Chapter 21 Microbial Diseases of the Skin and Eyes My Nursing Test Banks

Microbiology: An Introduction, 12e, (Tortora)

Chapter 21   Microbial Diseases of the Skin and Eyes

21.1   Multiple-Choice Questions

1) All of the following are normal microbiota of the skin EXCEPT

A) Streptococcus.

B) Micrococcus.

C) Staphylococcus.

D) Propionibacterium.

E) Corynebacterium.

Answer:  A

Section:  21.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.2

2) An eight-year-old girl has scabs and pus-filled vesicles on her face and throat. Three weeks earlier she had visited her grandmother, who had shingles. What infection does the eight-year-old have?

A) chickenpox

B) measles

C) fever blisters

D) scabies

E) rubella

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

3) Which of the following is NOT true of acne?

A) It can be treated by eliminating fatty foods from the diet.

B) It is often due to the action of Propionibacterium.

C) Drugs that inhibit sebum formation are useful in treating inflammatory acne.

D) Mild cases are treated with topical agents.

E) Antibiotics may be prescribed for moderate cases.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

4) Warts are caused by

A) papillomavirus.

B) poxvirus.

C) herpesvirus.

D) parvovirus.

E) Staphylococcus aureus.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

5) All of the following are characteristic of Pseudomonas aeruginosa EXCEPT

A) gram-positive cell wall.

B) resistance to many types of disinfectants and antibiotics.

C) growth in moist environments.

D) production of pyocyanin.

E) rod-shaped.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

6) Koplik spots are a diagnostic indicator of

A) chickenpox.

B) smallpox.

C) fifth disease.

D) rubella.

E) measles.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

7) All of the following are transmitted via the respiratory route EXCEPT

A) smallpox.

B) chickenpox.

C) rubella.

D) tinea.

E) measles.

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

8) All of the following are protective factors of the skin and its secretions EXCEPT

A) keratin.

B) tightly packed cells.

C) lysozyme production.

D) pyocyanin production.

E) salt.

Answer:  D

Section:  21.1

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.1

9) Thrush and vaginitis are caused by

A) herpesvirus.

B) Chlamydia trachomatis.

C) Candida albicans.

D) Staphylococcus aureus.

E) Streptococcus pyogenes.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.6

10) The greatest single cause of blindness in the world is

A) neonatal gonorrheal ophthalmia.

B) keratoconjunctivitis.

C) trachoma.

D) inclusion conjunctivitis.

E) pinkeye.

Answer:  C

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.10

11) All of the following are characteristic of the Group A beta-hemolytic streptococci EXCEPT

A) methicillin resistance.

B) M proteins.

C) the ability to damage cell membranes.

D) the ability to dissolve blood clots.

E) hyaluronidase production.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  2.3

Learning Outcome:  21.3

12) Which of the following cause(s) ringworm?

A) Microsporum

B) Epidermophyton

C) Mycobacterium

D) Microsporum and Epidermophyton

E) Microsporum, Epidermophyton, and Mycobacterium

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.6

13) Newborns eyes are treated with an antibiotic

A) when Neisseria gonorrhoeae is isolated from the eyes.

B) when the mother is blind.

C) when the mother has genital herpes.

D) when the mother has gonorrhea.

E) as a routine precaution.

Answer:  E

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.10

14) A possible complication of chickenpox is

A) encephalitis.

B) fever blisters.

C) subacute sclerosing panencephalitis.

D) congenital rubella syndrome.

E) macular rash.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

15) Which of the following is a subcutaneous mycosis?

A) tinea capitis.

B) sporotrichosis.

C) erysipelas.

D) athletes foot.

E) Buruli ulcer.

Answer:  B

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.6

16) Which region of the skin supports the largest bacterial population?

A) armpits

B) scalp

C) forearms

D) feet

E) All of these support similarly sized bacterial populations.

Answer:  A

Section:  21.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.2

17) Staphylococcus aureus is responsible for all of the following EXCEPT

A) pimples.

B) sties.

C) boils.

D) carbuncles.

E) acne.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

18) Exfoliative toxin is responsible for

A) otitis externa.

B) impetigo.

C) fever blisters.

D) scalded skin syndrome.

E) thrush.

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

19) All of the following are causative agents of conjunctivitis EXCEPT

A) Chlamydia trachomatis.

B) herpes simplex.

C) adenovirus.

D) Neisseria gonorrhoeae.

E) Haemophilus influenzae.

