Chapter 22: Finding a Job: What Works, and What Doesnt My Nursing Test Banks

Chapter 22: Finding a Job: What Works, and What Doesnt

Test Bank

MULTIPLE CHOICE

1. What advantage does a nurse have in locating a job he or she likes?

a.

Nursing school encourages one to decide on a career area prior to graduation and allows for extra experiences.

b.

Clinical assignments include practical nursing experience in a variety of clinical settings.

c.

For nursing students in a community college or vocational/technical setting, the school guarantees a job on graduation.

d.

Because of the rapid turnover of nurses in health care facilities, locating a choice job is easy.

ANS: B

Having experience in a variety of clinical settings makes it easier to determine which types of units one would find to be a good match for skills and personality traits. Nursing school does not encourage one to decide on a career area prior to graduation, nor does it allow for extra experiences. Community colleges and vocational/technical settings do not guarantee a job upon graduation. It is not necessarily true that because of rapid turnover of nurses in health care facilities, locating a choice of job is easy. There may be no openings on units the nurse would prefer.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 295 OBJ: 3

TOP: Job selection KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

2. Which of the following individuals is most likely to provide the most authoritative, positive reference for a student nurse who is beginning to search for postgraduation employment?

a.

Instructor A, who has provided positive feedback during clinical labs

b.

Program director B, who is familiar with the student nurses academic record

c.

Nurse C, who is the student nurses acquaintance at the health club

d.

Student nurse D, who is a peer enrolled in the same nursing program

ANS: A

This individual would know both the academic record and clinical performance strengths of the student nurse. Because the instructor has given positive feedback, this person should be able to provide a positive reference. The program director may not have first-hand knowledge of clinical performance and might be less able to emphasize clinical performance strengths. The nurse who is the student nurses acquaintance at the health club would be unable to provide first-hand information about academic and clinical performance. A fellow student cannot provide a reference that would have the same weight as an instructor or a nurse with whom the student has worked in a health care agency.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 295 OBJ: 3

TOP: References KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

3. Which would be most valuable to include on a list of references?

a.

People who have worked in the agency to which one is applying

b.

Personal friends who can be trusted to provide a positive reference

c.

Influential people in the community

d.

Health care workers who have supervised ones work and are willing to provide a reference

ANS: D

Individuals who can comment authoritatively and positively on work skills are more valuable as references than individuals who are employed at the agency to which one is applying but who have no frame of reference for commenting on ones work skills, or those who know one socially or are influential in the community.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 295 OBJ: 3

TOP: References KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

4. What is the first step that should be taken by a student nurse who wants to use a particular instructors name as a reference?

a.

Look in the catalog to make sure the name is spelled correctly.

b.

Pass the course taught by the instructor, which permits listing the name.

c.

Ask the instructor whether her or his name may be used as a positive reference.

d.

Check with recent graduates to see which instructor writes the best letters of reference.

ANS: C

The student should make sure the individual is willing to be a reference and, moreover, is willing to write a positive letter. Looking in the catalog to make sure the name is spelled correctly is relevant but not the first step. Passing a course does not confer the right to use the instructor as a reference. Checking with recent graduates to see which instructor writes the best letters of reference is not an appropriate action.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 295 OBJ: 3

TOP: References KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

5. A student nurse is interested in working shortly after graduation. What action would have the greatest potential for achieving the goal of securing employment?

a.

Limit job applications to positions listed in the Help Wanted section of the newspaper.

b.

Obtain lists of job offerings posted in health care agencies.

c.

Research agencies of interest and write brief letters expressing an interest in employment.

d.

Depend on the school of nursing and school placement service to find employment.

ANS: C

Researching agencies of interest and writing brief letters expressing an interest in employment follows through on a broad strategy for obtaining employment. Limiting job applications to positions listed in the Help Wanted section of the newspaper makes use of only limited resources. Obtaining lists of job offerings posted in health care agencies suggests obtaining lists, but does not suggest taking further action. Depending on the school of nursing and school placement service to find employment is both passive and unrealistic.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 300 OBJ: 5

TOP: How to search for employment openings KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

6. What action should the nurse take if the employer begins to ask interview questions about work experience on the phone when the nurse calls to set up an interview?

a.

