Chapter 21: Mathematics and Medication Administration My Nursing Test Banks

Chapter 21: Mathematics and Medication Administration

Cooper and Gosnell: Foundations and Adult Health Nursing, 7th Edition

MULTIPLE CHOICE

1.What is the correct conversion for the improper fraction ?

a. 7
b. 8
c. 7.79
d. 79.7

ANS: B

Divide the numerator by the denominator. The correct conversion for the improper fraction is 8 .

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 561

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

2.What is the fraction 80/100 when reduced to lowest terms?

a.
b.
c.
d.

ANS: C

Find a number that will evenly divide into the numerator and the denominator.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 561

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

3.Which of the following fractions is the largest?

a. 1/2
b. 1/3
c. 1/4
d. 1/5

ANS: A

The smaller the denominator, the larger the fraction.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Pages 561-562

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

4.Which of the following fractions is the smallest?

a. 3/12
b. 2/3
c. 5/6
d. 3/4

ANS: A

The larger the denominator, the smaller the fraction.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Knowledge REF: Pages 561-562

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

5.What is the sum of  and  ?

a.
b.
c.
d.

ANS: D

Find the common denominator and add.  will equal . Add  +  = . Reduce to lowest terms = 1 .

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 562

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

6.What is the product of ?

a.
b.
c.
d.

ANS: A

Multiply the numerators. Multiply the denominators.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 563

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

7.What is  divided by ?

a.
b.
c.
d.

ANS: B

Write the problem down correctly, invert the second number, and multiply.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 563

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

8.What is 2.34 + 0.77?

a. 0.01
b. 90.4
c. 2.417
d. 3.11

ANS: D

Align the decimal point of each decimal fraction in a column and add.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 564

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

9.What is 6.147 rounded to the nearest tenth?

a. 6.2
b. 6.15
c. 6.14
d. 6.1

ANS: D

A subsequent number that is 5 or larger can increase the previous number by one whole number. A subsequent number that is less than 5 will leave the number unchanged.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 564

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

10.What is 2.5 2?

a. 1.25
b. 5
c. 50
d. 22.5

ANS: B

When multiplying, decimal points do not have to be aligned. The decimal point in the answer is determined by the number of decimal points found to the right of the decimal point in the numbers multiplied.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 564

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

11.What is 4.5 divided by 3?

a. 0.75
b. 1.5
c. 5
d. 0.66

ANS: B

In the divisor, move the decimal point all the way to the right and move the decimal point in the dividend the same number of places as moved in the divisor.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 564-565

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

12.What is 0.9% expressed as a decimal?

a. 9
b. 0.9
c. 0.09
d. 0.009

ANS: D

Remove the % and move the decimal point two places to the left.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 565

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

13.What is  expressed as a percent?

a. 50%
b. 20%
c. 10%
d. 5%

ANS: B

Change a fraction to a percent by dividing the numerator by the denominator and multiplying by 100.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 565

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

14.Which is the same ratio as 2:100?

a. 1:50
b. 5:300
c. 1:20
d. 4:25

ANS: A

The value of a ratio is not changed if both sides are multiplied or divided by the same number.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 566

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

15.The medication order reads Ibuprofen 600 mg PO tid. The bottle is labeled Ibuprofen 200 mg/tab. How many tablets should the nurse administer?

a. One
b. Two
c. Three
d. Six

ANS: C

Desired dose over available dose times the unit. The unit is what the available dose is contained in.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 566-567

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

16.The physician has ordered furosemide 20 mg stat. The ampule is labeled 40 mg/mL. What dose should the nurse administer?

a. 0.8 mL
b. 0.5 mL
c. 2.0 mL
d. 8.0 mL

ANS: B

Desired dosage over the available dosage times the unit. The unit is what the available dosage is contained in.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Pages 566-567

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC:NCLEX: N/A

17.6 mg is equal to how many grams?

a. 6.0 g
b. 0.6 g
c. 0.06 g
d. 0.006 g

ANS: D

Small to big, move decimal point three places to the left.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 560

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

18.0.5 liter is equal to how many mL?

a. 0.0005 mL
b. 0.05 mL
c. 50 mL
d. 500 mL

ANS: D

Big to small, move decimal point three places to the right.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 560

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

19.The average adult dose of Phenergan is 50 mg. Using the Young rule for a 10-year-old, what is the correct dosage for the child?

a. 23 mg
b. 25 mg
c. 30 mg
d. 35 mg

ANS: A

[Age of the child over age of the child + 12] the average adult dose = childs dose.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 568