Answer:  B

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.10

20) In which of the following respects is measles similar to German measles (rubella)?

A) They have a similar type of rash.

B) They are caused by the same virus.

C) Encephalitis is a possible complication.

D) Congenital complications may occur.

E) They can be controlled by vaccination.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

Global Outcome:  2

21) Why is vaccination for rubella recommended?

A) It has a high mortality rate in school-age children.

B) Death from secondary infections is common.

C) There is a high incidence of congenital infections and birth defects.

D) Health care workers have a high incidence of infection.

E) It is no longer recommended; rubella has been eradicated.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.5

Global Outcome:  2

22) Which of the following statements about congenital rubella syndrome is FALSE?

A) It is contracted during the first trimester of pregnancy.

B) It may be fatal to the unborn child.

C) It may result in deafness, blindness, and mental retardation.

D) It does not occur with subclinical infections.

E) It can be prevented by vaccinating women prior to pregnancy.

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

23) Which of the following are incorrectly matched?

A) varicella-zoster chickenpox

B) parvovirus fifth disease

C) HHV-6 roseola

D) herpes zoster shingles

E) poxvirus fever blisters

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

24) Which of the following is NOT caused by HSV-1?

A) cold sores

B) canker sores

C) herpes gladiatorum

D) herpes whitlow

E) herpes encephalitis

Answer:  B

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

25) Which of the following statements about Reye syndrome is FALSE?

A) It is associated with aspirin use.

B) It is a complication that may occur in chickenpox infection.

C) It mostly affects older adults.

D) Symptoms may include vomiting, drowsiness, or behavior changes.

E) Prolonged neurological problems may occur.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

26) The eradication of smallpox was possible because

A) it was a relatively mild disease.

B) insect vectors were eliminated.

C) there are no animal reservoirs of the virus.

D) it can be prevented with the same vaccine used to prevent chickenpox.

E) it occurs only in the tropics.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  6.3

Learning Outcome:  21.5

Global Outcome:  5

27) Which of the following is used to treat herpetic keratitis?

A) penicillin

B) sulfonamide

C) trifluridine

D) fungicide

E) acyclovir

Answer:  C

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.11

Global Outcome:  5

28) Which of the following is used to treat shingles?

A) penicillin

B) sulfonamide

C) trifluridine

D) fungicide

E) acyclovir

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.5

Global Outcome:  5

29) Which of the following is used to treat sporotrichosis?

A) penicillin

B) sulfonamide

C) trifluridine

D) oral potassium iodide

E) acyclovir

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.6

Global Outcome:  5

30) Which of the following is used to treat candidiasis of the skin or mucous membranes?

A) penicillin

B) sulfonamide

C) trifluridine

D) miconazole

E) acyclovir

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  3.4

Learning Outcome:  21.7

Global Outcome:  5

31) Scabies is a skin disease caused by a

A) slow virus.

B) protozoan.

C) mite.

D) bacterium.

E) prion.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.8

32) Scabies is transmitted by

A) fomites.

B) food.

C) water.

D) soil.

E) respiratory secretions.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.8

33) A patient has pus-filled vesicles and scabs on her face, throat, and lower back. She most likely has

A) measles.

B) mumps.

C) chickenpox.

D) rubella.

E) smallpox.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

34) Which of the following leads to all the others?

A) toxemia

B) scalded skin syndrome

C) staphylococcal infection

D) TSST-1

E) sudden drop in blood pressure

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

Global Outcome:  2

35) Buruli ulcer is caused by

A) gram-positive bacteria.

B) acid-fast bacteria.

C) a fungus.

D) a virus.

E) a mite.

Answer:  B

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

36) The patient has a papular rash. Microscopic examination of skin scrapings reveals small eight-legged animals. The etiology is

A) Candida.

B) Microsporum.

C) Pseudomonas aeruginosa.

D) Staphylococcus aureus.

E) Sarcoptes.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.8

37) The patient has vesicles and scabs over her forehead. Microscopic examination of skin scrapings shows gram-positive cocci in clusters. The etiology is

A) Candida.

B) Microsporum.

C) Pseudomonas aeruginosa.

D) Staphylococcus aureus.

E) Sarcoptes.

Answer:  D

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

38) The patient has scaling skin on his fingers. Conidiospores are seen in microscopic examination of skin scrapings. The etiology is

A) Candida.

B) Microsporum.

C) Pseudomonas aeruginosa.

D) Staphylococcus aureus.

E) Mycobacterium ulcerans.