Answer all questions asked by the employer pleasantly, accurately, and completely.

b.

Express willingness to discuss qualifications in detail during a scheduled interview.

c.

Mention being in a hurry now but give permission to receive a call back in an hour.

d.

Report the phone call to the civil liberties commission.

ANS: B

Deflecting employer questions until the actual interview is a good strategy. It prevents the employer from making a snap decision about the individual without seeing the applicant and exploring his or her qualifications in greater detail. Answering all questions asked by the employers pleasantly, accurately, and completely allows the employer to substitute a phone call for a personal interview. Mentioning that you are in a hurry now but giving permission to receive a call back in an hour would be perceived as impolite. Reporting the phone call to the civil liberties commission is unnecessary and inappropriate.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 301-302 OBJ: 6

TOP: Scheduling an interview KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

7. What should the nurse do when applying for a position for which he or she is underqualified?

a.

Exaggerate qualifications when applying and being interviewed.

b.

Emphasize knowing the basics and express willingness to learn via in-services and continuing education.

c.

Try to impress the interviewer with strengths and gloss over or avoid the topic of specific qualifications.

d.

Mention having connections in high places who believe the applicant would perform well in the position.

ANS: B

Employers will like the fact that the nurse expresses willingness to upgrade knowledge and skills and asks whether facility in-service programs, orientation, and continuing education are available. Exaggerating qualifications is dishonest. Trying to impress the interviewer with strengths and glossing over or avoiding the topic of specific qualifications is evasive and will not be well received. Mentioning having connections in high places is name dropping and is inappropriate.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 295|p. 303, Box 22-7

OBJ: 6 TOP: Underqualified applicant KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

8. Which statement indicates that a nurse is knowledgeable about good rsum preparation?

a.

My rsum is comprised of nearly three and a half pages.

b.

It was difficult to write a good objective statement, but I finally managed.

c.

I used a bulleted style to call attention to my list of job skills.

d.

To make sure my rsum catches the eye, I used bright pink paper.

ANS: C

Using bullets to draw the eye to job skills and make them easily readable helps the person reading the rsum match skills to the requirements of the job. Ideally a rsum should be one page. Use of objective statements is outdated. Paper color should be conservative.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 302-303, Box 22-7

OBJ: 8 TOP: Rsums KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

9. Assuming all are true, which information about a new graduate should be included in a rsum to highlight abilities that would be valuable to an employer?

a.

Prefers annual salary of $50,000 to $52,000

b.

President of sky diving club

c.

Fluent in American sign language

d.

Plans to move to a nearby state after 1 year

ANS: C

The ability to communicate with hearing-impaired patients who use sign language would be an asset. It is better not to include salary expectations. Leisure time activities are not relevant. A rsum indicating plans to move to a nearby state after 1 year may prejudice the employer against hiring, because it costs money to orient new employees.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 302 OBJ: 8

TOP: Rsums KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

10. The nurse asks for advice about sending a cover letter and rsum electronically to a local health care agency. The best advice would be

a.

Send the cover letter with the rsum as an attachment.

b.

Paste the rsum to the end of the cover letter.

c.

It is inappropriate to use electronic transmission in this instance.

d.

Phone first to find out whether the person hiring is computer literate.

ANS: B

This method will ensure that the person receiving the cover letter has ready access to the rsum. Not all systems can open attachments. It is not inappropriate to use electronic transmission in this instance. Many employers prefer e-inquiries. It is not necessary to phone first to find out whether the person hiring is computer literate.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: pp. 302-303 OBJ: 8

TOP: Rsums KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

11. When an SP/VN or LPN/LVN is seeking a new position, which pre-interview preparatory action would most likely contribute to a successful interview?

a.

Practice responding to sample interview questions.

b.

Focus on spontaneity as the key to answering questions.

c.

Choose casual clothing, because it denotes self-esteem.

d.

Remind oneself to address the interviewer by her or his first name.