OBJ: 4 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

20.A 35-lb child is to receive an IM medication. The average adult dose is 75 mg. Using the Clark rule, what dosage should the nurse administer?

a. 30.5 mg
b. 25.5 mg
c. 20.5 mg
d. 17.5 mg

ANS: D

[Weight of child in pounds 150] average adult dose = childs dose.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 568

OBJ: 4 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

21.Tylenol gr V is ordered. The available tablet is 0.3 g. What dosage should the nurse administer?

a. 1 tablet
b. 1.5 tablets
c.  tablet
d. 2 tablets

ANS: A

Gram to grain, multiply by 15. (0.3 15 = 4.5 grains)

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 567

OBJ: 2 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

22.Lanoxin 0.125 mg is to be given. The nurse converts the dose to how many grams?

a. 1.250 g
b. 1250 g
c. 0.000125 g
d. 0.00125 g

ANS: C

Small, arrow to big, move the decimal point three places in the direction the arrow points; move decimal three places to the left.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 560

OBJ: 1 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

23.Atropine 0.4 mg is to be given. Ampule is labeled gr 1/150/mL. What dose should the nurse administer?

a. 1.5 mL
b. 0.25 mL
c. 0.5 mL
d. 1 mL

ANS: D

To convert mg to gr, divide by 60.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 566-567

OBJ: 2 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

24.A 150-lb man is to receive a medication based on milligrams/kilograms. He is to receive 1 mg/kg. What dosage should the nurse administer?

a. 50 mg
b. 68 mg
c. 75 mg
d. 80 mg

ANS: B

2.2 lb equals 1 kg.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 567

OBJ: 1 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

25.0.5 g of medication is ordered. The label reads 125 mg/mL. What is the correct dose to be administered?

a. 1 mL
b. 2 mL
c. 3 mL
d. 4 mL

ANS: D

Desired dose over available dose the unit. Unit is what the available dose is contained in.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 566-567

OBJ: 3 TOP: Math KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

26.What is the main organ that inactivates and metabolizes drugs?

a. Spleen
b. Liver
c. Lungs
d. Pancreas

ANS: B

The liver is the main organ that inactivates and metabolizes drugs.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 569

OBJ:8TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

27.When giving a subcutaneous injection to a very thin patient, how does the nurse alter the injection technique?

a. Using a 23-G needle
b. Spreading the skin before injection
c. Pinching up the skin and inserting the needle at a 90-degree angle
d. Injecting the medicine quickly to reduce pain

ANS: C

The subcutaneous technique changes when injecting a thin patient. The selection of needles is the same (-inch needle of 27 or 28 G), the site selection is the same, but the technique changes to pinch up the skin and inject at a 90-degree angle.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 605, Skill 21-17

OBJ:11TOP:Subcutaneous injections

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

28.The nurse cautions a patient taking an anticoagulant that he should avoid taking aspirin because one drug may increase the action of the other drug. What is the correct term for this effect?

a. Compatibility
b. Antagonism
c. Synergism
d. Cooperation

ANS: C

When one drug increases the action of another drug, it is called synergism.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 570

OBJ:7TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

29.When a patient comes into the emergency department with a narcotic overdose, the nurse anticipates that the patient will be treated with Narcan. What drug classification is Narcan?

a. Enhancer
b. Substitute
c. Control
d. Antagonist

ANS: D

An antagonist is a drug that will block the action of another drug, such as Narcan with Demerol.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 570

OBJ:7TOPharmacology

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Physiological Integrity

30.The nurse administered a sedative to an older adult who was having difficulty sleeping. Later, the patient was walking the halls and becoming agitated. What is this drug response known as?

a. Expected
b. Untoward
c. Idiosyncratic
d. Hypersensitive

ANS: C

An unexpected response to a medication is termed idiosyncratic.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 570

OBJ:8TOPharmacology

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Physiological Integrity

31.In some health care facilities, the LPN/LVN is allowed to take telephone orders from a physician. What is one precaution the nurse must take when receiving a verbal order?

a. Write quickly
b. Repeat the order to the physician
c. Have another nurse listen on an extension
d. Sign and initial the physicians name on the order

ANS: B

The nurse should always repeat the order to the physician. The nurse should write slowly to avoid making a mistake. It is not necessary to have another nurse listen to the verbal order. The nurse should not sign the physicians name to the order.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 574

OBJ:13TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

32.The nurse who was going off shift had prepared the medications for the nurse who was going to relieve her to save the oncoming nurse time. What would be the correct action of the oncoming nurse?

a. Give the medications when ordered
b. Recheck the medications
c. Never give medications another person has prepared
d. Identify each medication as it is given