Answer:  B

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.6

39) A 45-year-old man has pus-filled vesicles distributed over his back in the upper right quadrant, over his right shoulder, and upper right quadrant of his chest. His symptoms are most likely due to

A) Candida albicans.

B) herpes simplex virus.

C) Staphylococcus aureus.

D) Streptococcus pyogenes.

E) varicella-zoster virus.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

40) A 35-year-old woman has a red, raised rash on the inside of her thighs. Gram-stained skin scrapings show large budding cells with pseudohyphae. The infection is caused by

A) Candida albicans.

B) herpes simplex virus.

C) Staphylococcus aureus.

D) Streptococcus pyogenes.

E) varicella-zoster virus.

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.7

41) Which of the following is incorrectly matched?

A) Haemophilus influenzae pinkeye

B) Chlamydia trachomatis trachoma

C) Neisseria gonorrhea opthalmia neonatorum

D) Acanthamoeba keratitis

E) Pseudomonas inclusion conjunctivitis

Answer:  E

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.10

42) Assume that your lab partner swabs the side of his face and uses the swab to inoculate a nutrient agar plate. The next day, he performs a Gram stain on the colonies. They are gram-positive cocci. You advise him that he should next look for

A) an acid-fast reaction.

B) a coagulase reaction.

C) conidiospores.

D) pseudohyphae.

E) pseudopods.

Answer:  B

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

43) Which of the following pairs is mismatched?

A) chickenpox poxvirus

B) conjunctivitis Chlamydia trachomatis

C) keratitis Acanthamoeba

D) otitis externa Pseudomonas

E) Buruli ulcer Mycobacterium

Answer:  A

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

44) A 17-year-old boy has pus-filled cysts on his face and upper back. Microscopic examination reveals gram-positive rods. This infection is caused by

A) Acanthamoeba.

B) herpes simplex virus.

C) Propionibacterium acnes.

D) Staphylococcus aureus.

E) Streptococcus pyogenes.

Answer:  C

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

45) Which of the following is likely to spread MRSA among athletes?

A) physical contact

B) whirlpool baths

C) taping gels

D) shared equipment

E) All of the answers are correct.

Answer:  E

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

46) Inflammation of the thin clear membrane lining the eyelid and eye is properly termed

A) keratititis

B) trachoma

C) ophthalmia neonatorum

D) conjunctivitis

E) whitlow

Answer:  D

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.9

21.2   True/False Questions

1) Pathogens of the skin often enter via hair follicles and ducts of the sweat glands.

Answer:  TRUE

Section:  21.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.1

2) The majority of the staphylococci isolated from human skin are coagulase-positive.

Answer:  FALSE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.3

3) The abbreviation GAS refers to pathogenic strains of Staphylococcus.

Answer:  FALSE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  8.3

Learning Outcome:  21.3

4) Haemophilus influenzae is the most common bacterial cause of pinkeye.

Answer:  TRUE

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.9

5) Candidiasis often occurs following antibiotic therapy for bacterial infections.

Answer:  TRUE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Comprehension

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.7

6) Infection with Pediculus humanus is called scabies.

Answer:  FALSE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.8

7) Blue-green pus is characteristic of Pseudomonas wound infections.

Answer:  TRUE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

8) The normal flora of the skin is predominantly gram-negative rods.

Answer:  FALSE

Section:  21.2

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.2

9) Acanthamoeba infections are usually transmitted via insects.

Answer:  FALSE

Section:  21.4

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.11

10) The varicella-zoster virus is the causative agent of chickenpox and shingles.

Answer:  TRUE

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Knowledge

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.5

21.3   Essay Questions

1) Compare and contrast the virulence factors associated with Staphylococcus and Streptococcus. Which of these agents is the most difficult to treat? Explain your answer.

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  2.3

Learning Outcome:  21.3

Global Outcome:  8

2) Currently, the only remaining stocks of smallpox are located in the United States and in Russia. Several dates for the destruction of these stocks have been set, but then postponed. Discuss the pros and cons of destroying these remaining smallpox stocks. Do you feel they should be destroyed? Explain your answer.

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Evaluation

ASMcue Outcome:  7.4

Learning Outcome:  21.5

Global Outcome:  8

3) List the disease symptoms and virulence factors associated with Pseudomonas infections. Why can Pseudomonas be difficult to control in a hospital environment?

Section:  21.3

Blooms Taxonomy:  Analysis

ASMcue Outcome:  5.4

Learning Outcome:  21.4

Global Outcome:  8

Leave a Reply