Chapter 23: Complications due to Adolescence My Nursing Test Banks

Chapter 23: Complications due to Adolescence

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. The biological changes associated with adolescence are stimulated primarily by:

a.

the peripheral nervous system.

b.

the thalamus.

c.

increased secretion of estrogen and progesterone.

d.

the pituitary gland.

ANS: D REF: 592

2. What is a lateral curvature of the spine called?

a.

Lordosis

b.

Kyphosis

c.

Scoliosis

d.

Kyphoscoliosis

ANS: C REF: 595

3. How is scoliosis identified?

a.

Bowed or hunched-over position of head and shoulders

b.

Unevenly aligned hips and shoulders

c.

A swayback posture

d.

One arm and leg shorter than the other

ANS: B REF: 595

4. What are common local signs of osteomyelitis?

a.

Joint swelling, limited movement

b.

Deformity of a limb, pain at rest

c.

Fever, leukocytosis, and malaise

d.

A red, swollen area, pain increasing with movement

ANS: D REF: 597

5. Which of the following comprise typical early signs of Stills disease, a form of juvenile rheumatoid arthritis?

1. Presence of rheumatoid factor in the blood

2. High fever and skin rash

3. Swollen painful knees, wrists, and elbows

4. Deformity of the hands and feet

a.

1, 3

b.

1, 4

c.

2, 3

d.

2, 4

ANS: C REF: 597

6. Which of the following might fluid and electrolyte deficits cause in a patient with anorexia nervosa?

a.

Cardiac arrhythmias

b.

Weight loss

c.

Dental caries and esophagitis

d.

Amenorrhea

ANS: A REF: 598

7. Bulimia nervosa is characterized by:

a.

a refusal to eat.

b.

extreme weight loss.

c.

alternating binge eating and purging.

d.

chronic diarrhea.

ANS: C REF: 598

8. Acne vulgaris can best be described as an infection involving the:

a.

sweat glands of the upper body.

b.

dermis and epidermis of the skin.

c.

apocrine glands.

d.

sebaceous glands and hair follicles.

ANS: D REF: 599

9. Infectious mononucleosis can be diagnosed by the presence of:

a.

sore throat, fever, and lymphadenopathy.

b.

abnormal lymphocytes and positive antibody test.

c.

the causative bacteria in the saliva.

d.

extreme fatigue and malaise.

ANS: B REF: 599-600

10. Which statement applies to testicular cancer?

a.

It often develops in untreated, undescended testes.

b.

It is related to chromosome abnormalities such as monosomy X.

c.

The tumor presents as a painful red lump in the scrotum.

d.

The cancer usually causes sterility.

ANS: A REF: 600

11. An autoimmune disease that causes chronic inflammation in the joints of children is:

a.

lordosis.

b.

juvenile rheumatoid arthritis (JRA).

c.

osteomyelitis.

d.

metabolic syndrome.

ANS: B REF: 597

12. Which of the following would confirm reduced normal linear growth during adolescence?

a.

Levels of androgens

b.

Abnormally thin epiphyseal plate seen on X-ray

c.

Lack of a broader pelvis in males

d.

Development of kyphosis

ANS: B REF: 593

13. Obesity in adolescents is:

a.

determined by calculating body mass index (BMI).

b.

a significant factor in a teens self-image.

c.

related to increased intake of high fat and high carbohydrate snacks, fast foods.

d.

All of the above

ANS: D REF: 593-594

14. Three factors common to metabolic syndrome include:

a.

presence of significant abdominal fat mass, changes in glucose metabolism, and changes in lipoprotein metabolism.

b.

increased fat mass throughout the body, changes in glucose metabolism, and delayed sexual maturation.

c.

significant increase of fat on hips and thighs, delayed linear growth, and change in calcium and vitamin D metabolism.

d.

BMI at the 85th percentile, type 2 diabetes mellitus, and hypertension.

ANS: A REF: 594

15. Infectious mononucleosis is characterized by all EXCEPT:

a.

sore throat, fever, fatigue, malaise, and rash on trunk.

b.

enlarged lymph nodes (lymphadenopathy) and spleen (splenomegaly).

c.

increased occurrence in infants and young children.

d.

the presence of atypical T lymphocytes.

ANS: C REF: 599-600

Leave a Reply