Chapter 22- Schizophrenia- Management of Thought Disorder My Nursing Test Banks

 

1.

The nurse is caring for a client in an inpatient mental health setting. The nurse notices that when the client is conversing with other clients, he repeats what they are saying word for word. The nurse interprets this finding and documents it as which of the following?

A)

Echopraxia

B)

Neologisms

C)

Tangentiality

D)

Echolalia

2.

While caring for a hospitalized client with schizophrenia, the nurse observes that the client is listening to the radio. The client tells the nurse that the radio commentator is speaking directly to him. The nurse interprets this finding as which of the following?

A)

Autistic thinking

B)

Concrete thinking

C)

Referential thinking

D)

Illusional thinking

3.

A client has been diagnosed with schizophrenia. Assessment reveals that the client lives alone. His clothing is disheveled, his hair is uncombed and matted, and his body has a strange odor. During an interview, the clients family voices a desire for the client to live with them when he is discharged. Based on the assessment findings, which nursing diagnosis would be the priority?

A)

Ineffective Role Performance related to symptoms of schizophrenia.

B)

Social Isolation related to auditory hallucinations.

C)

Dysfunctional Family Processes related to psychosis.

D)

Bathing Self-Care Deficit related to symptoms of schizophrenia.

4.

The nurse is caring for an elderly client who has been taking an antipsychotic medication for 1 week. The nurse notifies the physician when he observes that the client has muscle rigidity that resembles Parkinsons disease. Which agent would the nurse expect the physician to prescribe?

A)

Anticholinergic

B)

Anxiolytic

C)

Benzodiazepine

D)

Beta-blocker

5.

The nurse is caring for a hospitalized client who has schizophrenia. The client has been taking antipsychotic medications for 1 week when the nurse observes that the clients eyes are fixed on the ceiling. The nurse interprets this finding as which of the following?

A)

Akathisia

B)

Oculogyric crisis

C)

Retrocollis

D)

Tardive dyskinesia

6.

A hospitalized client with schizophrenia is receiving antipsychotic medications. While assessing the client, the nurse identifies signs and symptoms of a dystonic reaction. Which agent would the nurse expect to administer?

A)

Diphenhydramine (Benadryl)

B)

Propranolol (Inderal)

C)

Risperidone (Risperdal)

D)

Aripiprazole (Abilify)

7.

The nurse is caring for a client who has been receiving treatment for schizophrenia with chlorpromazine for the past year. It would be essential for the nurse to monitor the client for which of the following?

A)

Weight loss

B)

Torticollis

C)

Hypoglycemia

D)

Tardive dyskinesia

8.

A client hospitalized for treatment of schizophrenia has been receiving olanzapine (Zyprexa) for the past 2 months. The nurse would be especially alert for which of the following?

A)

Weight loss

B)

Hypertension

C)

Diarrhea

D)

Diabetes

9.

The nurse is caring for a client who has been taking clozapine (Clozaril) for 2 weeks. The client tells the nurse, My throat is sore, and I feel weak. The nurse assesses the clients vital signs and finds that the client has a fever. The nurse notifies the physician, expecting an order to obtain which laboratory test?

A)

A white blood cell count

B)

Liver function studies

C)

Serum potassium level

D)

Serum sodium level

10.

A client is being released from the inpatient psychiatric unit with a diagnosis of schizophrenia and treatment with antipsychotic medications. After teaching the client and family about managing the disorder, the nurse determines that the teaching was effective when they state which of the following should be reported immediately?

A)

Elevated temperature

B)

Tremor

C)

Decreased blood pressure

D)

Weight gain

11.

A nurse is preparing an in-service program for a group of psychiatricmental health nurses about schizophrenia. Which of the following would the nurse include as a major reason for relapse?

A)

Lack of family support

B)

Accessibility to community resources

C)

Non-adherence to prescribed medications

D)

Stigmatization of mental illness

12.

While assessing a client with schizophrenia, the client states, Everywhere I turn, the government is watching me because I know too much. They are afraid that I might go public with the information about all those conspiracies. The nurse interprets this statement as indicating which type of delusion?

A)

Grandiose

B)

Nihilistic

C)

Persecutory

D)

Somatic

13.

The nurse is interviewing a client with schizophrenia when the client begins to say, Kite, night, right, height, fright. The nurse documents this as which of the following?

A)

Clang association

B)

Stilted language

C)

Verbigeration

D)

Neologisms

14.

