

A temporary permit allows a graduate practical or vocational nurse to work until the results of the NCLEX-PN examination are in. The temporary permit is automatically revoked once these results are available. Passing the NCLEX-PN exam allows employment as a fully licensed practical or vocational nurse (LPN or LVN). If the examination is failed, the temporary permit is surrendered.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 322 OBJ: 6

TOP: Temporary permit KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

12. The requirement for taking the NCLEX-PN examination that is universal to every U.S. state and territory is

a.

the ability to pay fees using a major credit card.

b.

holding a valid temporary work permit.

c.

a conviction-free legal record.

d.

completion of a PN/VN program.

ANS: D

One cannot apply to any state board of nursing and receive permission to take the NCLEX-PN until program completion has been certified by the school of nursing. Taking the NCLEX-PN examination is not contingent on any of the other options.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 320 OBJ: 4

TOP: Requirements to take NCLEX-PN examination KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

13. Prior to taking the NCLEX-PN examination, candidates sign a confidentiality clause. A candidate would be in violation of terms of confidentiality when doing which of the following?

a.

The candidate asks the examination proctor a question.

b.

The candidate informs others that she has taken the exam.

c.

The candidate discusses the exam with his instructor.

d.

The candidate refrains from discussing the exam with others.

ANS: C

Candidates signs an NCLEX-PN examination confidentiality clause prior to testing. Dr. Tom ONeill, associate director, NCLEX-PN examination, states that, technically if students were to discuss the exam with an instructor, they would be in violation of the terms of confidentiality they must agree to before they take the exam. These terms include not disclosing the content of the examination items before, during, or after the examination. Legal action could be taken against candidates that break the NCLEX-PN confidentiality clause, including criminal prosecution and civil litigation as well as other administrative disciplinary action.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 322 OBJ: 8

TOP: NCLEX-PN examination confidentiality clause KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

14. Endorsement for an LPN/LVN taking the NCLEX-PN examination means that the LPN/LVN

a.

will never risk losing his or her license.

b.

may apply for licensure in a different state or territory without retesting.

c.

is entitled only to practice in the state in which he or she took the NCLEX-PN examination.

d.

must retake the NCLEX-PN examination if wishing to practice nursing in another state or territory.

ANS: B

The NCLEX-PN examination is given in the United States, American Samoa, the District of Columbia, Guam, the Northern Mariana Islands, Puerto Rico, and the Virgin Islands. This makes it possible to provide licensure by endorsement from one board of nursing to another. Endorsement means that an LPN/LVN may apply for licensure in a different state or territory without retesting. Taking the same examination in the United States and its territories facilitates endorsement from one nursing board to another.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 321 OBJ: 4

TOP: Endorsement KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

15. The content of the NCLEX-PN examination is divided into four Client Needs categories. The Safe, Effective Care Environment category includes

a.

the aging process.

b.

abuse and neglect.

c.

advance directives.

d.

medication administration.

ANS: C

Advance directives are included in the Client Needs category Safe, Effective Care Environment. The aging process is included in the Client Needs category Health Promotion and Maintenance. Abuse and neglect are included in the Client Needs category Psychosocial Integrity. Medication administration is included in the Client Needs category Physiological Integrity.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 319 OBJ: 7

TOP: Client Needs categories KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

16. The content of the NCLEX-PN examination is divided into four Client Needs categories. The Health Promotion and Maintenance category includes

a.

ethical practice.

b.

family planning.

c.

crisis intervention.

d.

basic pathophysiology.

ANS: B

Family planning is included in the Client Needs category Health Promotion and Maintenance. Ethical practice is included in the Client Needs category Safe, Effective Care Environment. Crisis intervention is included in the Client Needs category Psychosocial Integrity. Basic pathophysiology is included in the Client Needs category Physiological Integrity.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 319 OBJ: 7

TOP: Client Needs categories KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

17. The content of the NCLEX-PN examination is divided into four Client Needs categories. The Psychosocial Integrity category includes

a.

surgical asepsis.

b.

human sexuality.

c.

therapeutic communication.

d.

nutrition and oral hydration.

ANS: C

Therapeutic communication is included in the Client Needs category Psychosocial Integrity. Surgical asepsis is included in the Client Needs category Safe, Effective Care Environment. Human sexuality is included in the Client Needs category Health Promotion and Maintenance. Nutrition and oral hydration are included in the Client Needs category Physiological Integrity.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 319 OBJ: 7

TOP: Client Needs categories KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

18. The content of the NCLEX-PN examination is divided into four Client Needs categories. The Physiological Integrity category includes

a.

newborn care.

b.

stress management.

c.

medical emergencies.

d.

accident/error prevention.