ANS: A

Practice ensures that the interviewee has thought through what responses would be best and will be able to respond in an articulate, sincere fashion. Spontaneity does not always work well; it may not provide appropriate information. Conservative business attire is best. Use the individuals surname unless invited to do otherwise.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 308, Box 22-12

OBJ: 6 TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

12. During an employment interview, the interviewee is asked, What do you believe are your greatest weaknesses? The best reply would be

a.

Im not aware of any weaknesses.

b.

My instructors told me I was disorganized.

c.

My biggest problem is lack of clinical experience.

d.

I work hard to do my job and meet expectations for my work.

ANS: D

It is preferable not to respond directly to a question requiring negatives for an answer. It is better to refocus the question so that one may sincerely say positive things about oneself without sounding boastful. It is probably not true that an interviewee would be unaware of any weaknesses. A prospective employer wants to hire people who are organized. Replying that the biggest problem is the lack of clinical experience has the wrong focus. Having clinical experience in a nursing program is a positive.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 312 OBJ: 6

TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

13. Dressing for success at an interview means an applicant should

a.

select clothing that could be worn at a cocktail party and a formal hair style.

b.

wear well-fitting, businesslike clothes and a neat hairstyle.

c.

wear only new, very conservative dark clothing and have a new haircut and/or style.

d.

wear an outfit that reflects ones off-duty personality or hobbies and a casual hairstyle.

ANS: B

Conservative, business-appropriate clothing should be the first choice. Clothing should fit well so that it is comfortable to wear. Wearing conservative, tailored clothing will help the employer see an interviewee as one who will dress appropriately at work. One should try not to wear an outfit for the first time at the interview; having worn it before will give confidence that it fits well. The employer is interested in what appearance one will present at work and would not be able to extrapolate that from the applicant wearing an outfit that reflects off-duty personality or hobbies and a casual hairstyle.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 311 OBJ: 9

TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

14. As the interview at the long-term care facility is coming to a close, the interviewer asks the applicant, What questions may I answer for you? Which question would be most likely to create a favorable impression?

a.

After completing the orientation, when will the first pay raise be given?

b.

Will it be possible to tour a unit such as the one to which I would be assigned?

c.

What will happen if I cant meet the outcomes for the competency-based orientation?

d.

Do you have tuition reimbursement for courses toward my next degree?

ANS: B

This request shows genuine interest in the facility. Asking when the first pay raise will be given indicates you are most interested in salary. Asking what will happen if orientation outcomes cannot be met creates a negative impression. Asking if tuition reimbursement is provided is not as negative as asking when the first pay raise will be given but should be deferred to a later time.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 308, Box 22-12

OBJ: 6 TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

15. An LPN/LVN applicant wishes to use knowledge of interpersonal styles to his benefit during a job interview. He assesses the interviewer to be a results-focused person. Which behavior should he adopt?

a.

Answer the interviewers questions in detail.

b.

Try to interject information about himself as a person (e.g., his hobbies).

c.

Look for ways to interject humor into the interview.

d.

Keep answers to the point and relatively brief.

ANS: D

The LPN/LVN will supply answers without belaboring the point. Moving things along appeals to results-oriented people. Answering the interviewers questions in detail and trying to interject personal information are not the best ideas. Results-oriented people like shorter, well-organized answers that do not deviate from the topic. Results-oriented people may have a sense of humor, but its better not to risk being seen as not serious.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 308 OBJ: 2

TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

16. Which statement is true with regard to making a follow-up call after submitting a rsum and cover letter for a position?

a.

Do not call; the employer will call the applicant if interested.

b.

Call on the date and at the time mentioned in the cover letter.

c.

Call on a Monday before 8 AM if possible.

d.

Call on a Friday between 2 PM and 4 PM if possible.

ANS: B

This action shows dependability. Employers expect applicants to follow up if they are truly interested in the position. Monday mornings are poor times to call. People are trying to get organized for the week to follow. Calling on Friday is also a poor time to call. People are finishing last-minute details before leaving for the weekend.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 314 OBJ: 11

TOP: Follow-up KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

17. The LPN/LVN interviewee determines from personal appearance that the interviewer is from a different cultural background. What action should the interviewee take to minimize the impact of cultural difference during the interview?

a.