A nurse is providing care to a client just recently diagnosed with schizophrenia during an inpatient hospital stay. Throughout the day, the nurse observes the client drinking from the water fountain quite frequently as well as carrying cans of soda and bottles of water with him wherever he goes. Upon entering the clients room, the nurse sees numerous empty cups that had been filled with fluids on his table and in the trash can. The room has an odor of urine. The nurse suspects which of the following?

A)

Diabetes mellitus

B)

Disordered water balance

C)

Tardive dyskinesia

D)

Orthostatic hypotension

15.

A group of nursing students is reviewing the various theories related to the etiology of schizophrenia. The students demonstrate understanding of the information when they identify which neurotransmitter as being responsible for hallucinations and delusions?

A)

Dopamine

B)

Serotonin

C)

Norepinephrine

D)

Gamma-amino butyric acid (GABA)

16.

After teaching a class on antipsychotic agents, the instructor determines that the teaching was successful when the class identifies which of the following as an example of a second-generation antipsychotic agent?

A)

Fluphenazine (Prolixin)

B)

Thiothixene (Navane)

C)

Quetiapine (Seroquel)

D)

Chlorpromazine (Thorazine)

17.

When assessing a client for possible disordered water balance, the nurse checks the clients urine specific gravity. Which result would lead the nurse to suspect that the client is experiencing severe disordered water balance?

A)

1.020

B)

1.011

C)

1.005

D)

1.002

18.

A client with schizophrenia tells the nurse, Im being watched constantly by the FBI because of my job. Which response by the nurse would be most appropriate?

A)

Tell me more about how you are being watched.

B)

It must be frightening to feel like youre always been watched.

C)

Youre not being watched; its all in your mind.

D)

You are experiencing a delusion because of your illness.

19.

A nurse is working with a group of clients diagnosed with schizophrenia in a community setting. Which of the following would least likely be a priority?

A)

Improving the quality of life

B)

Instilling hope

C)

Managing psychosis

D)

Preventing relapse

20.

A client with schizophrenia is prescribed clozapine because other prescribed medications have been ineffective. After teaching the client and family about the drug, the nurse determines that the teaching was successful when they state which of the following?

A)

He needs to have an electrocardiogram periodically when taking this drug.

B)

Well need to make sure that he has his blood count checked at least weekly.

C)

He might develop toxic levels of the drug if he smokes cigarettes.

D)

We need to watch to make sure that he doesnt lose too much weight.

21.

Which of the following would be most important for the nurse to keep in mind when establishing the nursepatient relationship with a client with schizophrenia to promote recovery?

A)

The relationship typically develops over a short period of time.

B)

Decisions about care are the responsibility of interdisciplinary team.

C)

Short, time-limited interactions are best for the client experiencing psychosis.

D)

Typically, clients with schizophrenia readily engage in a therapeutic relationship.

22.

A nurse is developing a teaching plan for a client with schizophrenia. Which method would the nurse use to be most effective?

A)

Engaging the client the trial and error learning

B)

Having the client write down information after directly being given the correct information

C)

Asking the client questions that encourage the client to guess at the correct answer

D)

Using visual aids that are very colorful and full of descriptive graphic images

23.

Assessment of a client with schizophrenia reveals that he is hearing voices that tell him that people are staring at him and illusions. When developing the plan of care for this client, which nursing diagnosis would be most appropriate?

A)

Disturbed thought processes

B)

Risk for self-directed violence

C)

Disturbed sensory perception

D)

Ineffective coping

24.

A nursing instructor is preparing a class lecture about schizophrenia and outcomes focusing on recovery. Which of the following would the instructor include as a major goal?

A)

Continuity of care

B)

Shorter in-patient stays

C)

Immediate crisis stabilization

D)

Social engagement

25.

After assessing a client with schizophrenia, the nurse suspects that the client is experiencing an anticholinergic crisis. Which of the following would the nurse most likely have assessed? Select all that apply.

A)

Dilated reactive pupils

B)

Blurred vision

C)

Ataxia

D)

Coherent speech

E)

Facial pallor

F)

Disorientation

Answer Key

1.

D

2.

C

3.

D

4.

A

5.

B

6.

A

7.

D

8.

D

9.

A

10.

A

11.

C

12.

C

13.

A

14.

B

15.

A

16.

C

17.

D

18.

B

19.

C

20.

B

21.

C

22.

B

23.

C

24.

A

25.

B, C, F

Page 1

Leave a Reply