ANS: C

Medical emergencies are included in the Client Needs category Physiological Integrity. Newborn care is included in the Client Needs category Health Promotion and Maintenance. Stress management is included in the Client Needs category Psychosocial Integrity. Accident/error prevention is included in the Client Needs category Safe, Effective Care Environment.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 319 OBJ: 7

TOP: Client Needs categories KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

MULTIPLE RESPONSE

1. Which phrases describe the format of the NCLEX-PN examination? (Select all that apply.)

a.

Uses multiple choice questions exclusively

b.

Includes questions of varying levels of difficulty

c.

May have fill-in-the-blank questions

d.

Uses charts, tables, and graphics as parts of questions

e.

Requires tester to select a single best answer for every question

f.

Tests the cognitive levels of knowledge, comprehension, application, and analysis

g.

Integrates three of the four steps of the nursing process used by LPN/LVNs

ANS: B, C, D, F

The NCLEX-PN examination includes questions of varying levels of difficulty; it may have fill-in-the-blank questions, charts, tables, and graphics; and it tests the cognitive levels of knowledge, comprehension, application, and analysis. Using multiple choice questions exclusively is incorrect, because alternate types of questions are used in the examination. Requiring the tester to select a single best answer for each question is inaccurate, because multiple answers may be correct for some questions. Integrating three of the four steps of the nursing process used by LPN/LVNs is incorrect, because all four steps of the LPN/LVN nursing process are integrated into the examination.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 318 OBJ: 1

TOP: Exam Format KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

2. Which phrases accurately describe computerized adaptive testing (CAT) as used in the NCLEX-PN examination? (Select all that apply.)

a.

Selects questions of varying difficulty, depending on previous responses

b.

Provides an individualized examination for each tester

c.

Requires the tester to answer a minimum of 85 questions

d.

Selects an equal number of questions from the four categories of client need

e.

Ends testing when 50% of the questions have been answered correctly

ANS: A, B, C

CAT varies the question difficulty based on previous responses, provides an individualized exam, and requires the tester to answer a minimum of 85 questions. Client needs are not tested equally. The test plan calls for physiological integrity to be weighted more heavily than the other categories. Testing ends when a minimum of 85 questions have been answered and when 50% of the more difficult questions have been answered correctly.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 317 OBJ: 3

TOP: Computerized adaptive testing KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

3. Which statements provide accurate information about determination of pass/fail by NCLEX-PN computerized adaptive testing? (Select all that apply.)

a.

Only questions testing the application or analysis level of cognition are scored.

b.

Each question that appears on the screen must be answered; none can be skipped.

c.

Of the more difficult questions asked, 50% must be answered correctly to pass.

d.

Ones score must be at least 75% of the 205 total questions asked.

ANS: B, C

Each question that appears on the screen must be answered in order for the examination to continue. The basis for this is that question selection is based on the correctness of the answer given for the previous question. The computer determines that the candidate has passed when he or she has completed at least 85 questions and it can be determined that the person has correctly answered 50% of the questions with a high index of difficulty. All questions are scored. Not all testers answer the maximum number of questions (205). Seventy-five percent is not used to determine passing.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 317-318 OBJ: 3

TOP: CAT KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

4. Which phrases identify differences between taking the NCLEX-PN examination and a regular test in a nursing program? (Select all that apply.)

a.

One can skip questions and return to them in a program exam.

b.

One will be penalized for guessing on the NCLEX-PN examination.

c.

There are a variety of question formats on the NCLEX-PN examination.

d.

One should stop reading possible answers on the NCLEX-PN examination as soon as selecting the correct answer.

e.

The NCLEX-PN examination is individualized; program examinations are identical for all testers.

ANS: A, E

Most program examinations allow the tester to skip a question and return to it at a later time. The NCLEX-PN examination, as a computerized adaptive examination, individualizes testing, whereas program examinations are identical for all students taking a specific test. There is no penalty for guessing on the NCLEX-PN. Alternate formats can be used in program examinations and the NCLEX-PN examination. One should read all possible answers for both program examinations and the NCLEX examination. Early selection may lead to missing an answer that is better.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 317-318 OBJ: 3

TOP: NCLEX-PN Examination vs. program examination formats

KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

5. Which are needed by the candidate to arrange for and take the NCLEX-PN examination? (Select all that apply.)

a.

An authorization-to-test letter

b.

An appointment at a testing center

c.

A picture identification and one other acceptable form of identification

d.

A copy of ones fingerprint card

ANS: A, B, C

The authorization-to-test letter comes from the state board of nursing. An appointment for testing at the testing center is necessary. Walk-in testing is not available. Appropriate identification is necessary to satisfy security requirements. Fingerprinting is done at the time of testing.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: pp. 320-321 OBJ: 2

TOP: Overview of the application process KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

Leave a Reply