ANS: C

The nurse should never give a medication that has been prepared by another person.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 575

OBJ:9TOPharmacology

KEY: Nursing Process Step: Evaluation MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment

33.What important principle should be taken to prevent medication errors?

a. Placing an unlabeled syringe on the medication cart
b. Following the six rights of medication administration
c. Leaving a medication with the patient only when family is there
d. Always charting medications before the end of the shift

ANS: B

Following the six rights ensures excellent drug administration practice. Unlabeled syringes should never be left on a medication cart. Medications should never be left in a patients room. Medications should be charted immediately after they are administered.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Pages 574-575

OBJ: 10 TOP: Pharmacology KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

34.When the patient complains about his IV lines and asks if he can have the medication by mouth, what is the most appropriate response by the nurse?

a. Pills are difficult for many patients to swallow.
b. Medication by mouth is absorbed more slowly than by any other route.
c. It takes more time for the nurse to prepare and administer oral medications.
d. It leads to more errors to give pills, because the pills all look alike.

ANS: B

Medications that enter the GI tract are absorbed more slowly than by any other route. It is not known whether or not this particular patient has difficulty swallowing. The decision to give IV medications does not depend on the time of administration. It is not true that all pills look alike.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 580

OBJ:11TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity

35.What landmarks are used for the administration of an intramuscular injection into the gluteal site?

a. The tip of the coccyx and the greater trochanter
b. Between the center of the gluteus and the iliac spine
c. Between the posterior iliac crest and the greater trochanter
d. On an imaginary line between the center of the gluteus and the greater trochanter

ANS: C

The gluteal site is marked by the greater trochanter and the posterior iliac crest.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 601

OBJ:16TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

36.What screening test is accomplished by performing an intradermal injection?

a. Diabetes
b. Tuberculosis
c. Hepatitis
d. Meningitis

ANS: B

Intradermal injection absorption is slow, which makes it the best route for tuberculosis screening.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: Page 603

OBJ:11TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance

37.Using the illustration below, select the proper angle for the nurse to use in administering a subcutaneous injection for the average adult.

a. 90
b. 45
c. 15
d. Any of the above

ANS: B

Subcutaneous injections are given at a 45-degree angle for the average adult. This angle is used to ensure that the medication is injected into the subcutaneous tissue rather than into the muscle.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 604

OBJ:9TOP:Subcutaneous injections

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

MULTIPLE RESPONSE

38.What should the nurse do with an injection of 2 mL of Demerol that the patient has refused? (Select all that apply.)

a. Independently waste the drug in a secure place.
b. Record in the narcotic log that the drug was wasted.
c. Chart in the patients record the reason the medication was refused.
d. Get any staff member to sign the narcotic log as witness to the drug being wasted.
e. Confirm the count is correct on the narcotic log.

ANS: B, C, E

When a controlled substance is wasted, the actual wasting must be witnessed by a licensed person, the narcotic log must be signed by both the nurse wasting the drug and the witness, and the narcotic count is confirmed by both people.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 574

OBJ:9TOP:Wasting a controlled drug

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

COMPLETION

39.To help relax the anal sphincter during the insertion of a suppository, the nurse should ask the patient to ____________.

ANS:

exhale

Exhaling will help relax the anal sphincter.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 585, Skill 21-4

OBJ:8TOP:Rectal suppository

KEY: Nursing Process Step: Intervention MSC: NCLEX: Safe, Effective Care Environment

40.When giving a tubal medication, the nurse should flush the tubing with ___ to ___ mL of water.

ANS:

30, 50

thirty, fifty

The water will enhance the absorption of the drug and also clear the tubing.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 584, Skill 21-3

OBJ:8TOP:Tubal administration

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

41.The following information is included in a physicians order:

Jane Doe

September 23

Amoxicillin 250 mg PO every 6 hours for 10 days

Dr. John Smith

The essential component missing is the _____________.

ANS:

time

The physicians order should include the patients name, date, time, medication, dose, route, frequency, and physicians signature.

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Analysis REF: Page 573

OBJ: 13 TOP: Physicians order KEY: Nursing Process Step: N/A

MSC:NCLEX: N/A

42.The order is for 100 mL to run over 8 hours as a piggyback. The drop factor of the secondary unit is 15. The nurse should set the drop control to deliver _______ gtts/min.

ANS:

3

three

100 ml divided by 8 = 12.5 mL/hr

PTS: 1 DIF: Cognitive Level: Application REF: Page 608

OBJ:3TOPharmacology

KEY:Nursing Process Step: Implementation

MSC:NCLEX: Safe, Effective Care Environment

Leave a Reply