Answer questions in a straightforward manner.

b.

Use the same gestures the interviewer uses.

c.

Avert the eyes when responding to questions.

d.

Be prepared to tolerate decreased personal space.

ANS: A

Even if the interviewer is of a different cultural background, he or she may be fully comfortable interviewing applicants of another culture. One should be more interested in communicating interest in the job and qualifications than in mimicking the interviewer. The interviewer should be given the opportunity to establish norms concerning how to communicate. One cannot anticipate using any of these options, initially.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 307 OBJ: 10

TOP: Interview KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

18. Which is a basic rule when writing a letter of resignation?

a.

Avoid venting negative feelings.

b.

Honesty is the best policy; say how it is.

c.

List suggestions for agency improvement.

d.

Prior notice is highly overrated; just dont show up any more.

ANS: A

Never mention negative feelings about the agency or its personnel in a letter of resignation. A positive work reference may be needed at a later time. Reread the previous two sentences. It is not a wise idea to list suggestions for agency improvement. This suggests negative feelings about the agency. Proper notice is an important courtesy. Abrupt departure may mean the individual is not eligible to be rehired at a future time.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 314 OBJ: 13

TOP: Resignation KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

MULTIPLE RESPONSE

1. Which questions should the nurse identify as illegal for the interviewer to ask and therefore the nurse need not feel obligated to answer directly? (Select all that apply.)

a.

Have you been hospitalized within the past year?

b.

What are two important things about yourself that you would like me to know?

c.

Do you have a criminal record?

d.

What would you say is your greatest weakness in the clinical area?

ANS: A, C

These questions have been determined to be illegal for the interviewer to ask. They do not relate to the interviewees ability to meet the criteria set forth in the job description. The remaining options may be somewhat difficult to answer but are not illegal.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 305 OBJ: 6

TOP: Interview questions KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC: NCLEX: N/A

2. Identify information that should be included in a rsum. (Select all that apply.)

a.

State of health

b.

Salary requirements

c.

Education

d.

Marital status

e.

Work experience

f.

Licenses/professional memberships

g.

Military experience

ANS: C, E, F, G

This information will help the employer match the applicants qualifications and the job requirements. The other options supply nonessential information.

DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: p. 302 OBJ: 8

TOP: Rsums KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

3. Which phrases would be helpful to remember when filling out a job application? (Select all that apply.)

a.

Never provide information regarding having held three or more jobs in the past year.

b.

Explain employment gaps by responses such as laid off, job hunting, family responsibilities.

c.

Answer questions about wage requirements by inflating current salary by 20%.

d.

Respond to questions about age, religion, number of children, even though it is not required by law.

e.

Do not leave questions unanswered or blank spaces on the application.

ANS: B, E

Employers look for unexplained gaps in employment, so providing information regarding why gaps exist will prevent discarding of the application. Many employers will not interview applicants unless all questions on the application have been answered. Writing in Will explain is preferable to leaving a blank. Never falsify an application. Be honest with the number of jobs held in the past year and give reasons for leaving. It is unwise to answer questions about wage requirements by inflating current salary by 20%. Place wage requirements at a realistic level for the job or write Open. It is not necessary to respond to questions about age, religion, number of children. One does not have to answer illegal questions.

DIF: Cognitive Level: Analysis REF: p. 304 OBJ: 7

TOP: Applications KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

4. What advice should an LPN/LVN use to adequately follow up an employment interview? (Select all that apply.)

a.

Write a letter to the editor of the local newspaper praising the facility.

b.

Offer a written critique of the interview sent to the interviewer.

c.

Call the interviewer to inquire how the process is proceeding.

d.

Write a thank you letter for granting the interview.

ANS: C, D

It is appropriate for the interviewee to write a thank you letter following the interview and to call to inquire whether he or she has been hired. The remaining options are inappropriate to the situation.

DIF: Cognitive Level: Application REF: p. 314 OBJ: 11

TOP: Follow-up KEY: Nursing Process Step: N/A MSC: NCLEX: N/A

Leave a Reply