Chapter 23- Schizoaffective, Delusional, and Other Psychotic Disorders My Nursing Test Banks

 

1.

A client who has a major depressive episode tells the nurse that for the past 2 weeks, he has been hearing voices and at times thinks that someone is following him. History reveals that he had these alternating symptoms before along with times when he has experienced neither of these symptoms and has been able to function adequately. The nurse interprets these findings as suggesting which of the following?

A)

Paranoid schizophrenia

B)

Undifferentiated schizophrenia

C)

Brief psychotic disorder

D)

Schizoaffective disorder

2.

A nursing instructor is developing a class lecture that compares and contrasts schizoaffective disorder with schizophrenia. When describing one of the differences between these two diagnoses, which of the following would the instructor include as reflecting schizoaffective disorder?

A)

It is episodic in nature.

B)

It involves difficulties with self-care.

C)

It has less severe hallucinations.

D)

It is associated with a lower suicide risk.

3.

The nurse is caring for a client who was diagnosed with schizoaffective disorder. Based on the nurses understanding of this disorder, the nurse develops a plan of care to address which issue as the top priority?

A)

Suicide

B)

Aggression

C)

Substance abuse

D)

Eating disorder

4.

A family member of a client diagnosed with schizoaffective disorder asks a nurse what causes the disorder. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Dysfunctional family dynamics has been identified as a strong link.

B)

Research has suggested that the cause is predominately genetic.

C)

Dopamine, a substance in the brain, appears to be underactive.

D)

Studies have indicated that birth order is strongly associated with this disorder.

5.

The nurse is caring for a client who was just admitted with a diagnosis of schizoaffective disorder with depression. Which agent would the nurse anticipate as being prescribed for this client?

A)

Lithium

B)

Haloperidol

C)

Chlorpromazine

D)

Clozapine

6.

The nurse is assessing a newly admitted client diagnosed with schizoaffective disorder. The nurse assesses the clients level of anxiety and reactions to stressful situations, obtaining this information for which reason?

A)

To help determine the clients outcomes after treatment

B)

To help identify whether or not the clients mental competency is intact

C)

To act as a predictor of the clients risk for a suicide attempt

D)

To provide a basis for evaluating the clients social skills

7.

The nurse is caring for a client diagnosed with a delusional disorder. While assessing this client, which of the following would the nurse expect to find?

A)

History of chronic major depression

B)

Consistently disrupting behavior patterns

C)

Verbalization of bizarre delusions

D)

Living with one or more delusions for a period of time

8.

The nurse is preparing to interview a client who has a delusional disorder. Which of the following would the nurse expect?

A)

Cognitive impairment

B)

Normal behavior

C)

Labile affect

D)

Evidence of motor symptoms

9.

The nurse is preparing to document information obtained from a client diagnosed with a delusional disorder who is experiencing somatic delusions. Which of the following would the nurse most likely document?

A)

Disorientation

B)

Reduced attention span

C)

Above average intelligence

D)

Body complaints

10.

A client with schizoaffective disorder is prescribed clozapine to treat her symptoms. Which of the following instructions would the nurse provide?

A)

Keep a record of how often and how long you experience the side effect of dry mouth.

B)

Monitor your urinary output and notify your doctor if your urine changes color.

C)

Keep an eye on your weight, and if you gain weight rapidly, notify your doctor.

D)

If you experience any drowsiness, discontinue taking this medication.

11.

After teaching a group of students about the epidemiology of schizoaffective disorder, the instructor determines that the teaching was successful when the students state which of the following?

A)

The disorder occurs often in children.

B)

It is more likely to occur in women.

C)

Most persons are African Americans.

D)

The disorder is rare in family relatives.

12.

A client with schizoaffective disorder is having difficulty adhering to the medication regimen that requires the use of several agents. The client also is experiencing several side effects contributing to this nonadherence. The physician plans to change the clients medication. Which agent would the nurse anticipate that the physician would prescribe?

A)

Lithium

B)

Aripiprazole

C)

Clozapine

D)

Olanzapine

13.

While interviewing a client diagnosed with a delusional disorder, the client states, I have this really strange odor coming out of my mouth. I stop to brush my teeth almost every hour and then rinse with mouthwash every half hour to get rid of this smell. Ive seen so many doctors, and they cant tell me whats wrong. The nurse interprets the clients statement as reflecting which type of delusion?

A)

Erotomanic

B)

Grandiose

C)

Somatic

D)

Jealous

14.

As part of an interdisciplinary team, a nurse is assisting in developing the plan of care for a client with a delusional disorder. Which of the following would the team be least likely to include in the plan?

A)

Insight-oriented therapy

B)

Psychoeducation

C)

Cognitive therapy

D)

Support therapy

15.

When assessing a client with delusional disorder, the nurse would most likely expect to find impairment in which of the following? Select all that apply.

A)

Social functioning

B)

Marital functioning

C)

Intellectual functioning

D)

Occupational functioning

E)

Mental status functioning

16.

When obtaining a clients history, the nurse determines that the client has been experiencing delusions and hallucinations for the past 3 months, which has caused some problems in his ability to function on a daily basis at work. He also is exhibiting catatonic excitement, echopraxia, loose associations, and pressured speech. The nurse suspects which of the following?

A)

Schizophrenia

B)

Schizoaffective disorder

C)

Brief Psychotic disorder

D)

Schizophreniform disorder

17.

A group of nursing students is reviewing information about other psychotic disorders. The students demonstrate understanding of this information when they identify which disorder as involving an inducer?

A)

Brief psychotic disorder

B)

Schizophreniform disorder

C)

Shared psychotic disorder

D)

Psychotic disorder attributable to a substance

Answer Key

1.

D

2.

A

3.

A

4.

B

5.

D

6.

C

7.

D

8.

B

9.

D

10.

C

11.

B

12.

B

13.

C

14.

A

15.

A, B

16.

D

17.

C

Page 1

Leave a Reply